Onrush Review

Μια φορά κι έναν καιρό, στη γη του gaming, υπήρχε η έννοια του «just for fun». Να παίζεις χωρίς ένα σωρό κανόνες, ούτε περνώντας το χρόνο σου προσπαθώντας να ολοκληρώσεις περίπλοκες προκλήσεις. Α, και κυρίως να είσαι μόνιμα μέσα στη δράση, χωρίς διακοπές για… προμενάντ και μπλα-μπλα! Σε αυτό το κοινό απευθύνεται το Onrush, με την υπογραφή της Codemasters, που μας έχει δώσει τα πωρωτικά Dirt.

Gameplay

Αν και στον πυρήνα του είναι τυπικά ένα driving

game, θα του ταίριαζε περισσότερο ο χαρακτηρισμός action. Αυτό γιατί οι μηχανισμοί του έχουν ελάχιστη σχέση με ότι έχετε στο μυαλό σας ως racing παιχνίδι. Θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το Burnout, αλλά πηγαίνει ακόμα πιο πέρα. Το Onrush έχει αφήσει οποιοδήποτε πρόσχημα ομοιότητας με driving sim, και μάλιστα η Wikipedia το έχει χαρακτηρίσει ως «μάχη με οχήματα». Το παιχνίδι θα κάνει κάποιες προεπιλογές για εσάς, όμως μπορείτε να κάνετε customization όπως θέλετε σε αρκετά στοιχεία. Κάποια είναι εξ’ αρχής διαθέσιμα, όμως άλλα είναι κλειδωμένα και τα ξεκλειδώνετε με πόντους που κερδίζετε από τους αγώνες. Αυτά περιλαμβάνουν χαρακτήρες, τις εμφανίσεις τους, τον «χορό» που θα κάνουν όταν κερδίζουν, και τα ακροβατικά animations όταν βρίσκονται πάνω σε μηχανή. Αντίστοιχα, υπάρχουν πολλά και εντυπωσιακά οχήματα που μπορείτε να ξεκλειδώσετε σε κάθε κατηγορία. Όμως -καλώς ή κακώς- όλα αυτά τα καλούδια είναι μόνο «διακοσμητικά», και δεν έχουν επίδραση στις επιδόσεις εντός της κούρσας, οπότε μην αγχώνεστε για την απόκτηση τους.

Υπάρχουν 8 classes οχημάτων, και 4 κατηγορίες: μηχανές, παραλιακά τζιπ, θωρακισμένα και monster trucks. Η κάθε κατηγορία προσφέρει 3 διαφορετικά abilities τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν στη διάρκεια του αγώνα. Κάποια είναι επιθετικά, κατά των αντιπάλων σας, κάποια αμυντικά, για την προστασία του οχήματος σας, και άλλα βοηθητικά, προς όφελος των υπολοίπων οχημάτων της ομάδας σας. Το σημαντικό εδώ είναι ότι κάθε όχημα, ανάλογα με τα abilities του, είναι κατάλληλο για διαφορετικούς τύπους διαδρομών και αγώνων. Κάποιοι τύποι αγώνων θα σας επιτρέπουν να επιλέγετε μεταξύ οχημάτων, ενώ σε άλλους υποχρεώνεστε σε ένα συγκεκριμένο.

Στα modes παιχνιδιού, υπάρχει το custom game, όπου είναι δυνατό να επιλέξετε ένα μεγάλο πλήθος παραμέτρων, όπως τον καιρό, την ώρα της μέρας, την πίστα, τη δυσκολία, τον τύπο κούρσας, και αρκετά άλλα. Μετά υπάρχει το quick play, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση σε multiplayer αγώνες. Το κύριο mode όμως είναι το super star, που αποτελεί ένα είδος δομημένου πρωταθλήματος. Κάθε αγώνας εδώ, χρειάζεται έναν αριθμό πόντων για να ξεκλειδωθεί, οπότε όσο καλύτερα τα πηγαίνετε σε μία κούρσα, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα μπορέσετε να προχωρήσετε στις επόμενες. Επίσης, κάθε αγώνας έχει ορισμένες προαιρετικές προκλήσεις, τις οποίες ολοκληρώνοντας κερδίζετε ακόμα περισσότερους πόντους.

Στο Onrush δεν παίζετε μόνος, αλλά ως μέρος αγωνιστικής ομάδας, που αποτελείται από 6 μέλη. Στο τέλος κάθε αγώνα κερδίζετε επίσης καινούργιο εξοπλισμό, ανάλογα με πόσο καλά τα πήγατε. Υπάρχουν τα βασικά controls που βρίσκουμε σε κάθε μηχανισμό οδήγησης στα videogames, δηλαδή γκάζι, φρένο και χειρόφρενο. Όμως σε αυτή την περίπτωση είναι απλά βοηθητικά, και από μόνα τους δεν θα σας επιτρέψουν να πετύχετε νικητήριο αποτέλεσμα. Αντίθετα, το παιχνίδι εξαρτάται άμεσα από τη χρήση του boost. Αν και ο μετρητής του boost είναι πεπερασμένος, μπορείτε να τον γεμίζετε καταστρέφοντας οχήματα που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα, και τα οποία είναι εύκολοι στόχοι. Γεμίζετε επίσης τον μετρητή κάνοντας ακροβατικά με τα οχήματα σας, και όπως θα περιμένατε ισχύουν διαφορετικοί κανόνες φυσικής για να δίτροχα και άλλοι για τα τετράτροχα.

Εκτός αυτού υπάρχει και ο μετρητής του rush. Όταν γεμίσει αυτός, σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε ένα ιδιαίτερα γρήγορο turbo, με το οποίο όχι μόνο αποκτάτε μεγάλη ταχύτητα, αλλά καταστρέφετε εύκολα ακόμα και τα βασικά αντίπαλα οχήματα. Μάλιστα, η νίκη σας δεν έχει καμία σχέση με ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού, αλλά με το ποια ομάδα θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους. Στη διάρκεια του αγώνα μπορείτε επίσης να εκτελείτε ακροβατικά, αλλά και να προκαλείτε τους αντιπάλους, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στρατηγικά. Κάθε κατεστραμμένο όχημα αφήνει πίσω του ένα ολογραφικό σήμα, που το παιχνίδι ονομάζει χαρακτηριστικά «ταφόπλακα»! Μαζεύοντας τα, γεμίζετε τους μετρητές σας, ενώ μπορείτε επίσης να κάνετε customize το δικό σας.

Επειδή το παιχνίδι είναι ένα είδος… demolition derby, η καταστροφή του οχήματος σας αντιμετωπίζεται εξ ίσου διαφορετικά. Αν το όχημα λάβει αρκετή ζημιά από αντιπάλους, ή όταν στουκάρει κατευθείαν πάνω σε κάποιο εμπόδιο, π.χ. δέντρο ή βράχο, καταστρέφεται ολοσχερώς. Όταν γίνει αυτό, θα εμφανιστεί η οθόνη επιλογής οχήματος. Με την προϋπόθεση ότι βρίσκεστε σε τύπο αγώνα που επιτρέπει την εναλλαγή οχημάτων, μπορείτε να επιλέξετε το ίδιο ή κάποιο διαφορετικό, αλλιώς επιλέγεται αυτόματα το ίδιο. Σε λίγα δευτερόλεπτα επιστρέφετε στο σημείο του αγώνα όπου είχατε μείνει, ή πιο σωστά στο σημείο όπου έχει εξελιχθεί η κούρσα όσο λείπατε. Αντίστοιχα, αν ξεμείνετε από boost και μείνετε πολύ πίσω από τους υπόλοιπους, μπορείτε να τους προλάβετε με το catch-up. Μην ξεχνάτε ότι στόχος εδώ δεν είναι η κατάταξη τερματισμού, οπότε κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο «άδικο» όσο ακούγεται.

Γραφικά & ήχος

Το οπτικό κομμάτι του Onrush είναι αρκετά καλό. Θετική εντύπωση αφήνουν τα περιβάλλοντα, που αντίθετα από τα περισσότερα racing games, εδώ όχι μόνο δεν έχουν ρόλο «κομπάρσου», αλλά ίσως είναι καλύτερα και από τα αυτοκίνητα! Το κάθε όχημα είναι σχεδιασμένο με φαντασία και διαφοροποίηση, αλλά πάντα με λογική off-road. Τα χρώματα και τα σχέδια παραπέμπουν σε street racing ειδικών διαδρομών, ενώ τα extras περιλαμβάνουν αεροτομές, επιπλέον εξατμίσεις, κτλ. Βέβαια το καλύτερο στοιχείο είναι τα εφέ από το boost, το rush και τα abilities των οχημάτων, που δίνουν μία φουτουριστική αίσθηση σε σημερινές καθημερινές συνθήκες. Το κομμάτι του ήχου είναι εξ ίσου καλό. Η μουσική περιέχει upbeat κομμάτια από διάφορα είδη, που είναι κατάλληλα για να συνοδεύουν την ένταση της κάθε στιγμής. Τα εφέ της ειδικής επιτάχυνσης ακούγονται ακριβώς όπως θα έπρεπε, δηλαδή λιγότερο από μηχανή ανάφλεξης και περισσότερο… «ενεργειακά». Βέβαια υπάρχει τόσο πολύ beat στη μουσική, που μάλλον θα δυσκολευτείτε να τα διακρίνετε. Σε κάθε περίπτωση η όλη ηχητική σύνθεση βοηθάει εξαιρετικά την ατμόσφαιρα.

Rush on!

Όπως είπαμε και στην αρχή, το Onrush δεν είναι ένα τυπικό αγωνιστικό παιχνίδι, από καμία άποψη. Έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στην κατηγορία του action racing, που έχει δημιουργήσει η μεγάλη στροφή στα driving sims τα τελευταία χρόνια. Δεν θα λέγαμε ότι είναι καλύτερο από την κορυφή του είδους, δηλαδή το Burnout, αλλά είναι προικισμένο με τα χαρακτηριστικά εκπληκτικού χειρισμού της Codemasters, και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα «street» αδελφάκι του Dirt που μπορεί να σας χαρίσει άπειρες στιγμές καθαρόαιμης arcade racing διασκέδασης!

Ανάπτυξη: Codemasters Έκδοση: Deep Silver Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

The post Onrush Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife