Guild Wars 2

Αφήστε την μαγεία να σας καθοδηγήσει στον κόσμο της Tyria.

Το πρώτο Guild Wars έκανε την εμφάνισή του τον Απρίλιο του 2005 κάνοντας την διαφορά και φέρνοντας νέα στοιχεία στα MMORPG. Μόλις λίγους μήνες πριν είχε κυκλοφορήσει το World of Warcraft της Blizzard, ένας τίτλος με τεράστια επιτυχία που

έφτασε στην κορυφή με 17.5 εκατομμύρια πωλήσεις και με τους μισούς από αυτούς τους χρήστες να είναι σήμερα ενεργοί συνδρομητές .Κατά τα λεγόμενα πολλών, όποιο MMORPG κι αν έβγαινε από εκείνη την περίοδο και μετά θα αποτύγχανε. Λίγοι όμως είχαν υπολογίσει το Guild Wars, το οποίο ακολουθώντας μη συνδρομητικό μοντέλο κατάφερε να «κλέψει» αρκετά εκατομμύρια χρηστών.

Το Guild Wars 2 είναι πια εδώ και παρόλο που το περιμέναμε αρκετά χρόνια, δεν μπορούμε να παραπονεθούμε, καθώς πραγματικά άξιζε η αναμονή του. Αποτελεί πλέον το «βαρύ πυροβολικό» της NCsoft και παρόλο που είχαμε την τύχη να το παίξουμε στις μεγάλες εκθέσεις και στα μέχρι τώρα beta σαββατοκύριακά του, τίποτα δεν συγκρίνεται με την τελική μορφή του. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την απήχηση που είχε στο κοινό, με τις πωλήσεις του να ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο από τις πρώτες κιόλας ημέρες.


Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η στροφή προς το free-to-play μοντέλο και που τα συνδρομητικά MMORPG καταρρέουν το ένα μετά το άλλο (το WoW είναι ίσως το μόνο που στέκεται όρθιο), η NCsoft έχει μια σοβαρή πρόταση. Με την τιμή του Guild Wars 2 να κυμαίνεται στα 52-55 ευρώ, δηλαδή στο κόστος ενός σύγχρονου PC game, οι υποχρεώσεις σας τελειώνουν εκεί. Η αδιαμφισβήτητη ποιότητα της ArenaNet θα σας δώσει ένα προσεγμένο προϊόν, το οποίο δεν απαιτεί καμία περαιτέρω συνδρομή. Σας ακούγεται δελεαστικό; Ας το δούμε με μια πιο αναλυτική ματιά.

Η ιστορία θα αλλάξει από τους εκλεκτούς
Στην χώρα της Tyria επικρατεί χάος, υπάρχουν αιώνιες κόντρες και νέες φυλές εμφανίζονται αλλάζοντας τα δεδομένα του χάρτη. Οι δράκοι έχουν ξυπνήσει με μοναδικό σκοπό να φέρουνε το κακό, διαφθείροντας τους ανθρώπους και σπέρνωντας διχόνοια ανάμεσά τους. Οι Sylvari είναι μια νέα φυλή που εμφανίστηκε στον κόσμο πριν από 25 χρόνια και που δεν έχει επηρεαστεί από το ήδη φορτισμένο κλίμα, ενώ οι Asura, τα πανέξυπνα τεχνολογικά πλάσματα της Tyria, φέρνουν νέες καινοτομίες που αποδεικνύονται σωτήριες στους δύσκολους καιρούς.

Ικανοί για να πολεμήσουνε αυτήν την κατάσταση είναι μόνο οι ήρωες από την ομάδα Destiny's Edge, την αρχαία «παρέα» που νίκησε τους δράκους και κατάφερε να εξολοθρεύσει το μίσος μεταξύ των φυλών. Σκοπός σας είναι να προσεγγίσετε τα πρώην μέλη της Destiny's Edge, ώστε να πολεμήσουνε και να σκοτώσουνε τον Zhaitan, τον γηραιότερο δράκο που απειλεί την ακεραιότητα του κόσμου.

Τα πρώτα σας βήματα στην Tyria
Καθώς είστε έτοιμοι να εισβάλετε στον κόσμο της Tyria, καλείστε να διαλέξετε έναν server της αρέσκειάς σας ο οποίος θα είναι ο μόνιμός σας. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή σας, καθώς αν αργότερα αλλάξετε γνώμη θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό των 1.800 gems.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, σε αντίθεση με το προηγούμενο, δεν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ PvP και Role-Play αλλά ξεκινάμε κανονικά με μόνη επιλογή μας να είναι το race και το class. Με το που βρεθείτε στον δρόμο, το πρώτο quest θα σας στείλει απευθείας στον πρώτο NPC, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στο να κάνετε τα επόμενα quests. Ανάλογα με το race που θα επιλέξετε αλλάζει το starting zone κι η ιστορία σας όπως επίσης και ο τρόπος που σας αντιμετωπίζουν οι γύρω σας. Μετά από ένα ή δύο quests όμως, ακόμα και οι NPC με κύρος θα σας φωνάζουνε “Hero” και ο σεβασμός τους προς εσάς θα είναι αρκετά μεγάλος. Οι άλλοι παίκτες δεν είναι εχθροί, αντιθέτως σας βοηθάνε μιας και θα κάνετε τις αποστολές μαζί ακόμα και αν δεν βρίσκεστε σε party.

Το questing system
Παίζοντας το Guild Wars 2 δεν θα νιώθετε ότι βρίσκεστε σε MMORPG γιατί το κύριο gameplay του δίνει μια αίσθηση campaign. Όλες οι ενδείξεις σας οδηγούν με απόλυτη σαφήνεια, καθώς ακολουθείτε μια ιστορία η οποία αλλάζει ανάλογα με το race που θα διαλέξετε και το προφίλ που θα δημιουργήσετε. Πρακτικά, θα είστε συνέχεια σε εγρήγορση, με το ενδιαφέρον σας να στρέφεται στις εξελίξεις. Παρόλα αυτά έχετε την ελευθερία να συνεχίσετε και να εξερευνήσετε τον χάρτη με την ησυχία σας, να πάτε σε άλλες τοποθεσίες και να ξεφύγετε λιγάκι από την μονοτονία εάν νιώσετε ότι κουραστήκατε.


Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ιστορία αλλάζει διαρκώς και ανάλογα με την θέση σας θα έχετε συγκεκριμένες αποστολές. Για παράδειγμα αν επιλέξετε να είστε ευγενής, θα πρέπει να παραστείτε σε πάρτι που θα γίνει για εσάς, ενώ αν είστε της μεσαίας τάξης θα πρέπει να τα βάλετε με τους…αλήτες που θα διαταράξουν την ησυχία της ταβέρνας. Όποια και να είναι η ιστορία σας, να είστε σίγουροι ότι θα σας προκαλέσει να την συνεχίσετε μιας και όλοι σας δείχνουν ιδιαίτερη εκτίμηση και σας καλούνε στις δύσκολες στιγμές, γιατί πολύ απλά είστε ο ήρωας τους!

Με το που τελειώσετε το πρώτο quest, θα πάτε σε έναν NPC που θα σας δείξει μια πανοραμική έκδοση του χάρτη και εκεί θα αρχίσει να σας εξηγεί πως δουλεύει. Εκτός από το main quest, στον χάρτη θα υπάρχουνε και άλλοι NPC που ζητάνε την βοήθειά σας σε απλές δουλειές, όπως το να σκοτώσετε τις αράχνες που τους χαλάνε τα χωράφια ή να ταΐσετε τα ζώα τους. Το σύστημα αυτό ονομάζεται “Renown Hearts” διότι όσοι θέλουνε την βοήθειά σας θα έχουνε μια χρυσή καρδιά στον χάρτη ώστε να τους αναγνωρίσετε.

Εκτός αυτού, το καλό είναι ότι δεν είναι ανάγκη να μιλήσετε στους NPC αλλά παίρνετε το quest αυτόματα με το που πλησιάζετε στην περιοχή τους και κάθε φορά που το ολοκληρώνετε απλά σας στέλνουν ένα γράμμα ευχαριστώντας σας. Όταν ολοκληρώσετε τις αποστολές από το Renown Hearts, τότε αποκτάτε Karma Points, τα οποία θα σας βοηθήσουνε αργότερα ώστε να αγοράσετε μοναδικά items. Το μόνο αρνητικό είναι ότι όσοι δεν είναι πολύ συνηθισμένοι στα MMORPG ενδεχομένως να έχουνε ένα πρόβλημα μέχρι να βρούνε τον δρόμο τους.

Dynamic Events
Τα Dynamic Events είναι μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του Guild Wars 2. Ξεχάστε πλέον τα στατικά quests, τα οποία σας ζητούσαν να φέρετε μόνοι σας εις πέρας μια αποστολή, όπως το να πάτε σε ένα μέρος, να σκοτώσετε 10 mobs σε ατομικό instance και να γυρίσετε πίσω. Ναι μεν αυτού του είδους τα quests εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά τα Dynamic Events τα εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό και αυξάνουν το ενδιαφέρον σας κατακόρυφα.

Συμμετέχοντας στα Dynamic Events θα μπορέσετε να συμμετάσχετε μαζί με άλλους παίκτες σε μεγάλα quests. Ανάλογα με τον αριθμό των παικτών, αυξάνεται ή μειώνεται η δυσκολία αντίστοιχα. Αυτού του είδους οι αποστολές έχουν διαρκώς αυξανόμενη δυσκολία, ενώ αν τις φέρετε εις πέρας τότε οι εχθροί της CPU στην συγκεκριμένη περιοχή υποχωρούν. Το εκάστοτε quest συνεχίζεται έως ότου κατατροπώσετε όλους τους εχθρούς, περάσει ένα cooldown και μπορέσουν οι επόμενοι χρήστες να ξαναπαίξουν το quest από την αρχή. Αν ωστόσο αποτύχετε ως ομάδα στη μέση του quest, τότε θα αναγκαστείτε να υποχωρήσετε, τα mobs θα δυναμώσουν και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε σε πιο δυσάρεστες συνθήκες. Κατ’ επέκταση, τα dynamic events αποτελούνται από μια αλληλουχία γεγονότων, η οποία σας κάνει να «ζείτε» περισσότερο από ποτέ το σενάριο του παιχνιδιού, κάτι αν μη τι άλλο πρωτοποριακό για τα δεδομένα ενός MMORPG.

Ας δούμε όμως στην πράξη πως λειτουργεί ένα Dynamic Event. Ενώ είστε στον δρόμο για ένα quest, ξαφνικά εμφανίζεται μια μαρκαρισμένη με πορτοκαλί χρώμα περιοχή στον χάρτη και πολύς κόσμος μαζεμένος γύρω της. Το quest αυτό είναι στιγμιαίο και μαζεύει αρκετό κόσμο, συνεπώς το πιθανότερο είναι να βρείτε άλλους παίκτες και να συγκροτήσετε αμέσως μια ομάδα, σε αντίθεση με άλλα MMO όπου πολλές φορές αναζητούσατε συμπαίκτες για ένα quest και το μέρος έμοιαζε έρημο. Το καλό εδώ είναι ότι νιώθετε πως ο κόσμος γύρω είναι ζωντανός και πολλά γεγονότα συμβαίνουν live, ενώ οι άλλοι παίκτες μπορούν να μπαίνουν ή να βγαίνουν από το quest μεταβάλλοντας την δυσκολία. Τα γεγονότα δηλαδή εξελίσσονται οπουδήποτε, ακόμα κι αν δεν είστε παρόντες.

Ανάλογα με τις επιδόσεις σας (πόσα τέρατα σκοτώσατε ή πόσα αντικείμενα μαζέψατε κ.ο.κ.) στα dynamic events, βαθμολογείστε αντίστοιχα με χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο. Με αυτόν τον τρόπο εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους παίχτες που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία, κάτι που είναι αναμφισβήτητα θετικό. Βάση της επίδοσής σας, ενδέχεται να κερδίσετε περισσότερα experience points και τα αναλογα achievements. Στην περίπτωση που δεν βαθμολογηθείτε με το χρυσό μετάλλιο στην πρώτη προσπάθεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού μόλις περάσει ο απαιτούμενος cooldown χρόνος, μπορείτε να συμμετάσχετε κανονικά στο ίδιο dynamic event.

Τα classes
Τα races που μπορείτε να διαλέξετε είναι οι Sylvari, Asura, Human, Norn και Charr και τα classes (ή αλλιώς professions) είναι οχτώ και είναι διαθέσιμα για οποιοδήποτε race.

Οι Elementalists είναι οι κυρίαρχοι των στοιχείων της φύσης (αέρα, νερού, φωτιάς και γης). Διαθέτουν δυνατά skills και μπορούνε να επιλέξουν στη μάχη οποιοδήποτε στοιχείο τους αρέσει. Το στοιχείο της φωτιάς είναι πιο κατάλληλο για AoE (Area of Effect) damage μιας και τα skills του μπορούν να προκαλέσουν πανικό σε μια μεγάλη περιοχή. Το στοιχείο του νερού εξασφαλίζει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στο heal. Η φωτιά σας συγκεντρώνει σε έναν στόχο και είναι αρκετά χρήσιμη σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μεγάλη ζημιά. Το τελευταίο στοιχείο, αυτό της γης ενισχύει το survivability και είναι πολύ καλή επιλογή σε περίπτωση που η μάχη είναι δύσκολη και τα τέρατα πολλά.


Οι Necromancers είναι ένα πολύ δυνατό class και χαρακτηριστικό τους είναι η επιρροή στους undead, τους οποίους καλούν στη μάχη για να επιτεθούν στο στόχο. Μπορούν ακόμη να θυσιάσουνε τα summons τους ώστε να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά τοπικά. Είναι οι άρχοντες του χώρου μιας και μπορούνε να τοποθετήσουνε γύρω από μια περιοχή Wells (πηγάδια) και να την ελέγχουνε.

Ο Thief είναι melee μαχητής και χρησιμοποιεί για κάθε skill του ένα resource που ονομάζεται Initiative. Χτυπάει και με τα ακροβατικά του πετάγεται πίσω από τον στόχο του σε χρόνο μηδέν. Ένα πολύ ενδιαφέρον skill είναι αυτό που του επιτρέπει να αντιγράψει οποιαδήποτε κίνηση του αντιπάλου, ενώ φυσικά διαθέτει το κλασικό Stealth που τον βγάζει από μια δύσκολη κατάσταση άμεσα. Αν και στην ουσία είναι ένας Rogue, είναι τελείως διαφορετικός από ότι έχουμε συνηθίσει.

Ένα πολύ διασκεδαστικό class είναι ο Mesmer, καθώς δίνει μια τελείως διαφορετική άισθηση στο παιχνίδι. Με τα κόλπα του μπορεί να σας κάνει να κολλήσετε για αρκετές ώρες παίζοντας μαζί του. Μοναδική ικανότητά του είναι να δημιουργεί έναν κλώνο του εαυτού του που μπερδεύει τους αντιπάλους και ταυτόχρονα κάνει damage. Επιπλέον μπορεί να θυσιάσει και αυτός σαν τον Necromancer τους κλώνους του και να προκαλέσει αρκετό damage.

Οι Warriors είναι οι κλασικοί πολεμιστές κάθε MMO. Βασίζονται στο Adrenaline, ένα resource που τους κάνει δυνατούς. Όσο ανεβαίνει το Adrenaline τόσο δυναμώνουν τα skills του και στο αποκορύφωμά του προκαλεί επιπλέον ζημιά. Χαρακτηριστικά του Warrior είναι το strength που του δίνει εξτρά δύναμη, το arms που του προσθέτει bonus στην ακρίβεια, το defense που τον κάνει σχεδόν σαν tank και του δίνει bonus στην άμυνα, το tactics που του δίνει την δυνατότητα να κάνει revive συμμάχους και να τους ενισχύει μέσα από τα banners και τέλος το discipline που τον καθιστά ικανό να εναλλάσσει τα όπλα του αποτελεσματικά και να γεμίζει γρήγορα το Adrenaline.



Ο Ranger είναι ο κλασικός hunter που έχουμε συνηθίσει σε κάθε RPG. Είναι το καλύτερο class για να προκαλεί ζημιά από μακρινές αποστάσεις και έχει για συντροφιά του ένα pet. Τα pets είναι πολλά και υπάρχει μια πληθώρα για να διαλέξετε. Προσοχή όμως καθώς το καθένα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν tank pets (μπορούν να δέχονται και να ρίχνουν μεγάλη ζημιά εξ επαφής) όπως ο κροκόδειλος ή άλλα που έχουν στοιχεία rogue, δηλαδή δολοφονούν γρήγορα, όπως είναι οι λεοπαρδάλεις.Τα pets δυστυχώς δεν μπορείτε να τα καβαλήσετε και γενικά στο παιχνίδι δεν υπάρχουνε mounts. Όσο και όμορφο και να είναι το περιβάλλον στο Guild Wars 2, κανένας δεν μπορεί να τρέχει συνέχεια στον χάρτη πάνω- κάτω για χάρη των quest γιατί είναι κουραστικό. Έτσι η Arenanet έφτιαξε συγκεκριμένα σημεία στον χάρτη, τα λεγόμενα waypoints, τα οποία μπορείτε να επισκέπτεστε όποτε το θελήσετε πληρώνοντας ένα πολύ μικρό ποσό, συνήθως σε copper και να τηλεμεταφερθείτε στον χάρτη. Αυτό το σύστημα είναι ιδιαιτέρως βολικό και μπορεί να σας γλιτώσει χρόνο αλλά και να σας προστατέψει από τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζατε αν πηγαίνατε με τα πόδια. Τα waypoints βρίσκονται διάσπαρτα στον χάρτη και για να ενεργοποιηθούνε και να είναι διαθέσιμα κάθε στιγμή, πρέπει να περάσετε από δίπλα τους. Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα, οι ήδη εξερευνημένες περιοχές θα έχουν όλα τα waypoints ενεργοποιημένα για αυτό κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια καινούρια περιοχή καλό θα ήταν να ψάξετε για waypoints.



Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το class του engineer σε μεσαιωνικού τύπου MMORPG, όμως η επιλογή της ArenaNet ήταν στην προκειμένη περίπτωση καλοδεχούμενη. Οι engineers είναι πανούργοι κατασκευαστές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν gadgets στην μάχη κάνοντας την διαφορά. Να στήσουν δηλαδή Rifle Turrets, Healing Turrets ή…πολεμούν κρατώντας ένα φλογοβόλο! Είναι ένα class που θέλει μέρες για να το συνηθίσετε, αλλά μόλις γίνει αυτό, θα μετατρέψετε τον χαρακτήρα σας στον γνωστό φυσικό…Nicola Tesla!

Τέλευταίο class είναι ο Guardian, ένα κλασικό αμυντικό class. Οι Guardians μπορούν να βάλουνε Symbols στο έδαφος και να επηρεάσουν μαγικά μια περιοχή ή να καλέσουνε πνεύματα για να τους βοηθήσουνε στην μάχη. Ακόμα μπορούνε να κάνουνε μια περιοχή μη προσβάσιμη στους εχθρούς. Είναι αυτό που λέμε support class, αν και δεν αποκλείεται στα πρώτα στάδια να δείτε έναν guardian και να τον περάσετε για warrior, μιας και αμφότερα τα δύο αυτά classes συνηθίζουν να κρατούν μεγάλα σπαθιά.


Χειρισμός και UI
Καταρχήν να σημειώσουμε ότι το Guild Wars 2 έχει ένα απλό σύστημα μάχης, στο οποίο -όπως στα περισσότερα MMORPG- κινείστε με το WASD και εισάγετε τα skills στη hotbar για να τα χρησιμοποιήσετε. Για να επιτεθείτε θα πρέπει πρώτα να το επιλέξετε, δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα αυτόματης επίθεσης, εκτός κι αν το ρυθμίσετε από τα settings.

Στον αμυντικό τομέα, για να κάνετε dodge, δηλαδή να αποφύγετε μια επίθεση, θα πρέπει είτε να πατήσετε δύο φορές το κουμπί της κατεύθυνσής που θέλετε, είτε να πατήσετε το πλήκτρο V και ένα από τα αντίστοιχα πλήκτρα. Στον επιθετικό τομέα, επιλέγετε τον στόχο σας με αριστερό κλικ κι από εκεί κι έπειτα η επίθεση είναι παρόμοια με του World of Warcraft, δηλαδή πατάτε τα πλήκτρα 1 έως 0 για να χρησιμοποιήσετε το εκάστοτε skill της hotbar. Να σημειώσουμε όμως ότι μέχρι το κουμπί 5 είναι τα skills των άμεσων επιθέσεων, το 6 είναι το heal και τα άλλα τα συμπληρώνετε με τα skills που θα αγοράσετε.

Το user interface είναι αρκετά απλό, αποκρίνεται γρήγορα και διαθέτει minimal στοιχεία. Στο πάνω μέρος του έχετε το μενού και με τα μικρά εικονίδια που γίνονται ορατά μόνο όταν το επιλέξετε εσείς, μπορείτε να κάνετε κυριολεκτικά τα πάντα. Από εκεί μπορείτε να δείτε τον χαρακτήρα σας και τι φοράει, τους online φίλους σας, τα emails, το inventory, τα achievements, το guild σας, να ψάξετε για PvP και φυσικά να ζητήσετε βοήθεια. Κάτω αριστερά βρίσκεται το chat το οποίο είναι πλήρως προσαρμόσιμο αλλά όχι ιδιαίτερα λειτουργικό για τον μόνο λόγο ότι όταν γράφετε κάτι, το βλέπετε πάνω από τον χαρακτήρα σας και όχι στο κουτάκι του chat.



Το inventory είναι αρκετά μεγάλο, ενώ αν του προσθέσετε επιπλέον σάκους μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το μέγεθός του. Δυστυχώς θα σας αναγκάσει να χρησιμοποιείτε πολύ scrolling για να πλοηγείστε μέσα του, όμως είναι γρήγορο και ιδιαίτερα λειτουργικό, καθώς με ένα απλό κλικ σε αντικείμενο μπορείτε να το καταστρέψετε, να το στείλετε με email, να το πουλήσετε ή να αγοράσετε περισσότερα της ίδιας κατηγορίας μέσω του Trading Post. Το παιχνίδι κατανοεί επίσης ποια αντικείμενα δεν χρειάζεστε και όταν πλησιάσετε έναν πωλητή θα έχετε την επιλογή να πατήσετε Sell Junk και αυτόματα να πουληθούνε όλα τα άχρηστα αντικείμενα.

Skills και μάχη
Τα skills του GW2 κάνουν το κάθε class του παιχνιδιού μοναδικό και αναγνωρίσιμο. Η ArenaNet όμως πρωτοπορεί και εισάγει στο παιχνίδι της ένα ολοκαίνουριο σύστημα, αλλάζοντας κατά πολύ τον τρόπο που βλέπαμε τα όπλα μέχρι σήμερα. Με κάθε όπλο αλλάζουν και τα skills του χαρακτήρα σας, όχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά τόσο ώστε να καταλάβετε την διαφορά. Στην αρχή ξεκινάτε μόνο με ένα skill και στη συνέχεια μαθαίνετε αρκετά, ώστε να συμπληρώσετε την δεκάδα. Για να παίξετε σωστά και να μην…πεθάνετε περιμένοντας κάποιον περαστικό να σας κάνει revive, θα πρέπει να παρακολουθείτε το παιχνίδι κάθε στιγμή, αφού είναι ζωτικής σημασίας το να κάνετε dodge. Δεν μπορείτε να αφήσετε το auto-attack να κάνει την δουλειά του και εσείς να έχετε αλλού την προσοχή σας. Κι όλα αυτά ενώ στο World of Warcraft, ένας Warrior Tank μπορεί να μην κοιτάξει καν το παιχνίδι για ένα λεπτό και να επιζήσει άνετα.

Salvation is something you must stand and protect. It doesn’t come just because you are looking for it.


Αν νομίζετε ότι θα μπείτε κάτω από το νερό και θα χρησιμοποιήσετε τα εξωπραγματικά skills σας που μάθατε στη στεριά τότε κάνετε λάθος, μιας και η μάχη εκεί είναι μια άλλη ιστορία. Υπάρχουνε ειδικά skills και όπλα για να παλέψετε μέσα στη θάλασσα και είναι απόλυτα διασκεδαστικά. Κάθε φορά που θα ξεκινάτε μια μάχη μέσα στο νερό, θα μαθαίνετε τα νέα σας skills τα οποία θα είναι διαθέσιμα μόνο για τον συγκεκριμένο χώρο. Ο χαρακτήρας σας κολυμπάει άνετα και δεν κινδυνεύετε ποτέ από πνιγμό. Είναι πολύ σημαντικό να τα αναπτύξετε όλα διότι αρκετά quests θα σας ζητήσουν να σκοτώσετε καβούρια, να βρείτε κάτι χαμένο στον βυθό ή απλά για να προστατευτείτε σε περίπτωση που θα πρέπει να διασχίσετε την θάλασσα για να φτάσετε κάπου.

Καθώς ανεβαίνετε σε level θα ξεκλειδώνετε skill points με τα οποία θα αγοράζετε ικανότητες. Το skill system του Guild Wars 2 είναι σε ορισμένα σημεία του λίγο απογοητευτικό και απρόσεχτα φτιαγμένο, μιας και δεν μας δίνει την αίσθηση ότι βοηθάμε τον χαρακτήρα μας. Είναι πιο σημαντικό με λίγα λόγια το όπλο που έχει κάποιος απ’ ότι τα skills που χρησιμοποιεί. Τουλάχιστον, ένα θετικό που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε από το σύστημα μάχης είναι ότι δεν υπάρχει kill steal, δηλαδή κάθε παίκτης κερδίζει xp αναλογικά με το πόσο βάρεσε ένα mob. Δεν υπάρχει δηλαδή το φαινόμενο του να κερδίζει xp όποιος σκότωσε το mob με το τελευταίο του hit.


Mobs και A.I.
Οι εχθροί σας Guild Wars 2 είναι διάσπαρτοι σε όλο το χάρτη. Τα τέρατα είναι πολυάριθμα και βρίσκονται σε στεριά, νερό και αέρα. Οι τακτικές τους είναι διαφορετικές και αναγράφονται αναλυτικά κάτω από το όνομά τους. Μπορεί π.χ. μια μέλισσα να είναι πιο επικίνδυνη από μια αράχνη για τον μοναδικό λόγο ότι χτυπάει πιο γρήγορα και πριν το καταλάβετε θα έχετε πεθάνει.

Κίνδυνο αποτελούν όμως και οι λεγόμενοι “thugs”, που είναι παρέες κλεφτών που δεν σέβονται τίποτα, ούτε καν την ομάδα τους. Αν σας δούνε, θα σας επιτεθούνε από μόνοι τους και εάν βρίσκονται κοντά σε άλλους, τότε θα έρθουν όλοι μαζί εναντίον σας, κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα, ιδιαίτερα στην αρχή. Εάν πεθάνετε τότε μπορεί κάποιος περαστικός να σας κάνει revive, αν όμως δεν υπάρχει κανένας τότε το παιχνίδι θα σας γυρίσει σε κάποιο σημείο του χάρτη που θα επιλέξετε εσείς.

Τα bosses έχουν, όπως όλοι θα περιμένατε, πολύ πιο πολύπλοκες τακτικές και η συνεχής αλλαγή όπλων κρίνεται χρήσιμη για να μην πούμε επιτακτική. Δεν θα μπορείτε να καθίσετε σε ένα μέρος για πολύ καιρό αλλιώς θα τραυματιστείτε θανάσιμα και οι σύμμαχοί σας δεν θα διαθέσουν χρόνο να σας βοηθήσουν. Υπάρχουν bosses που θέλουνε γρήγορη αντιμετώπιση αλλιώς θα ξαναγεμίσει η ζωή τους και θα πεθάνει όλη η ομάδα, ενώ άλλα ζητάνε να τα προκαλέσετε πετώντας τους βράχους για να έρθουνε κοντά σας και στην αντίθετη περίπτωση θα σας κάνουν damage ενώ εσείς δεν θα τα φτάνετε καν.

Ακόμη πιο περίπλοκες τακτικές χρειάζονται σε δύο bosses που έχουνε δύο τεράστιους κύκλους κάτω από τα πόδια τους. Όταν δε αυτοί οι κύκλοι συναντηθούνε, τότε τα bosses ενισχύονται και γίνονται απίστευτα δυνατά. Όλα αυτά προϋποθέτουν κατάλληλη επικοινωνία και συνεργασία στην ομάδα αλλιώς αν κάνει κάθε παίκτης ότι θέλει, τότε πολύ απλά δεν θα καταφέρουν να ρίξουν ποτέ το boss. Η ομάδες είναι πέντε ατόμων, αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι σε κάθε παίχτη, δηλαδή δεν υπάρχει το tank ή ο healer, αλλά ο καθένας προσφέρει ότι μπορεί.



Τα dungeons
Στο Guild Wars 2 κάθε dungeon έχει δύο modes. Το story mode το οποίο συγκεντρώνεται στην ιστορία της ομάδας Destiny's Edge και το Explorable mode, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο και ξεκλειδώνεται μόνο εφόσον έχετε ολοκληρώσει το story mode.

Στα dungeons δεν έχει κανένας πρόσβαση μέχρι να φτάσει στο level 30. Ένα είναι σίγουρο. Ότι τα dungeons εδώ δεν είναι σαν αυτά που έχετε συνηθίσει. Είναι δύσκολα και ζητάνε συνέχεια να έχετε το βλέμμα σας καρφωμένο στην οθόνη, καθώς έστω και μια μικρή απροσεξία μπορεί να σας κοστίσει ακριβά. Τα mobs ποτέ δεν συγκεντρώνονται μόνο σε έναν στόχο, μπορεί να εστιάσουν σε εσάς ακόμα κι αν δεν το περιμένετε, κινούνται γρήγορα και είναι απρόβλεπτα.

Ακόμα και τα απλά τέρατα μπορούν να εξολοθρεύσουν ολόκληρη την ομάδα σας, αν δεν συνεργαστείτε σωστά ή αν κάθεστε ακίνητοι. Γενικά η ακινησία κοστίζει και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μένετε στατικοί για πάνω από 2-3” στις δύσκολες μάχες, αλλιώς θα έχετε έναν βέβαιο θάνατο. Το loot αυτών των dungeons είναι κυριολεκτικά ένας θησαυρός μιας και θα ανταμειφθείτε για την προσπάθειά σας αδρά. Προσοχή όμως, καθώς ορισμένες φορές για να ολοκληρώσετε ένα quest θα πρέπει να μπείτε σε ένα μίνι dungeon. Αυτό δεν θα είναι ένα κανονικό dungeon παρά μόνο άλλη μια περιοχή.

Το σύστημα του Crafting
Σχεδόν όλα τα MMORPG έχουνε πλέον κάποιο σύστημα crafting ώστε να δημιουργήσετε τα δικά σας αντικείμενα. Στο WoW αυτό ονομάζεται profession και κανένας χαρακτήρας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένος αν δεν έχει δύο professions. Στο Guild Wars 2 όμως δεν ισχύει το ίδιο. Είναι προτεινόμενο όμως να αρχίσετε από τα αρχικά levels να μαζεύετε υλικά ώστε να προετοιμαστείτε για το crafting που θα κάνετε αργότερα. Κατά την περισυλλογή υλικών, τα σημεία των resources αφορούν έναν και μόνο παίκτη. Μπορούν για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν χιλιάδες παίχτες έναν βράχο και να είναι ακόμα εκεί, διαθέσιμος για εσάς.

Για την περισυλλογή σας θα πρέπει να αγοράσετε τρία εργαλεία. Ένα για να μαζέψετε διάφορα λαχανικά, ένα για να σπάτε βράχους και ένα για να κόβετε δέντρα. Το crafting εκτός από αρκετό XP σας προσφέρει πολλά άλλα θετικά, όπως το να φτιάχνετε όποιο αντικείμενο σας αρέσει, να το πουλάτε σε άλλους και να βγάζετε αρκετά χρήματα, μέχρι και την κατασκευή epic όπλων.



Οι κλαδοι των crafts είναι και αυτοί οκτώ, όπως και οι classes. Αναλυτικότερα, ο Weaponsmith μπορεί να δημιουργήσει melee όπλα (π.χ σπαθιά και τσεκούρια). Ο Huntsman κατασκευάζει ranged όπλα όπως τόξα και πιστόλια, ο Artificer δημιουργεί μαγικά όπλα όπως staffs, ο Armorsmith βαριές πανοπλίες, ο Leatherworker πανοπλίες μεσαίας προστασίας και ο Tailor ελαφριές πανοπλίες. Τέλος, ο Jewelcrafter μπορεί να craftάρει δαχτυλίδια και περιδέραια κι ο Chef μπορεί να φτιάχνει φαγητά που προσφέρουν ειδικά buffs. Από αυτά, μπορείτε να διαλέξετε μόνο δύο κάθε φορά αλλά έχετε την απόλυτη ελευθερία να αλλάξετε κλάδο όποτε θέλετε, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο. Το να ολοκληρώσετε έναν από τους κλάδους του craft σας δίνει XP που αντιστοιχεί σε 10 levels.

PvP
Οι Player vs Player μάχες στο Guild Wars 2 είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού. Τα είδη του PvP είναι δύο, το Structured PvP και το World PvP.

Το Structured PvP είναι το κλασικό battleground, δηλαδή το μέρος για μάχη σώμα με σώμα και ατελείωτη σφαγή. Εδώ δεν μετράει το level σας, μιας και με το που μπείτε σε μια μάχη μέσα από τον PvP browser, θα έχετε το μέγιστο δυνατό level, με το health να φτάνει στο 17.885! Οι μάχες αυτές λοιπόν απαιτούν το να καταλάβετε στην κυριολεξία μια περιοχή, με σκοπό να μαζέψετε διαρκώς πόντους. Συνεπώς, η ομάδα με τους περισσότερους πόντους νικάει. Για να παίξετε στο Structured PvP απλά δημιουργείτε οι ίδιοι τουρνουά ή συνδέεστε σε κάποιο ήδη υπάρχον.

Στο World PvP, παίχτες από διαφορετικούς servers δίνουν μάχη (σε μια περιοχή, την αποκαλούμενη Mists), διατηρώντας τον τρέχον εξοπλισμό και τα όπλα τους. Πρακτικά τρεις servers πολεμούν μεταξύ τους σε τέσσερις χάρτες κι ο καθένας βλέπει ως “εχθρούς” τους άλλους δύο, καταλαμβάνοντας περιοχές. Στο World PvP δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των παιχτών. Μπορείτε να πάρετε μέρος όσοι το επιθυμείτε. Οι μάχες διαρκούν ασταμάτητα έως και δύο εβδομάδες (οι hardcorάδες δεν κοιμούνται καν) και στο διάστημα αυτό χτίζετε κάστρα, keeps, σημεία ανεφοδιασμού, κανόνια, καταπέλτες και πολιορκητικούς κριούς με στόχο να επιτεθείτε ή να αμυνθείτε.



Παρότι θα ήταν προτιμότερο να έχουμε Open World PvP, δηλαδή να μπορείτε να επιτίθεστε σε οποιονδήποτε παίκτη οπουδήποτε, εντούτοις το World PvP προσφέρει μία αρκετά ικανοποιητική εμπειρία, καθώς οι παίκτες του κόσμου σας γίνονται σύμμαχοι κι ουσιαστικά οι αντίπαλοί σας είναι όσοι συνδέθηκαν στους άλλους servers. Στο μέλλον, οι πληροφορίες λένε ότι η ArenaNet σκοπεύει να κάνει το PvP της παγκόσμιο φαινόμενο και να δημιουργήσει επίσημα τουρνουά για αυτό.

Endgame experience
Το παιχνίδι όσο ανεβαίνετε level θα αρχίσει να γίνεται πιο εύκολο λόγω των skills που θα μαθαίνετε, αλλά πιο δύσκολο λόγω της αυξημένης δυσκολίας στα bosses που θα απαιτήσουν συμπαίκτες που να ξέρουν πραγματικά το ρόλο τους στη μάχη.

Σίγουρα το να κινείστε στον κόσμο και να σκοτώνετε τις απειλές που θα προκύψουν στην στιγμή δεν θα είναι πια απειλή, ούτε πιθανός τρόπος για να πεθάνετε, καθώς θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε κάθε κίνδυνο με ευκολία. Μακάρι όμως να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τα Dynamic Events των μεγάλων levels. Στα ανώτερα levels είναι τόσο δύσκολα και απαιτητικά που θα είναι σχεδόν αδύνατο να τα φέρετε εις πέρας μόνοι σας και πιθανόν να στραφείτε στο trade chat για αναζήτηση ομάδας.



Ένα είναι σίγουρο στο Guild Wars 2. Όποιος ασχοληθεί με το crafting θα έχει τα καλύτερα όπλα ή τις καλύτερες πανοπλίες και θα είναι έτοιμος για κάθε μάχη. Τα όπλα αργότερα γίνονται πιο όμορφα, στην όψη, περίπλοκα και δυνατά, με κύριο στόχο τα epic weapons και το epic armor. Ένα αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει add-on που να μετράει το damage ανά δευτερόλεπτο που κάνετε για να ξέρετε πόσο αποτελεσματικοί ήσασταν στην μάχη. Ελπίζουμε βέβαια ότι η ArenaNet θα αρχίσει να υποστηρίζει τα add-ons και επίσημα.

Μικρά παράπονα
Αν και το παιχνίδι είναι πολύ προσεγμένο, σίγουρα έχει ανάγκη από patches ώστε να καλυφθούν μερικά προβλήματα που μπορούν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως ενοχλητικά. Μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε με το exploit του shopkeeper, όπου πολλοί παίχτες αγόραζαν φθηνά αντικείμενα (και εν τέλει τιμωρήθηκαν) ο Chris Whiteside, επικεφαλής προγραμματισμού στην ArenaNet, κατέστησε σαφές ότι όποιος εκμεταλλευτεί τέτοιου είδους exploits θα τιμωρείται.

Ένα ακόμη glitch συναντήσαμε στους αρσενικούς χαρακτήρες. Καμιά φορά μπορεί να μπερδευτεί το παιχνίδι και η φωνή του παίχτη σας να είναι…θηλυκή (!) αλλά αυτό ευτυχώς κρατάει για πολύ λίγο. Το texture popping κάνει και εδώ την εμφάνισή του, καθώς ορισμένα σημεία του χάρτη μπορεί να εμφανιστούνε με μερικά δευτερόλεπτα καθυστέρηση. Ένα ακόμη αρνητικό είναι το να υπάρχει bug το σημείο πρόσβασης στο quest με αποτέλεσμα να μην βρίσκετε τον δρόμο σας, καθώς επίσης και μικρότερα bugs, όπως στους NPC όπου μιλάτε. Προτεινόμενο είναι να μην κάνετε skip to end στην αρχή, γιατί ενδεχομένως να μαυρίσει η οθόνη και να αναγκαστείτε να κάνετε restart.

Landscapes
Τα γραφικά του Guild Wars 2 είναι ασφαλώς ανώτερα από αυτά της πρώτης έκδοσης του 2005, αλλά και πάλι δεν είναι τόσο σύγχρονα όσο θα έπρεπε. Τα animations από την άλλη είναι φανταστικά και προσεγμένα. Κάθε race έχει δική του πόλη, καθεμία εκ των οποίων διαθέτει μια μοναδική αρχιτεκτονική και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η πόλη των Sylvari είναι μέσα στο πράσινο ενώ η πόλη των Humans είναι πιο σύγχρονη και θυμίζει 19ο αιώνα.

Τα cutscenes είναι πραγματικά ατμοσφαιρικά, καθώς σας δείχνουν το background του χαρακτήρά σας. Στον τομέα της αφήγησης, το βάθος που δίνουν οι developers είναι κάτι που πραγματικά δεν έχετε ξαναδεί. Οι χαρακτήρες στις ομιλίες τους με τους NPC παρουσιάζονται απολύτως λογικοί, σαν κανονικοί άνθρωποι με σωστή σκέψη και κρίση. Εκτός από το προσεγμένο περιβάλλον και την υγρή κάμερα που βλέπετε με το που βγαίνετε από το νερό, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων ακόμα και στα ultra settings δεν στέκεται στο ύφος των περιστάσεων, αν και αυτό έπρεπε να συμβεί για να διατηρείται το frame rate σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Τα frames όμως δυστυχώς παραμένουν ασταθή, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του World PvP, όπου οι μάχες έχουν πολυκοσμία.

Voice acting για σεμινάριο
Ο Jeremy Soule είναι το μυαλό πίσω από τον ήχο του Guild Wars 2 κι έχει δουλέψει με τον ίδιο ζήλο που μας συνήθισε και στο The Elder Scrolls V: Skyrim. Από την μουσική στις περιοχές για εξερεύνηση μέχρι την εναλλαγή της όταν μπαίνετε σε μάχη, όλα είναι τόσο ατμοσφαιρικά που θα σας κάνουν να…καταργήσετε την συνήθεια του mute.


Οι ήχοι ακούγονται από κάθε σημείο της πόλης, όπως μέσα από τις ταβέρνες, τα σιδηρουργεία, αλλά και τα τέρατα που περπατάνε ανέμελα στην εξοχή. Εκτός αυτού, οι φωνές πίσω από τους χαρακτήρες είναι απίστευτα προσεγμένες και απόλυτα ταιριαστές. Για παράδειγμα οι γυναίκες Norn έχουνε πιο βαριά φωνή απ’ ότι οι Humans ή αντίστοιχα οι Sylvari έχουν ζωηρές φωνές αλλά η αρχηγός τους διαθέτει πιο σοφή φωνή και πιο ήρεμους τόνους.

Τελευταίες σκέψεις
Είναι γνωστό ότι κανένα παιχνίδι δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους gamers, καθώς όλοι θέλουν κάτι διαφορετικό. Η ArenaNet σχεδίαζε το Guild Wars 2 για αρκετά χρόνια και μέσα από τα forums έβλεπε τι ήθελε ο κόσμος και το αποτέλεσμα είναι αυτό. Ένα MMORPG που έχει λίγο απ’ όλα. Επανασχεδιασμένα γραφικά, επικό ήχο, πανέμορφα τοπία, καλύτερη παρουσίαση και ανανεωμένο character creation.

Με τα Dynamic Events του PvE να αποτελούν πρόκληση και ένα διασκεδαστικό PvP που θυμίζει πεδίο μάχης από Resistance 2, το Guild Wars 2 είναι τεράστιο και αποτελεί σίγουρη επένδυση για κάθε MMO fan. Αν σκεφτείτε ότι το αγοράζετε μόνο μια φορά χωρίς να είναι ανάγκη να το πληρώνετε κάθε μήνα, τότε είναι μια από τις καλύτερες αγορές που μπορείτε να κάνετε. Σύντομα αναμένονται τουρνουά για το PvP, ενώ όταν ο τίτλος αποκτηθεί από περισσότερους χρήστες και οι World vs World μάχες αυξήσουν κατακόρυφα το ενδιαφέρον, τότε θα αποτελέσει ένα από τα πιο πετυχημένα MMORPG που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Θετικά:
- Τεράστιος χάρτης με πολλά τοπία
- Πλήρως ολοκληρωμένο PvP και δύσκολο PvE
- Dynamic Events και quests που δεν κουράζουν
- Προσεγμένος ήχος
- Αξιοπρεπές σύστημα crafting
- Πολλά και ενδιαφέροντα classes
- Ποικιλία στα storylines
- Δεν υπάρχει kill steal
- Δεν υπάρχει μηνιαία συνδρομή

Αρνητικά:
- Μόνο πέντε slots για να δημιουργήσετε χαρακτήρες
- Δύσκολο να βρείτε τον δρόμο σας μέχρι να το συνηθίσετε
- Έλλειψη tutorial για τους αρχάριους παίχτες
- Ο χαρακτήρας πεθαίνει εύκολα στην αρχή, ακόμα και από μικρά τέρατα
- Μερικά bugs και glitches που μπορεί να σας μπερδέψουν

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.5

Σίγουρα θα είναι ένα MMORPG που θα γράψει ιστορία και θα παίζεται ακόμα και πέντε χρόνια μετά.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
guild wars 2, guild wars 2, elder scrolls v skyrim, world of warcraft, έως ότου, elder scrolls, νέα, mmorpg, world, blizzard, ncsoft, wow, game, edge, server, pvp, race, class, quest, zone, party, system, karma, dynamic, cpu, mmo, live, effect, επιρροή, undead, initiative, warrior, bonus, tank, tactics, hunter, rpg, pet, σημαίνει, gadgets, tesla, guardian, symbols, support, dodge, user, online, chat, email, junk, gw2, συγκεκριμένο, hit, boss, chef, craft, player, browser, health, armor, bug, skip, end, background, frame, voice, elder, skyrim, forums, creation, fan, slots, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ητανε μια φορα, εξτρα, gw2, η ζωη, warrior, βγαινουν, skyrim, δυνατα, ncsoft, γνωμη, δουλεια, εργαλεια, ζωα, ηχος, θαλασσα, μουσικη, οψη, πνευματα, τα νεα, τυχη, χαρτες, boss, chat, cpu, edge, email, game, guardian, hunter, mmo, mmorpg, pvp, quest, rpg, wow, αδρα, αμυνα, αξιζε, απηχηση, απιστευτα, απλα, αρχαια, αραχνη, αρχιτεκτονικη, εβδομαδες, βλεμμα, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, φαγητα, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, γραμμα, δαχτυλιδια, δεντρα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, διχονοια, δωσει, δρακοι, εγρηγορση, εδαφος, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εκτιμηση, ελευθερια, ελλειψη, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, επικοινωνια, επιρροή, εποχη, επρεπε, επιτυχια, εχθροι, έως ότου, ζημια, ζωη, ιδιο, ηρωες, ησυχια, η στροφη, ισχυει, υφος, η φωνη, ηχοι, θετικο, θυμιζει, θησαυρος, ηχο, κινηση, κλιμα, λαθος, λαχανικα, λογια, λογο, μαγεια, ματια, μελισσα, μηνες, μηδεν, μινι, μισος, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νερο, ξερετε, ομαδα, παντα, οθονη, οκτω, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, παρουσιαση, πεδιο, περιβαλλον, πιστολια, ποιοτητα, προβληματα, πωλησεις, ρολοι, ρολο, σεβασμος, σεναριο, σιγουρα, σιγουρη, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σωμα, ταβερνες, τιμη, τοξα, τοπια, τρια, τιτλος, φθηνα, φυσικα, φτανει, φωνη, φορα, χαος, χρυση, χρονος, χρωμα, ομορφα, ωρες, add, αδυνατο, αγορες, auto, αραχνες, armor, background, health, βηματα, blizzard, bonus, browser, bug, chef, class, craft, dodge, free, δουλειες, tank, ειδη, elder scrolls, fan, frame, server, gadgets, creation, hit, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, initiative, user, karma, καρδια, elder, pet, μια φορα, ομαδες, dynamic, παιχνιδι, play, player, πληροφοριες, ποδια, party, race, support, σημαίνει, skip, slots, system, σωμα με σωμα, symbols, tactics, online, undead, θετικα, junk, υλικα, world of warcraft, world, forums, zone
Τυχαία Θέματα