Spelunky

Το Spelunky είναι μία από ‘κείνες τις περιπτώσεις «εμείς γι’ αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει». Κυκλοφόρησε δωρεάν για PC το μακρινό 2008, για να εμφανιστεί μερικά χρόνια αργότερα σαφώς πιο ολοκληρωμένο σε Xbox 360 και πλέον και σε PS3 και PS Vita.

Σοβαρά τώρα, ψήνεσαι για ένα παιχνιδάκι… παλούκι που όμως θα σε πεισμώσει και θα σε κρατήσει μπροστά απ’ την οθόνη σου (είτε αυτή είναι τηλεόρασης,

είτε είναι η touch του PS Vita) για κάμποσο καιρό; Αν ναι, τότε το Spelunky του Ντέρεκ Γιου είναι η αυλαία στην αναζήτησή σου…

Σενάριο και τα ρέστα

Σενάριο δεν υπάρχει. Εξ’ άλλου μιλάμε για ένα απλοϊκό 2D platformer, οπότε το σενάριο αποτελεί μία μάλλον περιττή πολυτέλεια. Ο ήρωας που θα χειριστείς είναι ένας adventurer ο οποίος τριγυρνά σε σπηλιές και ορυχεία, ελευθερώνοντας… δεσποσύνες σε απόγνωση, αποφεύγοντας παγίδες, πολεμώντας φίδια, νυχτερίδες κι αράχνες (γλυκιά μου) και συλλέγοντας χρυσό. Στόχος του; Να ολοκληρώσει το εκάστοτε επίπεδο βγαίνοντας από τη σχετική πόρτα για να… περάσει στο επόμενο! Τόσο απλό, πιο straightforward πεθαίνεις.



Gameplay

Όπως σου είπα, το Spelunky είναι ένα 2D platformer. H campaign του δεν είναι μεγάλη: αποτελείται από επίπεδα που συντίθενται τυχαία (οπότε κάθε playthrough διαφέρει) με τον στόχο σου να είναι η διάσχισή τους μέχρι την… έξοδο! Στην πορεία θα βρεις θησαυρούς και θα σώσεις νεαρές κορασίδες (ε, πρέπει να το παίξεις και λίγο ήρωας) ενώ θα αντιμετωπίσεις και πάμπολλους εχθρούς. Ο εξοπλισμός σου είναι μάλλον βασικός, τουλάχιστον στην αρχή, ωστόσο στην πορεία θα έχεις τη δυνατότητα να τον αναβαθμίσεις. Η όλη φάση του Spelunky είναι στην trial & error λογική του: θα πρέπει να παίξεις ξανά και ξανά μία πίστα προκειμένου να είσαι σε θέση να γνωρίζεις πώς ξεπερνιέται η κάθε παγίδα, από πού θα εμφανιστούν εχθροί και εν τέλει πώς θα φτάσεις στο τέλος της! Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα… βαρεθείς να χάνεις! Μιλάμε όμως για τρελή χασούρα, μούντζα απ’ τις λίγες! Ναι, ΟΚ, αν είσαι έμπειρος… πλατφορμάκιας πάω πάσο, ωστόσο υπό νορμάλ συνθήκες θα πάρεις τον χρόνο σου.

Και από εμφάνιση;

Το Spelunky είναι εξαιρετικά χαριτωμένο. Τα πιξελιασμένα αλλά πλήρως επιμελημένα γραφικά του παραπέμπουν σε άλλες εποχές συνθέτοντας παράλληλα ένα περιβάλλον στο οποίο θα «λιώσεις» πασχίζοντας να ανακαλύψεις όλα τα collectibles και να βρεις τον δρόμο για το επόμενο επίπεδο. Το παιχνίδι έχει την ίδια κορυφαία παρουσία τόσο σε PS3 όσο και σε PS Vita ενώ υποστηρίζει και cross-platform λειτουργίες, επιτρέποντάς σου να ξεκινήσεις την… καριέρα σου ως εξερευνητής στο ένα format και να την προχωρήσεις στο άλλο. Σημείωσε ότι και στα δύο υποστηρίζεται multiplayer.

Keywords
Τυχαία Θέματα