Αποζημίωση £4.600 της Sony σε εκπαιδευόμενο

Ο απόφοιτος σχεδιασμού παιχνιδιών εργάστηκε για τρεις μήνες ως δοκιμαστής 3D γραφικών

Ο Chris Jarvis, απόφοιτος σχεδιασμού παιχνιδιών, ισχυρίστηκε πως εργαζόταν εννιά ώρες την ημέρα στην Guerilla Cambridge στην Βρετανία, στούντιο ανάπτυξης του Killzone: Mercenary, για τρεις συνεχόμενους μήνες το 2012. Επίσης, εργαζόταν για τρεις επιπλέον ώρες τις οποίες δεν πληρωνόταν.

Eίχε συμφωνηθεί να βρίσκεται στο πλάι κάποιου developer ώστε να πάρει άμεση εμπειρία στην ανάπτυξη παιχνιδιών. Αντί για αυτό όμως χρησιμοποιήθηκε

ως δοκιμαστής 3D γραφικών.

''Πρακτικά, πατούσα κουμπιά για να βεβαιωθώ ότι οι εικόνες που είχαν έρθει από την Κίνα λειτουργούσαν'', είπε ο Jarvis. ''Είναι μέρος της φυσιολογικής εργασίας ενός Enviromental Artist'' συμπλήρωσε.'' Είναι μία χρονοβόρα και βαρετή εργασία. Ήμουν στο τέλος της υπερωρίας μου και δεν ήξερα τι να κάνω, έτσι κοίταξα τα δικαιώματά μου και ανακάλυψα ότι νομικά έκανα τη δουλειά ενός υπαλλήλου''.

Αναφέρεται πως ''ενημέρωσε ευγενικά'' την Sony πως αυτή η αλλαγή σήμαινε πως είναι δικαιούχος του κατώτερου μισθού της χώρας. ''''Ήταν πολύ αρνητικοί και μου είπαν πως ήμουν εθελοντής κι έτσι μπορούσα να εργαστώ δωρεάν. Νόμιζα πως θα μου έλεγαν ότι έκαναν λάθος. Αν έβαζαν κάποιον εργαζόμενο να κάνει αυτή τη δουλειά θα τους στοίχιζε £100 την ημέρα. Αλλά μου είπαν πως ήμουν εθελοντής και δεν δικαιούμαι καμία πληρωμή''.

Έτσι ο Jarvis αποφάσισε να μηνύσει την Sony ζητώντας £3.600. Όμως εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη δίκη έλαβε από την Sony τον πλήρες ποσό συν £1.000 ακόμα. Η εταιρία του ζήτησε να υπογράψει συμφωνητικό σιωπής, κάτι που δεν δέχτηκε ο ίδιος.

H Jasmin Patel, νομικός σύμβουλος του Leigh Day, δήλωσε: ''Αν κάποιος εργάζεται συνεχόμενες ώρες... και καταβάλει τον κόπο του για τη εταιρία σε εργασία που αν δεν την έκανε θα χρειαζόταν να πληρωθεί κάποιος άλλος για να την κάνει, τότε μπορεί να θεωρηθεί νόμιμος εργάτης, με δικαίωμα στην πληρωμή. Οι εθελοντές μπορούν να προσληφθούν για δωρεάν εργασία μόνο από φιλανθρωπία, εθελοντικό οργανισμό, φορέα ή οργανισμό που σχετίζεται με συγκέντρωση πόρων. Μπορείς να είσαι εθελοντής εργάτης σε εμπορική εταιρία, αλλά δικαιούσαι ακόμη τον κατώτατο μισθό''.

H Sony αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα