New Super Luigi U

Ο Luigi πρωταγωνιστής στον ψυχοβγάλτη No.2!

Όσοι έχετε Wii U το πιθανότερο είναι να αποκτήσατε το New Super Mario Bros. U από την πρώτη στιγμή, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα games της νέας κονσόλας της Nintendo. Στο review

του παιχνιδιού το οποίο είχα κάνει και walkthrough πραγματικά ταλαιπωρήθηκα πολύ με τη δυσκολία του και φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει και σε όσους από εσάς το έχουν παίξει.

Με το New Super Luigi U η Nintendo λανσάρει ένα expansion του προηγούμενου μέρους, σε μια χρονιά που την αποκαλεί "Year of Luigi". Ο αδερφός του Mario κλείνει 30 χρόνια παρουσίας από την πρώτη του εμφάνιση στο Mario Bros του 1983 (ο Mario πρωτοεμφανίστηκε τρία χρόνια νωρίτερα στο Donkey Kong). Το New Super Luigi U απαιτεί να έχετε το New Super Mario Bros. U για να το παίξετε και μάλιστα να έχετε εγκαταστήσει το τελευταίο του update. Ακολούθως κάνετε install το expansion του Luigi και τρέχετε κανονικά το New Super Mario Bros. U. Η πρόσβαση στο νέο σας παιχνίδι γίνεται από ένα πράσινο μενού πάνω αριστερά.

Το New Super Luigi U καταφέρνει να ανεβάσει την δυσκολία ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Στην πράξη οι developers χρησιμοποίησαν την ίδια ακριβώς game engine, χωρίς την παραμικρή αλλαγή σε γραφικά και ήχο. Διατήρησαν αυτούσιο τον χάρτη και τους κόσμους και το μόνο που άλλαξαν είναι τα levels, που έχουν επανασχεδιαστεί για τις ανάγκες του παιχνιδιού.

Ακόμα και τα cutscenes είναι ολόιδια με τη διαφορά ότι ο Mario απουσιάζει από όλες τις σκηνές, σαν να μην υπάρχει πουθενά. Μόνο το καπέλο του βρίσκεται στο τραπέζι της πριγκίπισσας, που έχει καλέσει τον Luigi και τον Toad για γεύμα. Ε η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Bowser εισβάλει με το αερόπλοιό του, τα κάνει όλα οικόπεδο, κλέβει την πριγκίπισσα, πετάει μακριά τον Luigi και τον Toad κι εσείς θα πρέπει να διασχίσετε την διαδρομή που έκανε ο Mario λίγους μήνες πριν για να πράξετε τα δέοντα. Αν δυσκολευτείτε σας ετοιμάσαμε walkthrough το οποίο θα δείτε παρακάτω.

Πιο δύσκολο...πεθαίνεις!
Αν έχετε παίξει το New Super Mario Bros. U τότε ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να τερματίσετε το New Super Luigi U είναι περίπου ο ίδιος. Τόσο τα 100 δευτερόλεπτα χρόνου που σας δίνονται στην αρχή κάθε level (ακριβώς όσο χρειάζεται ένας έμπειρος gamer) όσο και η συνήθεια των δύσκολων προκλήσεων, θα σας έχουν σκληραγωγήσει σε μεγάλο βαθμό. Αν έχετε κάτι χρόνια να παίξετε Mario και αγοράσετε τα δύο games μαζί τότε θα ταλαιπωρηθείτε πολύ περισσότερο από τις 2-2,5 ώρες που διαρκεί το καθαρό gameplay time, οπότε θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε από την αρχική έκδοση. Αν έχετε παίξει κάποιο από τα παλιότερα Mario, δεν θα μπορούσα να πω ότι πιάνεται ακριβώς για..."προϋπηρεσία", καθώς η Ninty με το Wii U έχει ανεβάσει σε μεγάλο βαθμό την δυσκολία.

Απ' τα πρώτα κιόλας levels θα κληθείτε να χαροπαλεύετε για να αποφύγετε το κενό και τους εχθρούς που θα σας επιτίθενται κατά κύματα. Το κλειδί είναι να μάθετε καλά κάθε level και να έχετε γρήγορο ρυθμό ώστε να σας φτάσει τελικά ο χρόνος. Ο χειρισμός σε ορισμένα σημεία δε βοηθάει, καθώς το άλμα στο Wii U Gamepad δεν ανταποκρίνεται αν επιχειρήσετε να το πατήσετε τελευταία στιγμή, κάνοντας τα κλάσματα του δευτερολέπτου να αποδεικνύονται κρίσιμα.

Μου 'χεις φάει την ψυχή (και τα μανιτάρια)
Οι παγίδες εξακολουθούν να είναι έξυπνες στη νέα αυτή έκδοση, πλην όμως δίκαιες, καθώς έχετε τα χρονικά περιθώρια να τις αποφύγετε αν συγκεντρωθείτε και είστε γρήγοροι στις κινήσεις σας. Η μικρή χρονική διάρκεια έχει μειώσει αντίστοιχα και την έκταση των levels, συνεπώς το "μαρτύριό" σας θα διαρκεί λιγότερο αφού τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσετε λιγότερα εμπόδια. Στην πορεία θα καβαλήσετε ακόμα και τον Yoshi σε κάποια σημεία ή θα πιάσετε στα χέρια σας τον baby Yoshi. Αμφότεροι καταπίνουν τους εχθρούς για πλάκα μέχρι το τέλος του εκάστοτε stage.

Μια ζωή ο Luigi είναι στη φάπα. Από εκεί που κυνηγούσε φαντάσματα, τώρα θα κληθεί να κάνει ότι πιο ακατόρθωτο υπάρχει!

Στο New Super Luigi U φυλάξτε τα power-ups που βρίσκετε σαν κόρη οφθαλμού και μη διστάσετε να τα εξαντλήσετε όλα αν "κολλήσετε" κάπου. Τα νέα power-ups Propeller Mushroom και Penguin Suit κάνουν συχνή εμφάνιση και βοηθούν πολύ. Με το Propeller Mushroom πετάτε ακόμα πιο ψηλά έχοντας έλικα στο κεφάλι σας, ενώ το Penguin Suit θυμίζει τον Ice Luigi, οπότε στην πράξη δεν εντόπισα κάποιες διαφορές. Οι προκλήσεις με τις οποίες θα έρθετε αντιμέτωποι έχουν παγίδες που σας κλείνουν, πολλά τεράστια Piranha Plants και λιγότερα φαντάσματα. Στα σπίτια φαντασμάτων δεν θα συναντήσετε ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ απουσιάζουν πλήρως οι συνδυασμοί ανοίγματος πόρτας που έσπαγαν τα νεύρα στο New Super Mario Bros U.

Τα boss fights είναι ακριβώς τα ίδια με το πρώτο μέρος και οι μάχες έχουν μείνει αυτούσιες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από κάθε αναμέτρηση σας δίνεται επιπλέον χρόνος από τα αρχικά 100 δεύτερα, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επαρκής. Τέλος, θα χρειαστεί να κυνηγήσετε πάλι τον Nabbit, το γνωστό λαγουδάκι που κρατάει power-ups. Αν χάσετε σε κάποια levels αρκετές φορές υπό προϋποθέσεις τότε τον ελέγχετε για μία φορά κι εκεί περνάτε μέσα από τους εχθρούς με μόνο στόχο να αποφύγετε το κενό, την λάβα ή τα...λασπόνερα (όχι του Πλούταρχου) ανάλογα σε ποιο level είστε. Λειτουργεί δηλαδή ως εχθρός αλλά και ως σύμμαχος ταυτόχρονα.

Κρυφά μονοπάτια
Κάθε level του παιχνιδιού έχει ως συνήθως μέχρι τρία αστέρια. Το παράδοξο είναι ότι με την αύξηση της δυσκολίας τα αστεράκια βρίσκονται σε εντελώς κουφά μέρη, όπως για παράδειγμα ένα κλικ πριν πέσετε στη λάβα ή το κενό, απαιτώντας τη χρήση wall jump ή helicopter Mario. Είναι πραγματική αυτοκτονία να τα συλλέξετε όλα και αν υπάρχει έστω ένας άνθρωπος στον πλανήτη που να το έχει καταφέρει αξίζει να του δώσουμε βραβείο! Σε κάποια σημεία οι developers θα σας...trollάρουν, καθώς στα power-ups εμφανίζεται πιο συχνά από ποτέ mini mushroom που σας κάνει μικροσκοπικό, επίτηδες ώστε να χωράτε σε κρυφά περάσματα. Αυτό σας στερεί όμως από το να λάβετε ένα δυνατότερο power-up όπως Fire Luigi ή Ice Luigi, με το οποίο θα "βγάζατε λάδι" το επόμενο level.

Σε κάθε περίπτωση, αν συλλέξετε τα αστέρια που βλέπετε στο δρόμο σας και φαίνονται προσιτά, δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι achievement hunters απ' την άλλη ίσως κυνηγήσετε τα κρυφά levels και σημεία του χάρτη όπου βρίσκονται διάσπαρτα αυτά τα αστέρια ή ακόμα και να επιχειρήσετε να τερματίσετε το παιχνίδι χωρίς τη χρήση κανενός continue (προτείνεται μόνο σε όσους έχουν υπομονή...ελέφαντα). Οι πτυχές αυτές του παιχνιδιού αυξάνουν αντίστοιχα το replayability του, κάτι που είναι καθαρά υποκειμενικό.

Για γερά νεύρα!
Μετά από τα Mario is Missing, Luigi's Mansion και Luigi's Mansion: Dark Moon, η τέταρτη περιπέτεια του Luigi βάζει τον πράσινο υδραυλικό μπροστά στο δυσκολότερο παιχνίδι της σειράς που θα παίξετε. Η Nintendo δεν ίδρωσε ιδιαίτερα καθώς μέσα σε μερικούς μήνες οι world builders της άλλαξαν τα levels και μας σέρβιραν ένα expansion, το οποίο κυκλοφορεί στην τιμή των 20 ευρώ αν έχετε την πρώτη έκδοση ή 40-50 ευρώ αν το αποκτήσετε ως retail.

Θετικά:
- Μεγαλύτερη πρόκληση

Αρνητικά:
- Έχει ως μόνες ουσιαστικές αλλαγές τον σχεδιασμό των levels

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 7.4

Το δυσκολότερο Mario ή μάλλον...Luigi. Μέχρι το επόμενο φυσικά.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
Τυχαία Θέματα