NBA 2K20 Review

Μια ακόμη gaming (και μπασκετική) season ξεκίνησε και ως είθισται μαζί της έρχεται και η νέα έκδοση του NBA 2K, το οποίο είναι και πάλι πιστό στο ετήσιο ραντεβού του. Με την τωρινή γενιά κονσολών να βαδίζει προς τη «δύση» της, ίσως να ήταν η καταλληλότερη στιγμή για την Visual Concepts, να πειραματιστεί και να παρουσιάσει μια διαφορετική κι αναβαθμισμένη έκδοση σε σχέση με πέρσι, προετοιμάζοντας έτσι σταδιακά το έδαφος για την έκδοση του NBA

2K που θα δούμε στην επόμενη γενιά κονσολών. Για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, εάν περιμένατε για κάποια επαναστατική αλλαγή δεν θα την βρείτε στο NBA 2K20, καθώς οι δημιουργοί του επέλεξαν να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο «safe» δρόμο των μικρών προσθηκών και βελτιώσεων που όμως (μέχρι στιγμής) αποδίδει. Για να δούμε κατά πόσο αυτό είναι όμως αρκετό (και επαρκές) για την τεράστια fanbase της σειράς, η οποία φυσιολογικά «διψάει» για αλλαγές…

Fresh air…

Αποτελώντας ένα game που κάθε χρόνο τα production values του φτάνουν στην… στρατόσφαιρα, η φετινή έκδοση του NBA 2K έδωσε ξεχωριστή βαρύτητα στο εξαιρετικά πετυχημένο MyCareer mode, το οποίο αναμφίβολα προσθέτει added value στο παιχνίδι. H δε μεγαλύτερη αναβάθμιση έχει να κάνει με το story που αυτή τη φορά σπάει την «πεπατημένη» του εκκολαπτόμενου αθλητή που επιχειρεί να αναρριχηθεί στο πιο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αποκτώντας χρήματα και δόξα. Εδώ, το focus είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικό, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στον ψυχισμό του αθλητή δίνοντας ώθηση στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι τόσο στις επιδειώξεις ενός επαγγελματία star του NBA με το ψυχρό αίμα, ο οποίος θα κάνει τα πάντα για να κατακτήσει την κορυφή. Η αφήγηση τα σπάει, όπως επίσης και οι ερμηνείες (κάνουν πέρασμα και οι διάσημοι αστέρες του Hollywood, Idris Elba και Rosario Dawson), με το script και τους διαλόγους να είναι σε γενικές γραμμές πιο «φυσιολογικοί», ρεαλιστικοί και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Μια επίσης ευπρόσδεκτη προσθήκη είναι η εισαγωγή του γυναικείου πρωταθλήματος WNBA, το οποίο ανοίγει νέες gameplay δυνατότητες και σίγουρα αποτελεί κάτι το διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Για παράδειγμα, οι διαφορετικές δυνατότητες των αθλητριών, μεταδίδουν την αίσθηση ότι ο αγωνιστικός χώρος είναι μεγαλύτερος, ενώ και πάλι οι developers της Visual Concepts έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στη λεπτομέρεια των αθλητριών. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για χρήση των ομάδων του WNBA στο online κομμάτι ή για game στο MyTeam, παρά μόνο σε Season και σε Play Now modes.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα modes, δεν θα παρατηρήσετε και πολλές διαφορές σε σύγκριση με την περσινή edition, καθώς ο πυρήνας του gameplay παραμένει ο ίδιος, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα micro-tweaks που κάπως σώνουν την κατάσταση. Το MyGM (το mode που βιώνετε τον κόσμο του NBA μέσα από τη ματιά ενός General Manager) έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο, με την προσθήκη των action points. Κάθε μέρα αποκτάτε έναν συγκεκριμένο αριθμό action points, τα οποία μπορείτε να τα ξοδέψετε σε συγκεκριμένες in-game κινήσεις. Αυτός ο μηχανισμός σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα και ουσιαστικά σας κάνει να αντιμετωπίζετε το παιχνίδι με πιο «έξυπνη» και τακτική προσέγγιση. Το MyLeague από την άλλη δεν έχει αξιοσημείωτες διαφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες versions, παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι θα σας κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολημένους.

ΜyMicrotransactions team!

Εκεί που πέφτουν όλα τα φώτα είναι (εκτός από το MyCareer) είναι στο MyTeam, στο γνωστό fantasy card-game, στο οποίο καλείστε να δημιουργήσετε την ομάδα των ονείρων σας, προσθέτοντας κάρτες παικτών που προέρχονται από τυχαία card packs. Με την ολοκλήρωση ορισμένων καθημερινών tasks, αποκτάτε πρόσβαση σε νέα packs και η λογική πίσω από αυτό το mode είναι ότι εάν αντέχετε το grinding θα πρέπει να του δώσετε να καταλάβει. Ωστόσο, το πρόβλημα εδώ είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα mode που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της λογικής των microstransactions. Κακά τα ψέματα δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε στο MyTeam εάν δεν σκάσετε πραγματικά χρήματα, όσο κι εάν λιώσετε και αυτό είναι ένα στοιχείο που στο παρελθόν (βλέπε Star Wars: Battlefront) έχει «καταστρέψει» πολλά games.

Το εν λόγω mode έχει ουσιαστικά στηθεί και δομηθεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όμως δυστυχώς δεν είναι το μόνο, καθώς ακόμη και στο MyCareer υπάρχει έντονα διάχυτο το στοιχείο των microtransactions. Η αίσθηση ότι πολλές φορές οι προσπάθειες σου πέφτουν στο κενό, είναι σίγουρο ότι θα εξοργίσει τους gamers, οι οποίοι αισθάνονται την κοροϊδία στο πετσί τους. Για αυτό και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα σχόλια στο net από τους gamers που το δοκίμασαν δεν ήταν καθόλου κολακευτικά, χαρακτηρίζοντας το NBA 2K20 ως ένα «casino game» που κινείται πάνω στη λογική του πως θα γεμίσουν ακόμη περισσότερο τα ταμεία της 2K Sports. Είναι εμφανές ότι χρειάζεται μια αλλαγή ρότας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού, καθώς είναι εμφανές ότι κάπου η ισορροπία έχει χαθεί. Είναι κρίμα για μια τόσο ιστορική σειρά να γίνεται έρμαιο των microtransactions και ειλικρινά ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα ακολουθηθεί μια άλλη προσέγγιση πετυχαίνοντας έναν καλύτερο συνδυασμό, ανάμεσα στην προσθήκη content με χρήματα και στην προσπάθεια που χρειάζεται ένας gamer για να πετύχει και να αναδειχθεί στο παιχνίδι.

Το κομμάτι βέβαια που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αρνητικά είναι ο τεχνικός τομέας και η αίσθηση που αποκομίζει ο gamer εντός του αγωνιστικού χώρου. Για μια ακόμη χρονιά βγάζουμε το καπέλο στην Visual Concepts για το feeling και την ξεχωριστή ζωντάνια που μεταδίδει στον παίκτη. Οι signature moves των αστεριών του NBA όχι μόνο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά παράλληλα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το gameplay. Για παράδειγμα ο Westbrook τρέχει στο ανοικτό γήπεδο σα σίφουνας, ενώ ο Kemba Walker ξεχωρίζει για τα γρήγορα «πρώτα» βήματα του. Το επίπεδο της λεπτομέρειας είναι πραγματικά απίθανο και ο χειρισμός αρκετά προσιτός ακόμη και για τους πιο αρχάριους παίκτες. To δε “Turbo” mode είναι σημαντικά πιο βελτιωμένο σε σύγκριση με την περσινή version και ουσιαστικά κάνει τον gamer να «σκεφτεί» περισσότερο στην επίθεση. Επιπλέον, η άμυνα έχει δουλευτεί σημαντικά, καθώς οι gamers καλούνται να εξετάσουν σωστά τις επιλογές τους όταν βρίσκονται στη θέση του αμυνόμενου. Αναμφίβολα, το gameplay και η εμπειρία εντός του παρκέ αποτελούν από τα πιο δυνατά στοιχεία του NBA 2K20.

Θυμίζει… Εθνική Ελλάδος!      

Τo ΝΒΑ 2Κ20 θυμίζει σε πολλά την Εθνική Ελλάδος στο Μουντομπάσκετ… Όπως η Εθνική ήταν προορισμένη για μεγάλα πράγματα και μετάλια, ωστόσο στην πορεία κάπου στράβωσε το πράγμα και εάν κρίνουμε από την τελική πορεία της, μας άφησε μια μάλλον «γλυκόπικρη» γεύση. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την περίπτωση του NBA 2K20, καθώς τα υψηλά production values, τα εντυπωσιακά visuals, το gameplay και φυσικά ο πλούτος του περιεχομένου αποτελούν και φέτος τα μεγάλα ατού του basketball sim της 2K Sports. Ωστόσο, η «στασιμότητα» που επιδεικνύει πλέον η σειρά, όπως επίσης η «ασθένεια» των microtransactions δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Το 2020, με την έλευση των νέων κονσολών PS5 και Project Scarlett, δεν αποκλείεται να δούμε περισσότερες αλλαγές στη δημοφιλή σειρά… Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη (σχεδόν) μία από τα ίδια. 

Ανάπτυξη: Visual Concepts Έκδοση: 2K Sports  Διάθεση: CD Media

The post NBA 2K20 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα