Marvel’s Spider-Man Review

Αν και είναι ένας από τους παλαιότερους (1962) και πλέον δημοφιλείς ήρωες της Marvel, μόλις την τελευταία δεκαετία ο Spider-Man απέκτησε μία αξιοπρεπή παρουσία στο χώρο του gaming. Η τελευταία PS4-exclusive προσθήκη είχε ανακοινωθεί εδώ και δύο χρόνια, και μας είχε ενθουσιάσει από τα πρώτα pre-rendered δείγματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από δικαίωση

για την αναμονή μας!

Υπόθεση

Ευτυχώς δεν πρόκειται για άλλο ένα origin story – άλλωστε ακόμα και οι άσχετοι ξέρουν πλέον την ιστορία του Peter Parker. Βρισκόμαστε 8 χρόνια μετά από τα γεγονότα με την αράχνη και τον θείο Ben, και ο Spider-Man είναι πλέον ένας «καταξιωμένος» crime fighter που έχει κερδίσει τη συμπάθεια των πολιτών και τη συμπαράσταση της αστυνομίας. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, ένα νέο μυστηριώδες συνδικάτο εγκλήματος κάνει την εμφάνιση του, το οποίο προκαλεί φόβο και δέος ακόμα και στους γνωστούς super villains. Ο Peter, ως ασκούμενος επιστήμονας στο εργαστήριο του Otto Octavius (εννοείται πριν αυτός γίνει ο Doc Ock), πρέπει τώρα να αποκαλύψει το νέο αυτό αρχηγό του υποκόσμου. Εκτός αυτού, έχει να αντιμετωπίσει και τους Sinister Six, δηλαδή μία ομάδα σούπερ κακών, που είχαμε δει στην E3 να του κάνουν… bullying.

Gameplay

Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα, μόνο ένα παιχνίδι (Shattered Dimensions) είχε καταφέρει να ανέβει στην κορυφή και να μας προσφέρει τη Spiderman εμπειρία που πραγματικά αξίζει το συγκεκριμένο franchise, αλλά δε θα μας απασχολήσει εδώ. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι το Spider-Man έχει «μάθει» από τους τίτλους του παρελθόντος και αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο καλοσχεδιασμένο και ολοκληρωμένο Spiderman game. Το έχουν πει οι άνθρωποι της Insomniac, κι εμείς συμφωνούμε, ότι το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να δουλεύει σωστά σε ένα τέτοιο παιχνίδι είναι η φυσική των ιστών. Γι’αυτό και στην αρχή μάλλον θα σας ξενίσει ο χειρισμός, νομίζοντας ότι κάτι δε δουλεύει σωστά. Το μυστικό είναι να καταλάβετε ότι όταν ρίχνετε έναν ιστό, αυτός δεν μπορεί να σταθεί στον… κοπανιστό αέρα! Πρέπει να έχει κάποια κατασκευή κοντά, π.χ. ένα κτίριο, μία γέφυρα, μία στήλη φωτισμού, ή έστω ένα δέντρο. Ίσως όχι ιδιαίτερα πρακτικό -αυστηρά από άποψη gameplay- αλλά σίγουρα πιο ρεαλιστικό. Θα βοηθήσει πολύ τη μετακίνηση σας μέσω web swinging, αλλά και την εκτέλεση σχετικών ακροβατικών, όταν ξέρετε ότι όλος αυτός ο μηχανισμός έχει βάση στην κοινή λογική. Τέλος πάντων, όση κοινή λογική μπορεί να έχει ένα superhero game, αφού ο Spiderman δεν πρόκειται ποτέ να πάθει τον παραμικρό τραυματισμό, απ’όσο ύψος και αν πέσει στο έδαφος!

Οι μάχες, που αποτελούν το επόμενο καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, έχουν σχεδιαστεί και αυτές με προσοχή και λεπτομέρεια. Έχετε μία βασική melee επίθεση, που όμως πετυχαίνει μόνο στους άοπλους εχθρούς. Για τους υπόλοιπους με όπλα και ματατζίδικες ασπίδες, ισχύουν άλλοι κανόνες. Κάθε φορά που κάποιος πάει να σας χτυπήσει ή να σας πυροβολήσει, αναλαμβάνει η πάντα παρούσα αραχνο-αίσθηση να σας προειδοποιήσει έγκαιρα. Έτσι μπορείτε να κάνετε dodge τις επιθέσεις, και να ανταποδώσετε χτυπήματα. Ρίχνοντας μπάλες ιστών, μπορείτε κάποιους να τους κάνετε stun προσωρινά ώστε να έχετε κάποιο άνοιγμα για επίθεση. Αργότερα, με skills που θα αποκτήσετε μέσω πόντων από το experience που θα μαζεύετε, μπορείτε να τους παίρνετε τα όπλα και τις ασπίδες, ακόμα και να… «επιστρέφετε στον αποστολέα» τους πυραύλους από μπαζούκας! Στη διάρκεια της μάχης γεμίζετε σταδιακά το μετρητή focus, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αναπλήρωση υγείας ή για εκτέλεση ειδικών ισχυρών κινήσεων. Γενικά η μάχη είναι άκρως απολαυστική, καθώς τα dodges και τα counter moves εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια και ομαλότητα, δηλαδή το παιχνίδι δεν «κλέβει». Από την άλλη, δεν… χαρίζει κάστανα, aka δεν έχει «αυτοματισμούς» για να προχωράτε απλά με button-mashing, χωρίς να χρησιμοποιείτε σωστά όλα τα skills σας. Τέλεια ισορροπία!

Παρ’όλο που ο Spidey είναι ικανότατος να τα βγάλει πέρα σε μία μάχη, είναι εξ ίσου διασκεδαστικό να… κερδίζεις τη μάχη πριν καν αυτή αρχίσει. Αυτό γίνεται μέσω του μηχανισμού stealth, που πλέον δύσκολα απουσιάζει από τα νέα παιχνίδια. Στην περίπτωση του Spider-Man όμως εφαρμόζεται ακόμα πιο πρακτικά, με δεδομένη την ταχύτητα και την ευελιξία του ήρωα, όπως και την ικανότητα του να κάνει άμεσα web sling μεταξύ σημείων, ακόμα και σε μεγάλα ύψη. Από εκεί μπορείτε να παρατηρείτε τους εχθρούς και να τους εξουδετερώνετε έναν-έναν, σιωπηλά… αλλά όχι θανάσιμα, αφού ως γνωστόν ο Spiderman δε σκοτώνει. Takedown μπορείτε να κάνετε από ύψος, είτε τραβώντας έναν εχθρό με τον ιστό σας, είτε πέφτοντας πάνω του, ή από το έδαφος, πλησιάζοντας τον σιγά από πίσω. Αν δύο εχθροί είναι μαζί, μπορείτε να ρίχνετε μπάλα ιστού στον κοντινό χώρο για να τραβάτε την προσοχή του ενός (divide & conquer). Τα skills περιλαμβάνουν βοηθήματα για επίθεση, άμυνα, επιβίωση, και βεβαίως για ακόμα πιο εντυπωσιακή μετακίνηση, τόσο στην πόλη όσο και στις σκηνές εντός της μάχης. Έχουμε όμως και gadgets, που αποτελούν τεχνολογικές combat αναβαθμίσεις. Έτσι, μεταξύ άλλων, μπορείτε να αποκτήσετε ηλεκτροφόρους ιστούς, χειροβομβίδες ιστού που ακινητοποιούν πολλούς εχθρούς μαζί, ακόμα και ένα drone για να μάχεται μαζί σας!

Ένα πραγματικά «λαχταριστό» κομμάτι του παιχνιδιού είναι οι στολές. Υπάρχουν συνολικά 27 στολές που μπορείτε να ξεκλειδώσετε. Κάποιες θα τις αποκτήσετε προχωρώντας την κύρια υπόθεση του παιχνιδιού, ενώ άλλες θα πρέπει να τις «αγοράσετε» συγκεντρώνοντας πόντους από τις διάφορες δραστηριότητες. Η σχεδίαση της καθεμίας αντλεί έμπνευση από ολόκληρο το Marvel universe, και η συλλογή περιλαμβάνει τη noir στολή από το 1930, τη στολή-φόρμα που φορούσε αρχικά ο Peter, και -όπως όλοι περιμέναμε- την Iron Spider στολή που είδαμε στο Infinity War! Κάθε στολή έχει τρία slots, στα οποία τοποθετείτε mods για να αποκτά bonus ιδιότητες, όπως βασική προστασία από σφαίρες, γρηγορότερη αναπλήρωση focus, αυξημένο stealth, κ.ά. Εκτός αυτών όμως, κάθε στολή σας δίνει και μία ειδική δύναμη, passive ή active, σε ένα διαφορετικό slot. Το καλύτερο εδώ είναι ότι κάθε νέα δύναμη μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε με οποιαδήποτε στολή, και όχι απαραίτητα με αυτή στην οποία υπήρχε αρχικά. Κάπως έτσι, τόσο απλά, η Insomniac δίνει τέλος στο αιώνιο δίλημμα των παιχνιδιών: stats VS looks, δηλαδή στην απόφαση να επιλέγουμε εξοπλισμό με κριτήριο τα χαρακτηριστικά του ή τη σχεδίαση του.

Για να αποκτήσετε στολές, mods και τα σχετικά upgrades, πρέπει να συγκεντρώνετε πόντους διαφόρων ειδών, όπως research, crime, base, κτλ. Το κάθε είδος πόντου αντιστοιχεί σε διάφορα είδη από δευτερεύουσες δραστηριότητες. Αυτές μπορείτε να τις αναλάβετε στο free roaming που θα κάνετε στην πόλη μεταξύ των βασικών αποστολών. Ναι, δεν το είπαμε αλλά το καταλάβατε ελπίζουμε, ότι ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα μπορούσε να μην είναι open world. Ο χάρτης είναι αρκετά μεγάλος, και με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, πρόκειται για ένα περιβάλλον που θα «βγάλει τα λεφτά του», τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην περιήγηση. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν side quests για λογαριασμό πολιτών, research stations με διάφορες προκλήσεις, ορμητήρια παρανομίας του Kingpin γεμάτα gangsters, και πολλά άλλα. Όσον αφορά τα street crimes… στη Νέα Υόρκη βρίσκεστε, οπότε κάθε λίγα τετράγωνα όλο και κάποια ληστεία, απαγωγή, επίθεση, car chase θα πετύχετε. Το fast travel υπάρχει, μεταξύ κομβικών σημείων, αλλά θα γίνει διαθέσιμο αρκετά αργότερα, κάτι που ειλικρινά δεν καταλάβαμε γιατί. Αν τώρα, ανάμεσα σε όλη τη δράση, αναζητάτε και λίγη σκέψη, στο εργαστήριο του Dr. Octavius υπάρχουν κάποια ωραία puzzles με ανταμοιβή εμπειρία και research points. Αποτελούν πολύ ευχάριστα mini games, χωρίς «χαζές» προκλήσεις αντανακλαστικών ή χρονικού περιορισμού. Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα θα βρείτε να κάνετε στη συγκεκριμένη έκδοση της Νέας Υόρκης.

Γραφικά & ήχος

Εδώ πλέον φαίνεται καθαρά ο λόγος ύπαρξης του PS4 Pro, αλλά και ο σωστός τρόπος εκμετάλλευσης του ισχυρού αυτού hardware στο έπακρο. Ίσως έχετε βαρεθεί να το διαβάζετε στα reviews μας, αλλά είναι αλήθεια. Τα PlayStation exclusives, στα οποία εμπλέκεται ενεργά η Sony, δεν αφήνουν περιθώρια για… τρύπες στο quality control. Τα γραφικά είναι έτσι κι αλλιώς εκπληκτικά σε 1080p, όμως σε 4K και σε συνδυασμό με το HDR, απλά δεν πιάνονται! Η πόλη είναι γεμάτη από γυάλινους ουρανοξύστες και απλά κτίρια με τούβλα, ενώ επιβλητική παρουσία διατηρεί και το Central Park. Αυτό καταλαμβάνει αρκετά μεγάλη έκταση, και δεν είναι απλά κάτι διακοσμητικό, περιέχοντας interactive στοιχεία όπως αγάλματα, δέντρα, gazebos, και λιμνούλες.

Fun fact: τόσο σε λίμνη όσο και σε θάλασσα, ο Spiderman μπορεί να κολυμπάει, αντίθετα από άλλα παιχνίδια, όπου η παραμικρή επαφή με το νερό ισοδυναμούσε με game over! Ο ίδιος ο Spidey τώρα, είναι το αποκορύφωμα της δουλειάς που έχει γίνει με την τελευταία έκδοση της Insomniac Engine. Η στολή του είναι τόσο λεπτομερώς σχεδιασμένη, και αντιδρά τόσο καλά με τις διάφορες συνθήκες και γωνίες φωτισμού, που σε συνδυασμό με το πλούσιο και ομαλό animation, κάνει τον χαρακτήρα να φαίνεται πιο εντυπωσιακός ακόμα και από την κινηματογραφική εκδοχή του!!! Στο παιχνίδι υπάρχουν επίσης διάφορες ώρες της μέρας (πρωί, απόγευμα, βράδυ), αλλά δυστυχώς αλλάζουν μόνο μεταξύ βασικών αποστολών, και όχι αυτόματα / κυκλικά. Έτσι θα απολαύσετε σε όλο της το μεγαλείο την πόλη, τόσο με ήλιο όσο και με τεχνητό φωτισμό.

Τα ηχητικά εφέ αποδίδουν άριστα οτιδήποτε βλέπετε. Τα χτυπήματα στη μάχη, τους πυροβολισμούς, την εκτόξευση των ιστών, την κίνηση του ήρωα κατά το web swinging / slinging, ακόμα και τα dodges κατά τη διάρκεια της spider sense. Ένα ανεπαίσθητο μουσικό θέμα δίνει το παρών, αλλά με άκρα διακριτικότητα, ώστε να μην ενοχλεί την εμπειρία σας. Όσο για το cast των ηθοποιών, οι περισσότεροι έχουν στο βιογραφικό τους κινούμενα σχέδια και βιντεοπαιχνίδια, κάτι που είναι βέβαια πολύ καλό, και φαίνεται στην απόδοση των ερμηνειών. Τρανταχτά ονόματα δεν έχουμε, εκτός από ελάχιστα, όπως ο Dwight Schultz (Star Trek, Ομάδα Άλφα) και ο Phil Morris (Smallville). Πάντως και σε αυτό το PlayStation exclusive, η Sony επέλεξε να δώσει στους χαρακτήρες την εμφάνιση του εκάστοτε voice actor, κάτι που όπως έχουμε πει, είναι αν μη τι άλλο δίκαιο. Α, και να μην ξεχνιόμαστε… Κάνει το απαραίτητο cameo του και ο «excelsior» Stan Lee!

Does whatever a spider can

Ακόμα και πριν δούμε τις πρώτες σκηνές από το gameplay, ήμασταν αισιόδοξοι ότι το νέο Spider-Man θα κατάφερνε να ανταποκριθεί σε κάθε προσδοκία. Όντως αυτή τη στιγμή αποτελεί το de facto παιχνίδι Spiderman, αν και για να είμαστε αντικειμενικοί, μάλλον μοιράζεται την κορυφή με το Shattered Dimensions, που αναφέραμε στην αρχή. Το καθένα από αυτά τα δύο βέβαια έχει εντελώς διαφορετική σχεδίαση και λογική, και έτσι δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης ή ανταγωνισμού. Σε αυτή τη γενιά, το νέο Spider-Man είναι ένα από τα παιχνίδια για τα οποία θα θυμόμαστε το PS4!

Ανάπτυξη: Insomniac Έκδοση: Sony Interactive Entertainment Διάθεση: Sony Hellas

The post Marvel’s Spider-Man Review appeared first on gameslife!.

Keywords
spider, star trek, marvel, origin, fighter, εμφάνιση, super, otto, spiderman, συγκεκριμένο, franchise, game, web, dodge, focus, counter, aka, νέα, gadgets, universe, iron, spider, infinity, slots, bonus, slot, δίλημμα, free, world, car, travel, δραση, mini, games, ps4, pro, playstation, sony, hdr, central, fun, engine, animation, dwight, star, trek, phil, morris, exclusive, voice, βιογραφικο, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Star Trek Η σειρά, τελος του κοσμου, origin, γωνιες, θαλασσα, θεμα, ονοματα, παιχνιδια, τα νεα, υψος, φυσικη, car, games, game, hdr, ps4, sony, αξιζει, αμυνα, απλα, αραχνη, βοηθηματα, βρειτε, γεγονοτα, γεφυρα, γινει, γινεται, δεδομενο, δεντρα, δεος, δεντρο, δυναμη, δυστυχως, δίλημμα, δωσει, εδαφος, εφε, ειλικρινα, υπαρχει, εμπνευση, ενεργα, εμφάνιση, εχθροι, ειδος, υποθεση, ηρωες, ηχητικα, θειο, κινηση, κυρια, κινουμενα σχεδια, κτιριο, κτιρια, λεφτα, μυστικο, μπορειτε, νεα υορκη, νερο, ξερετε, ομαδα, παντα, περιβαλλον, σιγουρα, συγκεκριμένο, σκηνες, σουπερ, σχεδια, τουβλα, τρια, τρυπες, φορμα, φορα, ωρες, aka, animation, super, button, bonus, counter, central, dodge, free, dwight, ειδη, ειπαμε, engine, web, exclusive, fighter, focus, phil, franchise, gadgets, ιδιαιτερα, iron, κομματι, marvel, mini, morris, infinity, otto, travel, πεφτοντας, παιχνιδι, pro, σκοτωνει, slots, slot, spiderman, σωστος, trek, υγειας, universe, βεβαιως, world, voice
Τυχαία Θέματα