10 μυστικά για να προστατέψετε την εγκυμοσύνη σας

Τα βασικά τα γνωρίζετε. Μάθετε όμως και κάποια που δεν σας έχουν πει.

1 Μην βάζετε αντιγηραντική κρέμα! Δώστε προσοχή σε κάθε κρέμα που περιέχει βιταμίνη Α ή ρετινόλη. Η μεγάλη απορρόφηση βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου.

2 Τρώτε λιπαρά ψάρια, όπως σολωμό, σαρδέλες, σκουμπρί που περιέχουν ωμέγα -3 λιπαρά οξέα. Είναι πολύτιμα για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ σύμφωνα με δανικές έρευνες μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

3 Μην αναβάλλετε το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο. Η εγκυμοσύνη κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στην ουλίτιδα, η οποία

σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό. Διατηρείτε τα δόντια σας σε καλή κατάσταση. Να θυμάσατε ότι μετά το πρώτο τρίμηνο επιτρέπονται με απόλυτη ασφάλεια οι απλές οδοντιατρικές πράξεις καθώς και η τοπική αναισθησία.

4 Κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε τους καπνιστές Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει το έμβρυο σε σοβαρό κίνδυνο υγείας. Η νικοτίνη είναι ένα δηλητήριο το οποίο μεταφέρεται μέσω του πλακούντος στο έμβρυο και το μονοξείδιο του άνθρακος του στερεί το οξυγόνο. Σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες που καπνίζουν γεννούν παιδιά χαμηλότερου βάρους. Αλλά και το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή αν καπνίζει ο σύζυγος στο ίδιο σπίτι έχει την ίδια δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο και για άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως αποβολές, πρόωρη αποκόλληση πλακούντος, πρόωρη ρήξη των υμένων. Εξασφαλίστε ότι δεν έρχεσαι σε επαφή με καπνιστές.

5 Φροντίστε να κοιμάστε πάντα στο πλάι και από την αριστερή πλευρά. Αυτή η στάση επιτρέπει τη μεγαλύτερη πιθανή ροή αίματος προς τον πλακούντα.

6 Γυμναστείτε ελεύθερα (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας). Το να είστε δραστήριες είτε κάνοντας καθημερινά έναν περίπατο είτε κολυμπώντας εκτός του ότι διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας, απελευθερώνει και ορμόνες που σας ανεβάζουν τη διάθεση.

7 Φοράτε τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο με το σωστό τρόπο: δηλαδή κάτω από την κοιλιά το κάτω μέρος της ζώνης ώστε να μην σας πιέζει και να μην σας φέρνει δυσφορία.

8 Προσέχετε την καφεϊνη. Σε μια υγιή εγκυμοσύνη ο γυναικολόγος σας ενδεχομένως να σας επιτρέψει να πιείτε ένα με δύο φλυτζάνια καφέ. Μην ξεχνάτε όμως ότι στην κατηγορία των καφεϊνούχων ροφημάτων υπάγονται και τα αναψυκτικά τύπου cola και τα energy drinks! Αν αυτού πίνετε πολύ νερό αντί για καφέ. Είναι πολύ χρήσιμο, κι ας έχετε συχνουρία, καθώς είναι απαραίτητο για την ανανέωση του αμνιακού υγρού, βοηθάει στην σωστή νεφρική σας λειτουργία καθώς και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σας.

9 Καλύτερα μην πιείτε αυτό το ποτηράκι. Παρά το γεγονός ότι πολλοί γιατροί επιτρέπουν να πιείτε ένα ποτήρι κρασί πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να βλάψει το IQ του μωρού σας.

10 βγείτε στον ήλιο με ασφάλεια όμως Οι αλλαγές που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο είναι το μέλασμα και οι διαταραχές των αγγείων του δέρματος. Το μέλασμα (ή χλόασμα) εμφανίζεται στο 2ο τρίμηνο της κύησης στο 75% των γυναικών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, την κληρονομικότητα, ορμονικούς παράγοντες και την έκθεση στον ήλιο. Συνήθως υποχωρεί τον 1ο χρόνο μετά την κύηση. Σε περίπου 30% των γυναικών παραμένει. Οι διαταραχέςτων αγγείων του δέρματος που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη και η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αρνητική, είναι οι αραχνοειδή σπίλοι, τα μικρά αιμαγγειώματα, οι ευρυαγγείες του προσώπου και των κάτω άκρων και η φλεβίτιδα.

Το μυστικό

Να σκέφτεστε θετικά και αισιόδοξα. Θα αποκτήσετε ένα υγιές και χαμογελαστό μωρό!

Keywords
Τυχαία Θέματα