Torment: Tides of Numenera… Οδηγός στρατηγικής για λιγότερα «βάσανα»!

To Torment: Tides of Numenera αποτελεί τον πνευματικό διάδοχο του Planescape: Torment, ενός τίτλου που έγραψε την δική του ιστορία στο είδος των RPGs. Όπως είδαμε και στο review του παιχνιδιού, ο τίτλος της InXile κατορθώνει να μεταδώσει αυτή την old-school μαγεία τον παλιών καλών κλασικών RPGs των 90s, καθώς η ξεχωριστή του αύρα φέρνει στο σήμερα μία εκδοχή των CRPGs, την όποια δεν την βλέπουμε και πολύ συχνά. Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το Tides of Numenera είναι εναλλακτικό και «διαφορετικό», πράγμα

που σημαίνει ότι αυτή η διαφορετικότητα να δυσκολέψει κάποιους gamers οι οποίοι (λογικό) δεν έχουν βιώσει μία ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν. Για αυτό εμείς είμαστε εδώ για να τους προσφέρουμε μία χείρα βοηθείας και να τους συμβουλέψουμε με χρήσιμα tips μέσα από τον οδηγό που ακολουθεί για το πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να απολαύσουν το νέο Torment όπως πρέπει…

Δημιουργία του Castoff

Εάν έχετε παίξει το Torment: Tides of Numenera θα γνωρίζετε ήδη ότι ο κεντρικός πρωταγωνιστής (και ο main character σας) είναι ο Last Castoff, μία οντότητα που αποτελεί το σάρκινο υποπροϊόν μιας μεγαλομανούς θεότητας που ονομάζεται «Changing God» (σε αυτό το σημείο βέβαια, δεν θα σας μπερδέψουμε άλλο με το lore του τίτλου, καθώς θα σας αφήσουμε καλύτερα να το εξερευνήσετε μόνοι σας). Πραγματοποιώντας λοιπόν τα πρώτα βήματα σας στον κόσμο του παιχνιδιού, είναι κομβικής σημασίας να σταθείτε στην δημιουργία του Last Castoff, καθώς εφοδιάζοντας τον με τα κατάλληλα skills σίγουρα θα κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη στην αρχή του παιχνιδιού. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα παραδοσιακά RPGs που εμπλέκουν στο gameplay τη δημιουργία χαρακτήρα, έτσι και εδώ είναι κομβικής σημασίας να ορίσετε για τον main character σας τα σωστά (και πιο χρήσιμα) skills, ρυθμίζοντας έτσι τα stats του.

Σε πρώτη φάση, θα ήταν μία καλή ιδέα να ορίσετε έναν Intimidation point (συνδέεται με το Might), Deception ή Persuasion (αντιστοιχεί στο Intellect), καθώς δύο ή και τα τρία παραπάνω skills σίγουρα θα βοηθήσουν σημαντικά στους διαλόγους σας, ανοίγοντας περισσότερες επιλογές. Επιπλέον, μία από τις χρησιμότερες skills στο παιχνίδι είναι η Anamnesis, η οποία βοηθάει ώστε να μπορεί ο Last Castoff να ανακτά τις χαμένες αναμνήσεις του (στη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με άλλους NPC’s ή όταν έρχεται σε επαφή με ορισμένα αντικείμενα). Επίσης, δεν χάνετε τίποτα να προσθέσετε το skill Lore: Machinery, καθώς υπάρχουν πολλές περίεργες συσκευές που θα συναντήσετε στον δρόμο σας και η προαναφερθείσα ικανότητα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τη λειτουργία τους. Τέλος, εάν έχετε την τάση να… καυγαδίζετε και να μπλέκετε σε αρκετές μάχες, καλό θα ήταν να προσθέσετε ορισμένα skill points σε Light, Medium και Heavy weapons (χωρίς ωστόσο αυτό να είναι υποχρεωτικό).

The Basics

Λίγο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον μυθικό κόσμο του Tides of Numenera, θα σας δώσουμε μία εξαιρετικά χρήσιμη συμβουλή που είναι ναι μεν αρκετά απλή, αλλά συγχρόνως εξαιρετικά χρήσιμη… Κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων σας, μην παραλείπετε να χρησιμοποιείτε πάντοτε το “Tab” key, καθώς το συγκεκριμένο πλήκτρο κάνει highlight σε οτιδήποτε μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε. Για αυτό καλό θα ήταν να το πατάτε αρκετά συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όπως θα διαπιστώστε γύρω σας υπάρχουν μυριάδες αντικείμενα, τα οποία μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μην σας γεμίζουν το μάτι, ωστόσο δεν αποκλείεται να σας βοηθήσουν να ανεβάσετε level πιο εύκολα.

Επίσης, ο βασικότερος gameplay μηχανισμός του Torment: Tides of Numenera σχετίζεται με την ύπαρξη διαλόγων, καθώς όπως θα διαπιστώσετε ο πνευματικός διάδοχος του Planescape: Torment δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα υπόλοιπα RPGs. Μιλάμε για ατελείωτες σειρές κειμένου (ναι, θα μπορούσε κάλλιστα το Torment να χαρακτηριστεί ως ένα είδος interactive βιβλίου), όπου εσείς καλείστε να έχετε συνεχώς στραμμένη την προσοχή σας και τα μάτια σας δεκατέσσερα! Για αυτό, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να ρίξετε μπόλικο «διάβασμα», το οποίο όμως σε αρκετές περιπτώσεις θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω, καθώς εάν μελετήσετε προσεκτικά ένα dialog tree μπορεί να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέα αντικείμενα ή να ξεκλειδώσετε νέα quests. Παράλληλα, φροντίστε ώστε να… μην είστε «αντικοινωνικοί» με τα μέλη του party σας, καθώς η συχνή επικοινωνία με τους συντρόφους σας σε αρκετές περιπτώσεις θα σας δώσει πρόσβαση σε νέα αντικείμενα και θα ανεβάσει σημαντικά το experience σας.

Σε γενικές γραμμές, έχει αποδειχθεί ότι στο Torment: Tides of Numenera μετρούν ακόμη και τα μικρά κι ασήμαντα, καθώς ένας σωρός με… σκουπίδια που βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο μέρος μπορεί να κρύβει κάποιο κομβικής σημασίας κομμάτι του lore. Γενικά ο κανόνας που ισχύει είναι μην περιφρονείτε τίποτα! Το Torment είναι ένα RPG που η μαγεία του σε μεγάλο βαθμό έγκειται στην ανακάλυψη και στην εξερεύνηση, για αυτό και καλό θα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού να… τολμάτε! Για παράδειγμα, μπορεί να ενεργοποιήσετε μία άγνωστη συσκευή στο παιχνίδι, η οποία θα σας οδηγήσει στο θάνατο, όμως ακόμη και αυτό μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο για την πορεία σας στο παιχνίδι (ως γνωστόν άλλωστε το Torment δεν έχει καμία σχέση με τα συμβατικά RPGs). Θα δείτε πάντως πως το «θάρρος» αμείβεται καλά, καθώς παρατηρήσαμε ότι οι ριψοκίνδυνες πράξεις τις περισσότερες φορές… σας επιβραβεύουν, έχοντας λιγότερες φορές αρνητικά αποτελέσματα.

Επίσης, σε αυτό το σημείο αξίζει να προσθέσουμε ότι ο τίτλος της inXile δεν ακολουθεί τις παραδοσιακές νόρμες των περισσοτέρων role-playing games που βασίζονται στο D&D. Πέραν του ότι κάθε χαρακτήρας διαθέτει τρία stat pools (Might, Speed και Intellect), παράλληλα τα στατιστικά των χαρακτήρων που ελέγχετε μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν. Κάθε παραμικρή κίνηση και απόφαση σας μέσα στο παιχνίδι ενδέχεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα συγκεκριμένα stats και όπως θα διαπιστώσετε τα πάντα κινούνται σε μία λογική «συγκοινωνούντων δοχείων».

Crisis… management!

To Torment: Tides of Numenera έχει ένα ξεχωριστό σύστημα μάχης σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, καθώς δεν ακολουθείται ένα real-time system με παύσεις αλλά υιοθετείται ένα scripted turn-based σύστημα το οποίο ουσιαστικά φέρνει στο επίκεντρο μία σειρά από επιλογές και τις συνέπειες που αυτές έχουν. Αν και σχεδόν πάντα σας δίνεται η επιλογή για αναίμακτη επίλυση των προβλημάτων σας, κάποιες φορές αναγκαστικά θα χρειαστεί να καταφύγετε σε πιο δραστικές και βίαιες μεθόδους. Οι μάχες αυτές ή πιο σωστά «οι επικίνδυνες συναντήσεις», ονομάζονται Crisis και έχουν τρομακτικό αντίκτυπο στον κόσμο του Torment (θα διαπιστώσετε φυσικά ότι υπάρχουν και λιγότερο σπουδαίες αναμετρήσεις). Ακόμα πάντως και όταν «βγαίνουν τα όπλα» δεν σημαίνει ότι είναι πάντα απαραίτητο να εξολοθρεύσετε όλους τους αντιπάλους σας: πολλές φορές σε μία μάχη θα πρέπει απλά να φέρετε εις πέρας ένα συγκεκριμένο objective ή να ολοκληρώσετε συγκεκριμένα tasks. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι σε ένα Crisis Event μπορείτε να έχετε υποστήριξη από έως και τρεις companions σας. Δεν θα πρέπει να παραλείπετε ότι κάθε χαρακτήρας έχει στη διάθεση του δύο actions ανά γύρο, στις οποίες πρέπει να ολοκληρώσετε την μετακίνηση του καθώς και την επίθεση σας. Οι ενέργειες σας μπορούν να εκτελεστούν με όποια σειρά θέλετε (μπορείτε να κινηθείτε πρώτα και να επιτεθείτε στην συνέχεια ή το ανάποδο), ενώ οποιαδήποτε άλλη δράση όπως π.χ. η ενεργοποίηση κάποιου αντικειμένου, λογίζεται επίσης σαν action οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικός ως προς τον στρατηγικό σας σχεδιασμό.

