Scribblenauts Unlimited

Ένα αξιολάτρευτο puzzle game για όλες τις ηλικίες.

Η Nintendo κατάφερε με την κυκλοφορία του DS να χαρίσει μια νέα πνοή στο φορητό gaming. Οι δύο οθόνες και η χρήση της γραφίδας έδωσαν στους game developers την ευκαιρία να δημιουργήσουν πρωτοποριακά και ευφάνταστα παιχνίδια τα οποία δεν περιορίζονταν

απλά σε πατήματα κουμπιών και περιστροφή ενός αναλογικού μοχλού. Πληθώρα πρωτότυπων Adventures, point-and-click, casual minigames και puzzle games γέμισαν τα ράφια των καταστημάτων κατά την διάρκεια ζωής της κονσόλας. Ένα από αυτά ήταν το Scribblenauts της Αμερικάνικης 5th Cell.

Το Action Puzzle της ταλαντούχας εταιρίας, σας επέτρεπε να δημιουργήσετε όποιο αντικείμενο θέλετε απλά γράφοντας το όνομά του στην οθόνη του DS και να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε φτιάξατε για την επίλυση γρίφων. Το Scribblenauts δίχως κάποιο ιδιαίτερο promotion, κατάφερε να ξεπεράσει μέσα σε ένα έτος το ένα εκατομμύριο πωλήσεις, χάρις στις πρωτότυπες ιδέες του και το ιδιαίτερο design του. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του, η 5th Cell δεν άργησε να κυκλοφορήσει δύο ακόμα sequel, το Super Scribblenauts για το Nintendo DS και τρία χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2012 (για την Αμερικάνικη αγορά), το Scribblenauts Unlimited για το για το Nintendo 3DS, Wii U και PC.

Μια φορά και έναν καιρό…
Το Scribblenauts Unlimited είναι prequel των δύο προηγούμενων τίτλων της σειράς. Οι Edgar και Julie είναι δύο διάσημοι εξερευνητές, των οποίων οι εξορμήσεις έφεραν στην κατοχή τους αντικείμενα φανταστικών δυνάμεων. Αφού χόρτασαν μια ζωή περιπέτειας και συγκινήσεων, αποφάσισαν να παντρευτούν και να κάνουν μία ήρεμη ζωή.

Με τον καιρό απέκτησαν 42 παιδιά! Ανάμεσά τους ο πάντα χαμογελαστός Maxwell και η αδερφή του Lily. Οι γονείς έκαναν δώρο στα παιδιά δύο από τα αντικείμενα που είχαν βρει στα ταξίδια τους. Στην Lily μια μαγική σφαίρα με την οποία μπορούσε να ταξιδέψει σε όποιο μέρος του πλανήτη επιθυμούσε και στον Maxwell ένα μυστηριώδες τετράδιο, στο οποίο ότι αντικείμενο, ζώο ή πλάσμα έγραφε στις σελίδες του γινόταν πραγματικότητα.


Με τον φόβο ότι τα παιδιά θα κακομάθουν μέσα στο σπίτι, οι γονείς τους τα έστειλαν σε ένα ταξίδι στον έξω κόσμο για να γνωρίσουν τις δυσκολίες τις ζωής και να μάθουν να εκτιμούν τα υπόλοιπα πλάσματα της γης.

Και η περιπέτεια ξεκινά
Στην αρχή του ταξιδιού τους, τα δύο αδέρφια συνάντησαν έναν ζητιάνο ο οποίος τους ζήτησε κάτι να φάει. Ο Maxwell, κακόβουλα έφτιαξε με το τετράδιό του ένα σάπιο μήλο και του το προσέφερε. Αφού ο ζητιάνος κατάλαβε την κακόγουστη φάρσα, καταράστηκε την Lily να μετατρέπεται σιγά-σιγά σε πέτρα.

Ο πρωταγωνιστής έμαθε ότι ο μόνος τρόπος να αντιστραφεί η κατάρα είναι να μαζέψει αρκετά Starites. Πρόκειται για μικρά κίτρινα αστέρια που εμφανίζονται όταν κάποιος είναι ευγνώμων προς αυτόν. Έτσι λοιπόν ο μικρός ήρωας ξεκινά της περιπέτειά του για την σωτηρία της αδερφής του.

Η δύναμη βρίσκεται στην γραφίδα
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να βοηθήσετε τον Maxwell να λύσει τα διάφορα προβλήματα των πλασμάτων του φανταστικού κόσμου του Scribblenauts. Σε αυτό σας βοηθάει το μαγικό τετράδιο που έχει στην κατοχή του η ήρωας.

Πληκτρολογώντας με την γραφίδα ένα όνομα ζώου, αντικειμένου, κτηρίου ή ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε στην touch screen του Wii U gamepad αυτό εμφανίζεται άμεσα στην οθόνη. Το αντικείμενο αυτό, ανάλογα την φύση του, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, να το φορέσετε, να το οδηγήσετε ή να το δώσετε στους NPC. Σε περίπτωση που γράψετε κάποιο όνομα λάθος, το παιχνίδι σας προτείνει από μόνο του σωστές λέξεις.

Πέρα από την δημιουργία αντικειμένων, έχετε την δυνατότητα να γράψετε ένα επίθετο (adjective) σε αυτό που δημιουργήσατε, στα πράγματα που ήδη υπάρχουν στον κόσμο ή και στους κατοίκους. Γράφοντας άγριος η επιθετικός (angry , aggressive) π.χ. ως επίθετο σε ένα NPC, θα τον κάνει να επιτεθεί στα πάντα γύρω του. Με αυτήν την λειτουργία μπορείτε να κάνετε κάποιον ή κάτι άτρωτο, μεγάλο, ιπτάμενο ή ότι άλλο περνάει από το μυαλό σας.


Το Scribblenauts Unlimited σε αντίθεση με τα προηγούμενα games της σειράς, διαθέτει και έναν object editor στον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε ότι θέλετε με συνδυασμό των βασικών μοντέλων-σχημάτων που διαθέτει. Πέρα από την μορφή του δημιουργήματός σας, ο editor σας επιτρέπει να αλλάξετε μέγεθος, βάρος, υφή και να του δώσετε χαρακτηριστικά όπως η αντίδρασή του στο νερό, την φωτιά, τον ηλεκτρισμό αλλά και το πώς αισθάνονται για αυτό οι υπόλοιποι χαρακτήρες του παιχνιδιού (με συναισθήματα όπως φόβος ή αγάπη).

Starites
Κάθε περιοχή περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα Scribblequests, τα οποία είναι minigames με γρίφους που σας ανταμείβουν με ένα starite. Εκτός αυτών, υπάρχουν διάσπαρτοι χαρακτήρες οι οποίοι σας δίνουν ένα κομμάτι starite (starite shard) εάν τους βοηθήσετε σε αυτό που ζητούν. 10 starite shards ισοδυναμούν με ένα starite.

Τα starites λειτουργούν -εκτός από αντίδοτο για την κατάρα της Lily- και ως κλειδιά που ανοίγουν καινούριες περιοχές στον χάρτη. Σε κάθε νέα περιοχή μπορείτε να ξεκλειδώσετε και ένα από τα 40 αδέρφια του Maxwell τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην θέση του πρωταγωνιστή.

Συνολικά υπάρχουν 106 starites για να συλλέξετε. Στην πράξη ευτυχώς χρειάζεστε πολύ λιγότερα από αυτά για να σώσετε την Lily και να ξεκλειδώσετε κάθε περιοχή του παιχνιδιού. Τα περισσότερα από τα μαγικά αστέρια είναι αρκετά απλό να τα κερδίσετε λόγω της ευκολίας των γρίφων που σας παρουσιάζονται. Τα υπόλοιπα θα σας δυσκολέψουν αρκετά και θα σας κάνουν να ανατρέξετε σε κάποιον οδηγό στρατηγικής.

Βάλε φαντασία
Στις 10 ώρες που θα σας πάρει το Scribblenauts Unlimited για να το τερματίσετε , θα ταξίδεψετε σε φάρμες, αρχαία ερείπια, μεγαλουπόλεις, ορυχεία, κάστρα και διαστημικούς σταθμούς. Θα βοηθήσετε ένα γουρούνι να κερδίσει σε διαγωνισμό ομορφιάς. Θα ταΐσετε έναν κανίβαλο και θα κάνετε εξορκισμό σε ένα αρχαίο πνεύμα με αγιόνερο.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού λύνονται με την δημιουργία των αντικειμένων που θα ικανοποιήσουν τους NPC. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσετε σε κάθε νέα περιοχή θα σας πουν μια έγνοια τους ή κάτι που θέλουν να αποκτήσουν και είναι στο χέρι σας, η μάλλον στην γραφίδα σας, να τους το δώσετε. Αυτά τα quests αποτελούν και το 99% όλων των σπαζοκεφαλιών του παιχνιδιού. Το υπόλοιπο 1%, είναι αντικείμενα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην πίστα και θα πρέπει να τους τα φέρετε για να αποκτήσετε τα πολυπόθητα starites.

Σπάνια πιάνω τον εαυτό μου να γελάει δυνατά με ένα video game. Όταν όμως έδωσα ένα ρουκετοβόλο σε έναν πρόσκοπο για να πάρει μέρος σε διαγωνισμό σκοποβολής με τόξα και με αυτό πέτυχε έναν δορυφόρο ο οποίος συγκρούστηκε δίπλα του, πραγματικά λύθηκα στα γέλια. Αυτή είναι και η μαγεία του Scribblenauts Unlimited. Η δυνατότητα να επιλύσετε τον κάθε γρίφο του παιχνιδιού όπως εσείς θέλετε, με όπλο την φαντασία σας.

Οι ήρωες της Nintendo ως guest stars
Είναι άξιο να αναφερθεί ότι στην έκδοση του παιχνιδιού για Wii U, ο Maxwell μπορεί να φέρει στην ζωή με το μαγικό του τετράδιο τους βασικότερους ήρωες της Nintendo από τις σειρές The Legend of Zelda και Super Mario. Αν ποτέ θελήσετε να δείτε τον Link να παλεύει τον Ganondorf καβάλα στην Epona με το Master Sword ανά χείρας ή τους αδερφούς Mario να παλεύουν τον Bowser πετώντας μπάλες φωτιάς, δεν έχετε παρά να γράψετε τα ονόματα τους στο gamepad.

Ένα διαφορετικό 2D puzzle game το οποίο αν και διαθέτει μοναδικά gameplay στοιχεία, δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικά φρέσκο.

Το ρεπερτόριο είναι πλούσιο και σε αυτό ξεχωρίσαμε τους Mario, Luigi, Yoshi, Peach και Bowser από τη σειρά Super Mario κι αντίστοιχα τους Link, Zelda, Ganondorf, Ganon, Dark Link Και Epona από την σειρά The Legend of Zelda. Μαζί τους διαθέτουν τα κλασικά αντικείμενα που χρησιμοποιούν όπως mushroom ή fire flower απ' τη μία και ocarina, master sword, hylien shield απ' την άλλη.

Μην φέρετε φίλους
Το offline multiplayer είναι δυστυχώς το σημείο όπου απογοητεύτηκα περισσότερο απ' το φετινό Scribblenauts. Μέχρι και τέσσερα άτομα μπορείτε να παίξετε ταυτόχρονα στην ίδια κονσόλα. Ο κύριος παίκτης με το gamepad και οι υπόλοιποι με Wii Remotes. To gameplay του πρώτου παίκτη δεν διαφέρει σε τίποτα από το single-player. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν οι ανάλογοι συνοδευτικοί χαρακτήρες για ένα αξιοπρεπές Co-Op.

Οι υπόλοιποι παίκτες θα περιοριστείτε απλά στο να χειρίζεστε τις δημιουργίες του πρώτου για να επιτεθείτε σε άλλους χαρακτήρες η άλλες δημιουργίες. Δεν μπορούν δηλαδή να επιλύσουν γρίφους ή να δημιουργήσουν αντικείμενα. Αυτό σε συνδυασμό με τον κακό χειρισμό που προαναφέραμε λόγω της έλλειψης γραφίδας και με την απαίσια κάμερα που εγκλωβίζει τους υπόλοιπους χαρακτήρες κοντά στον πρώτο παίκτη, κάνουν το διασκεδαστικό single-player να μετατρέπεται σε...μαρτύριο κατά την διάρκεια του multiplayer.

To μόνο online mode του Scribblenauts στο Wii U είναι το Punctuation Plaza. Πρόκειται για μια πίστα μέσω της οποίας μοιράζεστε τις δημιουργίες σας με άλλους κατόχους του παιχνιδιού στο internet και ελέγχετε ποιες είναι οι δημοφιλέστερες παγκοσμίως. Δυστυχώς αυτές είναι όλες οι διαδικτυακές δυνατότητες του τίτλου. Δεν μπορείτε ούτε να κάνετε interact με άλλους παίκτες, ούτε να μιλήσετε μαζί τους.

Μικρό στο μάτι
Το Scribblenauts Unlimited δεν προσφέρει κάτι εντυπωσιακό στον τεχνικό τομέα. Στο ρεπερτόριό του συναντούμε καρτουνίστικα 2D γραφικά τα οποία έχουμε ξαναδεί σε πολλούς παρόμοιους τίτλους και είναι απλά μια μεταφορά της μηχανής γραφικών των προηγούμενων Scribblenauts παιχνιδιών σε HD. Παρόλα αυτά, τα ζωηρά του χρώματα και οι αξιολάτρευτοι χαρακτήρες του, που με τις περίεργες κινήσεις τους θυμίζουν μαριονέτες, συνθέτουν ένα σχετικά ευχάριστο οπτικό αποτέλεσμα, ειδικά στην οθόνη της TV. Κι εδώ είναι και το μεγαλύτερο οπτικό του λάθος.

Το δημιούργημα της 5th Cell είναι κομμένο και ραμμένο για οθόνη αφής. Η ομιλία, οι επιλογές αλλά και η κίνηση γίνονται με την γραφίδα, οπότε η μόνη στιγμή που θα κοιτάζετε προς την τηλεόραση θα είναι για να θαυμάσετε τις δημιουργίες σας σε HD. Η κίνηση του χαρακτήρα μπορεί επίσης να γίνει με τον αριστερό αναλογικό μοχλό και οι επιλογές touch μπορούν να εκτελεστούν με το κουμπί Β. Λόγω των πολλών αντικειμένων στην οθόνη όμως, θα προτιμήσετε για αυτό τον σκοπό την γραφίδα.


Τα περισσότερα puzzle games έχουν ήρεμη μουσική επένδυση που αποσκοπεί στο να χαλαρώσει ο παίκτης κατά την διάρκεια της επίλυσης των σπαζοκεφαλιών. Το Scribblenauts Unlimited δεν διαφέρει, με απαλές νότες παιγμένες σε πιάνο και κιθάρα που θα σας χαλαρώσουν σε κάθε πίστα του κόσμου. Απ' την άλλη θα γίνουν γρήγορα κουραστικές λόγω της μονοτονίας τους. Το voice acting απουσιάζει πέραν του εισαγωγικού βίντεο και οι ακαταλαβίστικες κραυγές των κατοίκων του κόσμου θα σας θυμίσουν έντονα...Sims (επιεικώς).

Scribblenauts Unlimited στο 3DS
Το "μικρό αδερφάκι" του Scribblenauts Unlimited στη φορητή κονσόλα 3DS, αν και πανομοιότυπο με την έκδοση του Wii U από πλευράς ιστορίας, gameplay, levels και γραφικών, δεν διαθέτει δυστυχώς τον object editor που έχει ο μεγάλος αδερφός του, ούτε τους χαρακτήρες της Nintendo που συναντάμε στην HD έκδοση.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι παίζεται εξ' ολοκλήρου στην κάτω οθόνη του 3DS και η πάνω χρησιμεύει ως ένα είδος menu για τα διαθέσιμα starites της πίστας. Εξαιτίας αυτού, το φορητό Scribblenauts Unlimited δεν διαθέτει 3D απεικόνιση παρά μόνο στο εισαγωγικό βίντεό του. Τέλος, για να αποζημιώσουν τους κατόχους 3DS για την έλλειψη του object creator και –ατά συνέπεια- του punctuation plaza, οι developers πρόσθεσαν την επιλογή στους παίκτες να δέχονται συμβουλές για την επίλυση γρίφων μέσω της streetpass τεχνολογίας από άλλους χρήστες.

Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει
Το Scribblenauts Unlimited έχει όση φαντασία και όσο χιούμορ έχετε εσείς. Αντιμετωπίστε το ως ένα απλό puzzle game και αυτό ακριβώς θα παίξετε. Βάλτε όμως λίγη φαντασία στην επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων του φανταστικού του κόσμου και αυτό θα σας χαρίσει πολλές διασκεδαστικές ώρες γεμάτες γέλιο. Εάν ψάχνετε ένα ευχάριστο παιχνίδι όσο περιμένετε τα μεγάλα όπλα της Nintendo για το Wii U, το Scribblenauts Unlimited της 5th Cell είναι μια αξιόλογη πρόταση στην κατηγορία του.

Θετικά:
- Λεπτομερής και λειτουργικός object editor
- Εκτιμά την φαντασία σας
- Σχετικά μεγάλη αντοχή στον χρόνο
- Η εμφάνιση των χαρακτήρων της Nintendo

Αρνητικά:
- Μικρός βαθμός δυσκολίας
- Εκνευριστικό και ανούσιο multiplayer
- Μηδενική σχεδόν χρήση της τηλεόρασης
- Βαρετή μουσική επένδυση

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 5.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 7

Ένα αξιόλογο puzzle game για το Wii U το οποίο παρά τα προβλήματά του θα καταφέρει να σας κρατήσει με το εθιστικό του gameplay.

Κοσμάς Κ. Φλωρής

Keywords
unlimited, unlimited, nintendo 3ds, wii u, super mario, puzzle, game, nintendo, νέα, games, design, sequel, super, wii, screen, angry, video, stars, legend, zelda, mario, καβαλα, master, sword, luigi, fire, flower, ocarina, offline, online, plaza, voice, sims, συγκεκριμένο, εμφάνιση, φωτια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, βιντεο, γριφοι, ηχος, κιθαρα, μηλο, μουσικη, οθονες, ονοματα, παιχνιδια, σφαιρα, σωτηρια, τηλεοραση, χρωματα, games, game, super mario, απλα, αρχαια, αστερια, βρισκεται, γελιο, γινει, γινονται, γονεις, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δωρο, ευχαριστο, ευκαιρια, ελλειψη, εμφάνιση, επιθετο, ετος, ζωη, ζωης, ζωο, ιδεες, ιδια, ειδος, ηρωες, ομιλια, κινηση, λαθος, λειτουργια, μαγεια, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νερο, νοτες, παντα, οθονη, οθονη αφης, ονομα, ορυχεια, ουσιαστικα, παιδια, πετρα, πιανο, πνοη, προβληματα, πωλησεις, ραφια, σειρες, σελιδες, συγκεκριμένο, σειρα, σπιτι, ταξιδια, τοξα, τρια, φαντασια, φυση, φοβος, φορα, χερι, χιουμορ, ωρες, super, sequel, click, design, puzzle, flower, fire, γελια, γουρουνι, ηρωας, ιδιαιτερο, κομματι, legend, λεξεις, luigi, mario, master, nintendo, nintendo 3ds, ocarina, offline, παιχνιδι, player, plaza, sims, single, screen, sword, ταξιδι, τετραδιο, online, wii, wii u, voice, zelda
Τυχαία Θέματα