Forge

Μπείτε στην αρένα και παλέψτε...με όσα κουράγια έχετε.

Ο όρος MMORPG είναι συνδεδεμένος με έναν μεγάλο in-game κόσμο στον οποίο μπορεί κάποιος να αλληλεπιδράσει με διάφορους παίκτες ανά την υφήλιο. Επίσης, κάθε παίχτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ο ίδιος το πώς θα «χτίσει» τον ήρωά του ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει κατά τη διάρκεια του leveling. Το Forge όμως είναι ένα MMORPG τελείως διαφορετικό από τα άλλα αφού

καταρρίπτει σχεδόν όλους τους κανόνες και μας παρουσιάζει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Το Forge δεν είναι open world όπως κάθε MMORPG, δεν έχει PvE και μαθαίνετε όλα τα skills από την αρχή. Οι μάχες είναι σύντομες και διεξάγονται σε λίγους χάρτες ανάμεσα σε δύο ομάδες. Συν τις άλλοις, διατίθεται εντελώς δωρεάν μέσω Steam και η –νέα στο χώρο- εταιρεία ανάπτυξής του, Dark Vale Games, βασίζεται στο σύστημα μικροπληρωμών για να συντηρηθεί. Αν με αυτή την πρώτη περιγραφή νιώθετε ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Real-Time Battle
Η μη ύπαρξη open world κόσμου στο Forge σημαίνει ότι δεν έχετε κάποιον στάνταρ κόσμο όπου θα κάνετε roam, μιλώντας με NPC κι αναζητώντας quests. Αντιθέτως το μόνο μέρος στο οποίο θα έχετε τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσετε με άλλους παίκτες είναι μόνο οι αρένες.

Το σύστημα μάχης του Forge μοιάζει αρκετά με αυτό του ελληνικού MMORPG Darkfall αφού είναι real-time. Ο όρος real-time σημαίνει ότι προκαλείτε τη ζημιά στον αντίπαλο εκείνη τη στιγμή που εκτελείτε την επίθεσή σας, είτε είναι melee χτύπημα, είτε εκτόξευση βέλους ή ακόμα και κάποια μαγεία. Έτσι με τη σειρά του, ο εχθρός πρέπει να αμυνθεί τη κατάλληλη στιγμή για να προστατευτεί. Στο Forge συναντάμε στόχευση σε πραγματικό χρόνο και όχι το tab-targeting μοντέλο που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα σημερινά MMORPG (βλέπε World of Warcraft, Lineage κτλ).

Οι επιθέσεις εκτελούνται με το ανάλογο πλήκτρο στη hotbar. Τα skills σας βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης (1-8) και θα πρέπει να τα επιλέξετε είτε από το πληκτρολόγιο είτε από το ποντίκι σας, εάν διαθέτετε MMORPG mouse. Η κίνηση του χαρακτήρα επιτυγχάνεται με τα πλήκτρα WASD και το τρέξιμο με το Shift. Ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στο block system και στο jump. Για να μπλοκάρετε επιθέσεις, αρκεί να πατήσετε το δεξί κλικ του ποντικιού την κατάλληλη στιγμή. Όσο για το jump, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά features στο παιχνίδι αφού μπορείτε να πηδήξετε σε αρκετά μεγάλο ύψος ανάλογα με το που κοιτάτε και αν σας βοηθάει κάποιος βράχος. Μέσα στο Forge θα μπορέσετε να κάνετε πολύ εντυπωσιακά άλματα και να ξεφύγετε σε πολύ επικίνδυνες περιπτώσεις.

Το τρέξιμο και το block system καταναλώνουν ένα resource που είναι στη πραγματικότητα το stamina που έχουμε δει σε πολλά MMO. Το stamina έχει τη δυνατότητα να κάνει regenerate όσο περνάει η ώρα και δεν το χρησιμοποιείτε. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην το ξοδεύετε αλόγιστα γιατί μετά δεν θα μπορέσετε ούτε να μπλοκάρετε τις επιθέσεις των εχθρών με αποτέλεσμα να σας σκοτώσουν.

Γενικά το συγκεκριμένο σύστημα μάχης δεν είναι άσχημο αλλά αρκετά δύσκολο στην εκμάθηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώσετε ορισμένες ώρες μέχρι να μάθετε να χειρίζεστε ένα class κατάλληλα και να είστε σε θέση να σκοτώσετε τους αντιπάλους. Εκεί που θα συναντήσετε δυσκολία είναι στο να τελειοποιήσετε ένα class, αφού σας παρέχονται όλα από την αρχή χωρίς να απαιτείται κάποιος χρόνος για να τα ξεκλειδώσετε έτσι ώστε να τα μάθετε ένα-ένα ξεχωριστά. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός της απόκρουσης των επιθέσεων με τα εντυπωσιακά άλματα και το μηδαμινό falling damage θα κάνουν την εμπειρία σας πολύ πιο διασκεδαστική απ’ ότι περιμένετε.

Classes και Skills
Το Forge έχει πέντε κύρια classes τα οποία είναι ξεκλειδωμένα από την αρχή και άλλα δύο τα οποία αποκτάτε αργότερα στο game. Τα classes είναι: ο Assassin (ο Rogue του Forge), o Pathfinder –γνωστός και ως Hunter σε άλλα MMO, ο Pyromancer που αποτελεί τον κλασικό Mage, ο Shaman που τυπικά έχει τον ρόλο του Healer και ο Warder που είναι κάτι ανάμεσα σε Warrior και Paladin. Τα άλλα δύο classes είναι Ravager και Tinker, Brute και Steampunk Hunter αντίστοιχα αλλά θα τους βρείτε διαθέσιμους αποκλειστικά και μόνο σε Ranked arenas.

Όσο για τα skills που έχει το κάθε class και τον τρόπο με τον οποίο παλεύει, πάμε να ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά. Καθένα από τα classes έχει τις δικιές του χαρακτηριστικές δυνάμεις που το καθιστούν χρήσιμο σε οποιοδήποτε fight. Ο Pathfinder είναι ο hunter του Forge. Έχει ranged attacks και χτυπάει τους εχθρούς του από μακριά, βάζει traps, έχει crowd control και δυνατότητες με τις οποίες μπορεί να ελέγχει τους εχθρούς, να τους κάνει stun κτλ. Επίσης έχει camouflage το οποίο εξαφανίζεται μόλις κινήσετε τον χαρακτήρα σας.

O Shaman ειναι ο Healer. Οι βασικές του δυνατότητες είναι να κάνει heal τους συμμάχους του και damage στους εχθρούς. Για να εκτελέσετε τα περισσότερα από τα skills του Shaman θα πρέπει να έχετε βρει έναν στόχο στον οποίο σκοπεύετε να τα κάνετε αλλά παρόλα αυτά, δεν έχουν να κάνουν όλες οι ιδιότητές του με το heal αλλά με το να βοηθάτε τους συμμάχους σας δίνοντας buffs. Το Spiritual Fervor για παράδειγμα αυξάνει την δύναμη της επίθεσης σε όποιον φιλικό στόχο θέλει.

Ο Pyromancer βάζει φωτιά σε όλη τη πίστα καίγοντας τους εχθρούς έναν προς έναν με τα DoT skills του. Είναι ιδιαίτερα δυνατός αλλά μόνο σε ranged combat. Αν για παράδειγμα αναμετρηθεί με έναν Assassin, τότε η μάχη είναι χαμένη για τον Pyromancer. Ο Assassin μπορεί να τηλεμεταφέρεται, να χρησιμοποιεί camouflage το οποίο δεν εξαφανίζεται άμα κουνηθεί, σε αντίθεση με αυτό του Pathfinder. Επίσης μπορεί να ακινητοποιήσει εύκολα έναν εχθρό και παίρνει bonus σε περίπτωση που τον χτυπήσει από πίσω. Ο Warden έχει το Charging Leap το οποίο θυμίζει αρκετά Warrior από World of Warcraft. Είναι η κίνηση που πετάγεται στριφογυρνώντας προς τον στόχο του για όσους δεν το γνωρίζουν. Οι ικανότητές του βασίζονται στο να προκαλεί damage στους εχθρούς αλλά και να προστατεύει τους συμμάχους του.

Leveling Up και UI
Στο Forge δεν ισχύει το leveling που έχουμε δει στα υπόλοιπα MMORPG. Εδώ δεν θα δημιουργήσετε έναν χαρακτήρα με τα customizations που ξέρατε και το δικό σας όνομα. Η λογική είναι διαφορετική. Επιλέγετε αποκλειστικά και μόνο ένα class. Όλα τα classes σχεδόν είναι διαθέσιμα από την αρχή με όλα τα skills ξεκλειδωμένα. Μπορείτε να δημιουργήσετε μέχρι επτά χαρακτήρες, καθένας από τους οποίους θα ανήκει σε διαφορετικό class. Αφού συνδεθείτε στο παιχνίδι, καθένας από εσάς θα έχει το username του στο Steam ως όνομα χαρακτήρα. Καθώς παίζετε αγώνες όμως, είτε χάνετε είτε κερδίζετε, μαζεύετε XP και ανεβάζετε το level του κάθε class. Επίσης, ανεβαίνοντας επίπεδο κερδίζετε points τα οποία έχετε την επιλογή να ξοδέψετε με όποιον τρόπο θελήσετε διαλέγοντας ανάμεσα σε Physical, Nature, Spiritual και Magic.

Το user interface δεν είναι καθόλου "βαρύ". Στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης βρίσκονται οι μπάρες με το health και το stamina που σας απομένει, δίπλα ακριβώς θα βρείτε την hotbar με τα skills σας και στο δεξί μέρος θα δείτε την ένδειξη με τα kills της ομάδας σας και των αντιπάλων. Στο κέντρο της οθόνης βρίσκονται πάντα δύο ημικύκλια τα οποία δείχνουν πόση health και stamina έχετε κάθε στιγμή ενώ πάνω πάνω θα βρείτε τη γραμμή που λειτουργεί ως χάρτης και δείχνει που βρίσκονται οι εχθροί κάθε στιγμή.

Με το jump μπορείτε να γίνετε… Λούης και να ξεφύγετε ακόμα και αν σας την έχουν πέσει 10 άτομα ταυτόχρονα.

Superhuman Battles
Το μεγάλο πρόβλημα του Forge είναι ότι πρόκειται για ένα PvP based MMORPG. Είναι καθαρά instanced και δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του PvE. Ο μόνος τρόπος να αποκτήσετε xp για το level της class σας είναι να συμμετέχετε διαρκώς σε matches ενάντια σε άλλους παίκτες. Ξεχάστε τα quests, το crafting, το enchanting και όλα αυτά τα θετικά στοιχεία του gameplay που απαρτίζουν ένα τυπικό MMORPG. Η λογική των modes του Forge φέρνει περισσότερο σε ένα Online First-Person Shooter με γρήγορες μάχες και το loot να απουσιάζει πλήρως.

Το στήσιμο των modes του Forge είναι πολύ πιο λιτό απ’ ότι το περιμέναμε. Υπάρχουν τρία modes στα οποία μπορείτε να παίξετε και είναι τα: Team Deathmatch, Capture The Relic και Ranked Arena. Δυστυχώς θα βρείτε μόλις τρία maps διαθέσιμα, ένα για κάθε mode, κάτι που συμβάλει αρνητικά στην αντοχή του Forge στο χρόνο. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι να παίξετε, υπάρχει και η επιλογή Random Cycle η οποία σας βάζει σε έναν τυχαίο αγώνα. Όπως καταλάβατε, ένα ακόμη αρνητικό είναι η έλλειψη δημιουργίας Clan. Κοινώς, συμμετέχετε σε “έκτακτους” αγώνες που διαρκούν 5 μέχρι 15 λεπτά.

Το Team Deathmatch παίζεται με δύο ομάδες, τους The Zealous εναντίον των The Devoted, οκτώ ατόμων η καθεμία. Σκοπός του αγώνα είναι η ομάδα σας να κάνει το μεγαλύτερο score. Το Capture The Relic είναι σαν το Capture The Flag, που υπάρχει σε άλλα games και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πιάσετε τον κρύσταλλο του αντιπάλου και να τον φέρετε στη βάση σας. Τέλος, ότι παίζετε στο Ranked Arena καταγράφεται με αποτέλεσμα να αποθηκευτεί το progress σας και να σας βάλει στο αντίστοιχο rank. Το Forge προτείνει όσοι είστε νέοι παίχτες να μην δοκιμάσετε το Ranked Arena.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το matchmaking σας βάζει απέναντι σε άτομα που πολλές φορές είναι ικανότερα από εσάς. Από 1vs1 έως 8vs8, ότι κι αν παίζετε στα πρώτα levels θα ζοριστείτε αρκετά ώσπου να μάθετε το παιχνίδι και οι αντίπαλοι με class μεγαλύτερου level θα υπερέχουν σημαντικά εναντίον σας έχοντας προηγμένα skills. Τα matches είναι ελεύθερα για να μπουν όσοι επιπλέον παίκτες θέλουν στην αντίπαλη ομάδα, κάτι που μπορεί για παράδειγμα σε μια αναμέτρηση 2vs2 να την κάνει 2vs8 και να καταντήσει ανούσιο το παιχνίδι σας μέχρι την λήξη του.

PS2 Much?
Τα γραφικά του Forge σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις κάθε MMORPG gamer εν έτη 2014. Μπορεί να κυκλοφόρησε το 2011 αλλά δεν δικαιολογούνται με κανένα τρόπο αφού θυμίζουν έντονα PlayStation 2. Τα character models είναι πάντοτε τα ίδια αφού λείπει πλήρως η επιλογή του character creation και τα εφέ των spells είναι λίγα και κακοφτιαγμένα.

Ο ηχητικός τομέας όμως είναι αυτός που σώζει τη κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή που θα κάνετε login θα ακούσετε μια κέλτικη/epic μουσική που θα σας συντροφεύσει μαγικά στην εποχή όπου διεξάγονται οι μάχες. Το soundtrack του παιχνιδιού είναι από τα πιο μαγικά που έχουμε συναντήσει ποτέ και αποτελεί σίγουρα ένα συν στο όλο concept. Τα ηχητικά εφέ των spells, σε αντίθεση με τα οπτικά, είναι προσεγμένα και δεν μας άφησαν παραπονεμένους. Θα προτιμούσαμε βέβαια οι ήρωές μας να μπορούσαν να μιλούν αλλά θα πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι λείπει το voice acting.

Forged or Not?
Το Forge αποτελεί ένα MMORPG πολύ διαφορετικό από τα άλλα αφού θέτει τους δικούς του κανόνες. Έχει real-time battles και targeting system, λιγοστά RPG στοιχεία αλλά καλά. Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε customize τον χαρακτήρα σας όπως θέλετε αλλά θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την default εμφάνιση του κάθε class. Τα γραφικά του δεν μας εντυπωσίασαν αλλά ούτε και τα οπτικά εφέ, ενώ η μουσική αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του και είναι ικανή να σας βάλει στο κλίμα της μάχης. Όσοι μπορέσετε να παραβλέψετε τις βασικές ελλείψεις στο gameplay και να ανεχτείτε τους περιορισμούς, ελπίζουμε να περάσετε ευχάριστες ώρες μαζί του. Άλλωστε, για τα δεδομένα ενός free-to-play game, τα όσα προσφέρει κρίνονται οριακά ικανοποιητικά.

Θετικά:
- Real-time μάχες
- Επικό soundtrack

Αρνητικά:
- Η έλλειψη open world και PvE στοιχείων
- Απαρχαιωμένα γραφικά
- Έλλειψη customization
- Η έλλειψη ενός σοβαρού economy system
- Ελάχιστα RPG στοιχεία
- Μη φιλικό για αρχάριους

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.8

Αποτελεί ένα δύσκολο Online RPG, με πολλούς περιορισμούς και target group βετεράνων MMO παικτών.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
world of warcraft, mmorpg, world, steam, εταιρεία, games, σημαίνει, darkfall, lineage, shift, block, system, jump, features, mmo, συγκεκριμένο, class, game, assassin, pathfinder, hunter, warrior, fight, dot, bonus, nature, magic, user, health, pvp, online, team, arena, maps, random, playstation, models, creation, login, voice, rpg, default, εμφάνιση, target, group, τελος ακινητων, φωτια, τελος του κοσμου, αμα, warrior, δυνατα, το ποντικι, δωρεαν, ηχος, μουσικη, υψος, χαρτες, ωρα, games, game, hunter, maps, mmo, mmorpg, pathfinder, pvp, real, rpg, time, αγωνες, βρειτε, γεγονος, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, εφε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εμφάνιση, εποχη, επτα, εταιρεία, ετη, εχθρος, εχθροι, ζημια, ιδια, ηρωες, ισχυει, ηχητικα, θυμιζει, κινηση, κυρια, κλιμα, λειπει, ληξη, λιτο, μαγεια, μακρια, ματια, μπορειτε, ομαδα, παντα, οκτω, ονομα, οπτικα, ορος, παμε, πληκτρολογιο, ποντικι, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, σειρα, τρεξιμο, τρια, χρονος, ωρες, group, ανηκει, arena, assassin, health, bonus, class, darkfall, default, free, block, dot, features, fight, creation, ιδιαιτερα, user, login, lineage, magic, models, μοιαζει, nature, ομαδες, παιχνιδι, play, random, shift, σημαίνει, system, steam, tab, target, team, online, θανου, θετικα, jump, world of warcraft, world, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld