4 παρενέργειες που προκαλεί ο κακός ύπνος στα παιδιά

Εάν ένα παιδί δεν κοιμάται καλά δεν είναι απλώς γκρινιάρικο την επόμενη μέρα. Οι επιπτώσεις της στέρησης ύπνου είναι σοβαρές.

Ποιες είναι οι παρενέργειες

1 Ορμονικές διαταραχές

Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τη λεπτίνη, την ορμόνη που σηματοδοτεί την πείνας, και να ανεβάσει την γκρελίνη, η οποία διεγείρει την όρεξη. Και αυτές οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά να τρώνε περισσότερο. Ακόμη και μία χαμένη ώρα ύπνου κάθε βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους εφήβους κατά 80%, σύμφωνα με έρευνα στοAmerican Journal of Human Biology.

2

Έλλειψη συγκέντρωσης

Γνωρίζετε ήδη ότι ένα κουρασμένο παιδί είναι ένα υπερκινητικό παιδί. Η έρευνα συνδέει την ημερήσια υπνηλία με δυσκολία στην προσοχή και υπερκινητικότητα. Μια μελέτη του 2006 στο περιοδικόPediatrics έδειξε ότι όταν τα παιδιά που είχαν άπνοια ύπνου βελτίωσαν θεραπευτικά τον ύπνο τους, συμπτώματα όπως η υπερκινητική συμπεριφορά και η έλλειψη συγκέντρωσης μειώθηκαν δραματικά ή σχεδόν εξαφανίστηκαν.

3 Μαθησιακά προβλήματα

Ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί καλά όταν κάποιος στριφογυρίζει στο κρεβάτι. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine έδειξε ότι οι συμμετέχοντες (8 ετών) που δεν κοιμόντουσταν καλά σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερα σκορ σε μερικά γνωστικά τεστ από ότι οι ξεκούραστοι συνομήλικοί τους.

4 Πρόβλημα στο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι νεαροί ενήλικες που δεν κοιμήθηκαν για 30 ώρες είχαν πρόβλημα να αναγνωρίσουν αν οι εκφράσεις ενός ατόμου ήταν χαρούμενες ή θυμωμένες.

Το μυστικό

Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου, φροντίζετε μία ώρα πριν να χαμηλώνετε τα φώτα, να κλείνετε την τηλεόραση και να απασχολείται το παιδί με ήσυχες δραστηριότητες. Το δωμάτιό του να είναι καθαρό και τακτοποιημένο, να μην ξεπερνά η θερμοκρασία τους 20 βαθμούς και να είναι ήσυχο.

The post 4 παρενέργειες που προκαλεί ο κακός ύπνος στα παιδιά appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα