2Dark Review

Το 2Dark είναι, πραγματικά, ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Είναι σκοτεινό, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι, επίσης, ένα όμορφο παιχνίδι. Είναι παιδί του Frédérick Raynal (ιδρυτή του στούντιο Gloomywood), Γάλλου προγραμματιστή υπεύθυνου στο παρελθόν για τα Alone in the Dark και Little Big Adventure, οπότε καταλαβαίνεις ότι το παιχνίδι περιμέναμε να μας συναρπάσει. Πράγματι, βιώσαμε ένα παιχνίδι το οποίο πάνω από όλα είναι ρεαλιστικό, παράλληλα υιοθετώντας την αισθητική ενός

puzzle game των 90s. Έχει στοιχεία από adventure, survival horror και, πάνω από όλα… stealth.

Η αισθητική μιας παλαιότερης εποχής κάνει τεράστιο contrast με τη σύγχρονη, ρεαλιστική ιστορία και ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Πολλή μαυρίλα και gore, τα οποία «κρύβονται» πίσω από τετραγωνισμένες μορφές από pixel. Όσον αφορά την ιστορία, είσαι ο κύριος Smith (όχι αυτός της Jolie), ενός αποτυχημένου ντετέκτιβ στην πόλη Gloomyditch που, μετά την απαγωγή των παιδιών του και τη δολοφονία της γυναίκας του, προσπαθεί να σώσει όσα παιδιά μπορεί από αυτήν ακριβώς τη μοίρα.

Με το που ξεκινάς να παίζεις σε κερδίζουν αμέσως τα retro γραφικά και το όμορφο soundtrack και ξεχνάς τελείως τη μακάβρια ιστορία (μέχρι να πεθάνεις άδοξα από μια κρυμμένη παγίδα). Ο θάνατος σε αυτό το παιχνίδι έρχεται ακαριαία και βίαια, χωρίς πολλά πολλά. Ο μόνος σου σκοπός στο παιχνίδι είναι να σώσεις όλα τα παιδιά σε κάθε level και να μαζέψεις αρκετές πληροφορίες, ώστε να περάσεις στο επόμενο επίπεδο (αυτό είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις). Οι κακοί δεν κοιτούν ηλικία, καθιστώντας το 2Dark ένα από τα λίγα παιχνίδια που έχουν τολμήσει να δείξουν βία που στοχεύει σε παιδιά. Η ιδέα αυτή, ακόμα και αυτή την εποχή, είναι μεγάλο ρίσκο, και αυτό το στοιχείο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κομμάτι της πρωτοτυπίας του παιχνιδιού.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβεις όσο παίζεις είναι ότι είσαι αδύναμος και οι κακοί καραδοκούν δίχως έλεος. Αν μπεις στο level με διάθεση να τους γαζώσεις όλους, το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνεις σε… χρόνο dt. Πρέπει να είσαι προσεκτικός, να παρατηρείς καλά το πώς φέρονται οι αντίπαλοι, να δημιουργήσεις ένα σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις που θα κάνεις και να μένεις στις σκιές όπου υπάρχουν αντίπαλοι. Το να κρυφτείς βέβαια είναι το μόνο εύκολο, καθώς μεγάλο μέρος κάθε level είναι βυθισμένο στο απόλυτο σκοτάδι. Παρόλο, λοιπόν, που είναι εύκολο να κρυφτείς, θα χρειαστεί σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσεις τεχνητό φως, είτε αυτό είναι ένας αναπτήρας, κερί ή φακός. Θα χρειαστείς το φως πάνω από όλα για να μη πέσεις πάνω σε κάποια ξέμπαρκη παγίδα. Υπάρχουν πολλές, υπάρχουν παντού (πατάς πάνω της = πεθαίνεις… Άδοξα). Ευτυχώς έχεις unlimited inventory το οποίο, αν και πολύ βασικής μορφής, σου χρησιμεύει αρκετά.

Το 2Dark, το οποίο πρόκειται για ένα prject που χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους gamers στο Ulule (το αντίστοιχο του Kickstarter στην Ευρώπη), περιέχει 6 διαφορετικά levels, που κυμαίνονται από ανατριχιαστικά εγκαταλελειμμένα τσίρκο μέχρι ουρανοξύστες και ορφανοτροφεία. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να εμβαθύνω λίγο στο θέμα της «πρωτοτυπίας» του παιχνιδιού. Ο δημιουργός του είχε δηλώσει ότι αυτό το παιχνίδι θα φέρει κάτι πρωτότυπο στα παιχνίδια τρόμου και πραγματικά δεν είχε άδικο. Το stealth κομμάτι του παιχνιδιού βασίζεται στο ρεαλισμό. Εσύ είσαι ένας μεσήλικας πρώην ντεντέκτιβ, οι αντίπαλοί σου μπορεί να είναι 2-3+ μαζί και με καλύτερα όπλα. Το πραγματικά καινούριο, όμως, είναι αυτό το μοναδικό (πλην μακάβριο) contrast ανάμεσα στο ανάλαφρα ανατριχιαστικό artwork με τα υπερβολικά retro pixels και την ωμή βία στη σκοτεινή ατμόσφαιρα της ιστορίας και τα γεγονότα που βιώνεις.

Υπάρχουν μόνο 2 αρνητικά στο παιχνίδι. Το 1ο είναι ότι δεν είναι για «όλους». Η τόσο απροκάλυπτη και ενίοτε σοκαριστική βία δεν είναι για ευαίσθητα στομάχια, καθώς δε μιλάμε για τέρατα ή για ζόμπι αλλά για μικρά παιδιά. Το 2ο αρνητικό είναι ότι τα controls του παιχνιδιού είναι ενίοτε άβολα, αφήνοντάς σου έναν σχεδόν άγριο εκνευρισμό (ο οποίος, βέβαια, στο τέλος απλά σε πεισμώνει περισσότερο να περάσεις το level). Ανακεφαλαιώνοντας, το 2Dark είναι ένα ιδιαίτερα σκοτεινό αλλά και συγχρόνως γοητευτικό παιχνίδι, με ένα πολύ ενδιαφέρον soundtrack, retro αισθητική, προσεγμένη ιστορία και ωμή, ρεαλιστική βία που καταφέρνει να σου παγώσει το αίμα. Οι λάτρεις του είδους σίγουρα θα περάσουν μία ευχάριστη εμπειρία μαζί του.

Ανάπτυξη: Gloomywood Έκδοση: Big Ben Διάθεση: IGE

The post 2Dark Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife