Control Review

Η Redemy Entertainment είναι ένα από τα πιο γνωστά studio παραγωγής video games. Η εταιρία έχει φροντίσει να αποδείξει πολλές φορές την αξία της με την κυκλοφορία διάφορων επιτυχημένων τίτλων συμπεριλαμβανομένων των Alan Wake, Quantum Break, Max Rayne franchise

κ.α Εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με το πιο πρόσφατο δημιούργημά της, το action-adventure game Control, το οποίο κυκλοφορεί για PlayStation 4, Xbox One και PC.

STORY

Η ιστορία του Control περιστρέφεται γύρω από το Federal Bureau of Control (FBC), μια παράνομη υπηρεσία η οποία σχετίζεται με παραφυσικά φαινόμενα. Εμείς αναλαμβάνουμε να χειριστούμε την Jesse, μια νέα γυναίκα η οποία καταφθάνει στο Oldest House, έναν τεράστιο ουρανοξύστη στον οποίο εδρεύουν τα γραφεία της FBC. Η Jesse κάτω από μια σειρά περίεργων γεγονότων και συγκυριών θα καταλήξει να γίνει ο μόνος άνθρωπος που μπορεί  να τα βάλει με το Hiss, μια σκοτεινή δύναμη η οποία φαίνεται να έχει καταλάβει το Oldest House, προσβάλλοντας σχεδόν όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί. Η Jesse θα πρέπει να κάνει τα αδύνατα-δυνατά εάν θέλει να καταφέρει να νικήσει το Hiss και να μάθει τι συνέβη τελικά στον μικρότερο αδερφό της πριν από 17 χρόνια… Το παιχνίδι περιλαμβάνει συνολικά 10 κεφάλαια και για να τα ολοκληρώσετε θα χρειαστείτε περίπου 10 με 12 ώρες. Ωστόσο σε περίπτωση που επιλέξετε να ολοκληρώσετε όλα τα διαθέσιμα side-quests ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί αισθητά.

GAMEPLAY

Ο χειρισμός του Control γίνεται από third-person view και χωρίζεται στο κομμάτι της εξερεύνησης-συλλογής στοιχείων  και στο κομμάτι των μαχών. Η Jesse για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του παιχνιδιού έχει στην διάθεσή της ένα πολύ ιδιαίτερο όπλο, το Service Weapon, καθώς επίσης και διάφορες Psychic Powers. Πάμε να τα δούμε όμως όλα αναλυτικά ένα-ένα.

Το Service Weapon είναι ένα Object of Power όπως το χαρακτηρίζει το παιχνίδι, ένα αντικείμενο δηλαδή με δυνάμεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Το συγκεκριμένο όπλο έχει την ικανότητα να αλλάζει μορφές. Συνολικά υπάρχουν 5 διαθέσιμα forms, τα οποία μπορούμε να ξεκλειδώσουμε όσο προχωράμε την ιστορία. Το πρώτο από αυτά είναι το Grip, πρόκειται για την basic form του Service Weapon η οποία αποτελεί το τυπικό semi-automatic pistol και είναι ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις. Στην συνέχεια έχουμε το Shatter το οποίο είναι ένα shotgun που μπορεί να πυροδοτεί μια έκρηξη σφαιριδίων, προκαλώντας καταστροφικές ζημιές σε κοντινή απόσταση. Αντίστοιχα το Spin, είναι μια SMG-style form του Service Weapon η οποία βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των Chargers (μια κατηγορία αντιπάλων που αυτοκαταστρέφονται όταν βρεθούμε κοντά τους). Ακόμα υπάρχει το Pierce, ένα resident sniper weapon το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε κοντινές αποστάσεις. Η συγκεκριμένη μορφή επιτρέπει στην Jesse να εξουδετερώνει πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στο να καταστρέφει τις ασπίδες των αντιπάλων. Τέλος, υπάρχει το Charge το οποίο στα κατάλληλα χέρια μπορεί να καταστρέψει ένα ολόκληρο δωμάτιο από αντιπάλους, ενώ σε λάθος χέρια μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνο για τον χρήστη παρά για τους εχθρούς. Αυτό συμβαίνει γιατί το Charge, το οποίο στην ουσία είναι ένα rocket launcher, μπορεί να απελευθερώνει μια σειρά από πυραύλους που μπορούν να προκαλέσουν μαζικές καταστροφές.

Κάθε μια από τις μορφές του Service Weapon μπορεί να δεχθεί τα δικά της Weapon Mods, τα οποία μπορούν να τις καταστήσουν ακόμα πιο ισχυρές και αποτελεσματικές. Τα Weapon Mods μπορεί να έχουν να κάνουν με την διάσπαση των σφαιρών, με την εμβέλεια, με extra σφαιρίδια σε κάθε βολή, με την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το κάθε χτύπημά μας και ούτω καθεξής. Εκτός όμως από τα Weapon Mods το παιχνίδι προσφέρει επίσης και τα Personal Mods τα οποία μπορεί να έχουν να κάνουν με energy boost, health boost, accuracy boost κλπ.

Εκτός όμως από το Service Weapon όπως είπα και νωρίτερα η Jesse διαθέτει και αρκετές Psychic Powers, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και αποτελεσματικές. Η πρώτη από αυτές, στην οποία έχουμε πρόσβαση από την αρχή του παιχνιδιού, είναι το Melee. Μοιάζει με τηλεκινητική έκρηξη την οποία μπορεί να ενεργοποιήσει η Jesse με τα χέρια της. Μετά ακολουθεί το Seize, μια δύναμη η οποία επιτρέπει στην ηρωίδα μας να καταλαμβάνει τους αντιπάλους και να τους κάνει συμμάχους της. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσετε ότι οι επιθέσεις των εχθρών-συμμάχων είναι αρκετά αδύναμες και σποραδικές. Επιπλέον υπάρχει το Shield, το οποίο όπως μαρτυρά και το όνομά του μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε διάφορα αντικείμενα ως ασπίδα για να προστατευθούμε από τις επιθέσεις των αντιπάλων και το Evade, που είναι ουσιαστικά το take-cover. Ακόμα υπάρχει το Levitate το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για τις δυνατότητες εξερεύνησης που προσφέρει όσο και για το ότι μπορεί να λειτουργεί σαν μια dodging τακτική κατά τη διάρκεια των μαχών και το Launch το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό τόσο ως επίθεση αλλά και γιατί χάρη σε αυτό μπορούμε να πετάμε τους πυραύλους και τις χειροβομβίδες των αντιπάλων πίσω σε αυτούς. Όπως οι forms του Service Weapon έτσι και οι Psychic Powers δεν είναι όλες διαθέσιμες από την αρχή του παιχνιδιού αλλά τις ξεκλειδώνουμε σταδιακά.

Οι αντίπαλοι με τους οποίους καλούμαστε να βρεθούμε αντιμέτωποι όπως έχετε ήδη καταλάβει ποικίλουν. Υπάρχουν οι εύκολα εξολοθρεύσιμοι αντίπαλοι που είναι κυρίως στρατιώτες, οι πιο ισχυροί οι οποίοι περιβάλλονται από μια κόκκινη αύρα και φυσικά τα Bosses που τα συναντάμε στο τέλος κάθε πίστας. Από την εξουδετέρωση κάθε αντιπάλου μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα Weapon Mods και τα Personal Mods, για τα οποία σας έκανα λόγο λίγο νωρίτερα (τα οποία μπορούμε να τα βρούμε επίσης και στα εκάστοτε Treasure Chests που υπάρχουν), καθώς επίσης και μικρά μπλε HP shards τα οποία σχετίζονται με την μπάρα υγείας μας. Συγκεκριμένα το κομμάτι της υγείας αποτελεί ένα από τα καίρια σημεία του παιχνιδιού γιατί μειώνεται πολύ γρήγορα από τις επιθέσεις των αντιπάλων αλλά και γιατί δεν υπάρχουν recovery items για να την αναπληρώσουμε. Εκτός από τα HP shards οι μόνοι άλλοι τρόποι για να επαναφέρουμε την υγείας μας στα φυσιολογικά της επίπεδα είναι κάνοντας χρήση κάποιου health recovery mod και ερχόμενοι σε επαφή με τα Control Points, τα οποία αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τα Checkpoints του παιχνιδιού. Λειτουργούν σαν fast-travel σημεία όπου μπορούμε να αναβαθμίζουμε το όπλο μας και να κάνουμε respawn σε περίπτωση που χάσουμε.

Οι μάχες ωστόσο δεν αποτελούν το μοναδικό κομμάτι του Control, εξίσου σημαντικό ρόλο στην πορεία της ιστορίας παίζει και η εξερεύνηση. Το παιχνίδι προσφέρει πολλές περιοχές και τοποθεσίες που μπορούμε να εξερευνήσουμε. Ωστόσο καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι κάθε φορά που εντοπίζετε κάποιο πέρασμα ή κάποια μυστική περιοχή αλλά δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε αυτό τότε δεν έχετε παρά να αποχωρήσετε και να επιστρέψετε σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει συχνά γιατί το Control μας δίνει αποστολές με βάση την τοποθεσία μας και όχι με βάση το που βρισκόμαστε στην πορεία της ιστορίας. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που αναλάβετε μια αποστολή η οποία θα σας φέρει αντιμέτωπους με πολύ δυνατούς και ισχυρούς αντιπάλους τους οποίους δεν μπορείτε να νικήσετε με τίποτα, γιατί πολύ απλά δεν διαθέτετε ακόμα τις κατάλληλες δυνάμεις και ικανότητες για να τους αντιμετωπίσετε.

Για την μετακίνησή μας εντός του παιχνιδιού το Control διαθέτει έναν in-game map ο οποίος όμως κατά τη γνώμη μου είναι ιδιαίτερα δύσχρηστος. Ο χάρτης δείχνει ένα αόριστο περίγραμμα της τοποθεσίας στην οποία βρισκόμαστε και συχνά δεν μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε να κάνετε με διαφορετικά επίπεδα ή όχι, επομένως το να χαθείτε ή το να περιφέρεστε άσκοπα μέχρι να βρείτε προς τα πού πρέπει τελικά να πάτε είναι κάτι που μπορεί να συμβεί περισσότερες από μια φορές. Αυτό που θα σας πρότεινα εγώ σαν βοήθεια σε αυτή την περίπτωση είναι να δίνετε βάση στα διάφορα in-game sings που υπάρχουν τα οποία σας κατευθύνουν προς συγκεκριμένα δωμάτια, ανελκυστήρες κλπ.

Ένα ακόμα στοιχείο του Control είναι τα πολλά Collectibles που διαθέτει π.χ  εικόνες, έγγραφα, σημειώσεις, live-action video tapes κ.α τα οποία μπορούμε να τα συλλέξουμε χωρίς ωστόσο να έχουν απαραίτητα μεγάλη σημασία για την πρόοδο μας. Ωστόσο ορισμένα από αυτά μπορούν μας οδηγήσουν στα Side-Quests του παιχνιδιού, όπως το ίδιο μπορεί να συμβεί και από την επαφή μας με διάφορους NPC χαρακτήρες. Η ολοκλήρωση τέτοιων αποστολών μας επιβραβεύει συχνά με τους Ability Points, οι οποίοι σε αντίθεση με τα Mods, είναι πολύ πιο σπάνιοι και πολύ πιο πολύτιμοι καθώς μας επιτρέπουν να αναβαθμίζουμε τις ικανότητές μας. Τέλος συχνά για την ολοκλήρωση διαφόρων αποστολών το παιχνίδι απαιτεί να επιλύσουμε διάφορα Puzzles τα οποία σχετίζονται με computer programs και information cards. Οι λύσεις έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την εμφάνιση της κατάλληλης εικόνας ή με την τοποθέτηση των κατάλληλων καρτών στις σωστές θέσεις.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Τα γραφικά του Control είναι πραγματικά… εξαίσια! Εξαρχής φαίνεται ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον οπτικό τομέα προσφέροντας ρεαλιστικότατα visuals που είμαι σίγουρη ότι θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς παίκτες. Ο σχεδιασμός των environments είναι αρκετά λεπτομερής, ενώ αυτό που καθηλώνει είναι η απεικόνιση των προσώπων. Η χρωματική παλέτα του Control περιλαμβάνει κυρίως αποχρώσεις του κόκκινου, του μαύρου, του άσπρου και του γκρι γεγονός το οποίο εξασφαλίζει στο παιχνίδι μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική. Ωστόσο πρέπει να ομολογήσω ότι κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχουν δύο στοιχεία που καταλήγουν να κοστίσουν κάπως στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι οι παραπάνω χρωματισμοί από ένα σημείο και μετά μπορούν να κουράσουν το μάτια και να προκαλέσουν ελαφρύ πονοκέφαλο και δεύτερον ότι επειδή όλη η ιστορία του παιχνιδιού εξελίσσετε μέσα σε ένα κτίριο οι διάφορες τοποθεσίες καταλήγουν να γίνονται κάπως επαναλαμβανόμενες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Control είναι ένα πολύ αξιόλογο action-adventure game το οποίο διαθέτει ωραίο story που φροντίζει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος, έξυπνο, πλούσιο και εύκολο στην χρήση του σύστημα μάχης καθώς επίσης και εντυπωσιακά γραφικά. H Remedy για μια ακόμη φορά κατάφερε να βαδίσει στον δρόμο «ποιότητας» που μας έχει συνηθίσει, για αυτό και εξακολουθεί και παραμένει αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις μας. Αναμφίβολα, ένα από τα καλύτερα games για το 2019, το οποίο αξίζει να βρίσκεται στη συλλογή σας!

Ανάπτυξη: Remedy Έκδοση: 505 Games Διάθεση: IGE 

The post Control Review appeared first on gameslife!.

Keywords
playstation 4, xbox one, studio, video, games, quantum, max, franchise, game, playstation, xbox, νέα, house, view, power, συγκεκριμένο, βομβα mall, pierce, sniper, extra, energy, health, μπλε, map, εμφάνιση, γκρι, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, live, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, playstation 4, γνωμη, γυναικα, εικονες, games, game, map, αισθητικη, αξιζει, ανθρωπος, απλα, ασπιδα, αυρα, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γκρι, γραφεια, δυναμη, δειχνει, δοθει, δωματια, εγγραφα, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκρηξη, εμφάνιση, εταιρια, εξυπνο, ζημια, ιδιο, υπηρεσια, ισχυει, κοκκινου, κτιριο, λαθος, λογο, ματια, μπλε, μορφη, μπορειτε, μυαλο, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, παμε, ρολο, σιγουρη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, φαντασια, φυσικα, φορα, χρονος, ωρες, health, adventure, δωματιο, extra, energy, franchise, house, style, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, max, μοιαζει, travel, παιχνιδι, pierce, power, quantum, sniper, studio, θεσεις, υγειας, view, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife