Survivor: Castaway Island Review

Το Survivor αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα realities επιβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι λίγες οι σεζόν που έσπασε το ρεκόρ τηλεθέασης και στη χώρα μας, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας που οι περισσότεροι από εμάς περνούσαμε τις ώρες μας κεκλεισμένων των θυρών μπροστά από μια τηλεόραση. Το Survivor χρειαζόταν ένα video game

και επιτέλους το απέκτησε. Το Survivor: Castaway Island θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το επίσημο παιχνίδι της γνωστής εκπομπής και έφτασε προκειμένου να πάρουμε όλοι εμείς μια μικρή γεύση –έστω και από την άνεση του καναπέ μας- της διαβίωσης σε ένα εξωτικό νησί, όπου δε θα υπάρχει καμία από τις… πολυτέλειες που έχουμε συνηθίσει στο δυτικό κόσμο. Ύπνος στην παραλία, ελάχιστο φαγητό, διασκεδαστικά αθλήματα και αρκετή ίντριγκα είναι τα στοιχεία που κάνουν το Survivor να ξεχωρίζει. Θα καταφέρει το Castaway Island να δημιουργήσει παρόμοια συγκίνηση στους παίκτες; Πάμε να δούμε….

Υπόθεση

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Survivor: Castaway Island είναι ότι αποτελεί ένα video game εξαιρετικά πιστό στο γνωστό reality. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης ξεκινά ως μέλος της μίας εκ των δύο ομάδων και ζει σε μια παραλία στα πρότυπα του Αγίου Δομίνικου. Οι μέρες περνούν μεταξύ αγωνισμάτων και διαφόρων εργασιών που είναι απαραίτητες για την επιβίωση, τη στιγμή που εξελίσσονται οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των παικτών. Οι νικητές στα αγωνίσματα κερδίζουν έπαθλα, ενώ οι χαμένοι θα περάσουν από το συμβούλιο του νησιού, ψηφίζοντας τον παίκτη που θα αποχωρήσει. Το αγώνισμα ασυλίας, όπως ακριβώς και στο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα, έτσι κι εδώ εξασφαλίζει την παραμονή του παίκτη που θα το κερδίσει.

Gameplay

Το πρώτο βήμα για τον παίκτη είναι να επιλέξει mode. Μπορεί να πειραματιστεί με τις επιλογές New Adventure, Challenges, Multiplayer και Tournament. Στην πρώτη περίπτωση θα απολαύσει όλη την εμπειρία του Survivor μόνος του ξεκινώντας από την 1η σεζόν. Στο Challenges θα βρει συγκεντρωμένα όλα τα διαθέσιμα αθλήματα, στα οποία και μπορεί να εξασκηθεί solo ή με παρέα. Τα Multiplayer και Tournament είναι η πιο διασκεδαστική εκδοχή του παιχνιδιού, αφού φυσικά παίζονται σε συνεργασία με φίλους. Εμείς ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το παιχνίδι σε κονσόλα Xbox Series X, επιλέγοντας το New Adventure mode. Η πρώτη κίνηση ήταν να διαλέξουμε την ομάδα μας ανάμεσα στους Coco Tribe και Mango Tribe, αλλά και τον παίκτη που θα μας εκπροσωπήσει στο Survivor. Κάθε ομάδα έχει 6 παίκτες, άνδρες και γυναίκες. Μετά την επιλογή ξεκινά το παιχνίδι.

Σημαντικό μέρος της εμπειρίας είναι τα αθλήματα. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε από αυτά. Τα αγωνίσματα, στα οποία λαμβάνουν μέρος οι δύο ομάδες έχουν τη μορφή mini games, στα οποία ο παίκτης, για να κερδίσει, πρέπει να πατά ένα συγκεκριμένο κουμπί ή μια αλληλουχία κουμπιών σωστά και γρήγορα, για να χτυπήσει κάτι, να τραβήξει κουπί, να πετύχει το στόχο κ.α. Τα αθλήματα καταφέρνουν να βάλουν τον παίκτη στο κλίμα του Survivor. Κάποια από αυτά είναι αρκετά διασκεδαστικά, κάποια άλλα δημιουργούν αρχικά σύγχυση, καθώς δε γίνονται αμέσως κατανοητά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ήττα την πρώτη φορά που θα τα παίξει κάποιος. Θα μπορούσαμε σε γενικές γραμμές να τα χαρακτηρίσουμε απλοϊκά, αν και το σημαντικότερο μειονέκτημα εδώ είναι το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια αγωνίσματα (είναι 9 όλα κι όλα), με αποτέλεσμα να χάνεται το ενδιαφέρον του παίκτη γρήγορα.

Πέρα από τα αγωνίσματα των ομάδων, το management αποτελεί βασικό μέρος του gameplay. Ο παίκτης, όταν βρίσκεται στην παραλία, συνομιλεί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας χτίζοντας σχέσεις, εξερευνά το νησί, μαζεύει ξύλα και καρύδες, πηγαίνει για ψάρεμα, ώστε να εξασφαλίσει ενέργεια και να βοηθήσει την ομάδα του. Έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια ώστε να αποδοθεί η ατμόσφαιρα του Survivor και υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα, όταν ο παίκτης θέλει να ψαρέψει, πρέπει να πλησιάσει προσεκτικά για να μην τρομάξει τα ψάρια. Οι προμήθειες ανάλογα με τις αποφάσεις του παίκτη αυξάνονται ή μειώνονται. Είναι στο χέρι του αν θέλει να φάει πριν το αγώνισμα ή να κρατήσει φαγητό για τις επόμενες μέρες. Η ενέργεια πέφτει όταν ο παίκτης μαζεύει ξύλα, νερό και γενικά όταν προχωρά σε σωματική δραστηριότητα.

Κάθε ημέρα διαρκεί 15 λεπτά και αν ο παίκτης βαρεθεί με τα daily routines μπορεί να την τερματίσει επιστρέφοντας στο camp. Υπάρχει ένας χάρτης που δείχνει το σημείο που βρίσκεται ο κάθε παίκτης και ένα ακόμη διάγραμμα που περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας (social). Οι σχέσεις των παικτών θεωρητικά διαμορφώνονται από τις αποφάσεις και είναι καθοριστικές για τη διαδικασία της ψηφοφορίας και της αποχώρησης. Συχνά όμως φαίνεται να μην έχουν λογική, αφού οι αντιδράσεις τους είναι απτόβλεπτες. Οι συμμαχίες και η στρατηγική ανάμεσα στους παίκτες υπάρχουν αλλά θα λέγαμε σε… θεωρητικό επίπεδο, αφού η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι εντελώς επιφανειακή και δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στο παιχνίδι.

Γραφικά & Ήχος

Για να είμαστε ειλικρινείς, στον τεχνικό τομέα οι απαιτήσεις που είχαμε δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές από τον εν λόγω τίτλο. Τα cel-shaded γραφικά καταφέρνουν να μεταφέρουν τους παίκτες στο νησί, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζουν. Στα αρνητικά του παιχνιδιού θα μπορούσαμε να βάλουμε την έλλειψη έμπνευσης στους διαλόγους, οι οποίοι επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Σε επίπεδο μουσικής, το game διαθέτει τα κλασικά themes του Survivor, αλλά τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ γενικά και η μουσική λείπουν σε βαθμό που καταντά… ενοχλητικό.

Σε γενικές γραμμές

Ανακεφαλαιώνοντας θα λέγαμε ότι το Survivor: Castaway Island είναι καλό σαν ιδέα, όμως η εκτέλεση είναι λίαν επιεικώς… μέτρια. Πρόκειται για ένα παιχνίδι αρκετά περιορισμένο, που δύσκολα θα κρατήσει έναν παίκτη για καιρό, ακόμη κι αν είναι fan του reality. Το ότι διαθέτει co op mode, το καθιστά ενδιαφέρον, αφού δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παίξει με την παρέα του. Θα μπορούσε με ορισμένες βελτιώσεις να γίνει αρκετά καλό. Όμως, η περιορισμένη διάρκεια των αγωνισμάτων, οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στην παραλία και οι χωρίς λογική συχνά σχέσεις που προκύπτουν μεταξύ των μελών της ομάδας, το καθιστούν κάπως… βαρετό.

Το παιχνίδι κυκλοφορεί σε PC, PlayStation 5, Xbox SeriesX, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch.

Ανάπτυξη:  Magic Pockets

 Έκδοση: Microids

Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

The post Survivor: Castaway Island Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα