Δυστύχημα στα Τέμπη: Ανιχνεύτηκε ουσία που δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην αμαξοστοιχία

Το νέο πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων οικογενειών για τα θύματα στα Τέμπη αναμένεται να δημοσιευθεί και πρόκειται να είναι πολύ αποκαλυπτικό.

Έπειτα από δειγματοληψία ένα μήνα μετά την τραγωδία, χημικές αναλύσεις έφεραν στην επιφάνεια την ύπαρξη μιας ουσίας που ονομάζεται ξυλόλιο, η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην αμαξοστοιχία. Το ξυλόλιο αποτελεί μία ουσία που χρησιμεύει ως διαλύτης στην χημική βιομηχανία καθώς και τείνουν να το χρησιμοποιούν στη νοθεία καυσίμων.

Οι ειδικοί που ερευνούν την υπόθεση που έφερε τον τραγικό θάνατο

δεκάδων ανθρώπων, δηλώνουν ότι εάν είχε εγκατασταθεί σύστημα τηλεπικοινωνίας ETCS, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι τα θύματα θα είχαν σωθεί, ενώ γενικότερη σημειώνεται η απουσία επικοινωνίας με όλους τους συρμούς. Η πυρασφάλεια ήταν τουλάχιστον ανασφαλής, καθώς προβλεπόντουσαν μέτρα μόνο στις στάσεις και όχι στην υπόλοιπη διαδρομή. Τα παραπάνω, αναδεικνύουν την άθλια κατάσταση των αμαξοστοιχιών, την έλλειψη χρηματοδότησης για αναβάθμιση τους και την μηδενική προετοιμασία για πρόληψη ατυχημάτων. Η ένταση κορυφώνεται για τις οικογένειες των θυμάτων και για όσους περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Παρόλα αυτά, η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης συνεχίζει να χρήζει βελτίωσης, καθώς όλο και περισσότερες αμαξοστοιχίες ακινητοποιούνται ή εμφανίζουν τεχνικά προβλήματα τόσο στο κομμάτι της μετακίνησης αλλά και της ηλεκτροδότησης. Οι μηχανοδηγοί διαμαρτύρονται έντονα αλλά χωρίς ανταπόκριση…

Keywords
Τυχαία Θέματα