Review - SpongeBob SquarePants: Plankton's Robotic Revenge

H μυστική συνταγή απέτυχε

‘’Οοο, ποιος ζει στη θάλασσα σε ανανά;’’! Αυτή η φράση είναι αρκετή για να καταλάβει ο καθένας από εμάς, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παρακολουθήσει σειρές κινουμένων σχεδίων στην τηλεόραση, πως πρόκειται για τον Μπομπ Σφουγγαράκη. Με αυτή τη φράση ανοίγει το ελληνικό intro της αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων και ταυτόχρονα στη σκέψη μικρών και μεγάλων έρχεται το χαρακτηριστικό χαχανητό του κίτρινου σπόγγου.

Εν έτη 2013 έχουμε την κυκλοφορία του SpongeBob SquarePants:

Plankton’s Robotic Revenge. Μάλιστα, είναι το πρώτο παιχνίδι του franchise που κυκλοφορεί υπό την επίβλεψη της Activision, η οποία απέκτησε τα δικαιώματά του από την χρεωκοπημένη THQ. Αλλά είναι και το πρώτο παιχνίδι με πρωταγωνιστές τον Μπομπ και την παρέα του που κυκλοφορεί σε PS3 και Wii U μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις. Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποια ήταν τα σχέδια της Activision τελικά για το παιχνίδι, αν καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα παιχνίδια που βασίζονται σε σειρές-ταινίες ή αν βλέπουμε και εδώ ‘’μία από τα ίδια’’.

Τα πάντα για τη μυστική συνταγή – Ιστορία

Μία από τις ιστορίες που διαδραματίζονται στον βυθό του Μπικίνι, αφορά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Πλαγκτόν να κλέψει την μυστική συνταγή της Καβουροπάτι από τον ‘’Τραγανό Κάβουρα’’ και τον Ευγένιο Καβούρη. Εκεί επικεντρώνονται και τα γεγονότα του παιχνιδιού.

Ο Πλαγκτόν, με την βοήθεια της τεχνολογίας αυτή τη φορά, θα δημιουργήσει τη δική του στρατιά από ρομπότ και κάνοντας άνω-κάτω τον ‘’Τραγανό Κάβουρα’’ θα πάρει στην κατοχή του το χρηματοκιβώτιο ασφαλείας όπου έχει κρύψει την πολυπόθητη συνταγή της καβουροπάτι ο Καβούρης. Όμως, για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο χρειάζονται τρία μοναδικά κλειδιά τα οποία ο Καβούρης έχει κρύψει σε διαφορετικά σημεία στον βυθό του Μπικίνι. Έτσι, αρχίζει ένας αγώνας μεταξύ της παρέας του Μπομπ Σφουγγαράκη που περιλαμβάνει τους Σάντυ, Καλαμάρη, Πάτρικ και Καβούρη ενάντια στον Πλαγκτόν και τη φαμίλια του για το ποιος θα βρει πρώτος τα κλειδιά. Αυτός, λοιπόν θα είναι και ο κύριος σκοπός σας στο παιχνίδι. Να πάρετε στην κατοχή σας τα κλειδιά και να αποτρέψετε έτσι τον Πλαγκτόν από το να αποκτήσει την μυστική συνταγή και να ‘’κυριαρχήσει’’ τον κόσμο.

Ο Βυθός του Μπικίνι λίγο πριν τον πάτο - Gameplay

Για το περιεχόμενο του παιχνιδιού δεν έχουμε να πούμε πολλά, αφού παρόλο που η τηλεοπτική σειρά είναι δημιουργημένη για κάθε ηλικία αυτό φαίνεται πως απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες ηλικίες. Το μοναδικό του mode είναι το campaign του το οποίο μάλιστα έχει και μικρή διάρκεια. Σε 180 με 200 λεπτά μπορεί κάποιος να το ολοκληρώσει.

Συγκαταλέγεται στο είδος των Action/Adventure. Ουσιαστικά, θα ανακαλύψετε πως πρόκειται για ένα shooter τρίτου προσώπου. Από την αρχή του παιχνιδιού έχετε την ευχέρεια να εναλλάξετε τον χαρακτήρα σας επιλέγοντας ανάμεσα στους πέντε της παρέας του Μπομπ που αναφέραμε παραπάνω. Πέρα από την εμφάνισή τους και το απλό combo του καθένα, όλοι έχουν τις ίδιες δυνατότητες και τα ίδια όπλα. Μιας και αναφέραμε τα όπλα να πούμε πως αυτά χαρακτηρίζονται ως gizmos στο παιχνίδι. Πρόκειται για μια μικρή ποικιλία όπλων -με θέμα την γαστρονομία, αφού εκτοξεύουν μεταξύ άλλων σος και πίτες- τα οποία απαιτείται να ξεκλειδώσετε για κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.

Όπως καταλαβαίνετε τα επίπεδα βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας. Ο σχεδιασμός τους, αν και αρχικά φαντάζει πως θα σας ταξιδέψει σε έναν ενδιαφέρον Βυθό του Μπικίνι αρχίζει να γίνεται επαναλαμβανόμενος μετά τα πρώτα λεπτά. Το σύνολο των εχθρών αποτελείται από ρομπότ με τα διαφορετικά είδη τους να μην ξεπερνάνε τα επτά. Ως είθισται, υπάρχουν και τα κλασσικά Boss Battles, τα οποία είναι συνολικά τέσσερα και δεν χρίζουν ιδιαίτερης δυσκολίας. Είπαμε, είναι παιχνίδι που απευθύνεται σε μικρές ηλικίες.

Όσον αφορά το shooting μέρος του τίτλου μπορούμε να το παρομοιάσουμε με μία απλοϊκή εκδοχή του γνωστού franchise των Sony και Insomniac Games, Ratchet & Clank. Κι αυτό γιατί, όπως προείπαμε, τους εχθρούς σας θα κατατροπώνετε με όπλα που εκτοξεύουν ακτίνες και άλλα καλούδια βασισμένα στην γαστρονομία. Επίσης, τα όπλα σας είναι αναβαθμίσιμα. Πως γίνεται αυτό; Όσο θα εξοντώνετε ρομπότ και θα σπάτε βαρέλια θα σκορπίζονται credits που εσείς θα συλλέγετε, όπως συμβαίνει και στο R&C. Έπειτα, στα Gizmos Shops που υπάρχουν διάσπαρτα στα επίπεδα ή μετά την ολοκλήρωσή των επιπέδων θα χρησιμοποιείτε τα κερδισμένα credits κάθε χαρακτήρα για να ξεκλειδώσετε ή να αναβαθμίσετε όπλα κάνοντάς τα πιο ισχυρά. Στα Gizmos Shops και ύστερα από την ολοκλήρωση κάθε επιπέδου θα μπορείτε να αλλάζετε και τον χαρακτήρα που ελέγχετε.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για έναν διασκεδαστικό shooting μηχανισμό, αλλά η χαμηλή πρόκληση του ίδιου του τίτλου και η περιορισμένη γκάμα όπλων και εχθρών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κολακευτικά σχόλια. Στο μεγαλύτερο μέρος του θα βρεθείτε να έχετε πατημένο συνεχώς το κουμπί των βολών μέχρι να εξοντώσετε και τον τελευταίο εχθρό, ακόμη και στις μάχες με τα bosses.

Ίσως το καλύτερο που παρατηρήσαμε είναι πως υπάρχει η επιλογή τοπικού συνεργατικού παιχνιδιού όπου μπορούν να βρεθούν έως και τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα. Έτσι, μπορεί να προσφέρει μερικές στιγμές συνεργασίας, κάτι ιδανικό για γονείς που θέλουν να γίνουν κι αυτοί παιδιά δίπλα στα παιδιά τους.

Σε θολά νερά κατοικεί ο Σφουγγαράκης - Τεχνικός τομέας

Εξ αρχής δεν περιμέναμε πολλά από τα γραφικά του τίτλου. Δεν εντυπωσιάζει σίγουρα αλλά δεν πάσχει και από κάποιο σοβαρό πρόβλημα όπως είναι πτώση των καρέ. Τα textures του περιβάλλοντος και τα μοντέλα των χαρακτήρων κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Αν εξαιρέσουμε την ανάλυση των 720p που προσφέρουν τα συστήματα της έβδομης γενιάς θα μπορούσε να είναι και τίτλος της προηγούμενης.

Στα του ήχου άξιο αναφοράς είναι πως οι φωνές των χαρακτήρων είναι οι αυθεντικές της αμερικανικής έκδοσης της σειράς. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε τον ρεαλισμό που θα θέλαμε και ακόμη και σε αυτόν τον τομέα πιάνουμε το παιχνίδι να υστερεί.

Η μυστική συνταγή δεν εκτελέστηκε σωστά – Συμπέρασμα

Το SpongeBob SquarePants: Plankton’s Robotic Revenge είναι τελικά ένα ακόμη παιχνίδι-μεταφορά από την τηλεόραση με προβλήματα έλλειψης ποιότητας. Βέβαια, ίσως ο στόχος του να ήταν καθαρά η διασκέδαση αλλά ακόμη κι εκεί υστερεί. Οι νεαρότεροι gamers μπορεί να μένουν ικανοποιημένοι στο γεγονός και μόνο που μπορούν και παίζουν με τους χαρακτήρες της αγαπημένης τους σειράς, αλλά οι υπόλοιποι θα παρατηρήσουν τα ‘’θέματά’’ του. Αν είστε βέβαια γονιός και θέλετε να παίξετε μαζί με τον/την απόγονό σας το τοπικό συνεργατικό παιχνίδι που περιέχει το παιχνίδι θα σας βολέψει.

{youtube}WYMmGXFUPpc{/youtube}

Κώστας Νικολούζος

Θετικά:Συνεργατικό παιχνίδι για έως 4 παίκτεςΟι ''αυθεντικές'' φωνές των χαρακτήρων της σειράςΑρνητικά:Πολύ μικρή διάρκειαΈλλειψη ποικιλίας σε εχθρούς και όπλαΧαμηλή πρόκλησηΜέτριο τεχνικά

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Activision
Studio ανάπτυξης: Behaviour Interactive
Διάθεση: IGE
Είδος: Action/Adventure
Κυκλοφορία:22/10/2013
Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), Xbox 360, Wii U, Wii, DS, 3DS

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Activision στην χώρα μας, IGE, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα