Grid 2

Οι αγώνες ταχύτητας αποκτούν και πάλι νόημα.


Η Codemasters είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες ανάπτυξης στην αγορά των racing games. Οι επιτυχίες της είναι πολυάριθμες με καλύτερα παραδείγματα τα TOCA Race Driver 3, Colin McRae: DiRT και το Race Driver: Grid.

Οι δημιουργίες αυτές απέσπασαν θετικές βαθμολογίες, αφού όχι μόνο έφεραν νέα στοιχεία στον κόσμο των racing, όπως για παράδειγμα το Flashback, αλλά και γιατί το gameplay τους ήταν αρκετά εντυπωσιακό.

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Grid, η Codemasters αποφασίζει να δημιουργήσει ένα sequel το οποίο είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο. Το όνομά του είναι Grid 2 και σας λέμε από την αρχή ότι μας εντυπωσίασε αρκετά. Τα ρεαλιστικά στοιχεία του μαζί με μικρές πινελιές από το παλιό καλό Need for Speed, το κάνουν να φαίνεται ως το πιο καλοφτιαγμένο φετινό racing...τουλάχιστον στα PC, καθότι ως γνωστόν θα ακολουθήσουν και τα νέα Forza και Gran Turismo.

Κερδίστε οπαδούς
Το campaign του Grid 2 παρά τις μικρές διαφορές, είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του πρώτου μέρους. Αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός οδηγού ο οποίος καλείται να δουλέψει για τον Patrick Callahan, τον δημιουργό του τουρνουά World Series Racing, και φυσικά η δουλειά σας δεν είναι άλλη από το να νικήσετε στους αγώνες. Μετά από κάθε αγώνα που κερδίζετε ή καταφέρνετε να τερματίσετε ανάμεσα στους τρεις πρώτους, αποκτάτε οπαδούς και τραβάτε την προσοχή διάφορων χορηγών.

Όσο μεγαλύτερο είναι το event στο οποίο κερδίζετε, τόσο περισσότεροι είναι οι οπαδοί που θα αποκτήσετε στο τέλος του αγώνα. Μετά από την νίκη, σίγουρα θα σας έχουν δει και διάφοροι χορηγοί οι οποίοι συνήθως απαιτούν να σας τεστάρουν πριν αποφασίσουν να επενδύσουν πάνω σας. Όπως και στο πρώτο Grid, έτσι και εδώ, θα μπορέσετε να έχετε μια ομάδα από οδηγούς αλλά η διαφορά βρίσκεται στο ότι δεν θα μπορέσετε δυστυχώς να τους προσλάβετε εσείς.

Αμέσως στα δύσκολα
Μόλις ξεκινήσετε θα πρέπει να διαλέξετε όνομα και επίθετο αλλά και ένα nickname με το οποίο θα σας φωνάζουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η λίστα των nicknames είναι αρκετά μεγάλη και σίγουρα θα βρείτε ένα που να σας ταιριάζει. Το όνομά σας παίζει σημαντικό ρόλο γιατί θα το βλέπετε μπροστά σας όλη την ώρα και δυστυχώς δεν θα έχετε την επιλογή αργότερα να το αλλάξετε. Συνεπώς το βήμα αυτό είναι σημαντικό.

Μόλις ξεκινήσετε και ενώ δεν έχετε καταλάβει καλά καλά που βρίσκεστε, θα πρέπει να νικήσετε σε έναν αγώνα με ένα αμάξι που δεν γνωρίζετε. Οι αντίπαλοί σας είναι αρκετά ανταγωνιστικοί οπότε θα πρέπει να προσέχετε να μην σας περάσουν γιατί θα είναι δύσκολο να τους φτάσετε. Το ότι σας ξεκινάτε με ένα muscle car σε έναν αγώνα όπου πρέπει να συνδυάσετε το drift, το κατάλληλο στρίψιμο, το bullying στα αμάξια των άλλων και την υψηλή ταχύτητα στα κατάλληλα σημεία, ένα μόνο πράγμα μπορεί να σημαίνει. Ότι το Grid 2 θα σας κάνει experts ακόμα και αν δεν είστε!

Χειρισμός και A.I.
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία ενός racing που θέλει να σέβεται τον εαυτό του είναι ο χειρισμός. Έχουμε δει εταιρίες όπως η Criterion να κάνουν λάθη στο συγκεκριμένο σημείο και να καταλήγουν να κακολογούνται από αρκετό κόσμο. Η Codemasters λοιπόν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή και έτσι πέτυχε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο χειρισμός των αμαξιών στο Grid 2 είναι από τους πιο ρεαλιστικούς που έχουμε δει. Δυστυχώς δεν σας βοηθάει με τις ανάλογες driving assists, κάτι που θα έπρεπε να προβλεφθεί για τους πρωτάρηδες του είδους, όμως σε κάθε περίπτωση είναι δίκαιος και ανταμείβει τους προσεκτικούς οδηγούς.

Το Α.Ι από την άλλη είναι πολύ ασταθές. Σε έναν αγώνα οι αντίπαλοί σας θα φέρονται σαν απόλυτοι οδηγοί που περνάνε την πιο απότομη στροφή άνετα χωρίς να βγάζουν το πόδι από το γκάζι και σε έναν άλλον θα κάνουν βλακώδη λάθη. Με λίγα λόγια, ποτέ δεν ξέρετε τι θα σας περιμένει. Μπορεί αυτό να φαίνεται ως θετικό γιατί δημιουργεί σασπένς αλλά στην ουσία αποτελεί ένα από τα αρνητικά του διότι μπορεί να μετατρέψει σοβαρούς αγώνες σε παιχνιδάκι και συνηθισμένους αγώνες σε εφιάλτες.

It’s all about the Fame
Το campaign του Grid 2 θα σας κάνει να νιώσετε σαν πραγματικός σταρ. Εδώ δεν είστε κάποιο τσιράκι ομάδας ή ο πιο κακόφημος οδηγός της πόλης. Αντίθετα, σιγά-σιγά γίνεστε ο πιο περιζήτητος οδηγός του κόσμου! Από τους απλούς αγώνες, θα βρεθείτε να παίρνετε μέρος στα πρωταθλήματα με σκοπό να κατακτήσετε και τα τρία που βρίσκονται σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία!

Οι πίστες είναι όλες τους αρκετά εντυπωσιακές και καλοφτιαγμένες ενώ οι θεατές είναι πραγματικά τρισδιάστατοι. Κάτι στο οποίο αξίζει να αναφερθούμε είναι το LiveRoute. Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα χαρακτηριστικά του Grid 2. Με τα LiveRoutes δεν θα ξέρετε τι διαδρομή θα βρείτε μπροστά σας, αν θα έχει δηλαδή ο δρόμος στροφή ή ευθεία γραμμή. Ο χάρτης εξαφανίζεται εντελώς και οι πίστες που γνωρίζατε συνδυάζονται μεταξύ τους και δημιουργούν μια καινούρια η οποία αλλάζει διαρκώς! Αν για παράδειγμα στον πρώτο γύρο δείτε πέντε στροφές, στον δεύτερο γύρο θα δείτε τρεις ή επτά!

Το όλο μοντέλο που χρησιμοποιεί η Codemasters, με τους οπαδούς, τα βίντεο στο YouTube και την δημοτικότητά σας να ανεβαίνει είναι αρκετά πετυχημένο. Θα θέλετε και μόνοι σας να επιτύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το να τερματίσετε στην τρίτη θέση μπορεί να είναι αποδεκτό από το παιχνίδι αλλά στο τέλος θα καταλήξετε να πατάτε το restart και να δοκιμάζετε ξανά τις ίδιες διαδρομές ώσπου να βγείτε πρώτοι.

Το Grid 2 σας παρακινεί από μόνο του να γίνετε ο καλύτερος. Αυτό το καταφέρνει μέσω του ομιλητή που σας αναφωνεί διαρκώς με το nickname σας (βάζοντάς σας έτσι σε ένα είδος "ρόλου) και μέσω των σύντομων clips που εμφανίζονται ανάμεσα στους αγώνες. Σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο συναίσθημα αν βλέπατε μια απλή progress bar να γεμίζει. Με λίγα λόγια, σας κάνει να νιώσετε ότι καταφέρατε κάτι σημαντικό για την in-game καριέρα σας.

Η εμπειρία του πρωταθλητή
Το Grid 2 δεν είναι το παιχνίδι στο οποίο θα ξοδέψετε ώρες φτιάχνοντας το αμάξι, βάφοντάς το και βάζοντάς του τα καλύτερα κομμάτια για να το κάνετε εντυπωσιακό. Εδώ θα κερδίζετε αμάξια μόλις ολοκληρώσετε μια αποστολή. Δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να κάνετε καμία αλλαγή πάνω του ούτε όσον αφορά τα εξωτερικά μέρη. Παρόλα αυτά, θα μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του κάθε αμαξιού και τα αυτοκόλλητα των χορηγών.

Υπάρχουν τέσσερα Tiers αμαξιών. Πρόκειται για τα: Tier1, Tier 2, Tier 3 και Tier 4. Οι επιδόσεις τους κλιμακώνονται από χαμηλές σε υψηλές. Δηλαδή, τα αμάξια του Tier1 έχουν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις από αυτά του Tier 3. Σκοπός σας είναι να αποκτήσετε όσο δυνατόν περισσότερα αμάξια από τα υψηλά Tiers έτσι ώστε να κερδίζετε πιο εύκολα.

Τα είδη των αγώνων
Όπως σε κάθε racing που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και στο Grid 2 υπάρχουν πολλά είδη αγώνων. Το πρώτο από αυτά είναι το συνηθισμένο sprint race στο οποίο θα πρέπει να νικήσετε την κούρσα, είτε βγαίνοντας πρώτος αλλά και είτε τερματίζοντας μέσα στην πρώτη τριάδα. Το δεύτερο είδος αγώνα είναι το circuit στο οποίο πρέπει να νικήσετε αλλά αυτή τη φορά η πίστα έχει δύο ή τρεις γύρους και ο αγώνας αυτός διαρκεί περισσότερο.

Τέλος θα δείτε και μερικά είδη αγώνα τα οποία ονομάζονται Promos όπου θα πρέπει να ολοκληρώσετε μια αποστολή που θα ορίσει ο χορηγός σας. Για παράδειγμα θα πρέπει να κερδίσετε έναν από τους καλύτερους οδηγούς που υπάρχει σε sprint. Βέβαια εκτός από τους συνηθισμένους αγώνες, θα δείτε και πιο διασκεδαστικά είδη όπως αυτά στα οποία θα πρέπει να φτάσετε στα checkpoints σε συγκεκριμένο χρόνο και τον αγώνα όπου θα πρέπει να περάσετε όσα περισσότερα φορτηγάκια μπορείτε χωρίς να τρακάρετε. Στο τέλος του αγώνα, αυτός με τους περισσότερους πόντους κερδίζει. Όλα τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν elimination matches, time attack, 1vs1, overtake, endurance και άλλα είδη.

Tα Flashbacks θα σας σώσουν άπειρες φορές και θα σας βγάλουν από τον κόπο του να πατήσετε το restart αν τυχόν δείτε ότι χάνετε.

Saved by the Flashback
Πόσες φορές έχουμε σχεδόν νικήσει σε έναν αγώνα και τελευταία στιγμή από μια απότομη στροφή ανατρέπεται όλο το αποτέλεσμα; Ε λοιπόν το Grid 2 σας απαλλάσσει από αυτή την κατάσταση με έναν μοναδικό μηχανισμό που ονομάζεται Flashback. Το Flashback το είχαμε δει και στο πρώτο Grid και για καλή μας τύχη το βλέπουμε και στο sequel.

Τα Flashbacks λειτουργούν κάπως σαν τα Sands of Time στο Prince of Persia. Πηγαίνουν τον χρόνο πίσω και αναιρούν κάθε κίνηση που κάνατε. Για παράδειγμα αν τρακάρατε, πατάτε το κουμπί, πηγαίνετε πίσω και...χαμηλώνετε ταχύτητα ώστε να μην ξανατρακάρετε. Θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και πέντε Flashbacks σε κάθε αγώνα τα οποία εμείς βρήκαμε υπέρ-αρκετά.

RaceNet
Η Codemasters επιχειρεί να μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη multiplayer εμπειρία, τόσο offline με το split-screen δύο παικτών, όσο και online. Τα διαθέσιμα game modes είναι το Race (μαζί με τα LiveRoutes που προαναφέραμε), το Endurance, το Drift, το Touge, το Checkpoint, το Face Off και το Time Attack. Όσο αγωνίζεστε online μπορείτε να έχετε διαρκή πρόσβαση σε κάθε είδους στατιστικά που αφορούν την community του παιχνιδιού, καθώς και στα leaderboards. Υπάρχουν επίσης και τα εβδομαδιαία Global Challenges που εμπεριέχουν τα events Overtake και Power Lap. Όλα αυτά συνδέονται με μία υπηρεσία, το RaceNet, το οποίο είναι προσβάσιμο από τη διεύθυνση Racenet.com.

Με το σύστημα των Rivals έχετε διαρκώς νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσετε. Υπάρχει το Weekly Rival που σας βρίσκει αντίπαλο κάθε εβδομάδα ανάλογα με τις δραστηριότητές σας, το Social Rival όπου επιλέγετε φίλο από αυτούς που παίξατε ήδη και το Custom Rival, στο οποίο επιλέγετε αντίπαλο ανάλογα με τη γεωγραφική του τοποθεσία ή το είδος του event που θέλετε να αγωνιστείτε.

Το multiplayer mode του Grid 2 είναι αρκετά διασκεδαστικό. Μαζί του θα νιώσετε σαν να παίζετε σε ένα παράλληλο σύμπαν αφού ότι συμβαίνει εκεί δεν έχει καμία σχέση με το campaign. Εκεί σας περιμένει ένα γκαράζ στο οποίο θα πραγματοποιήσετε ακόμη περισσότερες αλλαγές στα αμάξια της αρέσκειάς σας, τροποποιώντας ουσιαστικά τα μηχανικά μέρη τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατρέψετε τελείως τις δυνατότητές τους! Με αυτό εννοούμε ότι ένα αμάξι που είναι π.χ. πολύ γρήγορο αλλά δύσκολο στο χειρισμό, με τις κατάλληλες αλλαγές γίνεται ένα ιδανικό εργαλείο για drifts! Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ότι ένα muscle car με την κατάλληλη αλλαγή μηχανής μπορεί να τρέχει σφαίρα και να είναι το ιδανικό εργαλείο για sprints σε πίστες με λιγοστές στροφές.

To θετικό με το multiplayer είναι ότι οι παίκτες που συμμετέχουν σε έναν αγώνα είναι της ίδιας "κατηγορίας". Υπάρχει δηλαδή μια κατηγοριοποίηση βάση της οποίας οι ήρεμοι παίκτες που παίζουν πιο καθαρά θα συνδέονται με τους ήρεμους, αυτοί που θέλουν να ανταλλάξουν paints για το αμάξι τους με τους άλλους traders και οι ταραξίες της σχολής Need for Speed με τους επίσης ταραξίες! Πριν από κάθε level θα μπορείτε επίσης να ψηφίσετε και να καθορίσετε μέχρι και την διάρκειά του ή το πόσο εύκολα θα καταστρέφεται ένα αυτοκίνητο. Το μόνο αρνητικό είναι το lag που εντοπίσαμε, ιδιαίτερα στους αγώνες όπου υπάρχουν πολλοί παίκτες.

Εντυπωσιακά γραφικά
Το Grid 2 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα σύγχρονο racing, τουλάχιστον στον οπτικό τομέα. Τα μοντέλα των αμαξιών είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Γυαλίζουν, έχουν λαμπερά χρώματα και απίστευτες λεπτομέρειες. Οι τοποθεσίες από την άλλη αν και εντυπωσιακές, παρουσιάζουν μερικές ατέλειες στα textures. Οι ζημιές φαίνονται με αρκετά εντυπωσιακό τρόπο, τα περιβάλλοντα ιδιαίτερα ζωντανά, ενώ θα παρατηρήσετε φλας από κάμερες ή ακόμα και πυροτεχνήματα. Αλλαγές στο frame rate δεν παρατηρήσαμε, με εξαίρεση τις συγκρούσεις, κάτι που είναι αρκετά θετικό για ένα τόσο γρήγορο παιχνίδι.

Ο ηχητικός τομέας του Grid 2 είναι απλά συμπαθητικός. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλων racing όπως το Need for Speed καθώς δεν έχει κάποιο μουσικό κομμάτι που να ξεχωρίζει. Εκτός ατρού, κατά την διάρκεια του αγώνα θα ακούτε συνέχεια τον βοηθό σας να σας μιλάει μέσα από το ακουστικό, πράγμα που μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή. Το μόνο που κάνει εντύπωση σε αυτό το σημείο είναι ο ήχος της μηχανής των οχημάτων και τα λεπτομερή ηχητικά εφέ στο τρακάρισμα.

Επίλογος
Μετά την επιτυχία του προκατόχου του, η Codemasters εργάστηκε σκληρά έτσι ώστε να μας προσφέρει ένα εξίσου αξιόλογο racing. Το Grid 2 είναι ο απόλυτος διάδοχος του πρώτου Grid αφού διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά που αγαπήσαμε. Τα πρώτης τάξεως γραφικά και το βάθος του gameplay, υπόσχονται μια ολοκληρωμένη εμπειρία, τόσο στο campaign, όσο και στο multiplayer mode.

Συνοψίζοντας, ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού και το gameplay του μπορούν να το τοποθετήσουν αρκετά κοντά στα Gran Turismo ή Forza Motorsport. Ο ήχος από την άλλη δεν μας ενθουσίασε και παρά τα λίγα ρεαλιστικά εφέ, δεν έχει κάτι το αξιοσημείωτο. Σε γενικές γραμμές πάντως, πρόκειται για ένα από τα πιο ποιοτικά racing που είδαμε τελευταίως.

Θετικά:
- Εντυπωσιακά γραφικά
- Campaign που εντυπωσιάζει
- Ατελείωτη online εμπειρία
- Ρεαλιστικός χειρισμός
- Μεγάλη αντοχή

Αρνητικά:
- Η έλλειψη των driving assists
- Μετριότατος ήχος
- Μικρές αστάθειες στο A.I.

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Είναι τόσο αληθοφανές που βρίσκεται στο όριο μεταξύ arcade και simulation. Αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή για οποιονδήποτε gamer.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
grid, grid, need for speed, codemasters, games, race, mcrae, νέα, sequel, speed, world, series, car, drift, σημαίνει, experts, συγκεκριμένο, σασπένς, fame, σταρ, youtube, βγείτε, tier, sprint, time, πηγαίνετε, offline, online, game, face, community, global, power, custom, lag, frame, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, ιαπωνια, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αποτελεσματα, βγείτε, δυνατα, βιντεο, αυτοκινητο, βημα, γκαζι, δουλεια, ηχος, καριερα, πυροτεχνηματα, σταρ, σφαιρα, τα νεα, το βημα, τυχη, χρωματα, ωρα, car, face, games, game, time, youtube, αγορα, αγωνες, αξιζει, αμαξια, αμερικη, απλα, αυτοκολλητα, βαθμολογιες, πηγαίνετε, βρειτε, βρισκεται, γινεται, δευτερο, διευθυνση, δυστυχως, δειτε, δρομος, εφε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, επρεπε, επιτυχια, επιθετο, ευρωπη, εφιαλτες, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρεσια, ηχητικα, θετικο, καμερες, κινηση, λαθη, λεπτομερειες, λογια, μοντελα, μπορειτε, νικη, νοημα, ξερετε, ομαδα, οδηγος, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, οχηματων, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συγχρονο, συμπαν, τρια, τριτη, υψηλη, φαινονται, φυσικα, φορα, χρωμα, ωρες, αγωνας, sequel, codemasters, community, custom, drift, experts, ευθεια, ειδη, frame, γινετε, global, ιδανικο, ιδιαιτερα, κομματι, lag, mcrae, μπροστα, need for speed, οδηγοι, offline, παιχνιδι, power, race, σασπένς, speed, series, σημαίνει, split, sprint, screen, tier, online, θανου, world
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld