Project Cars 2 Review

Το Project Cars 2 είναι ένα ιδιαίτερο racer, που καταφέρνει να ξεχωρίσει όχι μέσω πρωτότυπων features ή extras αλλά απλά μέσω commitment σε μία συγκεκριμένη κατηγορία. Θα το πούμε απλά και ξεκάθαρα από την αρχή: δεν απευθύνεται σε όλους, και ούτε προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αν εποφθαλμιείτε το Project Cars

2 με την προϋπόθεση να πιάσετε το gamepad και ν’αρχίσετε να κερδίζετε αγώνες, τότε θα χάσετε και τα λεφτά σας και το χρόνο σας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίρνει σοβαρά το ρόλο του ως racing sim, και επιβραβεύει όσους αναζητούν την πρόκληση στο ρεαλισμό.

Η σημασία στη λεπτομέρεια φαίνεται και από το πλήθος του περιεχομένου, που σε άλλες περιπτώσεις θα αποτελούσε καλή ευκαιρία για πωλήσεις DLC. Έχουμε λοιπόν 180 αυτοκίνητα, 60 πίστες και 29 motorsports. Τα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν σύγχρονα αγωνιστικά, παλαιότερα μοντέλα εποχής, formula 1, ακόμα και καρτ. Οι δε πίστες περιλαμβάνουν όλες τις γνωστές κλειστές, όπως και διάφορες διαδρομές σε πόλεις και επαρχίες, σε όλο τον κόσμο. Εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι όλα αυτά είναι ξεκλείδωτα από την αρχή, τουλάχιστον στους μεμονωμένους αγώνες, και έτσι μπορείτε να απολαύσετε όλο το περιεχόμενο χωρίς «καψώνια».

Gameplay

Ο χειρισμός αποτελεί το επίμαχο και αμφιλεγόμενο σημείο του παιχνιδιού, και σίγουρα δεν είναι για όσους δεν έχουν «γερή κράση». Το σημαντικότερο που πρέπει να έχετε υπ’όψη σας, είναι καθαρά βελτιστοποιημένος για τιμονιέρα, σε σημείο που με το gamepad η εμπειρία είναι αισθητά διαφορετική. Αυτό κατά γενική ομολογία, γιατί εμείς δεν είχαμε στη διάθεση μας κάποιο racing wheel για να το διαπιστώσουμε. Το πιστεύουμε όμως, με δεδομένη τη (σχετική) δυσκολία που είχαμε να ελέγξουμε το αυτοκίνητο – ανεξαρτήτως τύπου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι σώνει και καλά πρέπει να αποκτήσετε τιμονιέρα. Μιλάμε απλά από άποψη εμπειρίας, όχι gameplay.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στις απίστευτες επιλογές ρύθμισης του κάθε οχήματος. Είναι πραγματικά τόσες πολλές και λεπτομερείς, που αν τις έχετε ξανασυναντήσει θα ήταν σίγουρα σε κάποιο συνεργείο, και όχι σε videogame! Πρόκειται εμφανώς για έναν τίτλο που αποδίδει τα μέγιστα σε όσους ασχοληθούν σοβαρά. Δεν θα αργήσετε να δείτε ότι το tweaking του αυτοκινήτου είναι κάτι που βοηθάει πολύ περισσότερο ακόμα και από τα γνωστά αυτόματα βοηθήματα κρατήματος, δηλαδή τα steering και breaking assists. Βέβαια αν δεν ξέρετε τι βλέπετε μπροστά σας και τι απ’όλα αυτά πρέπει να πειράξετε, δεν έχει νόημα. Εδώ βλέπουμε για άλλη μία φορά τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του παιχνιδιού, που εστιάζει στους «ψαγμένους» racers, χωρίς να ενδιαφέρεται για συμβιβασμούς. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείτε αρκετή εξάσκηση πριν καταφέρετε να τερματίζετε σε καλή θέση.

Υπάρχουν διάφορα modes στα οποία μπορείτε να παίξετε. Όπως σε κάθε racing game, έχουμε βεβαίως την καριέρα, όπου δημιουργείτε έναν οδηγό και λαμβάνετε μέρος στους αγώνες πρωταθλημάτων. Στην αρχή μπορείτε να επιλέξετε αν θα ξεκινήσετε από μικρή ή μεσαία κατηγορία. Το τελευταίο προτείνεται μόνο αν έχετε εμπειρία παίζοντας το πρώτο Project Cars, αλλιώς καλύτερα ν’αρχίσετε από τα βασικά. Ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο-πρόκληση σε αυτό το mode είναι ότι αν σε οποιονδήποτε αγώνα τερματίσετε σε οποιαδήποτε θέση χειρότερη από την 3η, αναγκάζεστε να παίξετε όχι μόνο αυτό τον αγώνα, αλλά ολόκληρο το πρωτάθλημα από την αρχή !!! Ανελέητο και αδικαιολόγητα υποχρεωτικό – θα μπορούσε να υπάρχει ως προαιρετικό option, όχι να ακολουθεί τη λογική cartridge game 30ετίας… Πάντως αν δεν θέλετε να αγχωθείτε, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας αγώνες, τόσο σε single player όσο και online, να λάβετε μέρος σε multiplayer κούρσες και time trials, και φυσικά να κάνετε όσο practice θέλετε, στο private testing.

Γραφικά & ήχος

Ένας μεγάλος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο καιρός. Όχι μόνο οπτικά, αλλά και ουσιαστικά, καθώς κάθε καιρική συνθήκη επηρεάζει ρεαλιστικά την οδήγηση. Υπάρχουν συνολικά 17 διαφορετικές επιλογές για τον καιρό, με διαβαθμίσεις λιακάδας, συννεφιάς, βροχής, χιονιού και ομίχλης !!! Αντίστοιχα υπάρχουν όλες οι ώρες μέρας και νύχτας. Τόσο ο καιρός όσο και η ώρα, μπορούν να παραμένουν στάσιμα, να προχωρούν σε πραγματικό χρόνο, ή σε επιτάχυνση, από 2x μέχρι 60x !!! Περιττό να πούμε ότι οι άπειροι συνδυασμοί δημιουργούν άκρως εντυπωσιακά τοπία, σε σημείο που η ίδια πίστα γίνεται αγνώριστη κάθε φορά.

Όμως και στα υπόλοιπα visuals το παιχνίδι δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα. Στα οχήματα φαίνεται και η παραμικρή λεπτομέρεια, όχι μόνο στα χρώματα και στο αμάξωμα αλλά επίσης στις ζημιές που προκαλούνται από τα τρακαρίσματα που αναπόφευκτα θα κάνετε. Το εσωτερικό του κάθε αυτοκινήτου είναι εξ ίσου μοναδικό και λεπτομερές, αν και ο χαρακτήρας του οδηγού πιάνει τον περισσότερο χώρο, οπότε δεν θα καταφέρετε να το θαυμάσετε επαρκώς. Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό το view υποστηρίζει και VR! Εκπληκτική εμφανίζεται και η άσφαλτος, ειδικά σε συνδυασμό με τις διάφορες καιρικές συνθήκες, με τον ρεαλισμό στα ύψη, σε αυτό το κομμάτι. Μόνο τα backgrounds δεν έχουν εξ ίσου καλά textures, αλλά με δεδομένες τις ταχύτητες που θα αναπτύξετε, και την απόσταση απ’όπου θα τα βλέπετε, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Φανταστείτε ότι σταματήσαμε το αυτοκίνητο και πειραματιστήκαμε με την κάμερα για να καταλάβουμε τη διαφορά!

Όσον αφορά τον ήχο, η μουσική επένδυση είναι πολύ ευχάριστη, με ποιοτικές ambient μελωδίες. Τα ηχητικά εφέ είναι όμως ένα ακόμα αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία, και έχει δοθεί η δέουσα σημασία ώστε ο ήχος κάθε μηχανής να είναι μοναδικός και ακριβής, για να αντιπροσωπεύει το εκάστοτε αυτοκίνητο. Από την άλλη όμως η ποιότητα αναπαραγωγής αυτών των εφέ είναι χαμηλή. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που είναι άξιο απορίας πως έγινε με την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη αυτή την εποχή.

The projects

Η ετυμηγορία είναι ίδια με την εισαγωγή. Το Project Cars 2 είναι ένα πολύ προσεγμένο racer, αλλά απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Αν είστε τόσο κολλημένος με την αυτοκίνηση ώστε να ξέρετε «τα μέσα και τα έξω», τόσο από τεχνική πλευρά όσο και από οδήγηση, τότε είναι το ιδανικό παιχνίδι για εσάς. Στην περίπτωση όμως που έχετε στο λεξιλόγιο σας τη φράση «casual racing», τότε καλύτερα να κοιτάξετε προς την κατεύθυνση… άλλων racing franchises!

Ανάπτυξη: Slightly Mad Studios Έκδοση: Bandai Namco Entertainment Διάθεση: Bandai Namco Hellas

The post Project Cars 2 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα