Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Ενώπιος Ενωπίω: «Είμαι απόλυτα αριστερός»

Ο Νίκος Χατζηνικολάου υποδέχτηκε στο «Ενώπιος Ενωπίω» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

«Επιστρέφω με την επιλογή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας να με βάλει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος. Ήταν μια επιλογή που μου έδωσε τη δυνατότητα να απευθυνθώ σ’ ένα ευρύ κοινό με τις προοδευτικές προτάσεις τις οποίες έχουμε ως κόμμα κι εγώ προσωπικά, τις οποίες προφανώς ενστερνίζομαι. Και από κει και πέρα,

τα υπόλοιπα ήρθαν με την πορεία του χρόνου.

Πάντα ήθελα να προσφέρω στον τόπο μου. Έφυγα 14 χρόνων. Πάντα πονούσα την πατρίδα μου. Το γεγονός ότι βιωματικά έζησα μερικές καταστάσεις στα εφηβικά μου χρόνια που μου έδειξαν τη σημασία του κράτους δικαίου, είναι κάτι το οποίο για μένα ήταν ένα στοίχημα προσωπικό, το να μπορώ να προσφέρω δηλαδή μια πιο δίκαιη κοινωνία από εκεί όπου άρχισα.

Άρα, το πώς μπλέκεσαι, είναι μια ερώτηση που δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά όλους τους νέους που σκέφτονται για τα κοινά. Και γι’ αυτό βλέπετε και τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι πάρα πολύ με τις Ανεξάρτητες Αρχές και το τι γίνεται με την έρευνα για το Predator, για το ναυάγιο έξω από την Πύλο. Γιατί; Μπορεί να μην είναι πρώτης προτεραιότητας θέματα για τον λαό, αλλά είναι πρώτης προτεραιότητας θέματα για τη δημοκρατία μας. Κι αν η δημοκρατία μας δεν εμπνεύσει αξιοπιστία, τότε οι νέοι θα λένε «πού πάω να μπλέξω;». Κι αυτή την ερώτηση πρέπει να την απαντήσουμε» είπε αρχικά.

Νέο άνοιγμα στην Έφη Αχτσιόγλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι «στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου στον Αnt1 σημείωσε ότι θα συνιστά «αποστασία εάν φύγουν οργανωμένα οι βουλευτές».

Όπως είπε, «εμείς θέλουμε να είμαστε η μεγάλη, προοδευτική, αυτοδύναμη κυβέρνηση». Έβαλε σαν στόχο για τις εκλογές την διατήρηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, το 17% που πήρε στις βουλευτικές εκλογές ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και του καταλόγισε ότι «κυβερνά με την δεξιά εντός και εκτός του κόμματος».

Σε ερώτηση για το Συνέδριο του κόμματος και για τις εσωκομματικές αναταράξεις είπε: «Το Συνέδριο θα γίνει τον Φεβρουάριο. Θα έχουμε έναν πολύ καλό προσυνεδριακό διάλογο». Για την Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα των 6+6, σημείωσε: «Είναι πολύ αξιόλογα στελέχη» και πρόσθεσε ότι η σκληρή ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή « απευθυνόταν σε μια ομάδα που είχε πάρει την απόφασή της να μην συμπορευτεί με το κόμμα, μέρος της “Ομπρέλας”. Στην ίδια ομιλία είπα: Τείνω χείρα φιλίας. Το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα. Και ειλικρινά σας λέω ότι δεν υπάρχει στενός κύκλος. Είναι πολύ αξιόλογα στελέχη. Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει ένα μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, που μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται. Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια. Του είχα ζητήσει αρκετές φορές να είναι τομεάρχης Οικονομικών. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν στον χώρο και ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση».

«Δεν κάνω σημαία την σχέση με τον Τάιλερ»

Αναφέρθηκε στην σχέση του με τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ και απάντησε για το αν έχει κάνει σημαία από πολιτική άποψη: «Η απάντηση είναι όχι, δεν το έχω κάνει σημαία. Αλλά ουδέποτε το έκρυψα, πόσο μάλλον άλλωστε όταν είμαι πολύ περήφανος για τον τώρα σύζυγό μου».

Για την τεκνοθεσία και το φύλο των παιδιών που είχε προκαλέσει θόρυβο σε προηγούμενη συνέντευξη (ότι θα υιοθετήσει αγόρια) απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα, ήταν μια αυθόρμητη απάντηση σε μια χαλαρή εκπομπή, ούτε καν πολιτική εκπομπή. Γνωρίζω ότι μπορεί να πλήγωσα κόσμο με την απάντησή μου και σ’ αυτό τον κόσμο ζητώ συγγνώμη. Προφανώς δεν ήταν η πρόθεσή μου. Και θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να μπορούσαμε να αποκτήσουμε παιδιά κάποια μέρα στη ζωή μας. Ανεξαρτήτως φύλου».

Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα σε σχέση και με την πολιτική της κυβέρνησης είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει την ισότητα. Το έχω αναφέρει και στον κ. Μητσοτάκη αυτό, στη Βουλή, όταν συναντηθήκαμε. Ο ίδιος βασικά μου είπε ότι είναι πολύ θαρραλέο αυτό το οποίο κάνω με τον Τάιλερ στην κοινωνία και του λέω, ευχαριστώ πολύ αλλά πρέπει να βάλουμε την πρόταση νόμου για ψήφιση για την ισότητα στον γάμο. Και μου λέει, θα γίνει μέσα στην τετραετία. Του λέω «συγγνώμη, δεν είναι αυτό το οποίο είπατε στο Bloomberg, είπατε ότι μέσα στην πρώτη χρονιά θα το φέρετε για ψήφιση». Μου λέει «όχι, μέσα στην τετραετία». Η απάντηση είναι, επειδή ο κ. Μητσοτάκης, καλώς ή κακώς, διοικεί τη χώρα με τη συναίνεση του κ. Βορίδη και του κ. Βελόπουλου, όπως φάνηκε και με την ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Εμείς έχουμε άλλη εναλλακτική πρόταση, εμείς θέλουμε να είμαστε η μεγάλη, προοδευτική, αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Θέλουμε φύλαξη των συνόρων

Για το μεταναστευτικό απάντησε: «Βεβαίως και θέλουμε σύνορα. Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει να γίνονται push-backs. Πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το θέμα του ναυαγίου έξω από την Πύλο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε συγκάλυψη σε αυτό το ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η μετεγκατάσταση των μεταναστών να είναι σε εθελοντική βάση. Πρέπει να είναι υποχρεωτική. Δεν πρέπει οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης να πει, «ξέρεις, δεν αποδέχομαι, απλά σου δίνω χρήματα». Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου τώρα στην Ευρώπη είναι συνέχεια της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα μας και νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα προς το μέλλον».

Φορολογικό

Για το φορολογικό και την πρότασή του για την καθιέρωση αφορολόγητου 10.000 ευρώ: απάντησε: Αυτή «η πρόταση ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά». Για την φοροδιαφυγή είπε: «Εάν δείτε τις θέσεις που είχα βγάλει και προεκλογικά, είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί. Είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Είναι πάρα πολύ πολύπλοκο, αλλάζει όλη την ώρα. Πρέπει να έχουμε έναν φορολογικό κώδικα, ένα φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας. Να μπορεί να ξέρει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, ο ξένος επενδυτής, σε τι πλαίσιο μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει».

Το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ

Για την διαφωνία σχετικά με το «μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε: «Ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική…Αυτό που σας λέω είναι ότι τα 37 δισ. τα φτάσαμε επειδή η χώρα είχε υπεραπόδοση. Και μέχρι και ο κ. Δραγασάκής είπε, «άμα το ζήτημα είναι 37 και 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε». Αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: Ότι εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα». Για το αν ήταν απόφαση του Τσακαλώτου και όχι του Τσίπρα απάντησε: «Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής».

Δείτε το Μέρος Α’

The post Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Ενώπιος Ενωπίω: «Είμαι απόλυτα αριστερός» first appeared on markos.tv |.

Keywords
Τυχαία Θέματα