Final Fantasy XII: The Zodiac Age Review

To Final Fantasy XII αφορά ένα fantasy role-playing videogame το οποίο δημιούργησε και κυκλοφόρησε η Square Enix το 2006 για το PlayStation 2. Η εταιρία όμως αποφάσισε να προβεί στην δημιουργία μιας high-definition remaster έκδοσης του παιχνιδιού για το PlayStation 4, το νέο Final Fantasy XII: The Zodiac

Age, για το οποίο και θα μιλήσουμε αναλυτικά στο review που ακολουθεί…

STORY – Δύο χρόνια πριν…

Βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα του βασιλείου Dalmasca, την Rabanstre, εκεί όπου πραγματοποιείται ο γάμος της πριγκίπισσας της Dalmasca, Ashe και του πρίγκιπα της Nabradia, Rasher. Η μοίρα όμως φαίνεται ότι δεν επιφυλάσσει ένα αίσιο τέλος για το συγκεκριμένο ζευγάρι. Η Arcadia Empire εισβάλλει στην Dalmasca και την Nabradia, o Rasher σκοτώνεται κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ παράλληλα ο βασιλιάς της Dalmasca και πατέρας της Ashe, Raminas, δολοφονείται. Ως δολοφόνος του βασιλιά κατηγορείτε ο Dalmascan captain Bash ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο, ενώ επίσης όλοι μαθαίνουν ότι η πριγκίπισσα Ashe αυτοκτόνησε.

Τώρα…

Η Rabanstre βρίσκεται πλέον στα χέρια της Arcadia Empire. Την ηγεσία της πόλης την έχει αναλάβει ο πρίγκιπας της Arcadia, Vayne Solidor. Εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο του νεαρού Vaan, ο οποίος έχει αποφασίσει να εισχωρήσει στο παλάτι με στόχο να πάρει πίσω αυτά που δικαιωματικά ανήκουν στον λαό. Η απόφασή του όμως αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο: με δύο πειρατές, τον Balthier και την Fran (οι οποίοι θέλουν να κλέψουν έναν μαγικό κρύσταλλο που βρίσκεται στο παλάτι), την αρχηγό της Dalmascan Resistance, την Amalia και έναν άνθρωπο ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να ήταν νεκρός… τον captain Bash, ο οποίος κρατείται φυλακισμένος στα μπουντρούμια του παλατιού.

Όλα δείχνουν ότι αυτά που γνωρίζει ο κόσμος σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από δύο χρόνια απέχουν τελικά πολύ από την πραγματικότητα. Τώρα πια όμως έχει φτάσει πλέον η στιγμή να αποκαλυφθεί η αλήθεια!

GAMEPLAY

Στην αρχή του παιχνιδιού έχουμε πρόσβαση μόνο σε έναν playable χαρακτήρα, τον Vaan, ωστόσο στην συνέχεια προστίθενται καινούργια μέλη στην ομάδα μας τα οποία μπορούμε να χειριστούμε κατά την διάρκεια των μαχών. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια μπορούν να προστεθούν στην ομάδα και «guest» χαρακτήρες, οι οποίοι δεν αποτελούν μόνιμη προσθήκη και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε περιορισμένη πρόσβαση στις ικανότητές τους.

Κάθε χαρακτήρας της ομάδας έχει την δυνατότητα να αποκτά ένα μοναδικό στυλ μάχης. Συγκεκριμένα υπάρχουν 12 Zodiac Signs (Knight, Archer, Monk, κ.λπ) κάθε ένα από τα οποία προσφέρει ένα ξεχωριστό φάσμα βελτιώσεων. Αφού επιλέξουμε το Zodiac Sign που θα έχει ο κάθε χαρακτήρας, η επιλογή αυτή δεν μπορεί να αλλάξει στην συνέχεια του παιχνιδιού. Εκτός όμως από το Zodiac Sign κάθε χαρακτήρας διαθέτει επίσης τον δικό του εξοπλισμό και τα δικά του όπλα, τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίζουμε χάρη στα διαθέσιμα shops που υπάρχουν. Σημειώστε βέβαια ότι για να μπορέσει κάποιος χαρακτήρας να χρησιμοποιήσει ένα καινούργιο όπλο ή μια νέα πανοπλία θα πρέπει πρώτα να έχει ξεκλειδώσει το κατάλληλο License.

Οι μάχες του παιχνιδιού πραγματοποιούνται με την μορφή γύρων. Με το που ξεκινάει μια μάχη επιλέγουμε σε ποιόν αντίπαλο θα επιτεθούμε (αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας) και τι είδους επίθεση θα πραγματοποιήσουμε (με χρήση όπλου, με μαγεία, κ.λπ). Για να γίνει κάθε φορά μια επίθεση θα πρέπει πρώτα να έχει γεμίσει ο αντίστοιχος Attack Gauge που υπάρχει στο κάτω μέρος της οθόνης μαζί με τους δείκτες υγείας. Ωστόσο, στην πορεία του παιχνιδιού έχουμε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε το Gambit Battle System. Ενεργοποιώντας το Gambit στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε μια σειρά εντολών για κάθε έναν από τους χαρακτήρες της ομάδας, οι οποίες εκτελούνται αυτόματα κατά τη διάρκεια κάθε μάχης. Οι εντολές αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με επίθεση σε συγκεκριμένους αντιπάλους, με το heal, με την χρήση items που έχουμε στην κατοχή μας κ.λπ. Η χρήση του Gambit προφέρει στους παίκτες τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τις τεχνικές και τις τακτικές που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν σε κάθε μάχη ξεχωριστά.

Μετά από την ολοκλήρωση κάθε μάχης οι χαρακτήρες μας κερδίζουν experience points (EXP), χάρη στους οποίους μπορούν να αναβαθμίζουν το επίπεδό τους, αλλά και πόντους που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να ξεκλειδώσουν καινούργια Licenses και διάφορα items. Το περίεργο εδώ είναι ότι οι μάχες δεν μας εξασφαλίζουν καθόλου χρήματα (gil). Τα χρήματα μπορούμε να τα βρούμε είτε σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού με την μορφή των Treasure Chests, είτε να τα κερδίσουμε. Συγκεκριμένα το παιχνίδι μας δίνει πρόσβαση στα Post Bills, σε αγγελίες δηλαδή που βάζουν διάφοροι άνθρωποι μέσα από τις οποίες ζητάνε να εξουδετερωθούν συγκεκριμένα τέρατα. Κάθε φορά που καταφέρνουμε να φέρουμε εις πέρας μια τέτοια αποστολή κερδίζουμε και το ανάλογο ποσό χρημάτων. Εννοείται φυσικά ότι όσο πιο δύσκολη είναι η αποστολή που αναλαμβάνουμε, τόσο αυξάνεται και ο χρηματικό ποσό που μπορούμε να κερδίσουμε.

Εκτός όμως από το κομμάτι των μαχών και γενικά την εξουδετέρωση αντιπάλων, το The Zodiac Age προσφέρει και άλλες επιλογές παιχνιδιού. Πιο αναλυτικά, αρκετές φορές αναλαμβάνουμε να ολοκληρώσουμε αποστολές οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την πλοκή της ιστορίας (πχ να βρούμε κάποιο άτομο που έχει χαθεί), ενώ επίσης συχνά καλούμαστε να λύσουμε και διάφορα puzzles (για παράδειγμα να ενεργοποιήσουμε κάποιους κρυφούς διακόπτες, να ανακαλύψουμε μυστικά περάσματα κ.α). H αλήθεια είναι ότι οι μάχες σε συνδυασμό με τις διάφορες αποστολές και τα puzzles προσφέρουν στον παίκτη μια αρκετά μεγάλη ποικιλία κάτι το οποίο καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα δεν κουράζει επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα ίδια και τα ίδια.

ΓΡΑΦΙΚΑ – ΗΧΟΣ

Από άποψη γραφικών το The Zodiac Age μας άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις. Εάν για παράδειγμα κάνουμε σύγκριση του The Zodiac Age με το original παιχνίδι του 2006 είναι προφανές ότι τα γραφικά έχουν δεχθεί τεράστια αναβάθμιση, κάνοντας όμως σύγκριση του παιχνιδιού με έναν next gen τίτλο, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα δεν φαίνεται τόσο θεαματικό. Βέβαια κατά τη γνώμη μου επειδή έχουμε να κάνουμε με έναν remastered τίτλο η πιο σωστή και πιο δίκαιη σύγκριση γραφικών είναι η πρώτη. Γενικά θα δείτε ότι ο σχεδιασμός τόσο των χαρακτήρων όσο και των environments παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις, ενώ το πιο εντυπωσιακό κομμάτι των γραφικών το συναντάμε αναμφίβολα στα cutscenes.

Από πλευράς ήχου τώρα το παιχνίδι μας δίνει πρόσβαση τόσο στο original score που έχουμε αγαπήσει όσο και σε μια νέα αναβαθμισμένη ορχηστρική έκδοση. Η αλήθεια είναι ότι και δύο versions είναι εξίσου δυναμικές και ευχάριστες ακουστικά, οπότε είναι καθαρά επιλογή σας το ποιά από αυτές θα επιλέξετε να σας συντροφεύσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Final Fantasy XII: The Zodiac Age δείχνει πως πραγματικά πρέπει να είναι ένα σωστό remastered video game! Προσφέρει όλα όσα γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στην original έκδοση – την καταπληκτική ιστορία, το ωραίο και εύκολο στην χρήση σύστημα μάχης και την υπέροχη μουσική υπόκρουση, ενώ παράλληλα έρχεται με αρκετές βελτιώσεις, αναβαθμισμένα γραφικά και νέο ορχηστρικό score. Αυτό που μπορώ να πω λοιπόν είναι ότι είτε έχετε παίξει την original version στο παρελθόν είτε όχι, το The Zodiac Age είναι σίγουρα ένα παιχνίδι που αξίζει να βρίσκεται στην συλλογή σας.

Ανάπτυξη: Square Enix Έκδοση: Square Enix Διάθεση: CD Media

The post Final Fantasy XII: The Zodiac Age Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα