Transformers: Rise of the Dark Spark

Less...than meets the eye.

Συνολικά στην ιστορία των video games είναι γεγονός ότι έχουμε δει δεκάδες δημιουργίες εμπνευσμένες από την τηλεοπτική σειρά Transformers. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια με δεδομένη την επιτυχία των κινηματογραφικών ταινιών Transformers του Michael Bay

έχουμε δει ακόμη περισσότερα movie tie-ins, τα οποία στην πλειοψηφία τους απέτυχαν να μας συγκινήσουν. Από την άλλη η σειρά War for Cyberton της High Moon Studios κατάφερε να ενταχθεί στην μειοψηφία, καθώς τόσο το War for Cybertron, όσο και το Fall of Cybertron αποτέλεσαν δύο συμπαθητικότατες προσπάθειες που απέσπασαν θετικές κριτικές και αγαπήθηκαν από τους απανταχού φίλους των Transformers.

Ένας από τους λόγους που οι παραπάνω κυκλοφορίες κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τον...σωρό, είναι γιατί τα γεγονότα τους δεν ακολουθούν τα αντίστοιχα των κινηματογραφικών ταινιών. Στο Transformers: Rise of the Dark Spark οι developers προσπάθησαν να αναμίξουν πάντως το σύμπαν των ταινιών με αυτό της σειράς War for Cybertron και κάπου εδώ αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα. Το δεύτερο στοιχείο που μας κάνει να προσεγγίζουμε με δυσπιστία το νέο Transformers είναι ότι έχει αναπτυχθεί από την Edge of Reality και όχι από την High Moon Studios. Με δεδομένο ότι η τελευταία μας είχε δώσει αξιόλογα δείγματα γραφής είναι άξιο απορίας για ποιον λόγο η Activision δεν την εμπιστεύτηκε για τρίτη φορά.


Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις το κρίσιμο πλέον ερώτημα είναι κατά πόσο ο νέος developer θα καταφέρει να μας προσφέρει μια δημιουργία αντάξια των προκατόχων της. Φυσικά από την στιγμή που το Transformers: Rise of the Dark Spark κυκλοφορεί ταυτόχρονα με την ταινία Age of Extinction του Michael Bay ο κίνδυνος για ένα ακόμη απογοητευτικό movie tie-in ελλοχεύει απειλητικά. Καταφέρνει λοιπόν η Edge of Reality να διαψεύσει τις ανησυχίες μας ή όχι; H απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Στο μπλέντερ και ότι βγει
Από σεναριακής πλευράς το Transformers: Rise of the Dark Spark αποτελεί prequel του Transformers: Fall of Cybertron και sequel της ταινίας Transformers: Age of Extinction. Ο κεντρικός πυρήνας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ιστορία είναι το Dark Spark ένα πανίσχυρο αρχαίο artifact. Όπως είναι λογικό, οι Autobots και οι Decepticons θέλουν να αποκτήσουν αυτό το αντικείμενο. Για να είμαστε ακριβείς οι Autobots προσπαθούν να πάρουν το Dark Spark γιατί πολύ απλά δεν θέλουν να πέσει στα χέρια των Decepticons.

Εν τω μεταξύ, όπως είδαμε στο Fall of Cybertron κατά την διάρκεια του campaign έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε τόσο τον έλεγχο των Autobots, όσο και των Decepticons. H εναλλαγή αυτή αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι, καθώς από την μία πλευρά υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay, από την άλλη όμως η ροή της αφήγησης πελαγοδρομεί. Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα διάφορα chapters δεν εξελίσσονται με χρονολογική σειρά είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσετε την ροή των γεγονότων για να βγάλετε νόημα. Το πρόβλημα θα μπορούσε κάλλιστα να είχε λυθεί εάν υπήρχαν δύο ξεχωριστά campaigns, ένα για τους Autobots και ένα για τους Decepticons, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η ιστορία του Transformers: Rise of the Dark Spark δεν θα καταφέρει να σας συγκινήσει. Βέβαια το τραγικό της υπόθεσης, όπως θα δούμε και παρακάτω, είναι ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους υπόλοιπους τομείς του gameplay.


Generic Third-Person Shooter
O χαρακτηρισμός αυτός ταιριάζει γάντι στην δημιουργία της Edge of Reality, καθώς η αμερικανική εταιρεία αντιγράφει ουσιαστικά την δουλειά της High Moon Studios χωρίς να προσφέρει τίποτα παραπάνω από την δική της πλευρά. Όσοι είχατε ασχοληθεί με το Fall of Cybertron θα βρεθείτε αμέσως σε γνώριμα λημέρια, καθώς ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Το gunplay παραμένει στιβαρό, παρόλα αυτά οι διαφορές μεταξύ των Transformers παραμένουν ελάχιστες. Κοινώς η εμπειρία που προσφέρει το Rise of the Dark Spark είναι ακριβώς ίδια είτε ελέγχετε τον Optimus Prime, είτε τον Soundwave. H μόνη χαρακτηριστική διαφορά είναι ότι κάθε Transformer έχει πρόσβαση σε ένα ξεχωριστό special ability. Για παράδειγμα ο Soundwave εκτοξεύει τον Laserbeak, ο οποίος πετάει και λειτουργεί ως drone σκοτώνοντας τους εναέριους αντιπάλους, ενώ ο Sharpshot γίνεται προσωρινά αόρατος.

Μία πραγματικά απογοητευτική πρόταση. Εάν αγαπάτε τα Transformers προτιμήστε τα War on Cybertron και Fall of Cybertron.


Εν τω μεταξύ, οι μηχανισμοί κάλυψης είναι δίχως αμφιβολία πρωτόγονοι, αν και για να είμαστε ειλικρινείς το στοιχείο αυτό έως έναν βαθμό δικαιολογείται από το μέγεθος των Tranformers. Για παράδειγμα, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να βλέπαμε μία τεράστια πολεμική μηχανή να κρύβεται και να μετακινείται από το ένα σημείο κάλυψης σε κάποιο άλλο, όπως ο Marcus Fenix ή ο Max Payne. Στην παρούσα περίπτωση για να αποφύγετε τα πυρά των εχθρών σας θα πρέπει να αναζητήσετε καταφύγιο πίσω από κολώνες, τοίχους κ.ο.κ. Παρά το γεγονός ότι έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε την γωνία στόχευσης σας (πυροβολώντας με το αριστερό ή το δεξί χέρι αντίστοιχα) είναι πρακτικά αδύνατο να πυροβολήσετε τους αντιπάλους σας από τα σημεία κάλυψης. Το γεγονός αυτό ανεβάζει κατακόρυφα τον βαθμό πρόκλησης, καθώς με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να μείνετε ακάλυπτοι από τους εχθρούς το πιο πιθανό είναι ότι θα πεθάνετε.

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα Transformers σας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι έχετε έναν πανίσχυρο χαρακτήρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα τα διάφορα ρομπότ μοιάζουν περισσότερο με glass cannons, κοινώς τρία ή τέσσερα χτυπήματα αρκούν για να καταστρέψουν τα shields και να εκμηδενίσουν σε χρόνο dt τα hit points σας. Να σημειωθεί ότι το στοιχείο αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του επιπέδου δυσκολίας (Easy, Normal, Hard) που έχετε επιλέξει, καθώς ακόμα και στο Easy υπάρχουν κάποιες πίστες που θα σας δυσκολεύσουν αφάνταστα.


Καλύτερα να μην χρειαστεί να μεταμορφωθείτε
Το σήμα κατατεθέν των Transformers γενικότερα είναι ότι μπορούν να μεταμορφωθούν σε διάφορα οχήματα. Όπως είναι φυσικό το στοιχείο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει την ευκαιρία στην Edge of Reality να εισάγει ορισμένους vehicular combat μηχανισμούς για να τονώσει το gameplay. Με δεδομένο μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι η High Moon Studios δεν είχε καταφέρει να μας προσφέρει μία θετική εμπειρία είχαμε την ελπίδα ότι αυτή την φορά οι developers θα έδιναν μεγαλύτερο βάρος.

Οι όποιες ελπίδες έπεσαν σύντομα στο κενό, καθώς κάθε φορά που θα χρειαστεί να μεταμορφωθείτε σε κάποιο όχημα θα μαρτυρήσετε την ώρα και την στιγμή που ασχοληθήκατε με το Rise of the Dark Spark. Τα controls είναι απίστευτα στρυφνά και αν έχετε μεταμορφωθεί σε αμάξι, δεν μπορείτε να στρίψετε, ειδικά αν μετακινείστε με μεγάλη ταχύτητα, πόσο μάλλον να πυροβολήσετε τα αντίπαλα Transformers όταν οδηγάτε. Εάν μάλιστα ελέγχετε χαρακτήρες όπως το Shockwave που μεταμορφώνεται σε ένα μαχητικό διαστημόπλοιο η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξετε το σκάφος σας με ακρίβεια και η όλη διαδικασία γίνεται ακόμη πιο επίπονη, καθώς τα training tutorials λάμπουν δια της απουσίας τους.


Transformers αναβαθμιστείτε!
Η δημιουργία της Edge of Reality περιλαμβάνει ένα υποτυπώδες leveling system, όπως είχαμε δει στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Καθώς ανεβαίνετε level ή ολοκληρώνετε συγκεκριμένα challenges ανταμείβεστε με διάφορα gear boxes, τα οποία περιλαμβάνουν νέο εξοπλισμό, upgrades, Transformers για το co-op mode και διάφορα consumables. Μιας και αναφερθήκαμε στα challenges να προσθέσουμε ότι τα περισσότερα απαιτούν grinding (π.χ. εξολοθρεύστε 100 Autobots), παρόλα αυτά κάποια εξ' αυτών αποτελούν ενδιαφέρουσες προκλήσεις, όπως λόγου χάρη να πολεμήσετε μόνο με melee επιθέσεις.

Όσον αφορά τον διαθέσιμο εξοπλισμό σας, αυτός χωρίζεται σε δύο κατηγορίες βαλλιστικών όπλων, τα primary και τα secondary. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει παλμικά ντουφέκια, εκτοξευτές πλάσματος ή διαβρωτικής γλίτσας, πυροβόλα κ.ο.κ. Στη δεύτερη συναντάμε βαριά όπλα, όπως miniguns και εκτοξευτές πυραύλων με σύστημα ανίχνευσης θερμότητας. Μάλιστα καθένα από αυτά μπορεί να αναβαθμιστεί με διάφορα upgrades που μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για reload λόγου χάρη.


Μόνο για ενοικίαση
Για να πάρετε στα χέρια σας το πολυπόθητο Dark Spark θα χρειαστεί να αφιερώσετε γύρω στις οχτώ ώρες στο Normal επίπεδο δυσκολίας. Στο διάστημα αυτό θα ελέγξετε διαφορετικά Transformers, όπως των Optimus Prime, τον Bumblebee, τους Shockwave και Soundwave, καθώς και τον Bruticus, έναν απίστευτα επιβλητικό Combaticon που το μέγεθος του θυμίζει πολυκατοικία.

Το replayability είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς πέρα τα challenges δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κίνητρο για να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough. Ακόμη και τα collectables που υπάρχουν είναι πολύ λίγα (μόλις 18) και τα περισσότερα εξ' αυτών βρίσκονται σε εξαιρετικά προφανείς τοποθεσίες. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στο Fall of Cybertron, αν και εκεί η κατάσταση περισώζονταν από την ποικιλία των multiplayer modes.


Που πήγε το Team Deathmatch;
Η Edge of Reality με πρωτοφανή αψυχολόγητα κίνηση, όχι μόνο δεν προσφέρει περισσότερα multiplayer modes από το Fall of Cybertron, αλλά αντίθετα αποφασίζει να αφαιρέσει το -ομολογουμένως- διασκεδαστικό Team Deathmatch. Στο νέο Transformers λοιπόν δεν συναντάμε κάποιο ανταγωνιστικό multiplayer mode, παρά μόνο ένα co-op mode για 2-4 παίκτες που ονομάζεται Escalation.

To Escalation το είχαμε δει και στα προηγούμενα δύο κεφάλαια της σειράς και με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι ακόμη και από αυτό έχουν αφαιρεθεί διάφορα στοιχεία. Σε πρώτη φάση στο παρελθόν θα έπρεπε να αντιμετωπίσετε 19 συνεχόμενα κύματα εχθρών και πλέον ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 15 waves. Επίσης, με τα credits που αποκτάτε δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεκλειδώσετε διάφορες τοποθεσίες μέσα στον χάρτη. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι τοποθετήσετε κάποιες αμυντικές θωρακίσεις όπως turrets και ηλεκτροφόρους φράχτες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το level σας είναι κοινό για το single-player και το multiplayer, ενώ το ίδιο ισχύει για τα όπλα και τα upgrades τους. Στα χαρτιά το στοιχείο αυτό δείχνει σίγουρα καλό, αλλά στην πράξη από την στιγμή που ολοκληρώσετε το campaign θα βγάλετε το Escalation mode για την πλάκα σας ακόμη κι αν παίζετε solo. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στο δικό μας playthrough νικήσαμε και τα 15 waves εχθρών με έναν μόλις συμπαίκτη και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία.

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε μία ακόμη λεπτομέρεια που συμβάλλει αρνητικά στην multiplayer εμπειρία. Συγκεκριμένα δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε host ένα multiplayer session από την στιγμή που οι NAT ρυθμίσεις του router είναι ρυθμισμένες στο strict. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αναγκαστικά να κάνετε join ένα session, πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση από την στιγμή που οι servers είναι διαρκώς άδειοι.

Τεχνολογικό "ερείπιο"
Το Transformers: Rise of the Dark Spark χρησιμοποιεί έναν συνηθισμένο συνδυασμό από δύο engines, όπως έχουμε δει σε αρκετές σύγχρονες κυκλοφορίες. Έτσι λοιπόν πέρα από την Unreal Engine 3, υπάρχει μια ξεχωριστή engine για τα physics, η Havoc. Παρόλα αυτά, το τεχνικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται επιεικώς μέτριο. Οι πτώσεις του frame rate βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, τα lighting effects είναι κάκιστα, ενώ παρατηρείται επίσης αρκετό aliasing.

Τα προβλήματα αυτά συναντώνται σε όλες τις εκδόσεις του Rise of the Dark Spark και η μόνη διαφορά είναι ότι στο Xbox One τα textures είναι ελαφρώς πιο "γυαλισμένα". Το μόνο που καταφέρνει κάπως να ξεχωρίσει είναι ο σχεδιασμός των Transformers, ο οποίος είναι λεπτομερέστατος. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το level design, καθώς στερείται έμπνευσης και φαντασίας.


Ένα από τα ελάχιστα θετικά του Transformers: Rise of the Dark Spark είναι το αριστουργηματικό voice acting. Για του λόγου του αληθές αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στα ονόματα των ηθοποιών που δάνεισαν τις φωνές τους στα συμπαθή ρομπότ. Στον ρόλο του Optimus Prime επιστρέφει ο Peter Cullen, ο Nolan North υποδύεται τους Bruticus και Cliffjumper, ενώ ο Troy Baker δίνει μια σπαρταριστή ερμηνεία ως Jazz. Ανάλογη δε είναι και η ποιότητα του soundtrack και των ηχητικών εφέ.

Κατώτερο των προσδοκιών
Η Edge of Reality στάθηκε κατώτερη των προσδοκιών, καθώς μας παρέδωσε μία άκρως απογοητευτική κυκλοφορία. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν η επιλογή της στον ρόλου του developer από την Activision κρίνεται λανθασμένη. Με λίγα λόγια εδώ έχουμε να κάνουμε με μία από τις χειρότερες κυκλοφορίες των τελευταίων μηνών μαζί με το ανεκδιήγητο Blue Estate, καθώς πέρα από τα εντυπωσιακά voice-overs δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω.

Τέλος, να προσθέσουμε ότι τo Transformers: Rise of the Dark Spark κυκλοφορεί και για το 3DS και για την ακρίβεια η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μία πραγματικά αξιοπρεπή προσπάθεια από την WayForward Technologies. H συγκεκριμένη δημιουργία ανήκει στον χώρο των tactical RPG και σε αντίθεση με το generic Third-Person Shooter ύφος των οικιακών εκδόσεων προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay. Κοινώς οι φίλοι των Fire Emblem: Awakening και Advance Wars αξίζει να του ρίξουν μια ματιά.

Θετικά:
- Το voice acting
- Πλήθος από playable χαρακτήρες
- Μεγάλη πρόκληση

Αρνητικά:
- Προβληματικά controls στα οχήματα
- Επαναλαμβανόμενο gameplay
- Δεν διαθέτει ανταγωνιστικό multiplayer
- Μικρή διάρκεια
- Χλιαρό σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 7
Gameplay: 4
Αντοχή: 4
Γενικά: 5

Ένα απογοητευτικό movie tie-in και τίποτα παραπάνω.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
transformers, transformers, unreal engine 3, unreal engine, xbox one, video, games, bay, movie, moon, studios, edge, activision, μπλέντερ, sequel, υφίσταται, εταιρεία, max, glass, hit, easy, συγκεκριμένο, system, gear, reload, team, host, session, nat, router, join, unreal, engine, frame, lighting, xbox, design, voice, nolan, troy, jazz, blue, tactical, rpg, fire, awakening, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2016, awakening, reload, γωνια, δουλεια, ημερησια, ηχος, ονοματα, ωρα, edge, games, rpg, αξιζει, αορατος, απιστευτα, απλα, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δειχνει, δωσει, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, ελπιδα, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, πολυκατοικια, υποθεση, ισχυει, υφίσταται, υφος, θυμιζει, εκδοσεις, κυματα, κινηση, λυπη, λογια, λογο, ματια, μπλέντερ, μπορειτε, νοημα, ουσιαστικα, οχηματα, οχημα, ποιοτητα, πλακα, ροη, προβληματα, ρυθμισεις, ρομποτ, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συμπαν, τρια, τριτη, φαινονται, φυσικα, φυσικο, φορα, χερι, ωρες, activision, αδυνατο, ανηκει, bay, blue, sequel, design, easy, ειλικρινεις, engine, φιλοι, frame, fire, gear, glass, hit, host, join, ιδιαιτερα, jazz, κομματι, lighting, max, μια ματια, moon, nat, nolan, player, movie, router, troy, studios, session, σημα, single, system, σωρο, tactical, team, tie, θετικα, unreal engine, unreal, unreal engine 3, χερια, voice
Τυχαία Θέματα