Call of Duty: Black Ops Cold War Review

Ψυχρός Πόλεμος… εκεί κάπου στη δεκαετία των 80s, με την παρηκμασμένη Σοβιετική Ένωση να πλησιάζει στο τέλος της και τις Η.Π.Α και NATO να παίζουν το ρόλο του «προστάτη» του Ελεύθερου κόσμου. Ρήγκαν, Γκορμπατσόφ, απειλή του πυρηνικού αφανισμού και μια υφήλιος χωρισμένη σε στρατόπεδα και σφαίρες επιρροής. Πέραν όμως τους πολιτικού γίγνεσθαι της εποχής, είναι η μουσική, οι ταινίες, τα ρούχα,

τα ήθη, η τεχνολογία και τα games των 80s που εξιτάρουν και ξυπνούν αναμνήσεις σε όλους εκείνους που ανήκουν στο ηλικιακό group των 35+ (αλλά και στους μικρότερους που τους αρέσει να «ψαχουλεύουν» την ιστορία). Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όταν η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος χρησιμοποιείται σε ένα semi-fictional game setting, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι σε επίπεδο ατμόσφαιρας, η συνταγή πολύ δύσκολα θα αποτύχει (ειδικότερα όταν έχουμε να κάνουμε με μια blockbuster AAA παραγωγή με απεριόριστα production values όπως είναι το Call of Duty). Το Black Ops Cold War λοιπόν όπως μπορείτε να συμπεράνετε και από τον τίτλο του, μας βάζει για τα καλά σε ψυχροπολεμικό κλίμα, εξετάζοντας και περιγράφοντας μια εποχή που όλος ο κόσμος ήταν συνηθισμένος στο να κρατάει την ανάσα του, χωρίς να ξέρει τι του ξημερώνει. Δέστε τις ζώνες σας λοιπόν και ετοιμαστείτε για ένα άλμα 40 και πλέον χρόνων πίσω στο χρόνο…

Those Russkies!

To Black Ops Cold War ουσιαστικά πρόκειται για ένα direct sequel στο CoD: Black Ops του 2010. Το story επικεντρώνεται στη παρουσίαση ενός νέου πράκτορα της τάξεις της CIA (στην ειδική ομάδα των Black Ops, η οποία θεωρείται «classified» όσο δεν πάει…), ο οποίος ονομάζεται Bell (όταν ξεκινήσετε μπορείτε να επιλέξετε το φύλο του ήρωα σας, όπως επίσης και ορισμένα attributes που αφορούν στο mentality σας πάνω στη μάχη). Στην ομάδα των πρακτόρων που θα ενταχθείτε, πρόκειται να συναντήσετε ορισμένους παλιούς γνώριμους όπως είναι οι Alder, Frank Woods και Alex Mason, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν στο βίαιο και underground κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.

Ακολουθώντας τη πλοκή ενός κλασσικού χολιγουντιανού action movie των 80s, στόχος σας είναι να εντοπίσετε τον Perseus, μια σκιώδη φιγούρα που σύμφωνα με το σενάριο του παιχνιδιού, φαίνεται να εργάζεται για λογαριασμό των Σοβιετικών και στόχος του δεν είναι άλλος από το να σπείρει το χάος και την καταστροφή. Αν και το σενάριο του πιο πρόσφατου Call of Duty δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, παρόλα αυτά ταξιδεύει τους παίκτες σε πολλές τοποθεσίες στον κόσμο, ενώ υπάρχουν και αφηγηματικά flashbacks που θα σας πάνε ακόμη και μέχρι το Βιετνάμ του 1968.

Σε γενικές γραμμές, αν και το single player mode του παιχνιδιού δεν διαρκεί παραπάνω από 5 με 6 ώρες max, ωστόσο διαθέτει μία από τις καλύτερες ατμόσφαιρες που έχουμε δει στη σειρά, μεταδίδοντας στην εντέλεια το 80s feeling και τα vibes της εποχής. Μάλιστα, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πολλά σεναριακά twists, καθώς κατά τη διάρκεια του single player campaign, θα υπάρξουν αρκετές στιγμές που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό (και για να μην ξεχνιόμαστε στο CoD: Black Ops Cold War, θα συναντήσετε και τον Πρόεδρο Ρήγκαν στη virtual εκδοχή του).

Αν και πρόκειται για ένα ακόμη «παραδοσιακό» Call of Duty, όπου σε κάθε βήμα σας θα επικρατεί ένας μίνι gunblazing πανικός, παρόλα αυτά οι developers της Treyarch έδωσαν αρκετούς πόντους και στο stealth κομμάτι, καθώς υπάρχει και αυτή η δυνατότητα για εκείνους που θέλουν μια διαφορετική προσέγγιση στο gameplay. Η προσθήκη του στοιχείου του stealth, αδιαμφισβήτητα χαρίζει μια ποικιλομορφία στο παιχνίδι, ενώ οι δημιουργοί του έχουν προσθέσει το αρκετά ενδιαφέρον concept των διαλόγων, όπου οι επιλογές που θα κάνετε in-game επηρεάζουν ακόμη και το τέλος του παιχνιδιού (στο Cold War υπάρχουν multiple endings που αυξάνουν κάπως το replayability του σύντομου σε διάρκεια campaign), ενώ και οι side missions που θα επιλέξετε μπορούν να διαμορφώσουν την τελική εικόνα του κόσμου του Cold War. Χωρίς αμφιβολία, η αίσθηση αυτού του κυνηγητού ανάμεσα στη γάτα και στο ποντίκι που σου καλλιεργεί το παιχνίδι, πλαισιωμένο από την ίντριγκα και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τα «έργα και τις ημέρες» των μυστικών υπηρεσιών, θα σας κάνει να εύχεστε το single player campaign να προσέφερε τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο παιχνιδιού. Ακόμη κι έτσι όμως, αποτελεί μια πολύ καλή και rewarding εμπειρία.

Multiplayer WarGames!

To single player λοιπόν μοιάζει σαν μια ακόμη καλή «προθέρμανση» για το multiplayer που κακά τα ψέματα για ένα ακόμη Call of Duty, αποτελεί το… κυρίως πιάτο. Είναι εμφανές ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στο Multiplayer, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα είδος συνέχειας στο single player, με το story που το διανθίζει να διαδραματίζεται 4 χρόνια μετά, προσφέροντας φυσικά την ίδια ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα. Στο multiplayer του Cold War θα εμπλακείτε σε μάχες που εκτείνονται σε διαφορετικές χώρες, με τα 10 maps του να απεικονίζουν χώρες στην Κεντρική Αφρική, ενώ παράλληλα θα ταξιδέψετε στην Ανατολική και Δυτική Γερμανία και φυσικά στις H.Π.Α και στη Σοβιετική Ένωση. Όπως και στα περισσότερα CoD έτσι και εδώ πρόκειται να συναντήσετε μια σημαντική ποικιλία από multiplayer modes, με αρκετά «κλασικά» (όπως είναι τα team deathmatch, domination, free for all, kill confirmed κ.ά) να πραγματοποιούν το comeback τους, αλλά και ορισμένες αρκετά ευχάριστες φρέσκες προσθήκες.

Συγκεκριμένα, στο VIP Escort 6v6 players, μια ομάδα προσπαθεί να φυγαδεύσει και να προστατεύσει έναν VIP και η άλλη κάνει τα πάντα για να σταματήσει τη μεταφορά του, ενώ το Fireteam: Dirty Bomb, στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος έως και 40 παίκτες (χωρισμένοι σε 10 άτομα ανά ομάδα) είναι ένα διαρκές search and destroy, όπου η κάθε ομάδα καλείται να συγκεντρώσει τα uranium caches, να εντοπίσει τις dirty bombs και να τις πυροδοτήσει. Τέλος, ένα ακόμη νέο mode που συγκεντρώνει μπόλικο ενδιαφέρον είναι το Combined Arms, στο οποίο δύο ομάδες που αποτελούνται από 12 παίκτες, όπου αρχικά θα πρέπει να πολεμήσουν για την κατάληψη μιας ειδικής ζώνης, σε ένα παιχνίδι όπου η άμυνα και η  επίθεση διαδέχονται η μία την άλλη.

Σε επίπεδο gameplay πολλά από τα concepts που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του multiplayer του Call of Duty δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Cold War. Για αυτό και πριν να πέσετε με τα μούτρα στη μάχη μπορείτε να ορίσετε προσεκτικά το loadout τους, αλλά και να κάνετε level up στα όπλα σας. Αναμφίβολα, η προοπτική του upgrading στα όπλα σας, αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο που αυξάνει το ενδιαφέρον, έτσι ώστε να παίζετε ξανά και ξανά. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι για μια ακόμη φορά το Multiplayer ενός CoD τίτλου προσφέρει μια “rock solid” εμπειρία παιχνιδιού, καθώς η ροή της δράσης είναι γρήγορη, η συνεργασία ανάμεσα στις MP ομάδες θεωρείται κλειδί για την επίτευξη των στόχων, ενώ ο καταιγιστικός ρυθμός που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της σειράς δεν απουσιάζει και στο Cold War. Φυσικά, μην περιμένετε και εδώ κάποια έντονη διαφοροποίηση, καθώς οι developers ακολούθησαν έναν αρκετά safe και δοκιμασμένο δρόμο… Άλλωστε πολλές φορές δεν υπάρχει λόγος να πειραματιστεί κάποιος με μια ήδη πετυχημένη συνταγή.

Φυσικά, η όλη Multiplayer εμπειρία που προσφέρει το Cold War συμπληρώνεται από το “fan favorite” Ζοmbie mode, το οποίο επιστρέφει με ψυχροπολεμικά vibes και αυτό με τη σειρά του. Το story κλασικό… απόκρυφα πειράματα των Ναζί που πήγαν στραβά σε ένα bunker κάπου στην ανατολική Γερμανία και ναι… όπως πολύ σωστά μπορείτε να φανταστείτε οι ορδές των απέθαντων δεν πρόκειται να σας αφήσουν να πάρετε ανάσα. Ουσιαστικά και το zombie mode εντάσσεται στον κόσμο του παιχνιδιού, προσφέροντας ουσιαστικά ένα μίνι story χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, με την ονομασία Requiem (τα νέα κεφάλαια θα είναι δωρεάν και θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον).

Φυσικά και εδώ δεν θα συναντήσετε κοσμογονικές αλλαγές, καθώς θα πρέπει να επιβιώσετε από τα απανωτά κύματα των zombies που κατευθύνονται απειλητικά προς το μέρος σας. Μια ευχάριστη προσθήκη είναι ότι σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα για εσάς και την ομάδα σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία “Exfil” και να δραπετεύσετε με ελικόπτερο (φυσικά μέχρι να φτάσει το ελικόπτερο να σας παραλάβει οι αριθμοί των zombies που θα σας κυνηγούν θα αυξάνονται διαρκώς δευτερόλεπτο με το δευτερόλεπτο)! To αίσθημα της επιβίωσης και η κατακόρυφη αύξηση της αδρεναλίνης που το συνοδεύει, για μια ακόμη φορά είναι ο καλύτερος λόγος για να «λιώσετε» με ένα ακόμη «καλοκουρδισμένο» zombie mode.

From Russia with love…

Σε τεχνικό επίπεδο, ένα ακόμη Call of Duty βάζει πολύ ψηλά τον πήχη τόσο στα visuals, όσο και στον ήχο. Τα διαφορετικά μέρη του κόσμου στα οποία θα μεταφερθείτε εσείς και η ομάδα σας είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, από τις αχανείς αφιλόξενες ζούγκλες και το γκρίζο urban περιβάλλον του Βερολίνου και άλλων πόλεων μέχρι τις χιονισμένες εκτάσεις, τις ερήμους και τις γραφικές πεδιάδες, πραγματικά θα χορτάσουν τα μάτια σας από το υψηλό επίπεδο της λεπτομέρειας και τη μοναδική ποικιλομορφία που συνοδεύει την κάθε περιοχή. Τα δε special visual effects που συνοδεύουν κάθε setting κόβουν την ανάσα και σας μεταφέρουν για τα καλά μέσα στο κλίμα της σύγκρουσης. Μοναδική παραφωνία είναι ότι κάποια character models μοιάζουν εξαιρετικά φτωχά, σε σύγκριση με άλλους χαρακτήρες που σε αφήνουν με το στόμα ανοικτό.

Σε Xbox Series X το παιχνίδι τρέχει απροβλημάτιστα στα 4Κ πετυχαίνοντας το sweet spot των 60 fps, ωστόσο στο παλαιότερο «απλό» Xbox One (αλλά και σε PC εμφανίστηκε το ίδιο πρόβλημα) διαπιστώσαμε Lag στα cutscenes, κάτι το οποίο είναι πολύ αρνητικό (έως… απαράδεκτο) για μια ακριβή παραγωγή όπως είναι ένα game που ανήκει στη σειρά Call of Duty (ελπίζουμε ότι κάποιο μελλοντικό patch θα διορθώσει την κατάσταση). Όσον αφορά, τον ήχο και εδώ θα σας δημιουργηθεί η επιθυμία να τσιτώσετε την ένταση, καθώς ο εξαιρετικά δυναμικός ήχος και τα πεντακάθαρα voice-overs (αν και στο voice acting λείπουν μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου που έχουμε δει στο παρελθόν όπως π.χ. ο Gary Oldman και ο Ed Harris), είναι βέβαιο ότι θα σας βάλουν για τα καλά στο mood της καταιγιστικής δράσης.

Εκρηκτικό, ατμοσφαιρικό, με την ίδια πετυχημένη συνταγή στο multiplayer και με ένα από τα καλύτερα single player campaigns που έχουμε δει ποτέ στη δημοφιλή σειρά, το Black Ops Cold War είναι ένας τίτλος που μπορεί ναι μεν να μην ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις καρδιές των fans του Call of Duty. Βέβαια ακόμη και εάν δεν ανήκετε στη μεγάλη community του CoD και απλώς θέλετε να εξερευνήστε ένα ποιοτικό first-person shooter, θεωρούμε ότι αξίζει να του ρίξετε μια ματιά, καθώς το πλούσιο περιεχόμενο του, είμαστε σίγουροι ότι θα σας κρατήσει για αρκετό καιρό απασχολημένους.

Ανάπτυξη: Treyarch / Raven  Έκδοση: Activision Διάθεση: AVE 

The post Call of Duty: Black Ops Cold War Review appeared first on gameslife!.

Keywords
call of duty, black, ops, black, call of duty, ops, xbox one, nato, υφήλιος, γίγνεσθαι, games, group, game, aaa, sequel, cod, cia, bell, underground, movie, single, player, max, vibes, maps, team, free, vip, bomb, zombie, νέα, zombies, russia, πήχη, urban, models, xbox, series, sweet, fps, lag, patch, voice, mood, community, activision, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, εξτρα, ξανα, χωρες, αφρικη, βημα, γατα, γερμανια, δωρεαν, ηχος, μουσικη, ονοματα, περιοδος, ρουχα, ρυθμος, ταινιες, ψεματα, aaa, cia, fps, games, game, maps, russia, urban, αυξηση, αξιζει, αμυνα, αναμνησεις, ατμοσφαιρα, βιετναμ, γίγνεσθαι, δυνατοτητα, δοθει, δυτικη, ηθη, υπαρχει, εποχη, επιθυμια, τεχνολογια, ζωνες, ιδια, ιδιο, ειδος, υφήλιος, εικονα, ηχο, κυματα, κλιμα, λειτουργια, ματια, μινι, μπορειτε, ναζι, ομαδα, παντα, οτι αξιζει, ουσιαστικα, παρουσιαση, περιβαλλον, ποντικι, ροη, ρολο, σεναριο, σειρα, συνταγη, σοβιετικη ενωση, στομα, τιτλος, φυλο, φυσικα, φορα, χαος, ωρες, activision, group, ανηκει, bell, bomb, sequel, cod, community, δαφνες, free, ενωση, κομματι, καρδιες, lag, sweet, max, μια ματια, models, μοιαζει, mood, nato, ομαδες, patch, παιχνιδι, πήχη, player, movie, series, single, team, underground, vibes, vip, voice, zombie, zombies
Τυχαία Θέματα