Balan Wonderworld Review

To platform genre εκ φύσεως σου βγάζει μια πιο νοσταλγική διάθεση, καθώς θυμίζει τα χρόνια στις χρυσές εποχές των 80s και των 90s που το gameplay ήταν πολύ πιο απλό. Μερικά άλματα, συλλογή από bonus items, επίλυση απλοϊκών puzzles και μάχη με bosses στο τέλος του επιπέδου και… βουρ για το επόμενο επίπεδο. Για πολλά χρόνια, η εν λόγω απλοϊκή προσέγγιση στη φόρμουλα του gameplay ήταν εκείνη που κατάφερε να κερδίσει εκατομμύρια gamers, ενώ παράλληλα μπόρεσε

να αντέξει και στο πέρασμα των ετών. Για αυτό και ορισμένα platforms μπορούν ακόμη και σήμερα να υιοθετήσουν μια λογική στο πλαίσιο του… «old but gold»! Το 3D platform Balan Wonderworld, πίσω από το οποίο έχουν δουλέψει ορισμένα από τα πιο δημιουργικά ταλέντα που στο παρελθόν είχαν βάλει την υπογραφή τους στα Sonic the Hedgehog, σίγουρα επιχειρεί να μας μεταδώσει αυτό το feeling των απλών και καλών old-school platforms, έχοντας μπόλικες επιρροές από τη σειρά Spyro the Dragon και από τα Mario games. Ωστόσο, εν έτει 2021, το μεγάλο «στοίχημα» και ζητούμενο βέβαια (όπως και στα περισσότερα platform games αυτού του τύπου),  δεν είναι απλώς να δημιουργήσεις ένα λειτουργικό platform, αλλά να ανακαλύψεις τους τρόπους που θα «εκμοντερνίσουν» μια κλασική φόρμουλα… Για να δούμε λοιπόν στο review που ακολουθεί εάν το Balan Wonderworld έχει κάτι παραπάνω να μας δώσει, εκτός από τα καθιερωμένα jumps, puzzles, mini-games, boss fights και unlockables… 

Ο κόσμος του Balan Wonderworld εστιάζει στο μαγευτικό θέατρο Balan. Με οδηγό τον μυστηριώδη αινιγματικό μαέστρο Balan (μια ολίγον τι γκροτέσκα φιγούρα που ακροβατεί ανάμεσα στο τρομακτικό και στο αστείο), οι πρωταγωνιστές του σόου, Emma και Leo, καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις ειδικές ικανότητές τους, εξερευνώντας την αλλόκοτη και φανταστική χώρα του Wonderworld. Εδώ μνήμες και οράματα από τον πραγματικό κόσμο αναμειγνύονται με τα αγαπημένα πράγματα των ανθρώπων. Δώδεκα διαφορετικές ιστορίες με ανθρώπινο πρόσημο, περιμένουν τους πρωταγωνιστές μας στο Wonderworld, κάθε μία με τις δικές της μοναδικές ιδιαιτερότητες. Ουσιαστικά κάθε κόσμος στο Balan Wonderworld αντιπροσωπεύει και μια ανθρώπινη οντότητα, η οποία φέρει το βάρος των δικών της προβλημάτων. Οι βασανιστικές εμμονές, η μοναξιά, αλλά και το concept της απώλειας και της ατυχίας στη ζωή είναι ορισμένα από τα main themes που αντικατοπτρίζουν κάθε πολύχρωμο κόσμο του Balan Wonderworld. Αποστολή των Emma και Leo είναι να συλλέξουν τα απαραίτητα collectables και να νικήσουν το boss στο τέλος κάθε επιπέδου, πραγματοποιώντας μετά το πέρας της μάχης ένα ειδικό… dancing act (ιδιαίτερος λόγος για αυτό δεν υπάρχει… απλώς γιατί έτσι).

Ο κεντρικός πυρήνας του action platform gameplay περνάει μέσα από τη χρήση ειδικών costumes, όπου το καθένα χαρίζει το δικό του special ability. Για παράδειγμα, μια στολή μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε καλύτερα άλματα, φτάνοντας σε σημεία που πριν δεν μπορούσατε, ενώ ένα άλλο costume να σας χαρίσει καλύτερο attack. Η ποικιλία σε costumes είναι μπόλικη (πάνω από 80) και σίγουρα δεν θα σας δυσαρεστήσει, όμως στη διάρκεια της περιπέτειας σας ο χαρακτήρας σας μπορεί να εναλλάσσει real-time μόνο τρία από αυτά τα. Ενδεικτικό είναι ότι εν αντιθέσει με το μεγαλύτερο ποσοστό των παιχνιδιών του είδους, ο χαρακτήρας σας δεν διαθέτει τη δυνατότητα για άλματα, μόνο εάν τη συγκεκριμένη ιδιότητα του τη χαρίσει το ανάλογο costume! Πάντως, δεν σας κρύβουμε ότι η φαντασία στα διαθέσιμα costumes φτάνει και περισσεύει, καθώς μπορείτε να μεταμορφωθείτε από μία χαριτωμένη αραχνούλα μέχρι σε… φούσκα και σε κινητό κανόνι!

Αν και δεν σας κρύβουμε ότι ομολογουμένως τα costumes πρόκειται για ένα ενδιαφέρον concept ως μηχανισμός του gameplay που διέπεται από μπόλικη φαντασία, η εναλλαγή τους δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι δεν έχει και ιδιαίτερο βάθος και αυτό συμβαίνει γιατί ότι κι εάν κάνετε στο παιχνίδι επικρατεί η λογική του… one-button. Οι developers του Balan Wonderworld, θέλοντας προφανώς να κρατήσουν τον χαρακτήρα του παιχνιδιού όσο πιο απλό γίνεται ακολούθησαν αυτή τη λογική, όμως δεν σας κρύβουμε ότι εν έτει 2021 ακόμη και σε ένα platform, η ύπαρξη ενός single button υποβαθμίζει πάρα πολύ την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει. Και σε αυτό το σημείο, μπορούμε να εντοπίσουμε και το βασικότερο πρόβλημα στο χειρισμό του παιχνιδιού, καθώς μπορεί η χρήση των costumes να είναι ένα ενδιαφέρον concept του gameplay, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα είστε αναγκασμένοι να εναλλάσσετε ξανά και ξανά το ένα costume το ένα μετά το άλλο (θα σας τσαντίσει αυτό να είστε σίγουροι) μόνο και μόνο για να εκτελέσετε ορισμένες moves που είναι εντελώς basic! Αυτό το αδιάκοπο rollover ανάμεσα σε απλά moves λόγω του μηχανισμού των costumes, πραγματικά διαπιστώσαμε ότι δεν… παλεύεται και ότι καταντάει εκνευριστικό.

Η εναλλαγή των costumes γρήγορα αποδεικνύει τον ελαττωματικό και κακό σχεδιασμό που τη διέπει, όμως κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο “ατόπημα” των developers είναι ότι δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα παιχνίδι που να έχει φυσιολογική ροή και ρυθμό. Το feeling που σου αφήνει το Balan Wonderworld είναι ότι σε επίπεδο gameplay mechanics βρίσκεται ακόμη στην εποχή του… PlayStation 1! Σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν αισθανθήκαμε ότι υπήρχε μια μεταβλητή που να  επηρεάζει την κίνηση μας και η αίσθηση είναι ότι το παιχνίδι ξεκάθαρα στερείται από χαρακτήρα στους μηχανισμούς του. Η κίνηση όχι μόνο δεν έχει την κατάλληλη ροή για να υποστηρίξει την όποια δράση, αλλά και ουσιαστικά δεν υπάρχει και η κατάλληλη απόκριση, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημιουργοί του είτε επαναπαύθηκαν στην προαναφερθείσα λογική του απλουστευμένου gameplay, είτε απλώς δεν θέλησαν καν να ασχοληθούν.

Πάντως, το στοιχείο της εξερεύνησης αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, με τα επίπεδα να είναι γεμάτα από collectibles που η μεγάλη ποικιλία τους δεν θα δυσαρεστήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς fans του είδους των platforms. Από gems και ειδικά αγαλματίδια μέχρι μαγικά αυγά, κάθε επίπεδο είναι διάσπαρτο από πολλά αντικείμενα, που η συλλογή τους ανοίγει πρόσθετες δυνατότητες και αποκαλύπτει διάφορα νέα σημεία και paths στα καλοσχεδιασμένα επίπεδα του παιχνιδιού. Όπως βέβαια κάθε platform που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και εδώ πρόκειται να συναντήσετε μια σειρά από διασκεδαστικά mini-games, που όμως η εμπειρία που προσφέρουν δεν είναι σε όλα η ίδια. Για παράδειγμα, τα sports-based mini games είναι τέρμα διασκεδαστικά, ενώ για παράδειγμα το Balan’s Bouts ανήκει στις περιπτώσεις που θα επιχειρήσουν να διαλύσουν το νευρικό σας σύστημα.

Αν και οι μηχανισμοί του gameplay δεν καταφέρνουν να πείσουν ούτε… πεντάχρονο, ωστόσο τα visuals με τους ζωντανούς χρωματισμούς και το ιδιαίτερο (και αδιαμφισβήτητα “cute”) chibi art style να κυριαρχούν, σίγουρα αποδεικνύουν ότι έχει γίνει καλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα. Τα δε costumes είναι καλοσχεδιασμένα και τα επίπεδα βρίθουν από ζωντάνια, με τα backgrounds τους να διακρίνονται για τη μοναδική ποικιλία, αποτελώντας δείγμα ότι οι developers της Azrest κατάφεραν να ξεδιπλώσουν πλήρως τη φαντασία και το δημιουργικό τους ταλέντο. Σε καλά επίπεδα και η μουσική επένδυση, μόνο που δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει gameplay για να τη στηρίξει περισσότερο (το οξύμωρο και το λογικό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο).

Ολοκληρώνοντας, το Balan Wonderworld δυστυχώς αποτυγχάνει στους μηχανισμούς του gameplay, εκεί δηλαδή που όλα τα platforms οφείλουν να παίρνουν «δέκα με τόνο». Χωρίς να προσφέρει την ομαλή αίσθηση της κίνησης, όπως τα περισσότερα games στην κατηγορία του, δυστυχώς ο τίτλος της Square Enix μοιάζει περισσότερο με ένα HD remastered game 20ετίας που δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως  στο “απαιτητικό” σήμερα του gaming. Εάν αποδεχθείτε την ιδέα ότι πρόκειται να παίξετε ένα retro platform με σχεδόν παλαιολιθικά gameplay mechanics, τότε ενδεχομένως το Balan Wonderworld να μπορέσει να σας κινήσει το ενδιαφέρον. Σε αντίθετη περίπτωση μάλλον θα το προσπεράσετε…

Ανάπτυξη: Azrest Έκδοση: Square Enix Διάθεση: CD Media

The post Balan Wonderworld Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα