Valiant Hearts: The Great War

Ένα οδοιπορικό της Ubisoft στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα οδοιπορικό της Ubisoft στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

H Ubisoft τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους developers της βιομηχανίας των video games, κάτι που οφείλεται

σε μεγάλο βαθμό στις διάφορες blockbuster κυκλοφορίες της. Τους τελευταίους μήνες πάντως είναι σαφές ότι η γαλλική εταιρεία επενδύει σημαντικά και στην αγορά των ψηφιακών τίτλων χαρίζοντάς μας μικρά "διαμαντάκια" όπως το πρόσφατο Child of Light που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο.

Μετά λοιπόν από το προαναφερθέν Platform/RPG η Ubisoft κυκλοφορεί το Valiant Hearts: The Great War, μία δημιουργία που μας είχε κινήσει την περιέργεια από τα πρώτα κιόλας τρέιλερ που δόθηκαν στην δημοσιότητα. Το Valiant Hearts έχει αναπτυχθεί από την Ubisoft Montpellier, η οποία έχει εργαστεί στο παρελθόν με επιτυχία στην σειρά Rayman, στο Beyond Good & Evil και στο From Dust, μία επίσης ψηφιακή κυκλοφορία που μας είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις. Πάμε να δούμε λοιπόν αν η γαλλική εταιρεία θα καταφέρει να μας προσφέρει μία δημιουργία αντάξια της φήμης της με το Valiant Hearts: The Great War.

O πρώτος...Μεγάλος Πόλεμος
Τα γεγονότα του Valiant Hearts εκτυλίσσονται κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κοινώς από το 1914 έως το 1918. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι οι developers εμπνεύστηκαν από τα εκατομμύρια γράμματα που έστελναν οι στρατιώτες στις οικογένειές του και από το ποίημα "Ο Valiant Hearts" που γράφηκε για τους νεκρούς του Μεγάλου Πολέμου από τον Sir John Stanhope Arkwright.

Με βάση τα παραπάνω αξίζουν συγχαρητήρια στην Ubisoft Montpellier για τον τρόπο με τον οποίο μας βάζει στο κλίμα της συγκεκριμένης δημιουργίας, αλλά και για το γεγονός ότι διατηρείται μια πλήρη ιστορική ακρίβεια καθ' όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας. Συν τις άλλοις, η απόφαση της γαλλικής εταιρείας να επιλέξει το συγκεκριμένο setting είναι αν μη τι άλλο καλοδεχούμενη, με δεδομένο ότι έχουμε δει δεκάδες ίσως και εκατοντάδες τίτλους να αντλούν την έμπνευσή τους ή να διαδραματίζονται κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέσσερις πρωταγωνιστές, μία ιστορία
Η ιστορία ξεκινά τον Ιούνιο του 1914 με την δολοφονία του Αρχιδούκα Frantz Ferdinand της Αυστρίας, η όποια όπως είναι γνωστό αποτέλεσε την αιτία-αφορμή για την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πορεία η Γερμανία κηρύττει τον πόλεμο στην Ρωσία και η Γαλλία γνωρίζοντας ότι πολύ σύντομα θα έρθει και η δική της σειρά αποφασίζει να απελάσει όλους τους Γερμανούς που ζουν στα εδάφη της. Ένας από αυτούς είναι ο Karl, o οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την έγκυο γυναίκα του, την Marie και να καταταγεί υποχρεωτικά στον Γερμανικό στρατό.

Αυτό είναι το πρώτο περίεργο "παιχνίδι" που επιφυλάσσει η μοίρα, καθώς ο πεθερός του Karl, o Emile επιστρατεύεται με την σειρά του από τους Γάλλους. Μετά τους Karl και Emile, οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές είναι ο Freddie και η Anna. O μεν πρώτος είναι ένας Αμερικανός εθελοντής του Γαλλικού στρατού, ενώ η δεύτερη είναι μία Βελγίδα νοσοκόμα. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει σε ένα γλυκύτατο σκυλάκι που πολύ σύντομα θα ενταχθεί στην ομάδα σας και θα βοηθήσει τους κεντρικούς πρωταγωνιστές βγάζοντας αρκετές φορές τα...κάστανα από την φωτιά.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στην Ubisoft Montpellier για τον τρόπο με τον οποίο η προσωπική ιστορία του κάθε ήρωα ενσωματώνεται αρμονικά στην δομή του σεναρίου. Το δίπολο Karl-Emile βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο δίνοντας έναν έντονο δραματικό τόνο στην αφήγηση αποτυπώνοντας την δυστυχία που προκάλεσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως. Αν μη τι άλλο το Valiant Hearts: The Great War προσφέρει "τροφή" για σκέψη και προβληματισμό, κυρίως γιατί αποδίδει την φρίκη του πολέμου με ωμό ρεαλισμό, δίνοντάς μας παράλληλα και αρκετές ιστορικές πληροφορίες που ενδεχομένως αρκετοί από εσάς θα τις ακούσετε για πρώτη φορά στην ζωή σας.

Είναι φανερό λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με μία story driven δημιουργία, καθώς τα Puzzle/Adventure στοιχεία μολονότι υπαρκτά έρχονται σαφώς σε δεύτερο ρόλο. Στο σεναριακό κομμάτι πάντως το Valiant Hearts δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν, καθώς η ροή της αφήγησης θα σας κρατήσει καθηλωμένους στις καρέκλες σας. Συν τοις άλλοις, η δραματική ιστορία του είναι δεδομένο ότι θα συγκινήσει ακόμη και τους πιο "χοντρόπετσους" παίκτες.

Ωραίο story, αλλά με το gameplay τι γίνεται;
Το Valiant Hearts μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα 2D Puzzle/Adventure με ορισμένα Action στοιχεία σε συγκεκριμένες πίστες. Οι τελευταίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτές που περιλαμβάνουν μάχες και σε αυτές που θα πρέπει κυρίως να εξερευνήσετε το περιβάλλον και να λύσετε διάφορους γρίφους.

Το σύστημα μάχης είναι φανερά υποτυπώδες, καθώς οι μόνες σας επιλογές είναι να γρονθοκοπήσετε έναν αντίπαλο ή να εκτοξεύσετε χειροβομβίδες. Στην δεύτερη περίπτωση πάντως θα πρέπει να υπολογίσετε την με ακρίβεια την τροχιά τους για να εξολοθρεύσετε τους εχθρούς σας ή για να καταστρέψετε διάφορες αμυντικές οχυρώσεις και πολυβολεία.

Εάν συγκινείστε εύκολα φροντίστε να προμηθευτείτε άμεσα επαρκή αποθέματα χαρτομάντιλων. Πιστέψτε μας θα τα χρειαστείτε!

Να προσθέσουμε ότι σε κάποιες αποστολές θα χρειαστεί να εφαρμόσετε stealth τακτικές για να προχωρήσετε παρακάτω. Ουσιαστικά όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις οι εχθροί συμπεριφέρονται ως puzzles. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μετακινηθείτε πίσω από διάφορα χαλάσματα για να μην σας αντιληφθούν, να σκάψετε λαγούμια για να τους πλαγιοκοπήσετε ή να δώσετε εντολή στον σκύλο σας να τους αποσπάσει την προσοχή.

Μιας και αναφερθήκαμε στο τρισχαριτωμένο σκυλάκι του Valiant Hearts θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επίλυση των διάφορων γρίφων βασίζεται στην χρησιμοποίησή του. Λόγου χάρη υπάρχει η δυνατότητα να το στείλετε να σηκώσει κάποιον μοχλό ή να του δώσετε την εντολή να σας φέρει κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται σε κάποιο δυσπρόσιτο σημείο. Κοινώς ο σκύλος του Valiant Hearts κερδίζει κατά κράτος τον τίτλο του πιο χρήσιμου pet από τον Riley του Call of Duty: Ghosts!

Σε γενικές γραμμές ο βαθμός δυσκολίας των διαφόρων γρίφων είναι μέτριος και αρκεί να επιστρατεύσετε την λογική σας για να θριαμβεύσετε. Στην περίπτωση που κάποιος γρίφος σας φαίνεται δύσκολος υπάρχει η δυνατότητα να δείτε συγκεκριμένα hints, αν και στο δικό μας playthrough ελάχιστες φορές καταφύγαμε σε αυτή την λύση. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα σχετικό cooldown μεταξύ των hints, κοινώς θα χρειαστεί να περιμένετε μερικά λεπτά πριν σας εμφανιστεί το δεύτερο ή το τρίτο hint.

Κι όμως έχει bosses
Ένα από τα ελάχιστα μελανά σημεία του Valiant Hearts είναι η ύπαρξη μερικών boss fights, τα οποία αν μη τι άλλο δεν ταιριάζουν με το γενικότερο ύφος της δημιουργίας. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει ως επί τω πλείστον να εκτοξεύσετε χειροβομβίδες σε συγκεκριμένα σημεία για να ρίξετε το boss. Εν τω μεταξύ, ο γενικότερος μηχανισμός των boss fights αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η βίαιη εναλλαγή μεταξύ των cutscenes και της δράσης. Για παράδειγμα την στιγμή που χτυπάτε ένα boss με την χειροβομβίδα σας παρακολουθείτε ένα μικρό cutscene διάρκειας λίγων δευτερόλεπτων, στο διάστημα αυτό όμως ενδέχεται να πεθάνετε από εκρηκτικά που εκτοξεύθηκαν ακριβώς πριν ξεκινήσει το cutscene, χωρίς να έχετε κάποιο περιθώριο αντίδρασης. Αναπόφευκτα λοιπόν θα πεθάνετε και θα χρειαστεί να επαναλάβετε το boss fight από την αρχή.

Ευτυχώς πάντως ο αριθμός των boss fights είναι περιορισμένος, όπως και ο αριθμός διαφόρων on-rail σημείων. Στα τελευταία θα πρέπει να οδηγήσετε ένα ταξί και να αποφύγετε διάφορες βόμβες που πέφτουν από τον αέρα ή διάφορα οχήματα που έρχονται κατά πάνω σας. Κοινώς οι όποιες προσπάθειες κατάβαλε η Ubisoft για να προσδώσει μια περαιτέρω ποικιλία στο gameplay πέφτουν αναπόφευκτα στο κενό, κυρίως γιατί δεν συμβαδίζουν με το ύφος και το κλίμα του Valiant Hearts.

Κρίμα που διαρκεί τόσο λίγο
Για να ολοκληρώσετε τα τέσσερα κεφάλαια της ιστορίας θα χρειασθείτε περίπου οχτώ ώρες, ανάλογα πάντα φυσικά με τον βαθμό που θα σας βασανίσουν τα διάφορα puzzles. Εάν επιθυμείτε την βέλτιστη πρόκληση μπορείτε να επιλέξετε το Veteran mode, στο οποίο απουσιάζουν οι ενδείξεις αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, ακόμη και έτσι όμως ο συνολικός βαθμός δυσκολίας παραμένει χαμηλός.

Το μόνο περαιτέρω στοιχείο που μπορεί να σας κρατήσει απασχολημένους για λίγο διάστημα παραπάνω είναι η συλλογή των collectables. Σε αντίθεση με άλλους τίτλους πάντως στο κομμάτι αυτό το Valiant Hearts τα καταφέρνει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε αντικείμενο που συλλέγετε αποτελεί κάποιο αναμνηστικό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η συλλογή τους μάλιστα συνοδεύεται από διάφορες ευπρόσδεκτες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες. Για παράδειγμα θα μάθετε πότε άρχισαν να χρησιμοποιούνται τα dog tags ή με ποιο τρόπο οι σύμμαχοι προσπαθούσαν να επιζήσουν από τον χημικό πόλεμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι διάφορες ιστορικές πληροφορίες, στις οποίες αποκτάτε πρόσβαση μόλις ξεκινάτε μία νέα πίστα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε περισσότερα για αρκετές από τις σημαντικές μάχες μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών, πως δημιουργήθηκε το πρώτο tank ή πως ζούσαν οι στρατιώτες στις απέραντες εκτάσεις των χαρακωμάτων.

Συμπαθητική cartoon αισθητική
Το Valiant Hearts: The Great War χρησιμοποιεί την UbiArt Framework, μία in-house engine της Ubisoft που έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά της σε διάφορες 2D δημιουργίες όπως το Rayman Origins, το Rayman Legends και το πρόσφατο Child of Light. Η παρούσα δημιουργία είναι φανερό ότι δεν αξιοποιεί το hardware του Xbox One και με μία ματιά στις ελάχιστες απαιτήσεις του θα δείτε ότι τρέχει ικανοποιητικότατα και σε ένα PC επταετίας. Παρόλα αυτά, το art direction κλέβει τις εντυπώσεις και το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο αξιοπρεπέστατο.

Περνώντας στο ηχητικό κομμάτι δεν μπορούμε παρά να μείνουμε άφωνοι από το εκπληκτικό soundtrack. Τα μουσικά themes του Valiant Hearts, στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το πιάνο, είναι πραγματικά εμπνευσμένα και επιφορτίζουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Από την πλευρά του το voice acting θα λέγαμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, καθώς οι πρωταγωνιστές ξεστομίζουν ελάχιστες φράσεις, οι NPCs επιδίδονται σε διάφορες gibberish ατάκες, ενώ το παζλ συμπληρώνεται από την δραματική αφήγηση των γεγονότων πριν και μετά από κάθε πίστα. Οι ασυναρτησίες των NPCs δεν αμαυρώνουν την τελική εικόνα, καθώς δικαιολογούνται από την καρτουνίστικη φύση του Valiant Hearts. Από την άλλη οι ατάκες των κεντρικών ηρώων, αν και λίγες στον αριθμό τους, ταιριάζουν με το όλο κλίμα.

Grave is the home of the brave
Μετά το Child of Light η Ubisoft επιστρέφει με ένα ακόμη downloadable "κόσμημα". Το Valiant Hearts: The Great War κοστίζει 14.99 ευρώ προσφέροντας οχτώ (10-12 εάν ασχοληθείτε με την συλλογή των collectables) περίπου ποιοτικότατες ώρες gameplay. Η διάρκεια του ναι μεν είναι μικρή, παρόλα αυτά το εξαιρετικό σενάριο του θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω, καθώς θα σας προσφέρει μία αξέχαστη εμπειρία. Μάλιστα στην πορεία θα εμπλουτίσετε και τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις γύρω από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν λοιπόν αποζητάτε διακαώς ένα αξιόλογο Puzzle/Adventure επενδύστε άφοβα.

Θετικά:
- Ιστορικά ακριβές
- Σενάριο που καθηλώνει
- Το πιο χαριτωμένο σκυλάκι που έχουμε δει σε video game
- Πανέμορφο soundtrack
- Ικανοποιητικό voice acting
- Υπέροχο art direction

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Τα boss fights
- Χαμηλή πρόκληση
- Ελάχιστο replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.8

Διεκδικεί επάξια μία θέση στην ψηφιακή συλλογή σας.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
call of duty, xbox one, ubisoft, video, games, οφείλεται, εταιρεία, light, dust, john, συγκεκριμένο, ρωσία, γαλλια, anna, σκύλος, pet, ghosts, λύση, boss, fight, ταξι, dog, tags, νέα, tank, engine, xbox, art, themes, voice, παζλ, grave, home, game, στρατος, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, φωτια, ρωσία, γερμανια, γυναικα, ηχος, φρασεις, boss, games, ubisoft, αγορα, αξιζει, ατμοσφαιρα, αφηγηση, αφορμη, βομβες, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γριφος, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δομη, δωσει, εθελοντης, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκρηκτικα, εμπνευση, επιτυχια, ερχονται, εταιρεία, εχθροι, ζωη, ιδιο, η δικη, υφος, εικονα, κλιμα, λύση, ματια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μοιρα, μικρο, μπορειτε, ομαδα, παντα, ποιημα, ουσιαστικα, οφείλεται, οχηματα, παζλ, παμε, περιβαλλον, πιανο, ροη, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, σκύλος, τρειλερ, φυση, φυσικα, φορα, ψηφιακη, ωρες, anna, art, call of duty, tank, dust, engine, fight, γνωσεις, john, house, home, κομματι, light, pet, μια ματια, dog, πληροφοριες, tags, themes, υπεροχο, voice
Τυχαία Θέματα