2014 Review: Τα Top 5 της χρονιάς

Τα καλύτερα games και οι σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς που μας πέρασε.

Το 2014 δίχως αμφιβολία είναι μια χρονιά που έκλεισε με θετικό πρόσημο για το gaming, έστω κι αν η Lizard Squad μας τα "χάλασε" λίγο τα Χριστούγεννα με την DDoS attack σε PSN και Xbox Live.

H επίσημη κυκλοφορία του Xbox One στην χώρα μας ήταν επίσης ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μπει για τα καλά στην όγδοη γενιά οικιακών κονσολών. Τα νέα από των χώρο του hardware όμως δεν περιορίζονται στο ελληνικό λανσάρισμα του Xbox One, καθώς η Sony κυκλοφόρησε το PlayStation TV, ενώ η Nintendo δήλωσε ότι ετοιμάζει νέα κονσόλα και παράλληλα ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο του 3DS.

Περνώντας τώρα στους τίτλους της περσινής χρονιάς, το πρώτο -και ίσως το μόνο- θετικό είναι ότι είδαμε αρκετά νέα ΙP και λιγότερα sequels. Βέβαια τα περισσότερα εξ' αυτών δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν το hype με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Destiny, το The Evil Within και το Watch Dogs. Από την άλλη όμως κυκλοφορίες όπως το Titanfall και το Hearthstone απέδειξαν ότι η βιομηχανία των video games δεν έχει στερέψει από ιδέες και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο παραπάνω μεράκι από τους developers. Κακά τα ψέμματα το 2014 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η "χρυσή" χρονιά των remasters και το γεγονός αυτός θα πρέπει να μας προβληματίζει. Καλά χρυσά και άγια τα The Last of Us Remastered, Final Fantasy X/X-2 HD, Halo: The Master Chief Collection, Tomb Raider: Definitive Edition αλλά ως επί τω πλείστον δεν έχουν κάτι συνταρακτικό να προσφέρουν.

Ακολουθούν αναλυτικά τα Top 5 των σημαντικότερων ειδήσεων για φέτος, έτσι όπως τις κατέγραψε το GameWorld:

Top 5 Sony Stories

No5: Σταματά η κυκλοφορία του PSP
To PSP μπορεί να μην κατάφερε να σημειώσει τις πωλήσεις του DS, αλλά απέδειξε πως η Sony μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας στο φορητό gaming. Και λέμε μπορούσε γιατί μία σειρά από λανθασμένες επιλογές καταδίκασαν και τον απόγονό του το PlayStation Vita. H παύση της κυκλοφορίας του PSP ήταν ως έναν βαθμό αναμενόμενη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η κονσόλα θα πάψει να ζει στην μνήμη μας.

No4: PlayStation TV
Κατά πολλούς το PlayStation TV δεν είναι παρά ένα... gadget για αυτούς που θέλουν να έχουν στην συλλογή τους κάθε συσκευή που γράφει πάνω της το όνομα της Sony. Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε, καθώς το PlayStation TV είναι μια κονσόλα που με μόλις 100 ευρώ σας δίνει πρόσβαση σε όλη την βιβλιοθήκη τίτλων του PS Vita και σας επιτρέπει να τους απολαύσετε στην τηλεόραση σας. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε περισσότερες triple A παραγωγές στα πρότυπα του Soul Sacrifice Delta και του Persona 4: Golden.

No3: DDoS attack σε PSN και Xbox Live
Η συγκεκριμένη είδηση προφανώς και δεν αφορά μόνο την Sony, αλλά αποφασίσαμε να την εντάξουμε εδώ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι για πολλούς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την επίθεση του 2011 και ο δεύτερος είναι ότι το Xbox Live επανήλθε μέσα σε μερικές ώρες, ενώ το PSN χρειάστηκε μερικά εικοσιτετράωρα. Μερικά σενάρια ίσως ακουστούν ξένα προς την πλειοψηφία των gamers, αλλά φανταστείτε την θλίψη που προκάλεσε αυτό το γεγονός σε έναν γονιό που με το υστέρημά του αγόρασε ένα PS4 τα Χριστούγεννα στο παιδί του. Είναι καιρός τόσο η Sony, όσο και η Microsoft να αναβαθμίσουν τις δικλείδες ασφαλείας τους και να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα να ξανασυμβούν στο μέλλον.

No2: PS4: 20th Anniversary PS1 έκδοση
Το 2014 η Sony γιόρτασε τα 20 γενέθλια της με την κυκλοφορίας ενός συλλεκτικού PS4. To τελευταίο διατέθηκε σε μόλις 12.300 αντίτυπα κάνοντας πλούσιους όσους βρίσκονταν στην Αγγλία ή στην Αμερική καθώς η μεταπωλητική αξία αυτής της κονσόλας έφτασε στα ύψη. Στις “μικρότερες” χώρες από την άλλη πλευρά η Sony αποφάσισε να διαθέσει... ψίχουλα. Στην χώρα μας για παράδειγμα, οι μόνες επετειακές κονσόλες που ήρθαν διατέθηκαν για την ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

No1: Εντυπωσιακές πωλήσεις για το PS4
Είναι γεγονός ότι το PlayStation 4 αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό θα καταφέρει σε βάθος χρόνου να ξεπεράσει και το PS2. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν πουληθεί συνολικά 13.5 εκατομμύρια PS4, ενώ την στιγμή αυτή οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε στην Sony να τις... εκατοστήσει, αλλά και να δώσει επιτέλους κάποια ποιοτικά exclusives για να κορέσει την δίψα μας!

http://www.youtube.com/watch?v=SC0pIABDIis

Top 5 Microsoft Stories

No5: Ιαπωνικό λανσάρισμα του Xbox One
Οι κονσόλες της Microsoft ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερη τύχη στην αγορά της Ιαπωνίας, με μοναδική εξαίρεση το πρώτο Xbox που στα δύο πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του είχε καταφέρει να αποκτήσει μια σεβαστή βάση χρηστών. Τα δεδομένα βέβαια τότε ήταν πολύ διαφορετικά, καθώς η Microsoft είχε ως άτυπο συνοδοιπόρο την Sega και τον Tomonobu Itagaki της Team Ninja και κατ' επέκταση έδωσε στους Ιάπωνες μια σειρά από αμιγώς "Made in Japan" exclusives (Panzer Dragoon Orta, Ninja Gaiden, Dead or Alive 3, Steel Battalion). Παρά τα πρώτα θετικά δείγματα της αγοράς, καθώς τα pre-orders του Xbox One είχαν εξαντληθεί από αρκετά ιαπωνικά καταστήματα, το λανσάρισμα του στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αποδείχθηκε καταστροφικό, κάτι που οδήγησε και στην απόλυση του Tekashi Sensui, του επικεφαλή του Xbox Japan.

No4: Κλείνουν τα Xbox Entertainment Studios
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Xbox One όταν κυκλοφόρησε ήταν να αποτελέσει μια συσκευή που πέρα από το gaming θα προσφέρει και ψυχαγωγία. Για τον λόγο αυτό η Microsoft προχώρησε στην δημιουργία των Xbox Entertainment Studios, τα οποία ξεκίνησαν να ετοιμάζουν διάφορες τηλεοπτικές σειρές. Δυστυχώς το μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς τον Ιούλιο η Microsoft πήρε την απόφαση να κλείσει σταδιακά (το κλείσιμο ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο) τα Xbox Entertainment Studios απολύοντας παράλληλα αρκετούς εργαζόμενους.

No3: Κινεζικό λανσάρισμα του Xbox One
Τα τελευταία 14 χρόνια η Κινεζική κυβέρνηση είχε επιβάλλει ένα αυστηρό embargo στην κυκλοφορία των κονσολών. Κατόπιν αυτού, το Xbox One έγινε η πρώτη κονσόλα που κυκλοφόρησε επίσημα στην Κίνα τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώνοντας παράλληλα ένα αρκετά εντυπωσιακό λανσάρισμα πουλώντας περισσότερες από 100.000 κονσόλες σε μία εβδομάδα. Η Microsoft δείχνει να στηρίζει μάλιστα σημαντικά την κονσόλα σε αυτή την χώρα με τίτλους όπως το Neverwinter Online που διατίθεται για την ώρα αποκλειστικά στην Κίνα. Συν τις άλλοις, τους τελευταίους μήνες έχουν αναπτυχθεί και φήμες για την μεταφορά του Infinity Blade, του σημαντικότερου iOS exclusive στην Κίνα.

No2: Περισσότερη υπολογιστική ισχύ στην GPU του Xbox One
Με την αποδέσμευση των πόρων του Kinect από τα development kits του Xbox One οι developers έχουν την ευχέρεια να αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την GPU της κονσόλας. Τα αποτελέσματα από αυτή την κίνηση έχουν ήδη φανεί, καθώς τους τελευταίους μήνες είδαμε αρκετά games να τρέχουν σε native HD ανάλυση όπως το Destiny και το Diablo III: Ultimate Evil Edition.

No1: Κυκλοφορία του Xbox One στην Ελλάδα
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 το Xbox One άρχισε να διατίθεται και επίσημα στην χώρα μας. Φυσικά την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα την έχει το PS4, παρόλα αυτά τουλάχιστον με τα λεγόμενα των ιθυνόντων της Microsoft Hellas το Xbox One δεδομένων των αναλογιών έχει πραγματοποιήσει ικανοποιητικές πωλήσεις. Το μόνο που απομένει πλέον είναι δούμε περισσότερες υπηρεσίες στο ελληνικό Marketplace, αλλά και παραπάνω προσφορές αντίστοιχες με αυτές των άλλων χωρών (Xbox Rewards).

Top 5 Nintendo Stories

No5: Τέλος το online gaming στα Wii και Nintendo DS
Η online υπηρεσία Nintendo Wi-Fi Connection έφτασε στο τέλος της στις 20 Μαΐου σηματοδοτώντας θα λέγαμε το τέλος εποχής για το Wii και το DS. Με δεδομένο πάντως ότι το Wii είχε μια τεράστια βάση χρηστών η Nintendo κακώς άφησε ξεκρέμαστους όσους συνέχιζαν να απολαμβάνουν με τους φίλους του τα Mario Kart και Super Smash Brawl.

No4: Σκέψεις για region free
Το region free στις κονσόλες θα λέγαμε ότι είναι πλέον επιβεβλημένο, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η Nintendo ήταν αμετανόητα στενοκέφαλη. Ειδικά το region lock στο 3DS θεωρείται ανεπίτρεπτο, καθώς μιλάμε για μια φορητή κονσόλα. Θυμίζουμε ότι τόσο το DS, όσο και τα PSP και PS Vita είναι region free. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Satoru Iwata, του προέδρου της Nintendo, η τελευταία σκέφτεται πολύ σοβαρά να αλλάξει στο μέλλον αυτή την τακτική της. Το πότε θα ισχύσει βέβαια αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

No3: Τέλος το 3DS XL
Μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας των New 3DS και 3DS XL η Nintendo σταμάτησε να παράγει το 3DS XL στην Ιαπωνία. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες καθώς τα παλιά μοντέλα του 3DS αρχίζουν να εξαντλούνται από την αγορά. Το τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η κίνηση θα το δούμε πολύ σύντομα, πάντως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αγοράσουμε κάποιο από τα νέα 3DS για να απολαύσουμε τους νέους τίτλους που θα κυκλοφορήσουν τους προσεχείς μήνες.

No2: Η Nintendo ετοιμάζει νέα κονσόλα
Μόλις πριν από λίγες μέρες ο Shigeru Miyamoto, ο δημιουργός των Super Mario και The Legend of Zelda επιβεβαίωσε ότι η Nintendo θα ξεκινήσει φέτος να εργάζεται σε μία νέα κονσόλα. Είναι φανερό ότι το Wii U δεν είχε την επιτυχία που θα περίμενε η Nintendo και πλέον όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει την τύχη του GameCube. Κοινώς μικρός κύκλος ζωής (πενταετία και αν) και συνολικές πωλήσεις 20-30 εκατομμύρια. Οι ιθύνοντες της εταιρείας θα πρέπει πάντως αυτή την φορά να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να βγάλουν μια κονσόλα που θα μπορεί να κοντράρει στα ίσια τα PS4 και Xbox One.

No1: New Nintendo 3DS και 3DS XL
H Nintendo ανακοίνωσε ότι μέσα στο τρέχον έτος θα δούμε δύο νέες βελτιωμένες εκδόσεις των 3DS και 3DS XL, οι οποίες θα έρχονται με δεύτερο αναλογικό μοχλό και ταχύτερη CPU. Η είδηση αυτή πάντως ενδέχεται να έχει δυσάρεστες συνέπειες, καθώς κάποια games όπως το Xenoblade Chronicles θα τρέχουν μόνο στα νέα μοντέλα. Κοινώς θα πρέπει πάλι να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Top5 PS4/PS3 Exclusives

No5: DriveClub (7.0)
H Sony στηρίχτηκε την φθινοπωρινή σεζόν σε δύο exclusives. Ένα από αυτά είναι και το Racing της Evolution Studios, το οποίο ύστερα από ένα προβληματικό launch κατάφερε να δείξει τις αρετές του. Οι τελευταίες εντοπίζονται κυρίως στον social χαρακτήρα του, καθώς έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε ή να αποδεχθείτε challenges άλλων παικτών, αλλά και να φτιάξετε το δικό σας club και να παίξετε παρέα με τους φίλους σας.

No4: Infamous: Second Son (7.5)
Το τρίτο κεφάλαιο της ομώνυμης σειράς αποτέλεσε το πρώτο χρονολογικά exclusive του PS4 για το 2014 και μας προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση λόγω του τεχνικού τομέα του. Το Infamous: Second Son κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του PS4, ενώ οι ερμηνείες των voice actors διεκδικούν... όσκαρ. Ειδικότερα ο Troy Baker δίνει ρέστα ως Delsin Rowe. Εάν το όλο πακέτο συνοδεύονταν από μερικές πρωτότυπες ιδέες στο gameplay και όχι από μια ανακύκλωση μηχανισμών από άλλα open world Action-Adventures, τότε πιθανόν να μιλούσαμε για τον τίτλο της χρονιάς.

No3: LittleBigPlanet 3 (7.8)
Το νέο κεφάλαιο της δημοφιλέστατης σειράς μας άφησε μια γλυκόπικρη αίσθηση, καθώς είναι φανερό ότι αν είχε δοθεί λίγος παραπάνω χρόνος στην ανάπτυξή του το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς καλύτερο. Αντ' αυτού η Media Molecule έκανε ουσιαστικά outsource το LittleBigPlanet 3 στην Sumo Digital, η οποία προσπάθησε για το καλύτερο, αλλά ο χρόνος που είχε στην διάθεσή της για το development ήταν πραγματικά ελάχιστος. Κατόπιν αυτού, εδώ είδαμε ελάχιστες νέες προσθήκες στο gameplay, παρόλα αυτά το community του LittleBigPlanet 3 παραμένει ενεργότατο οπότε ανά πάσα στιγμή μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο από τα εκατοντάδες levels που έχει δημιουργήσει.

No2: Final Fantasy X/X-2 HD (8.2)
Το Final Fantasy X αποτέλεσε ένα από καλύτερα κεφάλαια της σειράς, αλλά η αξία του ακόμη και στις μέρες μας επισκιάζεται από το μνημειώδες Final Fantasy VII. H Square Enix πάντως εδώ μας προσφέρει σε πακέτο δύο προσεγμένα remasters των Final Fantasy X και Final Fantasy X-2 σε μία εξαιρετικά ελκυστική τιμή. Σε μία χρονιά που τα καλύτερα JPRG κυκλοφόρησαν στις φορητές κονσόλες το Final Fantasy X/X-2 HD αποτελεί μια πραγματική όαση για τους κατόχους του PS3.

No1: The Last of Us Remastered (8.7)
Το The Last of Us δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς έχει ήδη αγαπηθεί από εκατομμύρια κατόχους του PS3. Με δεδομένο ότι αρκετοί κάτοχοι του PS4 δεν είχαν αγοράσει το PS3 (πάντα με βάση τα λεγόμενα της Sony) η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να το επανακυκλοφορήσει στη next-gen κονσόλα της προσφέροντας παράλληλα τα DLC που είχαν κυκλοφορήσει τους προηγούμενους μήνες. Το The Last of Us Remastered είναι η καλύτερη έκδοση, ενός εκ των σημαντικότερων κυκλοφοριών των τελευταίων ετών και αποτελεί κόσμημα στην συλλογή κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του.

Top 5 Xbox One/Xbox 360 Exclusives

No5: Forza Motorsport 5 (8.0)
Το Forza Motorsport 5 θα λέγαμε ότι δεν κατάφερε να κερδίσει την αναγνώριση που του άρμοζε, παρόλα αυτά είναι ένας από τους καλύτερους τίτλους που έχουμε δει σε λανσάρισμα κονσόλας. Αν μη τι άλλο έδειξε αμέσως τις δυνατότητες του Xbox One με τα εκπληκτικά γραφικά του. Κακά τα ψέμματα, τα όποια επικριτικά σχόλια εντοπίζονται κυρίως στο κομμάτι των microtransactions και στις ελάχιστες διαθέσιμες διαδρομές. Παρόλα αυτά, το Forza Motorsport 5 είναι ικανό να σας προσφέρει δεκάδες ώρες αγνής Racing απόλαυσης. Το μόνο που απαιτείται είναι να του δώσετε αυτή την ευκαιρία.

No4: D4: Dark Dreams Don't Die (8.0)
Το exclusive-έκπληξη του Xbox One βρίσκεται στην τέταρτη θέση του Top 5 και λέμε έκπληξη γιατί έφτασε στα χέρια μας με μηδενικό hype και ανύπαρκτο promotion. Για να λέμε την αλήθεια η δημιουργία της Access Games και του εκκεντρικού SWERY δεν χρειάζονται ιδιαίτερη διαφήμιση, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα Adventure που αποπνέει ποιότητα σε όλους του τους τομείς. Με δεδομένο ότι διατίθεται δωρεάν αυτό τον μήνα στα πλαίσια της υπηρεσίας Games with Gold κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και αποκτήστε αυτό το διαμαντάκι.

No3: Sunset Overdrive (8.4)
Για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη στον χώρο των open-world Action-Adventures έχει επέλθει κορεσμός. Η πρώτη εταιρεία που ευθύνεται για αυτό είναι αν μη τι άλλο η Ubisoft με την σειρά Assassin's Creed. To Sunset Overdrive χωρίς να διαθέτει κορυφαία γραφικά ρίχνει πραγματικά μια γροθιά στο κατεστημένο, καθώς στο κομμάτι του gameplay συναντάμε ορισμένες πρωτοποριακές ιδέες. Κοινώς ό,τι ακριβώς έλειπε από τον χώρο τα τελευταία χρόνια. Συν τις άλλοις, όλοι οι μηχανισμοί του φιλτράρονται μέσα από μια χαβαλεδιάρικη προσέγγιση που καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο από την αρχή ως το τέλος.

No2: Forza Horizon 2 (8.4)
Το πρώτο Forza Horizon αποτέλεσε ένα αξιόλογο spin-off της σειράς Forza Motorsport, αλλά ποτέ δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από την Microsoft, καθώς η τελευταία είχε αρχίσει να εγκαταλείπει το Xbox 360 από το 2012. Εντούτοις, ο διάδοχος του επιστρέφει αισθητά βελτιωμένος και είναι έτοιμος να κατακτήσει την κορυφή στα open world Racing. Εάν ψάχνετε λοιπόν για έναν τίτλο αυτής της κατηγορίας το Forza Horizon 2 θα ικανοποιήσει κάθε σας επιθυμία. Φροντίστε μόνο να έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο, καθώς μόλις αρχίσετε το road trip σας στην Μεσογειακή Ευρώπη δεν θα θέλετε να σταματήσετε.

No1: Halo: The Master Chief Collection (9.0)
Ένα περίπου χρόνο πριν την κυκλοφορία του Halo 5: Guardians η Microsoft Studios αποφασίζει να μας προσφέρει ένα γευστικότατο ορεκτικό. Η συλλογή Halo: The Master Chief Collection περιλαμβάνει τα άπαντα του Master Chief και αποτίει φόρο τιμής στο καλύτερο console FPS όλων των εποχών. Τα 60 ευρώ που θα πρέπει να δαπανήσετε για να αποκτήσετε αυτή την συλλογή είναι πολύ λίγα, μπροστά στο περιεχόμενο που περιλαμβάνεται. Τα Χριστούγεννα ναι μεν πέρασαν, αλλά δεν είναι ποτέ κακή στιγμή να κάνετε ένα δωράκι στον εαυτό σας...

Top 5 PC Exclusives

No5: Smite (8.2)
Όπως είναι γνωστό στον χώρο των MOBA δύο είναι οι προτάσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των περισσότερων παικτών, το League of Legends και το DotA 2. To Smite της Hi-Rez Studios παρόλα αυτά είναι μια αξιόλογη κυκλοφορία σε αυτό τον χώρο, κυρίως γιατί διαφοροποιείται σημαντικά από τους ανταγωνιστές του. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει δίχως αμφιβολία η Third-Person κάμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Smite έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να εξελιχθεί σε ακόμη περισσότερους τομείς και να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των free-to-play.

No4: Assetto Corsa (8.3)
Σε μία χρονιά που τα Racing απογοήτευσαν στα PC (βλέπε Grid Autosport, F1 2014, The Crew) το Assetto Corsa γκάζωσε και κέρδισε δικαιωματικά τον τίτλου του καλύτερου Racing Simulator. Για αυτό και μόνο το λόγο θα λέγαμε ότι αξίζουν επιπλέον συγχαρητήρια στην indie Kunos Simulazioni, καθώς με το πάθος και το μεράκι της κατάφερε να μας προσφέρει μια εξαιρετική δημιουργία έχοντας στην διάθεσή της ένα πολύ μικρό budget παραγωγής.

No3: Divinity Original Sin (8.3)
Σε μια εποχή που τα old-school RPG με isometric κάμερα τείνουν να εκλείψουν η βελγική Larian Studios παραμένει -ευτυχώς- στενοκέφαλη. Το Divinity: Original Sin ξεχωρίζει όχι μόνο λόγω του ρητού "στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος", αλλά γιατί είναι μια πραγματικά προσεγμένη δημιουργία που έχει δουλευτεί με περίσσιο μεράκι από τους δημιουργούς του.

No2: Wildstar (8.3)
Το Wildstar δεν είναι το WoW killer και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι όταν το World of Warcraft έκανε ένα τόσο δυναμικό comeback με το Warlords of Draenor expansion. Παρόλα αυτά, η δημιουργία της Carbine Studios είναι ένα από τα καλύτερα MMORPG των τελευταίων ετών και αξίζει την προσοχή σας. Εάν θα πρέπει να του καταλογίσουμε κάτι αρνητικό είναι ότι λόγω του κακού optimization χρειάζεστε ένα πραγματικά δυνατό PC για να το απολαύσετε.

No1: World of Warcraft: Warlords of Draenor (8.4)
Είναι γεγονός ότι το Warlords of Draenor απογείωσε και πάλι το δημοφιλέστερο MMORPG όλων των εποχών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν χρειάστηκε κάποιο μαγικό ραβδί, απλά η Blizzard έδωσε λίγη παραπάνω βάση στο lore και προέβη σε μικρές "επεμβάσεις" σε κάποιους από τους προβληματικούς μηχανισμούς του gameplay λαμβάνοντας υπόψη της το feedback των παικτών. Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε κάθε προσδοκία μας και έτσι το Warlords of Draenor κερδίζει δικαιωματικά τον τίτλο του καλύτερου PC exclusive για το 2014.

Top 5 Wii U Exclusives

No5: Hyrule Warriors (7.2)
Η Omega Force ήταν ίσως η πιο δραστήρια εταιρεία ανάπτυξης την χρονιά που μας πέρασε, καθώς εργάστηκε σε αρκετές κυκλοφορίες. Ο developer του εμπορικά επιτυχημένου Warriors franchise "χτύπησε" και στο Wii U με το Hyrule Warriors, μια crossover δημιουργία που απευθύνεται πρωτίστως στους λάτρεις των Dynasty και Samurai Warriors και σε μικρότερο βαθμό στους φίλους του The Legend of Zelda. Όπως και να έχει πάντως έχουμε να κάνουμε με ένα Action/Hack 'n' slash που θα ικανοποιήσει όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο genre.

No4: Donkey Kong Country Tropical Freeze (8.2)
H δημιουργία της Nintendo μπορεί να μην διαφοροποιήθηκε σημαντικά σε σχέση με τους προκατόχους της, παρόλα αυτά δίχως αμφιβολία αποτελεί ένα από τα κορυφαία Platfοrm της χρονιάς. Κατόπιν αυτού, έστω κι αν έχουμε να κάνουμε με ένα exclusive δεύτερης γραμμής οι κάτοχοι του Wii U αξίζει να το αποκτήσουν.

No3: Super Smash Bros. For Wii U (8.8)
H ομώνυμη σειρά ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή Fighting όλων των εποχών, τόσο για τους hardcore, όσο και τους casual παίκτες. Το νέο κεφάλαιό της συγκαταλέγεται με σχετική άνεση ανάμεσα στους κορυφαίους τίτλους της χρονιάς, χάρις το εξαιρετικό gameplay του, την πλειάδα playable χαρακτήρων, αλλά και λόγω της αλληλεπίδρασής του με τα διάφορα Amiibo.

No2: Mario Kart 8 (8.8)
O Μάνος Γρυπάρης είχε ξεκινήσει την συγγραφή του review με την φράση: "Κάθε οπαδός των arcade racing οφείλει έστω μία φορά στη ζωή του να παίξει το Mario Kart". Η φράση αυτή ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα, καθώς η σειρά Mario Kart έχει γαλουχήσει αρκετές γενιές παικτών και το Mario Kart 8 αποτελεί αναμφισβήτητα μια must αγορά για τους κατόχους του Wii U.

No1: Bayonetta 2 (8.9)
Το Bayonetta 2 χρειάστηκε να περάσει από χίλια κύματα μέχρι να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων παρόλα αυτά η αναμονή αυτή άξιζε και με το παραπάνω. Η Platinum Games γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά των Action/Beat 'em up και η νέα δημιουργία της μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το “απόσταγμα” της εμπειρίας της σε αυτό το genre. Κοινώς είναι ένα τόσο “όμορφο” game, όσο όμορφη είναι και η πρωταγωνίστρια του. Εάν έχετε Wii U και δεν το έχετε προσθέσει στην συλλογή σας, τότε μάλλον διαπράττετε ένα μεγάλο έγκλημα. Φροντίστε να το αποκτήσετε άμεσα λοιπόν.

http://www.youtube.com/watch?v=loOUxohBVh0

Top 5 Multiplatform Games

No5: NBA 2K15 (8.5)
Η Visual Concepts εδώ και χρόνια μας προσφέρει το καλύτερα μπασκετάκια μεταφέροντας μας με επιτυχία στον μαγικό κόσμο του NBA. To ΝΒΑ 2Κ15 για μια ακόμη φορά νικά τον κατ' ευφημισμό ανταγωνιστή του (ΝΒΑ Live 15) με... double score και δίχως αμφιβολία αποτελεί τον κορυφαίο τίτλο στην κατηγορία του.

No4: Dark Souls 2 (8.6)
Το πρώτο Dark Souls ήταν αρκετό για να εκτοξεύσει την μέχρι πρότινος άσημη From Software σε έναν από τους μεγαλύτερους developers της βιομηχανίας των video games. O διάδοχός του αξιοποίησε αυτή την κληρονομιά στο έπακρο και κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στα καλύτερα Action RPG των τελευταίων ετών. Ποτέ ο θάνατος σε ένα video game δεν ήταν τόσο εθιστικός...

No3: Titanfall (8.6)
Η Respawn Entertainment απέδειξε με το καλημέρα ότι έχει τεράστιες δυνατότητες, καθώς το Titanfall είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στα FPS από την εποχή του Call of Duty: Modern Warfare 2. Για ποιον λόγο ξεχωρίζει; Μα για το εξαιρετικό και σε αρκετούς τομείς πρωτοποριακό gameplay του. Τα λόγια περιττεύουν ότι μιλάμε για ένα πραγματικά "τιτανοτεράστιο" FPS!

No2: Hearthstone: Heroes of Warcraft (8.7)
Όταν μιλάμε για δημοφιλείς free-to-play δημιουργίες στο νου μας έρχονται πρώτα τα League of Legends και DotA 2. To Hearthstone ανήκει σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία όντας card game, αλλά τα ως τώρα επιτεύγματά του είναι πραγματικά θεαματικά. Το γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη είναι ότι βασίστηκε σε ένα κατά γενική ομολογία αποτυχημένο trading card game και για αυτό τον λόγο θα λέγαμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην Blizzard.

No1: Grand Theft Auto V (9.5)
H μεταφορά του GTA V στις next-gen κονσόλες συνοδεύτηκε με πλήρη επιτυχία, καθώς η 1080p απεικόνιση και η First-Person οπτική συγκίνησαν εκατομμύρια παικτών ανά τον κόσμο. Η Rockstar θα λέγαμε ότι κατέχει το "κοκαλάκι" της νυχτερίδας, καθώς γνωρίζει τι ακριβώς επιθυμούν οι παίκτες και φροντίζει να τους το προσφέρει. Το μόνο μεγάλο στοίχημα πλέον είναι κατά πόσο θα δούμε ένα αξιοπρεπές PC port το 2015.

Συνοψίζοντας
Το 2014 αποτέλεσε μια μεταβατική χρονιά στην όγδοη γενιά οικιακών κονσολών. Πλέον τα PS4 και Xbox One έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και αντίστοιχα τα PS3 και Xbox 360 διανύουν τις τελευταίες μέρες τους. Το γεγονός αυτό φαίνεται και από αρκετά απογοητευτικά "last-gen" ports όπως συνέβει στην περίπτωση του Dragon Age Inquisition. Όσον αφορά το μέλλον τώρα η κάθε εταιρεία έχει συγκεκριμένους στόχους και το μόνο που απομένει είναι να δούμε κατά πόσο αυτοί θα επιτευχθούν. Η Sony από την θέση του οδηγού καλείται να τιμήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς πολλοί αγόρασαν το PS4 "εν λευκώ" με την λογική δηλαδή ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν αξιόλογα exclusives. H Microsoft από την άλλη δείχνει ότι επανακτά την χαμένη εμπιστοσύνη των hardcore gamers, αλλά έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Τέλος, η Nintendo οφείλει να στηρίξει ακόμη περισσότερο το Wii U ή να επισπεύσει την κυκλοφορία της νέας κονσόλας που έχει στα σκαριά. Ό,τι και να συμβεί πάντως οι υψηλότατες πωλήσεις του 3DS αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της.

