Sea of Thieves Review

Μάλλον η πλέον αναμενόμενη κυκλοφορία του Xbox One για το 2018, το Sea of Thieves μετά από αρκετές καθυστερήσεις βρίσκεται επιτέλους κοντά μας. Το online action adventure game της Rare που προέκυψε λόγω ενός εντυπωσιακού renderer που

αποδίδει εξαιρετικά φυσικά την κίνηση της θάλασσας, έχει σαν σκοπό να επαναφέρει την τυχοδιωκτική ζωή των πειρατών στις οθόνες μας. Αν οι ναυμαχίες, η αναζήτηση θησαυρών και οι περίπατοι σε ειδυλλιακά τοπία αποτελούν τους διακαείς πόθους σας, μάλλον θα γνωρίζετε ήδη για το Sea of Thieves και θα το περιμένατε και εσείς όπως και εμείς, με ιδιαίτερη αγωνία.

Μετά από ένα λιτό αλλά καλαίσθητο αρχικό μενού, ξεκινάτε με την δημιουργία του πειρατή σας. Μεγάλη προσοχή εδώ: αντί να υπάρχουν τα σχετικά sliders παραμετροποίησης των εξωτερικών χαρακτηριστικών του avatar, μας παρέχονται μόλις πέντε τυχαία preset χαρακτήρων. Αν δεν είστε ικανοποιημένος με κάποιο από αυτά, απλά δίνετε στον generator εντολή να σας δημιουργήσει άλλα πέντε, χωρίς όμως δυνατότητα ανάκλησης των προηγουμένων. Ακόμα χειρότερα, το παιχνίδι σας «τιμωρεί» μια για πάντα μην επιτρέποντας την εκ νέου επιλογή διαφορετικού μοντέλου, δεσμεύοντας σας να παίζετε δια παντός με την αρχική περσόνα που διαλέξατε. Οι μοναδικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε βρίσκονται στον ρουχισμό και τα αξεσουάρ που μπορείτε να αγοράσετε μέσα στο παιχνίδι (περισσότερα για αυτό αργότερα).

Αφού μείνετε (ή όχι) ικανοποιημένοι με τον πειρατή σας, μετέπειτα το Sea of Thieves σας ζητά να διαλέξετε το πλοίο σας. Και εδώ οι διαθέσιμες επιλογές είναι περιορισμένες σε αριθμό και πρακτικά καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των παικτών που θέλετε να παίξετε μαζί. Το Galeon ενδείκνυται για γκρουπ τριών ή τεσσάρων ατόμων, καθώς πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία στο κατάστρωμα για να χειρίζεστε ταυτόχρονα τα δύο κατάρτια, το τιμόνι και τα κανόνια (όταν αυτό χρειάζεται). Το Sloop από την άλλη είναι μια μικρή μαούνα που μπορεί να κουμαντάρει και ένα άτομο με λίγη εξοικείωση – πρακτικά στο single play, μόνο το Sloop μπορεί να πλεύσει κάποιος με επιτυχία. Αν θέλετε φυσικά μπορείτε να βρείτε τυχαίο πλήρωμα online μέσω του client αλλά το γενικότερο στήσιμο του τίτλου και η ανάγκη για διαρκή επικοινωνία προκειμένου να ανατίθενται σωστά οι δουλειές, κάνουν επιτακτική την ανάγκη χρήσης μικροφώνου. Εννοείται ότι η επιλογή του πλοίου σας δεν είναι δεσμευτική: κάθε φορά που μπαίνετε στο παιχνίδι δηλαδή επιλέγετε αν θέλετε να παίξετε με το Galeon ή με το Sloop.

Σε κάθε περίπτωση, όταν συνδέεστε σε διαθέσιμο server, ξεκινάτε τυχαία σε κάποιο λιμάνι (Outpost) που ανήκει στο σύμπλεγμα νησιών του game world. Όλα τα Outposts διαθέτουν παρόμοια διαρρύθμιση και εκεί συναντάτε τους ελάχιστους NPCs που ή πουλάνε την πραγματεία τους, ή σας αναθέτουν μέσω των Voyages να φέρετε εις πέρας μία σειρά από αποστολές. Ουσιαστικά στον κόσμο του Sea of Thieves υπάρχουν τρεις φατρίες-συμμορίες που σας δίνουν και διαφορετικό τύπο αποστολής: Η Order of Souls ζητά να επιστρέψετε τα κρανία συγκεκριμένων απέθαντων πειρατών, η Merchant Alliance που θέλει να μεταφέρετε εμπόρευμα μεταξύ των λιμανιών (όπως πουλερικά, γουρούνια κτλ. τα οποία αιχμαλωτίζετε εσείς) και οι Gold Hoarders που θέλουν απλά να τους γυρίσετε σεντούκια θησαυρού. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να έχετε μέχρι τρία contracts πάνω σας αλλά για να ξεκινήσετε κάποια αποστολή, θα πρέπει να αποθέσετε το contract που θέλετε να ολοκληρώσετε στο τραπέζι της καμπίνας του καπετάνιου προκειμένου να ψηφιστεί από όλο το πλήρωμα. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, κάθε μέλος θα βρει στο inventory του έναν πάπυρο με περαιτέρω πληροφορίες για την περιπέτεια – π.χ. έναν χάρτη νησιού με σημειωμένα τα σημεία που πρέπει να σκάψετε ή μια αναλυτική περιγραφή των ζώων που πρέπει να βρείτε και να πουλήσετε.

Κάθε Voyage που ολοκληρώνετε ανεβάζει την φήμη (reputation) σας στο συγκεκριμένο faction και παράλληλα δίνει σε όλα τα μέλη του πληρώματος μια ποσότητα χρυσού. Υψηλότερο reputation ξεκλειδώνει πιο απαιτητικές αποστολές που όμως διατηρούν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία, ενώ όσο αναφορά τον χρυσός που μαζεύετε, αυτόν μπορείτε να τον εξαργυρώσετε για την αγορά των κοσμητικών αντικειμένων. Αυτά είναι από ρούχα για τον πειρατή σας, λοιπά αξεσουάρ (πυξίδες, λυχνάρια, φτυάρια κτλ), όπλα ή μέχρι και πανιά για το σκάφος σας.

Και αυτό είναι μέσες-άκρες το gameplay του Sea of Thieves. Ένα 50% αναλώνεται στο κομμάτι της εξερεύνησης των νησιών (δυστυχώς, εμφανισιακά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ποικιλία αναμεταξύ τους) ενώ το υπόλοιπο 50% απαρτίζεται από την ολοκλήρωση των fetch quests που περιγράψαμε. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική ιστορία να ακολουθήσετε, ούτε θα βρείτε παράπλευρες ασχολίες στον φαινομενικά άδειο κόσμο του τίτλου. Στις θάλασσες του Sea of Thieves δεν θα συναντήσετε εχθρικά καράβια που να τα χειρίζεται η A.I., μόνο αραιά και που θα πέφτετε πάνω σε πληρώματα άλλων παικτών και τότε 9 στις 10 περιπτώσεις, θα ξεκινά η PvP μάχη. Αν δεν υπάρξει διαφυγή, ένα εκ των δύο πληρωμάτων πολύ απλά θα χάσει το σκάφος του στην καλύτερη περίπτωση (μικρό το κακό, απλά γυρνάτε πίσω στο κοντινότερο νησί με το πλοίο σας ακέραιο), ενώ στην χειρότερη θα του ξαφρίσουν όλα του τα λάφυρα, μηδενίζοντας πρακτικά όποια πρόοδο είχε κάνει την προηγούμενη ώρα.

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα έχει και η οικονομία του παιχνιδιού και συγκεκριμένα η τιμή πώλησης των αντικείμενων. Τα κόστη είναι υπερβολικά τσιμπημένα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται δεκάδες ώρες grinding για να αποκτήσετε κάποιο από αυτά. Η ανταμοιβή δεν είναι ποτέ ανάλογη του κόπου σας. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα αντικείμενα – και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα, από τα ρούχα μέχρι και τα όπλα – προσφέρουν μόνο καινούργια skins στα υπάρχοντα και δεν αλλάζουν καθόλου την χρηστικότητα και την αποτελεσματικότητα τους. Ένα μουσκέτο που κοστίζει 10.000 gold π.χ. είναι εξίσου δυνατό με το default που έχει ο χαρακτήρας εξαρχής!

Το μεγαλύτερο όμως «αγκάθι» του Sea of Thieves δεν είναι άλλο παρά η έλλειψη ενός βασικού plot, μιας κεντρικής δηλαδή ιστορίας που κινεί τα νήματα. Με μοναδικές δραστηριότητες τα διαρκώς ανακυκλωμένα Voyages, το ενδιαφέρον αναπόφευκτα φθίνει τραγικά μετά τις 10-15 ώρες παιχνιδιού, αφού πρακτικά δεν υπάρχει παραπάνω content να δείτε. Ακόμα και τα raids που προσθέτουν συνεχή waves εχθρών, αν και είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και δίνουν πρόσβαση στα vaults, (πρακτικά περισσότερα chests που χαρίζουν χρυσό) δεν διαφοροποιούν τις μάχες αισθητά, ενώ όσοι κατορθώσουν να απωθήσουν το Kraken μετά από την δύσκολη μάχη εν μέσω πελάγους, θα διαπιστώσουν έκπληκτοι ότι δεν έλαβαν την παραμικρή επιβράβευση…

Είναι λοιπόν χαμένη υπόθεση το Sea of Thieves; Όσο κοστολογείται στα 60€ και λαμβάνοντας υπόψη το content που έχει την δεδομένη στιγμή, μάλλον ναι. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η πλήρης έκδοση του παιχνιδιού διατίθεται στους συνδρομητές του Game Pass από την πρώτη ημέρα. Και ότι ο τίτλος διαθέτει μια ακαταμάχητη απλότητα που θα «μιλήσει» αρκετά σε πιο μεγαλύτερους σε ηλικία gamers. Εφόσον μάλιστα συγκεντρωθεί η παρέα, το συνεργατικό παιχνίδι μαζί με τους γνωστούς σας γίνεται αφάνταστα διασκεδαστικό. Ειδικά στις ναυμαχίες (PvP) όπου το πλήρωμα σας πρέπει να σημαδεύει το αντίπαλο πλοιάριο με τα κανόνια και ταυτόχρονα να ελέγχει διαρκώς την ρότα/τα πανιά της γαλέρας, είναι από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του τίτλου. Το ερώτημα όμως είναι το κατά πόσο θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας αυτό. Παράλληλα, το PvP εμφανίζει εξαιρετική ασυνέπεια, ακόμα και από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας που υποτίθεται ότι προσελκύεται και ο περισσότερος κόσμος στο παιχνίδι. Στα 10 sessions ζήτημα είναι αν συμμετείχαμε σε 2-3 ναυμαχίες – όλο τον υπόλοιπο χρόνο απλά ολοκληρώναμε τα Voyages ανενόχλητοι. Είναι απελπιστικά λίγα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τον χρόνο σας μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού.

Στα θετικά πάντως πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον πανέμορφο οπτικό τομέα. Τα γραφικά έχουν μια καρτουνίστικη τεχνοτροπία που θυμίζει αρκετά την Καραϊβική των Monkey Island τίτλων. Η συγκεκριμένη καλλιτεχνική διεύθυνση ταιριάζει γάντι στην φιλοσοφία του παιχνιδιού και το κυριότερο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελαφριά σε απαιτήσεις συστήματος. Ακόμα και στην βασική έκδοση του Xbox One, το Sea of Thieves δείχνει εξαιρετικό και τρέχει σταθερά στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με σκιές και glaring εφέ που εντυπωσιάζουν. Όσο αναφορά για την απεικόνιση της θάλασσας, πολύ απλά είναι η ρεαλιστικότερη που έχουμε δει σε video game έως τώρα.

Ελπίζουμε η Rare και η Microsoft να εμπλουτίσουν σύντομα το παιχνίδι με νέο υλικό γιατί πραγματικά προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία co-op που δεν θα θέλαμε να ξεθυμάνει άδοξα. Στην παρούσα φάση όμως, θα σας συστήναμε να δοκιμάσετε το παιχνίδι μέσω του Game Pass προτού προβείτε στην αγορά του, καθώς το περιεχόμενο δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την υψηλή τιμή διάθεσης.

Ανάπτυξη: Rare Έκδοση: Microsoft Studios Διάθεση: Microsoft Hellas

The post Sea of Thieves Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα