Review: DmC: Devil May Cry

Παράδεισος και Κόλαση!

Info

Εταιρία ανάπτυξης: Capcom

Studio ανάπτυξης: Ninja Theory

Διάθεση: CD Media (210-6854220)

Είδος: hack and slash beat 'em up

Κυκλοφορία: 15/01/2013

Το είδαμε σε: PS3

Κυκλοφορεί επίσης: Xbox 360,PC

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Όταν το 2010 στο Tokyo

Game Show παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το DmC: Devil May Cry προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους οπαδούς της σειράς. Από την μια η παράδοση του τίτλου στην Ninja Theory μετά από 7 χρόνια παρουσίας στα Studios της Capcom (2001-2008) και από την άλλη ριζική αλλαγή που υπέστει η εξωτερική εμφάνιση του κεντρικού πρωταγωνιστή του παιχνιδιού, Dante, ήταν αρκετά ώστε να ξεχειλίσει το ποτήρι και να δημιουργηθούν δύο αντίπαλα στρατόπεδα στον ψηφιακό χάρτη διάφορων μεγάλων Forums. Από την μια αυτοί που επικροτούσαν την προσπάθεια που έκανε η Ninja Theory, όπου μόνο τυχαία δεν είναι με τα Heavenly Sword και Enslaved: Odyssey to the West στο ενεργητικό της, και από την άλλοι οι "Haters" που δεν τους άρεσε τίποτα. Το θετικό είναι ότι η Ninja Theory έβαλε παρωπίδες, έκλεισε τα αυτιά της με κερί για να μην ακούσει τις διάφορες Σειρήνες και έμεινε πιστή στο όραμα της για το πως θέλει να είναι το νέο Devil May Cry. Αυτό που άφησε ανέγγιχτο είναι η ιστορία του παιχνιδιού αλλά κατάφερε να την φέρει πιο πολύ προς τον δυτικό κόσμο και να μας κάνει να δεθούμε με τον Dante. Τώρα το αν το κατάφερε θα το δούμε παρακάτω.

Γιατί και πως ζουν ανάμεσά μας

Το DmC: Devil May Cry διαδραματίζεται στην σύγχρονη εποχή σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από ότι έχουμε συναντήσει στην σειρά μέχρι και σήμερα. Τον κόσμο τον έχουν υποδουλώσει οι δαίμονες οι οποίοι ζουν σε μια παράλληλη διάσταση, που ονομάζεται Limbo, και στον αληθινό κόσμο έχουν κανονική μορφή ανθρώπων ή ακόμα και πραγμάτων. Τα πάντα βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους χάρη στην προπαγάνδα από τα MME, τα οποία και διαχειρίζονται, και ενός αναψυκτικού το οποίο ονομάζεται Virility και μπορεί να ελέγξει το μυαλό των ανθρώπων. Βασικός κακός της υπόθεσης, όπως άλλωστε και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, είναι ο δαίμονας Mundus.

Ο ήρωας μας ξυπνάει με Hangover μετά από μια έξαλλη νύχτα που πέρασε με αιθέριες παρουσίες και πολύ αλκοόλ μέσα στο στο βαν που μένει και συναντάει μια νεαρή μάγισσα, την Kat, η οποία τον ενημερώνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να τον ακολουθήσει και να συμμαχήσει με την μυστική οργάνωση "Order" η οποία πολεμάει τους δαίμονες. Αρχηγός αυτής της οργάνωσης είναι ο Virgil, αδερφός του Dante και δεύτερος γιος του δαίμονα Sparda και της Αγγέλου Eve. Ο Dante και ο Virgil αποτελούν ένα διαφορετικό είδος πλασμάτων, αφού οι γονείς τους ήταν δαίμονας και Άγγελος, το οποίο ονομάζεται Νεφελήμ και είναι οι μόνοι που μπορούν να σκοτώσουν τον Mundus και να αποτινάξουν τον δαιμονικό ζυγό από την ανθρώπινη φυλή. Ο Dante όμως πάσχει από αμνησία και δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε τον αδερφό του αλλά και τίποτα από τα παιδικά του χρόνια και έτσι ταξιδεύει στον κόσμο των δαιμόνων, Limbo, με σκοπό να ανακαλύψει την αληθινή του φύση και να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα από το παρελθόν του. Όπως μπορείτε να καταλάβετε δεν έχουμε ένα τυπικό hack and slash beat 'em up που απλά προχωράτε και εξοντώνεται εχθρούς αλλά βλέπετε στην οθόνη σας να εξελίσσεται μια ιστορία ενός "ανθρώπου" που προσπαθεί από την μια να σώσει την ανθρωπότητα, και από την άλλη να βρει απαντήσεις σε προσωπικές ερωτήσεις που τον βασανίζουν χρόνια.

Σφάζοντας δαίμονες

Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού θα βρεθείτε στο Limbo, ώστε να εξοικειωθείτε με τις κινήσεις του παιχνιδιού, μέσα από την πρώτη πίστα που λειτουργεί σαν tutorial. Η βάση του gameplay παραμένει αμετάκλητη ακολουθώντας το γνωστό hack and slash μοτίβο που γνωρίσαμε στα προηγούμενα Devil May Cry της Capcom. Ο χειρισμός είναι είμαι μεν ακριβέστατος αλλά σε ορισμένα σημεία θα δυσκολέψει τους αρχάριους παίχτες γιατί γίνεται πολύ περίπλοκος και χρειάζεται συνδυασμούς αρκετών κουμπιών. Το οπλοστάσιο του Dante είναι αρκετά πλούσιο και τα όπλα του χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Από την μια τα όπλα του μπαμπά, Demon weapons, και από την άλλη τα όπλα της μαμάς , Angel Weapons, τα οποία τα αποκτάτε μέσα από το παιχνίδι. Επίσης ο Dante έχει τα δυο βασικά του όπλα από την αρχή του παιχνιδιού, το σπαθί Rebelion και τα πιστόλια Ebony και Ivory. Κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι τα combos. Πραγματικά αν είστε ικανοί και γρήγοροι με τα πλήκτρα, τις επιθέσεις και τις εναλλαγές μεταξύ των όπλων θα μπορέσετε να κάνετε εκπληκτικά combos παίρνοντας πολύ καλή βαθμολογία στο τέλος τις πίστας. Επίσης ο Dante μπορεί να χρησιμοποιήσει και διάφορα αντικείμενα για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του ή και ακόμα για να επιστρέψει στην ζωή μετά από κάποιον θάνατο. Τα αντικείμενα αυτά τα αγοράζετε είτε στην αρχή του παιχνιδιού είτε κατά την διάρκεια κάποιας πίστας από ένα άγαλμα αγγέλου που λειτουργεί σαν μαγαζί με αντάλλαγμα red orbs που είναι το βασικό νόμισμα στο παιχνίδι. Τα red orbs παίρνεται σαν επιβράβευση από τους δαίμονες ή από διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν διασκορπισμένα στις πίστες. Επίσης από τους εχθρούς μπορείτε να πάρετε και green orbs, τα οποία αναπληρώνουν λίγο την ζωή σας, και τέλος τα white orbs με τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε τα όπλα σας.
Σε κάθε πίστα υπάρχουν και ορισμένα κρυφά αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να να ψάξετε λίγο παραπάνω να τα βρείτε. Τα αντικείμενα αυτά είναι διάφορα κλειδιά τα οποία ξεκλειδώνουν τις Secret missions που υπάρχουν σε κάθε πίστα. Σε αυτές τις αποστολές θα πρέπει να μέσα σε έναν προκαθορισμένο χρονικό όριο να φέρεται εις πέρας την αποστολή. Οι αποστολές αυτές διαφέρουν και θα συναντήσετε διάφορες όπως για παράδειγμα να σκοτώσετε όλους τους εχθρούς που εμφανίζονται στην οθόνη σας ή να διασχίσετε ένα ειδικά διαμορφωμένο level με δεκάδες χάσματα όπου θα πρέπει να επιστρατεύσετε άλματα για να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια. Υπάρχουν 21 secret missions συνολικά και για να τις δείτε όλες θα πρέπει να πραγματοποιήσετε δύο ή και περισσότερα playthroughs.

Α.Ι, αλί και τρισαλί...

Δυστυχώς η A.I του παιχνιδιού κινείτε σε τραγικά επίπεδα και με λύπη αναφέρουμε ότι η Ninja Theory δεν κατάφερε να συνεχίσει μια πολύ καλή παράδοση της σειράς. Ακόμα και στο τελευταίο επίπεδο δυσκολίας από τα τρία που είναι στην αρχή ξεκλειδωμένα : Human, Devil Hunter και Nephilim, η πρόκληση είναι χαμηλού επιπέδου και θα δυσαρεστήσει τους έμπειρους παίχτες. Λίγη προσοχή χρειάζεται για να μάθετε τις κινήσεις των δαιμόνων, είτε πρόκειται για απλούς εχθρούς είτε για Bosses, και σε λίγα λεπτά έχετε δημιουργήσει την στρατηγική που θα σας βγάλει νικητή στην μάχη. Ορισμένες επιθέσεις από τους εχθρούς δεν βρίσκουν στόχο ενώ άλλες αντί να κάνουν damage σε εσάς κάνουν στους ίδιους τους δαίμονες. Ευτυχώς η κατάσταση σώζεται λίγο με τα νέα επίπεδα δυσκολίας που προστίθενται μετά τα πρώτα credits, αλλά για να τα αποκτήσετε θα πρέπει να περάσετε και από τις 20 missions του παιχνιδιού κάτι που θα σας πάρει περίπου 9 με 10 ώρες.

Οπτικοακουστικός τομέας

Αν και το DmC: Devil May Cry είναι ντυμένο με την Unreal Engine 3, η οποία τα έχει τα χρονάκια της, το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και η Ninja Theory στέκεται στο ύψος της. Πανέμορφα τοπία, χαρακτήρες και εξαιρετικό draw distance θα κρατήσουν το βλέμμα σας αρκετές φορές στην οθόνη σας αποσβολωμένο. Βέβαια υπήρξε μια αντίδραση (τι πρωτότυπο για αυτό το παιχνίδι...) από μια αρκετά μεγάλη μερίδα των φίλων της σειράς όταν ανακοινώθηκε πως ο τίτλος θα τρέχει σε 30 fps αντί για 60 fps. Πολλοί φοβήθηκαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις μάχες καθώς το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες σε αριθμό χαρακτήρων μέσα σε κάθε μάχη. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά γιατί στο παιχνίδι έχει εφαρμοστεί μα εξαιρετική τεχνική, την οποία συναντήσαμε και στο Dragon Dogma, η οποία μπορεί έχει την αίσθηση των 60 frames το δευτερόλεπτο, ενώ πρακτικά το DmC τρέχει στα 30 frames το δευτερόλεπτο.
Για τον ήχο του παιχνιδιού δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, απλά να αναφέρουμε πως η Capcom εξασφάλισε δύο ιδιαίτερα ηχηρά ονόματα για τις ανάγκες του soundtrack, τα συγκροτήματα Noisia και Combichrist. Όσοι λοιπόν είστε λάτρεις των electro/drum and base και Metal Rock κομματιών θα έχετε ακόμα ένα λόγο για να παίξετε ξανά και ξανά το παιχνίδι. Τα κομμάτια που ακούγονται ταιριάζουν γάντι στο παιχνίδι και στην ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το gameplay και έχουμε να κάνουμε με να από τα καλύτερα soundtracks που έχουμε συναντήσει σε video game τα τελευταία χρόνια. Το voice acting κινείται και αυτό με την σειρά του σε υψηλά επίπεδα με τον Tim Phillipps να αποδίδει εξαιρετικά ως Dante.

Τα κομμάτια που ακούγονται ταιριάζουν γάντι στο παιχνίδι και στην ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το gameplay και έχουμε να κάνουμε με να από τα καλύτερα soundtracks που έχουμε συναντήσει σε video game τα τελευταία χρόνια.

Γενικά συμπεράσματα

Το DmC επιβεβαιώνεται πως ήταν ένας πολλά υποσχόμενος και αναμενόμενος τίτλος για το 2013. Κυκλοφορεί σε δύσκολή περίοδο γιατί θα βρει μπροστά του τον επόμενο μήνα το Metal Gear Rising: Revengeance. Το πιο σημαντικό όμως είναι είναι η δικαίωση για την Ninja Theory, όπου αψήφησε τις αντιδράσεις του κοινού και ακολούθησε το όραμα της για ένα διαφορετικό Devil May Cry από ότι είχαμε συναντήσει στο παρελθόν και τα κατάφερε. Βέβαια υπάρχουν μερικά ζητήματα όπως η AI ή η απουσία κάποιου online mode αλλά σε καμία περίπτωση δεν στέκονται ικανά να επισκιάσουν ένα πολύ καλό παιχνίδι.

{youtube}Qlj7A1HWUrM{/youtube}

Άκης Μαύρος

Θετικά:

Ενδιαφέρον σενάριο

Υπέροχο σύστημα μάχης

Εντυπωσιακά γραφικά

Εξαιρετικά soundtracks

ΑρνητικάΔύσκολο στην εκμάθηση μοντέλο χειρισμού Μέτρια Α.ΙΑπουσία Online Multiplayer

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Capcom στην Ελλάδα, CD Media, για τις ανάγκες του Review.
Keywords
devil may cry, dmc, devil, dmc, devil, devil may cry, unreal engine 3, the west, unreal engine, ninja, media, hack, slash, xbox, tokyo, game, studios, capcom, εμφάνιση, forums, sword, enslaved, odyssey, west, mme, hangover, βαν, order, eve, angel, red, green, white, secret, hunter, νέα, unreal, engine, draw, fps, dragon, rock, video, voice, tim, gear, online, ελλαδα, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, νικητη, ονοματα, παιχνιδια, τα νεα, υψος, fps, game, hangover, hunter, mme, slash, the west, xbox 360, αλκοολ, αμνησια, απλα, αυτια, βαθμολογια, βλεμμα, βρειτε, βρισκεται, γινεται, γονεις, δαιμονες, δαιμονας, δειτε, εμφάνιση, εποχη, ζωη, ειδος, θετικο, ηχο, λυπη, λογο, μαμας, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νυχτα, παντα, οθονη, οραμα, παιδικα, πιστη, πιστολια, πιο πολυ, σειρα, τοπια, τρια, τιτλος, φυση, φορα, ψηφιακο, ωρες, green, angel, βαν, white, capcom, dragon, draw, eve, engine, enslaved, ερωτησεις, gear, hack, ηρωας, ιδιαιτερα, κακος, κρυφα, media, μπροστα, ninja, odyssey, παιχνιδι, rock, red, studios, secret, sword, tim, online, tokyo, unreal engine, unreal, unreal engine 3, west, voice, forums
Τυχαία Θέματα