Ξεκινώντας τη μάχη, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να εστιάσετε σε στόχους υψηλής σπουδαιότητας, έχοντας ως απώτερο στόχο να τους εξολοθρεύσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αν κατορθώσετε να βγάλετε από την άκρη τον αρχηγό της επιτιθέμενης ομάδας, συχνά η μάχη κηρύσσεται κερδοφόρα αφού το αντίπαλο γκρουπ τρέπεται σε φυγή. Επιπλέον, μην παραλείπετε να επιλέγετε με σύνεση τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε (ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: έχετε μία action ανά γύρο και την κίνηση σας), ενώ σας συστήνουμε να ανατρέχετε συχνά στα πορτρέτα του γκρουπ σας ώστε να έχετε πλήρη γνώση της διαθέσιμης ζωής και των εναπομεινάντων πόντων των χαρακτήρων σας. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις που βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάποιον εχθρό, δεν θα ήταν κακή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το διάλογο για να αποκτήσετε κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα ή να επιφέρετε penalties buff στη μάχη. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραλείπετε το γεγονός ότι ξόρκια που επιτρέπουν την τηλεμεταφορά αλλάζουν άρδην την διάταξη του πεδίου της μάχης και στην πλειονότητα των περιστάσεων, θα δημιουργήσουν πλήρη σύγχυση στους εχθρούς σας. Μην ξεχνάτε ακόμα πως όσα spells μπορούν να σπρώξουν ή να εκσφενδονίσουν χαρακτήρες σε κάποια πλατφόρμα ή σε τοίχο, επιφέρουν μπόλικη ζημία και μπορεί να λήξουν άδοξα την μάχη για τους αντιπάλους σας.

Στρατολογώντας τους συντρόφους σας!

Στο Torment: Tides of Numenera, οι companions σας αποτελούν το στήριγμα σας στα… δύσκολα και αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν αποδεικνύουν την χρησιμότητα τους μόνο κατά τη διάρκεια ενός crisis event. Θα πρέπει πάντοτε να έχετε στα υπόψη σας ότι τα μέλη του party σας θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα εύρος από skills έτσι ώστε να είστε πλήρως καλυμμένοι σε όλους τους τομείς. Οι 6 companions που θα συναντήσετε βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε διαφορετικά σημεία της πρώτης μεγάλης πόλης του παιχνιδιού, Sagus Cliffs, και από τη στιγμή που θα πρέπει να επιλέξετε τρεις εξ’ αυτών θα πρέπει πρώτα να σκεφτείτε το πως θα κινηθείτε στον κόσμο του παιχνιδιού.

Ξεκινώντας οι πρώτοι «υποψήφιοι σύντροφοι» που θα συναντήσετε είναι οι Callistege και Aligern, όπου θα σας προτείναμε να επιλέξετε έναν εκ των δύο, καθώς δεν… τα πηγαίνουν και πολύ καλά μεταξύ τους. Συνεχίζοντας, ο τρίτος companion που θα συναντήσετε είναι ο Tybir, τον οποίο θα τον βρείτε στην περιοχή Circus Minor και εάν δεχτείτε να τον βοηθήσετε θα μπορέσετε να τον προσθέσετε στο party σας. Στην Cliff’s Edge θα δείτε τον Erritis, ο οποίος στέκεται δίπλα από τα συντρίμμια ενός αερόπλοιου. Μόνο και μόνο ότι λάμπει με χρυσαφί χρώμα είναι μάλλον πολύ δύσκολο να διαφύγει της προσοχής σας. Το επόμενο υποψήφιο μέλος του party σας είναι η Rhin, την οποία μπορείτε να γνωρίσετε στο Cliff’s Edge. Για να την στρατολογήσετε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς που την απειλούν και στη συνέχεια να πείσετε τον ιδιοκτήτη της ότι θα πρέπει να σας ακολουθήσει και να ταχθεί με το μέρος σας. Κλείνοντας, ο δρόμος σας μοιραία θα σας οδηγήσει στην Matkina, πράγμα που θα συμβεί εφόσον ακολουθήσετε το main questline.

Ελπίζουμε τα παραπάνω να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον μοναδικό κόσμο του Tides of Numenera, ενός RPG που απαιτεί προσπάθεια για να το μάθεις, αλλά μόλις το συνηθίσεις αποτελεί ένα game «πραγματική απόλαυση», προσφέροντας μία πραγματικά αξέχαστη εμπειρία παιχνιδιού που μένει στη μνήμη.

H διανομή του Torment: Tides of Numenera στη χώρα μας ανήκει στην Enarxis Dynamic Media…

The post Torment: Tides of Numenera… Οδηγός στρατηγικής για λιγότερα «βάσανα»! appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα