6 ενδείξεις που «μαρτυρούν» ότι το παιδί λέει ψέματα

Όταν τα παιδιά λένε ψέματα είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς οι γονείς.

Πολλές φορές μπορεί να μοιάζει με προδοσία κι αρχίζουμε να αμφισβητούμε τον χαρακτήρα του παιδιού μας αλλά και τους εαυτούς μας κι αναρωτιόμαστε τι έχουμε κάνει λάθος. Σε αυτήν την περίπτωση αυτό που χρειάζεται είναι να μην το πάρετε προσωπικά και να επικεντρωθείτε στην συμπεριφορά του παιδιού σας.

Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να πειραματίζονται με το ψέμα, ξεκινώντας από τα δύο και κλιμακώνοντας μέχρι τα 12. Ορισμένα ψέματα έχουν να κάνουν με την φαντασία που μπορεί να

έχουν.

Υπάρχουν ψέματα που λένε για να μην πληγώσουν κάποιον άλλον κι αυτά ξεκινούν γύρω στην ηλικία των έξι ετών. Άλλα παιδιά λένε ψέματα για να τραβήξουν την προσοχή, ιδιαίτερα αυτά με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα περισσότερα όμως λένε ψέματα για να αποφύγουν κάτι ή να κερδίσουν κάτι που τα εξυπηρετεί. Τα παιδιά με καλύτερες γνωστικές ικανότητες, μας δείχνουν ορισμένες μελέτες ότι τείνουν να λένε πιο πολλά ψέματα, αφού το ψέμα απαιτεί πρώτα να διατηρεί την αλήθεια στο μυαλό και στη συνέχεια να χειρίζεται/διαστρεβλώνει αυτές τις πληροφορίες!

Μία από τις τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακαλύψετε εάν σας λέει ψέμματα είναι να συζητήσετε σε ήπιους τόνους, ζητώντας ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες, γεγονός που θα το κάνει να σκεφθεί εντονότερα για να σας απαντήσει, με την ένταση να φαίνεται και στις αντιδράσεις του.

1 Παύσεις
Παρατηρήστε τις παύσεις του παιδιού σας ενώ συζητάτε. Αν δείτε ότι πριν απαντήσει στην ερώτησή σας κάνει μεγάλες παύσεις, τότε πιθανόν να σκέφτεται το ψέμα που θα σας πει. Οι μη φυσικές παύσεις σημαίνουν ότι σκέφτεται εντονότερα για να δώσουν μια απάντηση.

2 Επαφή με τα μάτια
Το συγκεκριμένο σημάδι μπορεί να διαφέρει, καθώς ορισμένοι έφηβοι ενδέχεται να μπορούν να διατηρούν την οπτική επαφή μαζί σας ενώ λένε ψέματα. Αντίθετα άλλοι μπορεί να κοιτάζουν κάτω ή πάνω, δεξιά ή αριστερά ακριβώς επειδή ψεύδονται. Τα παιδιά που μπορούν να σας κοιτάζουν στα μάτια ενώ λένε ψέματα, ενδέχεται να «προδοθούν» από το πόσο συχνά τα ανοιγοκλείνουν.

3 Βαθιές ανάσες – Ξηρό στόμα
Η αλλαγή στην αναπνοή του όπως και η αποξήρανση του λαιμού ή του στόματος ενδέχεται να είναι σημάδι άγχους που προέρχεται από κάποιο ψέμα. Μπορεί επίσης να υπάρξει και διαφοροποίηση στον τόνο της φωνής.

4 Έντονες χειρονομίες
Ορισμένα παιδιά όταν ψεύδονται ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν πιο έντονες, από τις συνηθισμένες, χειρονομίες, δείχνοντας με τα δάχτυλά τους ή κουνώντας νευρικά τα πόδια τους.

5 Άγγιγμα σε λαιμό ή χείλη
Από τα πιο κοινές ενδείξεις ότι κάποιος λέει ψέματα είναι το άγγιγμα του λαιμού ή των χειλιών καθώς προστατεύεται έτσι μια ευάλωτη περιοχή και κυριολεκτικά μπλοκάρεται η επικοινωνία.

6 Λεπτομέρειες
Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας λέει ψέματα, ζητήστε του ενώ συζητάτε ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες. Αφήστε λίγο χρόνο να περάσει και ρωτήστε τον ξανά κάποια λεπτομέρεια. Αν δείτε ότι η απάντησή του την δεύτερη φορά διαφοροποιήθηκε, τότε πιθανότατα να σας λέει ψέματα.

Το μυστικό

Έχετε κατά νου ότι οι ενδείξεις ενδέχεται να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, όμως αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η εμπειρία που έχετε με το παιδί.

The post 6 ενδείξεις που «μαρτυρούν» ότι το παιδί λέει ψέματα appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα