Ghost Recon Breakpoint Review

Η σειρά Ghost Recon είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γέννηση και εξέλιξη των tactical shooters, καθώς από το 2001 έθεσε τις βάσεις για να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο είδος. Μέσα σε σχεδόν μια 20ετία, όπως μπορείτε να φανταστείτε η σειρά Ghost Recon μετεξελίχθηκε

και προχώρησε πολλά βήματα προς τα εμπρός, με τους developers όχι μόνο να βελτιώνουν σημαντικά την αρχική συνταγή, αλλά και να προσθέτουν πολλές καινοτόμες ιδέες στο μείγμα. Αυτός ο πειραματισμός έφερε στο φως, τo Ghost Recon Wildlands που κυκλοφόρησε το 2017 (μπορείτε να θυμηθείτε το review του εδώ). To Wildlands έσπασε τα περιοριστικά δεσμά της γραμμικής δομής με την εισαγωγή ενός open-world περιβάλλοντος και απέδειξε ότι η δημοφιλής σειρά είχε πολλά ακόμη να δώσει στους fans του είδους. Ωστόσο, αυτή η ομολογουμένως πολύ καλή προσπάθεια κάπου «χάθηκε» μέσα στην υπέρμετρη φιλοδοξία των δημιουργών του,  καθώς υπήρξαν μια σειρά από αστοχίες σε αρκετούς τομείς που «στοίχισαν». Το follow-up του Wildlands, ονόματι Breakpoint, έρχεται σήμερα για να κρατήσει τη σημαία της γνωστής σειράς ψηλά στον ιστό της… Κατά πόσο τα καταφέρνει, θα το μάθετε στις γραμμές που ακολουθούν…        

I am a (Ghost)… Survivor!

Το main concept που πραγματεύεται το Breakpoint, έχει να κάνει περισσότερο με το theme της επιβίωσης και με το πως μπορεί να επιζήσει (και να φέρει εις πέρας την αποστολή του) ο στρατιώτης, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην εχθρική ζώνη. Εν αντιθέσει με το Wildlands, η θέση σας εδώ είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς καλείστε να επιβιώσετε στο fictional νησί Auroa (βρίσκεται σύμφωνα με το story κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό), το οποίο αποτελεί το «άνδρο» του Jace Skell, ενός μεγιστάνα του πλούτου που ειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες και ουσιαστικά αποτελεί μια μοχθηρή version του Elon Musk και του Tony Stark.

Στόχος του Skell είναι η δημιουργία ενός high-tech «παραδείσου» για λίγους κι εκλεκτούς, μια ουτοπία που ο ίδιος την ονομάζει World 2.0. Φυσικά όλα αυτά είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά και πίσω από την κουρτίνα, δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά ένας ακόμη παρανοϊκός δικτάτορας με άκρως επικίνδυνες θέσεις και μεγαλομανείς τάσεις, ένας τύραννος που καταπιέζει τον ντόπιο πληθυσμό. Ακόμη χειρότερα στην περιοχή δρα η ομάδα ειδικών δυνάμεων: Wolves, στην οποία επικεφαλής είναι ένας «παλιός γνώριμος», o Cole Walker, ο οποίος μαζί με τα άλλα πρώην-μέλη των Ghosts επιδεικνύουν ένα ασίγαστο μίσος για τις Η.Π.Α και κυρίως για τον αμερικανικό στρατό. Όλα ωστόσο ξεκινούν από τη στιγμή που η επίλεκτη ομάδα των Ghosts ερευνά τη βύθιση ενός πλοίου στα χωρικά ύδατα του Auroa… Μέσα σε λίγα λεπτά τα μεταφορικά τους ελικόπτερα μετατρέπονται σε συντρίμμια και ο NOMAD (δηλαδή ο χαρακτήρας σας) βρίσκεται μόνος και κυνηγημένους από τους Wolves, πάνω στην προσπάθεια του όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να δημιουργήσει μια ομάδα από επιζώντες που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τόσο τον Skell, όσο και τον Cole Walker και την παρέα του…

Αναμφίβολα, σε ότι έχει να κάνει με το σεναριακό background αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με το Wildlands, καθώς υπάρχει μεγαλύτερο βάθος τόσο στη ροή του story, όσο και στους κύριους πρωταγωνιστές, καθώς η ανθρωποκεντρική διάσταση βρίσκεται στο επίκεντρο. Όπως και ο προκάτοχος του, έτσι και το Breakpoint ακολουθεί τη λογική ενός πολύ μεγάλου «open» map (και πιστέψτε μας ο κόσμος του νέου Ghost Recon είναι «massive» με όλη τη σημασία της λέξεως), ο οποίος είναι χωρισμένος σε πολλές διαφορετικές περιοχές, η οποία καθεμία διαθέτει τη δική της ξεχωριστή «ταυτότητα». Με το τοπίο να εναλλάσσεται συνεχώς, καθώς θα βρεθείτε από βαλτώδεις εκτάσεις, σε αστικές περιοχές και σε χιονισμένες βουνοκορφές και βοσκοτόπια, το θετικό είναι ότι ο map του παιχνιδιού δεν θα σας κουράσει, καθώς οι αποστάσεις δεν φαίνονται πολύ μεγάλες και εναλλάσσονται με τόσο ομαλό τρόπο που σε «ψήνουν» πολύ να τις εξερευνήσεις…

Τέλος, «massive map» σημαίνει και μπόλικος πλούτος σε extra side-content, για αυτό και το μόνο βέβαιο είναι ότι εφόσον το επιθυμείτε θα ξοδέψετε πάρα πολλές ώρες εκτός του main campaign, το οποίο θα σας πάρει κοντά στις 30 ώρες για να το ολοκληρώσετε.

Tactical to the heart!

To Ghost Recon Breakpoint από τις πρώτες κιόλας στιγμές του έχει την ιδιότητα να σε τραβήξει και να σε προ(σ)καλέσει στον εξαιρετικά πλούσιο κόσμο του. Το σημαντικότερο στοιχείο του είναι δίνει την δυνατότητα στον παίκτη να βιώσει την εμπειρία του gameplay, όπως εκείνος το επιθυμεί, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό. Για παράδειγμα, το στίγμα σας στο campaign μπορείτε να το αφήσετε από την αρχή, είτε εξερευνώντας τον κόσμο του Breakpoint δίνοντας έμφαση στο PvP, είτε απλώς παίζοντας Solo ή με τη βοήθεια φίλων σε 4πλό co-op, αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ξεκλειδωθεί, καθώς από την αρχή όλα τα διαθέσιμα modes του παιχνιδιού βρίσκονται στα χέρια σας.

Εξυπακούεται ότι το Breakpoint δεν διαφοροποιείται από τις κλασικές νόρμες των tactical shooters, όπου η σκέψη «σκοτώνει» περισσότερο από τις σφαίρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα (και τα περισσότερα kills ουσιαστικά) θα πρέπει να σχεδιάζετε με μεγαλύτερη προσοχή και ακρίβεια τις κινήσεις σας στο πεδίο της μάχης. Ο Ghost operative που ελέγχετε μοιάζει πολλές φορές με έναν μικρό (deadly & silent) «Rambo», καθώς χρησιμοποιεί το φυσικό περιβάλλον προς όφελος του, ενώ εξαντλεί όλους τους διαθέσιμους πόρους που έχει στη διάθεση του για να επιφέρει χτυπήματα χειρουργικής ακρίβειας στους αντιπάλους του. Ως είθισται, η stealth προσέγγιση πολλές φορές δίνει ένα πρόσθετο advantage και αποτελεί μια μέθοδο που «δοκιμασμένα» αποδίδει καρπούς.

Και μπορεί το Breakpoint να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τη φύση ενός run ‘n gun shooter, ωστόσο η αίσθηση της μάχης δεν παύει να είναι εξίσου διασκεδαστική. Συγκεκριμένα, τα gunfights διακρίνονται για τον ζωηρό και γεμάτο ένταση χαρακτήρα τους, ενώ τα controls είναι responsive, με μόνο μελανό σημείο το cover-system που δείχνει έξω από τα νερά του πολλές φορές. Εκεί που βέβαια το παιχνίδι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στη συνεχή μάχη που καλείται να δώσει ο παίκτης για να επιβιώσει. Μάλιστα, ακόμη και ο παραμικρός τραυματισμός αποτυπώνεται στο κορμί του ήρωα σας και η προσεκτική χρήση των λιγοστών medikits αποτελεί επιτακτική ανάγκη, θυμίζοντας έτσι κάτι από τα τελευταία Tomb Raider ως ένα βαθμό.

Τα δε πλούσια RPG στοιχεία με τα οποία είναι διανθισμένος ο τίτλος της Ubisoft, δεν θα μπορούσαν να λείπουν προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερο «βάθος» στη συνολική εμπειρία παιχνιδιού που προσφέρει το νέο Ghost Recon. Έχοντας ως πυξίδα το The Division 2 και υιοθετώντας μια διαφορετική λογική σε σχέση με το Wildlands, εδώ οι παίκτες μπορούν να συναντήσουν δύο τύπους leveling: Player και Gear. Το Player Leveling ουσιαστικά ανταμοίβει τους παίκτες με skill points, τους οποίους στη συνέχεια μπορούν να ξοδεύσουν σε passives, perks, items, abilities και νέα classes (για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω), ενώ σε ότι έχει να κάνει με το Gear Level, εδώ ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με την ποιότητα του εξοπλισμού που φέρει ο ήρωας σας. Για παράδειγμα ένα headshot μπορεί να είναι ένα headshot, ωστόσο άλλη θα είναι η επιτυχία της βολής σας μέ ένα απλό κι ανίσχυρο όπλο, κι άλλη με ένα πιο ισχυρό weapon. Επισής, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι εχθροί όσο μεγαλύτερο Gear Level διαθέτουν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εσάς για να τους βγάλετε από τη μέση και να τους προξενήσετε damage.

Επιπλέον, όπως προαναφέραμε στο Breakpoint, υπάρχουν 4 διαφορετικά classes με τον NOMAD να μπορεί να αλλάξει class στη διάρκεια του παιχνιδιού, ανάλογα με την στρατηγική που θέλετε να ακολουθήσετε. Φυσικά και κάθε class έχει έναν unique χαρακτήρα, για αυτό και ανάλογα με την «εξειδίκευση» σας μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε συγκεκριμένα abilities ή να είστε σε θέση να κουβαλήσετε συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Hit ‘n miss!

Αναμφίβολα, το Ghost Recon Breakpoint φαίνεται να επιτυγχάνει σε μεγάλο ποσοστό το όραμα των δημιουργών του, καθώς συνδυάζει μοναδικές δυνατότητες εξερεύνησης του massive κόσμου του με έντονο το survival στοιχείο και κυρίως «εγκεφαλικό» tactical gameplay, το οποίο έχει μια ροπή προς το ρεαλισμό. Tα environments σε μαγεύουν και σε γενικές γραμμές τα γραφικά είναι αρκετά πλούσια και ξεχωρίζουν για την ποικιλομορφία τους, ενώ και η ηχητική επένδυση δεν υπολείπεται σε ποιότητα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία του παιχνιδιού (που όπως με την περίπτωση του Wildlands) δείχνουν πρόχειρα και κακοστημένα.

Το κυριότερο ενδεχομένως θέμα του έχει να κάνει με την ύπαρξη πολλών game-breaking bugs που χαλούν τη συνοχή του τίτλου και αποτελούν δείγμα του ότι η Ubisoft δεν κατόρθωσε μέσω του testing να ελέγξει και να τεστάρει επαρκώς την απεραντοσύνη του κόσμου του. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε αμέτρητα glitches, textures που δεν φορτώνουν σωστά, αλλά και περιπτώσεις που NPCs εξαφανίζονταν (λες και άνοιξε η γη και τους κατάπιε). Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις game-breaking bug αφορούσε στο Marking ability του drone μας (το οποίο για κάποιο ανεξήγητο λόγο) δεν λειτουργούσε σωστά και είμασταν αναγκασμένοι να αρχίσουμε ξανά από την αρχή). Οι περιπτώσεις είναι δυστυχώς πολλές και σίγουρα δεν θυμίζουν μια “polished” ΑΑΑ παραγωγή, η οποία θα έπρεπε να είχε κάποια από αυτά τα ζητήματα λυμένα (τα updates θα υπάρξουν σίγουρα μέσα στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, αλλά η εικόνα της «βιαστικής» παραγωγής δεν απαλείφεται εύκολα).

Επιπλέον, σίγουρα δεν θα είναι λίγοι οι gamers που θα γκρινιάζουν με μια ακόμη επιτηδευμένη προσπάθεια για ενίσχυση των κερδών του παιχνιδιού μέσω των microtransactions. Το θετικό είναι ότι δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό το gameplay, άρα δεν θα εμπλακείτε σε μια pay-to-win κατάσταση και ως επί το πλείστον περιορίζεται σημαντικά στην αγορά cosmetic items. Τέλος, οι αντιδράσεις της A.I. είναι μάλλον απογοητευτικές, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι εχθροί σας δείχνουν να μην κατανοούν το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους, ενώ στη μάχη διαπιστώσαμε ότι συνήθισαν να ακολουθούν κάθε φορά το ίδιο movement pattern!  

Ghost in the… shell!

To Ghost Recon Breakpoint έχει τον χαρακτήρα ενός game που θα μπορούσαμε να του αποδώσουμε τον «χαρακτηρισμό» της χαμένης ευκαιρίας. Αν και διαθέτει ορισμένα αρκετά ενδιαφέροντα και δυναμικά concepts, παρόλα αυτά η υλοποίηση δυσκολεύεται να περάσει τη… βάση. Εάν οι developers της Ubisoft μπορούσαν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους τεχνικής φύσεως, που ουσιαστικά οι ίδιοι δημιούργησαν ανεβάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά, ενδεχομένως να είχαμε στα χέρια μας ένα από τα καλύτερα tactical shooters όλων των εποχών. Ακόμη κι έτσι όμως, το Ghost Recon Breakpoint δεν παύει να αποτελεί ένα αρκετά διασκεδαστικό και εξαιρετικά πλούσιο σε content, tactical shooter, που θα το «εκτιμήσουν» και με το παραπάνω οι φανατικοί φίλοι του είδους.

Ανάπτυξη: Ubisoft Paris Έκδοση: Ubisoft Διάθεση: CD Media 

The post Ghost Recon Breakpoint Review appeared first on gameslife!.

Keywords
ghost, ghost, tomb raider, tactical, βασεις, συγκεκριμένο, φως, survivor, world, ghosts, background, map, σημαίνει, extra, heart, pvp, rambo, run, gun, rpg, ubisoft, player, gear, νέα, class, hit, miss, survival, bug, shell, game, πήχη, στρατος, τελος του κοσμου, ξανα, θεμα, νησι, φως, game, ghosts, map, pvp, rpg, ubisoft, αγορα, αξιζει, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δειχνει, δωσει, δειγμα, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εξελιξη, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εχθροι, ζωνη, ιδεες, ιδιο, ειδος, ηχητικη, θετικο, εικονα, μισος, μικρο, μπορειτε, ομαδα, ουτοπια, οραμα, ουσιαστικα, οφελος, πεδιο, περιβαλλον, πυξιδα, ποιοτητα, ροη, πρωταγωνιστες, ροπη, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, στιγμα, τιτλος, υλοποιηση, φαινονται, φυση, φυσικα, φυσικο, φορα, χειροτερα, ωρες, background, βηματα, bug, class, ειμασταν, extra, εμφαση, φιλοι, gear, gun, ηρωας, μοιαζει, pay, παιχνιδι, πήχη, player, run, σημαια, σημαίνει, system, survival, tactical, tech, tomb raider, θεσεις, win, world, χερια
Τυχαία Θέματα