5 ελληνικά superfoods που μας κάνουν καλό!

Δεν είναι μόνον τα cranberries και οι σπόροι chia που έχουν σούπερ διατροφικές ιδιότητες. Η ελληνική διατροφή έχει στη φαρέτρα της πολύτιμα τρόφιμα που τονώνουν το ανοσοποιητικό και έχουν προστατευτική δράση από διάφορες ασθένειες. Δείτε ποια είναι τα 5 ελληνικά superfoods που μας κάνουν καλό.

1 Κορινθιακή σταφίδα

Πολλές ελληνικές μελέτες δείχνουν ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι το απόλυτο superfood. Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών συστατικών που προστατεύουν την καλή χοληστερόλη από την οξείδωση,

μειώνουν τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς καθώς και την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία και έτσι προστατεύουν από τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Η κορινθιακή σταφίδα επίσης, έχει αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς με υπέρταση να ρυθμίσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσής τους χωρίς να αυξηθεί το σάκχαρό τους επειδή περιέχει σε μεγάλες ποσότητες μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο (ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης) και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τέλος, έχει πρεβιοτικές ιδιότητες λόγω των διαιτητικών ινών που περιέχει και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

2 Κρόκος Κοζάνης

Ο Κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν έχει αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Ερευνητές βρήκαν ότι οι κροκίνες που περιέχει μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Επιπλέον, ο Κρόκος Κοζάνης ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη, μειώνει τη χοληστερίνη καθώς και την αρτηριακή πίεση.

3 Κράνα

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται πως τα κράνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα, επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο αλλά και βιταμίνη C. Λόγω των τανινών που περιέχουν διαθέτουν και στυπτικές ιδιότητες.

4 Μαστίχα Χίου

Η ελληνική χιώτικη μαστίχα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και τερπένια γι’ αυτό και προσφέρει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Προστατεύει από την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα, την κακοσμία του στόματος, το πεπτικό έλκος καθώς και τη νόσο του Crohn. Το Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Γαστρεντερολογική Kλινική Kρατικού Nοσοκομείου χορήγησε μαστίχα Xίου σε μορφή κάψουλας σε ασθενείς με μέτρια έξαρση της νόσου Crohn και παρατηρήθηκε βελτίωση της κλινικής τους εικόνας και μείωση της φλεγμονής. Οι πολυφαινόλες που περιέχει δρουν αντιοξειδωτικά εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη), μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και τη συνολική υψηλή χοληστερόλη ενώ δρουν προστατευτικά από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

7 Τσάι του βουνού

Παραδοσιακά στην Ελλάδα το τσάι του βουνού συστήνεται για τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό. Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το τσάι του βουνού περιέχει πολλά συστατικά, κυρίως φλαβονοειδή, μονοτερπένια, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια και ιριδοειδή που επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση αυτών των ουσιών. Έχει αγχολυτική δράση ενώ προστατεύει και από την απώλεια της οστικής πυκνότητας συμβάλλοντας έτσι κατά της οστεοπόρωσης.

Φίλια Μητρομάρα

The post 5 ελληνικά superfoods που μας κάνουν καλό! appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα