Commodore Amiga: a Visual Compendium

Αυτό το καλοκαίρι, η Amiga έκλεισε 30 χρόνια ζωής. Αυτό το γεγονός κάποιους τους αφήνει ασυγκίνητους και αδιάφορους, αλλά όσοι έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο computing με αυτό το θρυλικό μηχάνημα… πιστέψτε με, συγκινούνται. Μια εξαιρετική ιδέα για να εορτάσουμε το γεγονός είναι ένα απίστευτο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τη Bitmap Books και που μας έστειλε το funstock.co.uk για παρουσίαση.

Το Commodore Amiga:

a Visual Compendium πατάει στη συνταγή του αντίστοιχου βιβλίου για τον C64. Είναι ένας φόρος τιμής για ένα ρετρό μηχάνημα, με έμφαση στο εικαστικό κομμάτι, στα γραφικά, τα χρώματα, τις μορφές και τα σχέδια που έχουν στιγματίσει με ανεξίτηλα χρώματα τις πρώτες ψηφιακές αναμνήσεις μας. Στα δισέλιδα σαλόνια λοιπόν δεν θα βρείτε κουραστικά κείμενα και νοσταλγικά ταξίδια με λέξεις, αλλά με εικόνες: χορταστικά pixel arts, εικαστικά από εξώφυλλα ή κουτιά και εικόνες παιχνιδιών, χάρτες ή και εικαστικά από τις αγαπημένες loading screens, με λιτά συνοδευτικά κείμενα. Ο πρόλογος έχει γραφτεί από τον θρύλο Stoo Cambridge (καλλιτέχνης γραφικών στη Sensible Software) που τον θυμόμαστε από παιχνίδια όπως Cannon Fodder, Sensible Soccer, κ.λπ. Στα κείμενα συμμετέχουν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες της εποχής όπως οι David Perry (Supremacy), Dino Dini (Kick Off, Goal!), Jon Hare (Sensible Software), Ron Gilbert (LucasArts) και πολλοί ακόμα.

Συνολικά παρουσιάζονται πάνω από 140 τίτλοι της Amiga από μεγάλους και μικρούς εκδοτικούς οίκους (Activision, Bullfrog, Cinemaware, Core Design, Gremlin Graphics, Ocean και πολλοί άλλοι). Το καλό είναι ότι ο σχεδιαστής και παραγωγός του βιβλίου Sam Dyer, δεν σταμάτησε μόνο στα παιχνίδια, καθώς η Amiga δεν ήταν μια παιχνιδομηχανή. Το συγκεκριμένο μηχάνημα ήταν γνωστό και για το demoscene, μια κοινότητα προγραμματιστών/καλλιτεχνών που έφτιαχναν συνθέσεις ήχου/εικόνας που αναδείκνυαν τις δυνατότητες της Amiga, τα λεγόμενα demo (καμία σχέση με τα σημερινά demo, όπως αποκαλούμε τις δοκιμαστικές εκδόσεις ενός παιχνιδιού). Προς τιμή του λοιπόν, ο Sam Dyer έχει συμπεριλάβει δέκα σελίδες αφιερωμένες στο demoscene, ενώ γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα αντιγραφών X-Copy. Ήταν μια εποχή που η πειρατεία κυριαρχούσε, ειδικά σε χώρες όπου δεν είχε διαδοθεί ακόμα η έννοια του καταστήματος όπου πήγαινες να αγοράσεις videogames. Το X-Copy λοιπόν ήταν ο ήρωας που δεν εξυμνήθηκε ποτέ και ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη να τον ξαναβλέπεις μετά από τόσο καιρό.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Commodore Amiga: a Visual Compendium (πέρα από τα γενικότερα υψηλά επίπεδα παραγωγής και την εκτύπωση λιθογραφίας), είναι το μέγεθός του. Είναι από τα πιο χορταστικά έντυπα της κατηγορίας με 420 σελίδες. Για να τα πούμε ωμά, είναι πολύ χοντρό, βαρύ βιβλίο με παρουσία: φοράει ένα εξώφυλλο jacket (με την εσωτερική πλευρά να φέρει τις υπογραφές της ομάδας που έφτιαξε την Amiga 1000, όπως ήταν γραμμένες στην «κοιλιά» της) και όλο μαζί μπαίνει σε μια χαρτονένια θήκη, συνθέτοντας ένα πολυτελές πακέτο. Το εγχείρημα υποστηρίχτηκε από πρότζεκτ στο Kickstarter, όπου συνολικά 3,078 υποστηρικτές χρηματοδότησαν με 129,866 λίρες το βιβλίο, κερδίζοντας διάφορα δώρα, κονκάρδες, soundtracks, αφίσες. Αυτές οι ειδικές ανταμοιβές βέβαια προορίστηκαν μόνο στους υποστηρικτές του βιβλίου.

Το Commodore Amiga: a Visual Compendium θα το βρείτε στα 40 EUR στο site της Funstock. Είναι ένα απίστευτο ταξίδι στον χρόνο, καμωμένο με αγάπη, που οφείλει να έχει κάθε ευσυνείδητος «αμιγκάς» της εποχής.

The post Commodore Amiga: a Visual Compendium appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα