Assetto corsa: Γύρος προθέρμανσης

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ένα race car driving sim κατάφερε να προσφέρει κάτι ριζικά καινούριο στο χώρο. Την τελευταία δεκαετία είδαμε αρκετές προσπάθειες και σημαντικά βήματα να γίνονται στο δρόμο προς τη δημιουργία ενός πιο ρεαλιστικού εξομοιωτή, με πολλές αναβαθμίσεις και καινοτομίες στα engines των τίτλων που κατά διαστήματα κυκλοφόρησαν. Τις περισσότερες φορές, κυρίως για εμπορικούς λόγους, οι κυκλοφορίες

σε αυτό το χώρο δεν κατάφεραν να κρατήσουν ούτε τον πιο casual car sim racer. Οι τίτλοι έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, οι περισσότεροι δεν είχαν καμία σχέση με simulator και ας έλεγαν το αντίθετο στις διαφημίσεις τους, τα physics ήταν λάθος, ο χειρισμός κακός, το multiplayer προβληματικό κ.ο.κ.

Όλα αυτά, κυριολεκτικά από εκεί που δεν το περιμέναμε, φιλοδοξεί να τα διορθώσει η γνωστή στο χώρο των πιο real racing simulators , η Ιταλική Kunos Simulazioni ήδη από την »early access» version του Assetto Corsa που είναι διαθέσιμη στο Steam! Επικοινωνήσαμε με έναν από τους δημιουργούς του και με έκπληξη ομολογουμένως διαπιστώσαμε πως ο συνομιλητής μας μίλαγε άπταιστα Ελληνικά! Ο Αριστοτέλης Βασιλάκος, υπεύθυνος σε όλα τα μέρη του project, μας μίλησε με χαρά και αισιοδοξία για τον τίτλο, που με γοργά βήματα οδεύει προς την κανονική κυκλοφορία και κερδίζει τις εντυπώσεις!

Μας είπε για τη μακρόχρονη σχέση του με το αυτοκίνητο και το μηχανοκίνητο αθλητισμό και απάντησε σε όλες τις απορίες πολύ υπομονετικά και αναλυτικά. Είχε έρθει η ώρα λοιπόν να δούμε και να εξετάσουμε οι ίδιοι αυτή την «πρώιμη» κυκλοφορία.
Φορτωμένοι λοιπόν με μεγάλες προσδοκίες τρέξαμε για πρώτη φορά στο PC τον τίτλο.

Μενού, Γραφικά και Ρυθμίσεις

Ξεκινώντας το παιχνίδι , το απλό και ευδιάκριτο μενού επιλογών σας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσετε όπως εσείς θέλετε τον αγώνα που θα ακολουθήσει. Στην παρούσα έκδοση (0.20.4) είναι ενεργό και το multiplayer αλλά για αυτό θα μιλήσουμε παρακάτω. Χρειάζεται περίπου 15Gb χώρο στο δίσκο σας και τρέχει σε windows vista, windows 7, windows 8 και 8.1 . Σαν minimum απαιτεί 2Gb ram , κάρτα γραφικών hd6450, GTX460 και άνω και όσον αφορά τον επεξεργαστή, ένας core 2 duo 2.4ghz ή AMD Athlon 64 X2 2.8 GHz το λιγότερο. Αν και για την καλύτερη εμπειρία συστήνει αρκετά πιο «ακριβό» hardware (AMD Radeon HD 7870, Nvidia GeForce GTX 660, AMD Six-Core CPU, Intel Quad-Core CPU) Στις ρυθμίσεις αφού βρείτε τις καλύτερες για το σύστημά σας, προστίθεται ένα πολύ λειτουργικό μενού για τα χειριστήρια που θα χρησιμοποιήσετε. Τιμονιέρες, πεντάλ, χειρόφρενα, ιδιοκατασκευές, ποντίκια, gamepads και πληκτρολόγια, όλα υποστηρίζονται και στην περίπτωσή μας χωρίς καθόλου κόπο ρυθμίσαμε τον εξοπλισμό μας και σώσαμε τις ρυθμίσεις μας για μελλοντική χρήση.

Στο κυρίως θέμα…

Ρυθμίσεις έτοιμες, τιμονιέρα στη θέση της και έτοιμοι να δοκιμάσουμε στα γρήγορα έναν αγώνα επιλέγοντας μεταξύ μιας μεγάλης γκάμας από αυτοκίνητα, πίστες και event στο κυρίως μενού αγώνων. Η Kunos έχει πάρει για το Assetto Corsa άδειες χρήσης απο τους περισσότερους κολοσσούς κατασκευαστές αυτοκινήτων (όπως Ferrari, Lotus, Mercedes, McLaren, BMW, KTM, Tatuus…) έτσι κάθε μοντέλο που υπάρχει στο παιχνίδι να έχει κυριολεκτικά περάσει από τα χέρια τους και να έχει μετρηθεί από την ομάδα των developer με σκοπό την πιστότερη μεταφορά του στο virtual κόσμο του AC. Συνεχώς προστίθενται νέες άδειες, νέα αυτοκίνητα και πίστες καθώς η εταιρία εγγυάται πως θα υποστηρίζει το παιχνίδι με νέο υλικό και αναβαθμίσεις τουλάχιστον μέχρι το 2018! Σχεδόν όλες οι ρυθμίσεις ενός πραγματικού αυτοκινήτου είναι διαθέσιμες στο χρήστη. Οι πίστες είναι όσο πιο κοντά στις αληθινές μιας και είναι σκαναρισμένες με laser στην πιο μικρή λεπτομέρεια με σωστή απόδοση των διαστάσεων/αναλογιών του χώρου σε σχέση με τα αυτοκίνητα. Στην simulator πλευρά του AC θα παρατηρήσετε πως έχει γίνει πρόβλεψη ακόμα και για τη συμπεριφορά των ελαστικών, την πίεση, τη θερμοκρασία και τόσες πολλές άλλες λεπτομέρειες που είτε έλειπαν από άλλους τίτλους είτε δεν απέδιδαν σωστά στο σύνολο. Όλα κυλάνε ομαλά και ήρθε η ώρα να πατήσουμε το γκάζι… Ξεκινάει ο αγώνας, τα γραφικά είναι πεντακάθαρα και ρεαλιστικά, η θέση του οδηγού σωστή αν χρησιμοποιήσετε την headcam και ο ήχος των αυτοκινήτων που μαρσάρουν πριν ξεκινήσουν θα σας κάνει να σφίξετε τα δόντια από την ανυπομονησία καθώς θα περιμένετε να δοθεί το σήμα εκκίνησης. Ακριβώς τη στιγμή που ξεκινάτε με τέρμα γκάζι και νιώθετε το τιμόνι να τρίζει στα χέρια σας το Assetto Corsa θα αρχίσει να επαληθεύει την αισιοδοξία του κ.Βασιλάκου όταν μας μίλαγε για αυτόν τον τίτλο.



Δοκιμάσαμε διαφορετικά αυτοκίνητα για να διαπιστώσουμε ότι όλα ήταν ξεχωριστά και με τις real ιδιαιτερότητές τους. Η εμπειρία των δημιουργών και ο απίστευτος προγραμματισμός στα physics που έκανε ο κ.Βασιλάκος σιγουρεύουν μια από τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα με τα race driving simulators αν όχι την πρώτη, μιας και τεστάρουμε ένα μη ολοκληρωμένο προϊόν. Η καταπληκτική αίσθηση οδήγησης και συμπεριφοράς του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με τις ρεαλιστικές αναλογίες και ένα engine που επιτρέπει υψηλά καρέ και πολλά αυτοκίνητα ταυτόχρονα, συνθέτουν μια πρόταση που δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη από τους fan των αγώνων με αυτοκίνητα.

Multiplayer

Εδώ οι developers ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Στην έκδοση που τεστάραμε το multiplayer χρησιμοποιεί ένα σύστημα booking αγώνων, το οποίο γίνεται εύκολα κατανοητό και είναι αρκετά εύχρηστο. Αν και προς το παρόν είναι υπο κατασκευή , μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε υπαρχοντες server ή αν είστε έμπειρος χρήστης να ξεκινήσετε τον δικό σας dedicated server. Η multiplayer πλευρά του Assetto Corsa είναι πολύ καλά δομημένη όσον αφορά το τι γίνεται δικτυακά για να αποδίδει ομαλά και χωρίς προβλήματα τις κινήσεις όλων των οδηγών, δίνοντας έτσι ακόμα ένα βαθμό στις επιλογές που έκανε η ομάδα του AC για αυτό το κομμάτι. Υπέροχη εμπειρία λοιπόν και το multiplayer και ας βρίσκεται ακόμα όπως είπαμε σε early accessalpha έκδοση!

Συμπέρασμα

Το Assetto Corsa θα το εκτιμήσετε καλύτερα αν έχετε πραγματική σχέση με την γρήγορη οδήγηση και διαθέτετε μια αξιοπρεπή τιμονιέρα. Ένας τίτλος που δεν εστιάζει στις πωλήσεις και στη διαφήμιση αλλά στις απαιτήσεις των χρηστών και των οπαδών/οδηγών αγώνων με αυτοκίνητα. Αν και σε early access έκδοση είναι πιο πλήρης από πολλούς ανταγωνιστικούς τίτλους και πραγματικά μας έκανε εντύπωση η απουσία προβλημάτων απο τις πρώτες κιόλας εκδόσεις. Φτιαγμένο από ανθρώπους με το σχετικό πάθος για το αυτοκίνητο, πλήρως παραμετροποιήσιμο ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι όσο περίπλοκο θέλει ο χρήστης και με ένα σύστημα βοηθειών που επιτρέπει την εκπαίδευση ακόμα και του πιο «νέου» οδηγού αγώνων. Αν προσθέσετε και την δυνατότητα για modding που παρέχεται απο το ίδιο το AC, μιλάμε για μια πολύ δυνατή κυκλοφορία που ήρθε για να μείνει στο χώρο. Ήδη κυκλοφορούν πίστες και αυτοκίνητα απο ανεξάρτητους χρήστες… Ένας must τίτλος αν σας αρέσουν τα car racing simulators.

The post Assetto corsa: Γύρος προθέρμανσης appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα