Borderlands 3 Review

Looter shooter σημαίνει Borderlands και Borderlands σημαίνει looter shooter… Τέλος!  Αναμφίβολα, πριν από δέκα χρόνια η Gearbox δημιούργησε τη δική της «σχολή». Αν και κάποιοι το χαρακτήρισαν ως Diablo με όπλα ή Doom με loot, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι το πρώτο Borderlands

είχε τον δικό του χαρακτήρα και την δική του διαφορετική ταυτότητα. Η run ‘n gun φιλοσοφία, ο πανέμορφος κόσμος, οι brutal Mad Max πινελιές, η απόκοσμη ατμόσφαιρα, οι θεοπάλαβοι χαρακτήρες και φυσικά ο αξεπέραστος κι εμβληματικός πολυλογάς… Claptrap, κατάφεραν να αφήσουν για πάντα το στίγμα τους στον κόσμο του gaming. Μετά το πρώτο μέρος της σειράς, δημιουργήθηκε μια φανατική κοινότητα, η οποία «έλιωσε» τόσο τα Borderlands 2, όσο και το Borderlands: Pre-Sequel (μπορείτε να θυμηθείτε το review του The Handsome Collection εδώ). Τα μέλη της δεν θα μπορούσαν παρά να ζουν και να αναπνέουν για μια συνέχεια και ύστερα από 7 χρόνια από το Borderlands 2 έφτασε η στιγμή για να βουτήξουν ξανά σε ένα σύμπαν που έχει απίθανα gunfights, άπειρο loot και φυσικά… βουνά από τρέλα!

Επιστροφή στον Pandora και στην αγκαλιά της Lilith!  

H Gearbox δεν θέλησε να αλλάξει το main setting του σύμπαντος του Borderlands, για αυτό και στο νέο game της σειράς, οι παίκτες καλούνται να απομυζήσουν και πάλι στο έπακρο τον πλανήτη Pandora (κι όχι μόνο…). Το story του νέου παιχνιδιού της σειράς, ξεκινάει 7 χρόνια μετά τα γεγονότα του Borderlands 2, ρίχνοντας τους τίτλους τέλους σε πολλά από τα story arcs που είδαμε στα προηγούμενα games και παράλληλα ανοίγοντας νέους δρόμους για ιστορίες που θα εξερευνήσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον (δημιουργώντας έτσι μπόλικο χώρο για expansions, DLCs και sequels).

Όλα ξεκινούν όταν τέσσερις σκληροτράχηλοι vault hunters (Zane, Amara, Moze και FL4K) καταφθάνουν στον Pandora και συντάσσονται με τους Crimson Raiders, μια στρατιωτική οργάνωση που προσπαθεί να συμμαζέψει την άναρχη κατάσταση στον Pandora (some things never… change). Υπό την ηγεσία της Lilith οι Crimson Raiders καλούνται να αντιμετωπίσουν την Tyreen Calypso και τον δίδυμο αδελφό της, Troy, οι οποίοι ελέγχουν την οργάνωση “Children of the Vault”, στην οποία έχουν προσχωρήσει οι bandit tribes και «όλα τα καλά παιδία» του Pandora. Μάλιστα, η Tyreen και ο Troy είναι Sirens, πράγμα που σημαίνει ότι με τις superhuman powers που διαθέτουν δεν θα περάσετε και πολύ… εύκολα.

Ακολουθώντας τη δομή των προηγούμενων games της σειράς, στόχος σας είναι να φτάσετε πρώτοι σε μια σειρά από great vaults, ξεκλειδώνοντας άπειρα πλούτη και υπερδυνάμεις. Οι βετεράνοι της σειράς θα διαπιστώσουν πολύ εύκολα, ότι ακολουθείται και στο story η ίδια πετυχημένη συνταγή σε σχέση με τα προηγούμενα games της σειράς. H δομή παραμένει ίδια, ωστόσο το καλό είναι ότι θα ξεφύγετε από τα στενά όρια του Pandora και εξερευνήσετε και άλλους πλανήτες – τοποθεσίες. Σε γενικές γραμμές, αν και χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, το story του main campaign είναι καλογραμμένο, με προσεγμένους χαρακτήρες και story arcs, ενδιαφέροντες διαλόγους με παλιούς και νέους NPCs και φυσικά αρκετό «αρρωστημένο» χιούμορ. Παίζοντας έντονα με τα themes που προβάλλουν την έννοια της αυτοθυσίας και της ευθύνης, το core gameplay που επικεντρώνεται σε αχαλίνωτο looting ‘n shooting μάλλον επισκιάζει το story, το οποίο δεν σας κρύβουμε ότι έχει τα πάνω του και τα… κάτω του. Εμφανώς οι δημιουργοί του 3ου Borderlands δεν είχαν την πρόθεση για πειραματισμούς και ακολούθησαν τo ίδιο (σχεδόν) μονοπάτι, τόσο στο στυλ όσο και στη δομή του story. Άλλωστε το gameplay είναι αυτό που μετράει και όπως θα δούμε και παρακάτω έχει υποστεί σημαντικό ρετουσάρισμα σε αρκετά από τα επιμέρους σημεία του…

The art of looting ‘n shooting!

H πρώτη κίνηση σας στο παιχνίδι είναι να επιλέξετε την class που θεωρείτε ότι είναι πιο αντιπροσωπευτική στο στυλ παιχνιδιού σας. Αδιαμφισβήτητα, ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Borderlands 3 να ξεχωρίζει είναι η ποικιλομορφία που διακρίνει την εκάστοτε class, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ήρωας όχι μόνο διαθέτει τη δική του ξεχωριστή «ταυτότητα», αλλά παράλληλα λειτουργεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο στο πεδίο της μάχης.

Για παράδειγμα, η Amara είναι μια Siren με elemental δυνάμεις, ο Zane εξειδικεύεται πιο πολύ στις ranged επιθέσεις αλλά και στην άμυνα (με την χαρακτηριστική ενεργειακή ασπίδα που τον προστατεύει), ο FL4K σίγουρα κλέβει την παράσταση με το summoning των «pets» του, ενώ τέλος η “gunner” της παρέας, Moze, μπορεί να σπείρει τον όλεθρο και την απόλυτη καταστροφή με το mech της. Κάθε ήρωας από την προαναφερθείσα τετράδα αποτελεί και μια διαφορετική «εμπειρία» την ώρα του παιχνιδιού και ο ξεχωριστός τρόπος που συμπεριφέρονται, αν μη τι άλλο αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αντοχή του Borderlands 3 στο χρόνο. Αναμφίβολα, δεν υπάρχει πιο rewarding πράγμα για έναν fan της σειράς, ο οποίος μπορεί να «εξερευνήσει» τον κάθε ήρωα ξεχωριστά και να αποκομίσει κάθε φορά και από μια διαφορετική εμπειρία παιχνιδιού (οι βετεράνοι της σειράς θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για να δαπανήσουν άπειρες ώρες και να χάσουν πολλές ώρες ύπνου).

Σε περίπτωση που έχετε παίξει κάποια από τα παλαιότερα Borderlands, δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε ότι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Μπροστά σας απλώνεται ένας (σχεδόν) open-world κόσμος, τον οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε μέσω μιας «παραδοσιακής» free roaming λογικής, αντιμετωπίζοντας εχθρικές συμμορίες και μοχθηρά τέρατα, αλλά και πανίσχυρα bosses που θα θελήσουν να μπουν εμπόδιο στο δρόμο σας. Αν και μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε μέσα στο παιχνίδι, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για να δείτε το story να εξελίσσεται, ολοκληρώνοντας μια σειρά από main και side-quests. Εκτός από το να ξεπαστρεύετε ανελέητα και χωρίς οίκτο τους αντιπάλους σας, θα πρέπει να γίνετε experts στην εξοικονόμηση ammo, health, αναβαθμίζοντας παράλληλα τα abilities του ήρωα σας, μέσω τριών διαφορετικών skill trees. Για μια ακόμη φορά, η τέχνη της επιβίωσης, σε συνδυασμό με την στρατηγική προσέγγιση κάθε μάχης ξεχωριστά και τα γρήγορα αντανακλαστικά, είναι τα τρία κύρια στοιχεία του gameplay που έρχονται σε πρώτο πλάνο στον πιο πρόσφατο τίτλο της Gearbox.

Αν και οι core μηχανισμοί του gameplay είναι αναλλοίωτοι, παρόλα αυτά οι developers της Gearbox επενέβησαν εκεί που έπρεπε κάνοντας το παιχνίδι να είναι ακόμη πιο dynamic και διασκεδαστικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα games της σειράς. Η αίσθηση βέβαια που αποκομίζεις από τις πρώτες κιόλας ώρες του παιχνιδιού είναι ότι έχεις ενώπιον σου το πιο αναβαθμισμένο και “evolved” Borderlands… ever. Αυτή η «εξέλιξη» αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στα shooting mechanics, όπου κακά τα ψέματα στα προηγούμενα games ήταν η «αχίλλειος πτέρνα». Εδώ, έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιο ρεαλιστικό και με καλύτερη απόκριση. Παράλληλα, οι developers δούλεψαν και στην βελτίωση της κίνησης, όπου πλέον η δυνατότητα του χαρακτήρα να σκαρφαλώνει και να πραγματοποιεί slides είναι ορισμένες από τις ευχάριστες προσθήκες που έχουν γίνει στον τομέα της κίνησης.

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι μάχες έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και βγάζουν προς τα έξω περισσότερο δυναμισμό. Οι εχθροί καλύπτονται πιο αποτελεσματικά (δείγμα της αναβαθμισμένης Α.Ι.), ενώ τα διαφορετικά πλανητικά environments φέρνουν κάθε φορά και διαφορετικούς αντιπάλους στο προσκήνιο, οι οποίοι θέλουν και κάθε φορά διαφορετική «μεταχείριση» για να τους… περιποιηθείτε όπως τους αξίζει. Όσον αφορά τα διαθέσιμα όπλα; Εδώ γίνεται πραγματικός χαμός, τόσο με την ξεχωριστή ποικιλία τους, όσο και με τις εναλλακτικές δυνατότητες που σας προσφέρουν! Ακόμη και εάν σας αρέσει ένας συγκεκριμένος τύπος όπλου (που προέρχεται από κάποιον συγκεκριμένο κατασκευαστή) είναι πρακτικώς αδύνατον να περάσετε όλο το παιχνίδι με αυτό, ακόμη και εάν θέλετε να το εξαντλήσετε μέχρι εκεί που δεν πάει. Στα weapons, η φαντασία των developers έχει πραγματικά οργιάσει, ενώ τα ποτάμια από loot που ρέουν εν αφθονία, σίγουρα θα κάνουν τους φίλους του είδους να μην θέλουν να… σταματήσουν ποτέ… των ποτών!

Τόσο τα επίπεδα εθισμού, όσο και τα υψηλά επίπεδα πρόκλησης που προσφέρει το looter shooter της Gearbox είναι βέβαιο ότι θα σας κρατήσουν απασχολημένους για πάρα πολύ καιρό! Με τη διάρκεια του single player campaign να ξεπερνάει για πλάκα τις 30 ώρες και το multiplayer co-op να αποτελεί έναν αφόρητα διασκεδαστικό λόγο για περισσότερο «λιώσιμο», είμαστε βέβαιοι ότι πολύ δύσκολα θα ξεκολλήσετε. Βέβαια, δεν λείπουν κι ορισμένες παραφωνίες, με τα bullet-sponge bosses, κληροδότημα από το The Borderlands: Pre-Sequel, να κάνουν τη ζωή σας σούπερ δύσκολη. Για αυτό και μάλλον θα πρέπει να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή σε αρκετά από τα μεταγενέστερα boss fights που θα δώσετε (μάλλον θα αγανακτήσετε πολλές φορές, φωνάζοντας: «ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ;» με πολλά ακόμη συνοδευτικά μπινελίκια). Τέλος, το User Interface και ο τρόπος που διαχειρίζεστε το inventory σας δεν είναι ομολογουμένως και από τα πιο «φιλικά» που υπάρχουν, για αυτό και θα πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή μέχρι να το συνηθίσετε.

Αυθεντική διασκέδαση μέχρι το… κόκκαλο!

Ο οπτικοακουστικός τομέας δεν θα μπορούσε παρά να φανερώνει τον AAA χαρακτήρα του παιχνιδιού. Στο επίπεδο των γραφικών και πιο συγκεκριμένα του art direction, η cell-shaded καρτουνίστικη λογική που παραπέμπει σε ένα «ζωντανό» graphic novel «σήμα κατατεθέν» της σειράς, επιστρέφει. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά πλούσιo, η over-the-top και συγχρόνως απόκοσμη ατμόσφαιρα είναι με μία λέξη: «φανταστική», το τοπίο μαγευτικό και η υπερβολική έμφαση στην λεπτομέρεια κάνει τον κάθε χώρο του παιχνιδιού να σου μεταδίδει μια «ζωντανή» και γεμάτη αίσθηση. Δείτε το σε ένα 4K monitor ή TV και σίγουρα θα μείνετε έκθαμβοι από την εικαστική προσέγγιση του παιχνιδιού που μοιάζει με έναν πολύχρωμο καμβά. Δυστυχώς, τα εξαιρετικά γραφικά επισκιάζονται κάπως από συχνά performance drops. Είτε επιχειρήσετε να το τρέξετε στα 30fps, είτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στα 60fps, όταν το πράγμα «βαραίνει» στην οθόνη σας, τότε δεν θα αποφύγετε τα slowdowns και τα pop-ins, καθώς αυτό που διαπιστώαμε είναι ότι πολλές φορές τα textures φορτώνουν αργά (ενδεχομένως να χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για polish στα γραφικά). Επίσης, μικρό αλλά σημαντικό θέμα είναι και το κακό lip-synching που διαπιστώσαμε ότι συμβαίνει σε ορισμένους NPCs. Ο δε ήχος και η μουσική επένδυση αγγίζει υψηλά στάνταρ ποιότητας, με τα sound effects να διακρίνονται για την μεγάλη ποικιλία τους.

Ολοκληρώνοντας το review μας πάνω στο Borderlands 3, δεν σας κρύβουμε ότι το διασκεδάσαμε με την ψυχή μας. Μπορεί να μην ανακαλύπτει το τροχό και να μην εξελίσσει σε μεγάλο βαθμό το sub-genre που πρεσβεύει (και για το οποίο μάλιστα έθεσε τις βάσεις), παρόλα αυτά κατορθώνει να μεταδώσει μια μοναδικά solid και πλούσια εμπειρία παιχνιδιού, που οι fans θα «τιμήσουν» και με το παραπάνω. Όσοι βέβαια δεν ανήκαν στους λάτρεις του looting ‘n shooting εξ’ αρχής, πολύ δύσκολα θα πειστούν για να το δοκιμάσουν, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για μία ακόμη εξαιρετική δουλειά από την Gearbox. Αφόρητα εθιστικό και γεμάτο, βελτιωμένο στα σημεία, ιδανικό για multiplayer co-op, με εκπληκτική ατμόσφαιρα και χιούμορ, αλλά και με τεράστια αντοχή στο πέρασμα του χρόνου, το Borderlands 3 αν μη τι άλλο ρίχνει με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία σε ένα μοναδικό ταξίδι φαντασίας που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια…

Ανάπτυξη: Gearbox Έκδοση: 2K Games  Διάθεση: CD Media

The post Borderlands 3 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
σημαίνει, gearbox, diablo, doom, run, gun, mad, max, άπειρο, game, games, sequels, troy, themes, στυλ, art, class, fan, free, συγκεκριμένο, experts, health, dynamic, single, player, boss, user, aaa, performance, βασεις, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, madwalk, τελος του κοσμου, ξανα, πλανητες, αυλαια, δουλεια, ηγεσια, ηχος, θεμα, μουσικη, τυχη, ψεματα, ωρα, aaa, boss, games, game, mad, αγκαλια, αξιζει, αμυνα, ασπιδα, άπειρο, ατμοσφαιρα, αφθονια, βουνα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δομη, διδυμο, ευκολα, υπαρχει, ενεργεια, εννοια, επρεπε, ερχονται, εχθροι, τεχνη, ζωη, ιδια, ιδιο, υπομονη, κινηση, κυρια, λογο, μικρο, μπορειτε, παντα, οθονη, ορια, πεδιο, πιο πολυ, πλακα, ψυχη, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, στιγμα, στυλ, συμπαν, σουπερ, ταυτοτητα, τυπος, τρια, φαντασια, φυσικα, φορα, χιουμορ, ωρες, art, health, βηματα, sequel, class, δαφνες, free, diablo, doom, experts, εμφαση, fan, gearbox, γινετε, gun, ηρωας, ιδανικο, user, max, μοιαζει, μπροστα, dynamic, παιχνιδι, player, pop, ποταμια, troy, run, σημαίνει, single, ταξιδι, themes, της παρεας, top, world, ξεκινησε, performance
Τυχαία Θέματα