Όσον αφορά τους νέους τίτλους της χρονιάς τώρα περιμένουμε μια σειρά από δυνατές κυκλοφορίες όπως το The Witcher 3, το Metal Gear Solid V και το Tom Clancy's The Division, αλλά και τα exclusives Uncharted 4, Halo 5: Guardians. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο GameWorld και τη νέα χρονιά για να μαθαίνετε πρώτοι τις σημαντικότερες ειδήσεις και να διαβάζετε επίσης πρώτοι τα reviews των νέων games.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους!

Keywords
top, top, league of legends, world of warcraft, call of duty, xbox live, xbox one, tomb raider, ps vita, playstation 4, infinity blade, super mario, wii u, nintendo 3ds, square enix, assassins creed, xbox 360, road trip, dota 2, gta v, dragon age, the witcher, Καλή Χρονιά, games, ειδήσεις, Χριστούγεννα, ddos, psn, xbox, live, νέα, sony, playstation, nintendo, sequels, watch, dogs, video, halo, master, psp, vita, σημαίνει, μνήμη, gadget, triple, delta, golden, θλίψη, ps4, καιρος, microsoft, youtube, sega, team, ninja, αμιγώς, japan, studios, online, infinity, blade, ios, exclusive, ισχύ, gpu, diablo, iii, ultimate, ελλαδα, hellas, προσφορες, wii, μαΐου, mario, super, free, iwata, ιαπωνια, miyamoto, legend, zelda, ιθύνοντες, cpu, evolution, club, infamous, son, voice, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, troy, rowe, world, αντ, media, community, vii, square, ps3, εταιρεία, dlc, access, adventure, ubisoft, road, trip, fps, league, dota, grid, crew, budget, original, rpg, wow, mmorpg, blizzard, omega, franchise, dynasty, slash, συγκεκριμένο, tropical, bros, fighting, game, http, nba, νβα, double, software, heroes, auto, gta, dragon, witcher, gear, uncharted, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλειψη ηλιου, www.youtube.com, αξια, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βασεις 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, ddos, playstation 4, μνήμη, ps vita, dota 2, χωρες, dota, θλίψη, ανακυκλωση, δωρεαν, θανατος, κινα, νβα, τα νεα, τηλεοραση, τυχη, φημες, ωρα, cpu, dlc, fps, games, game, gta, heroes, iii, ios, league of legends, microsoft, mmorpg, nba, omega, psn, ps3, ps4, rpg, slash, sony, square enix, square, super mario, ubisoft, ultimate, vita, wow, xbox 360, xbox live, youtube, αγορα, αξιζει, αμερικη, αμιγώς, αξιζε, απλα, βρισκεται, γεγονος, γροθια, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, διψα, δηλωσεις, δειχνει, δοθει, δωσει, δυναμικο, δωρο, εγινε, εγγυηση, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, εβδομαδα, εποχη, επρεπε, επιτυχια, επιθυμια, ερχονται, εταιρεία, ετων, ετος, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδεες, υπηρεσια, υπηρεσιες, θετικο, ιαπωνικη, διαφημιση, ιθύνοντες, καλημερα, εκδοσεις, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυματα, κινηση, κυκλος, κοσμημα, λογια, λογο, μαΐου, μηνες, μικρο, μοντελα, μπορειτε, μυστικα, ομορφη, ονομα, οντας, ουσιαστικα, παιδι, παθος, πιτας, ποιοτητα, πωλησεις, ραφια, σεζον, σειρες, σιγουρο, συγκεκριμένο, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, σκαφη, σκεψεις, συκα, σχολια, τιμη, ισχύ, φυσικα, φορα, χερι, χρονος, οαση, ωρες, access, ανηκει, auto, super, budget, blade, blizzard, call of duty, club, community, double, delta, free, diablo, dogs, dragon age, dragon, adventure, dynasty, ευχερεια, road, evolution, exclusive, fighting, franchise, gadget, gear, golden, gpu, grid, gta v, halo, hellas, χωρα, watch, infamous, iwata, japan, κομματι, league, legend, mario, media, μια φορα, miyamoto, μπροστα, master, infinity blade, infinity, nintendo, ninja, nintendo 3ds, son, original, πακετο, play, road trip, rowe, troy, school, studios, sega, σημαίνει, sequels, software, team, the witcher, tomb raider, online, triple, trip, tropical, θετικα, uncharted, vii, wii, wii u, witcher, world of warcraft, world, bros, χερια, voice, zelda
Τυχαία Θέματα