Review - Lone Survivor: The Director's Cut

Η επιστροφή του κλασσικού και αγαπημένου survival horror

Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για να απολαύσετε ένα survival horror; Φροντίστε ώστε το δωμάτιο να είναι κατασκότεινο, κλειδώστε πόρτες και παράθυρα ώστε να μην σας ενοχλήσει κανείς και βάλτε ακουστικά στα αυτιά. Με αυτό ακριβώς το τελετουργικό ξεκινάει και το Lone Survivor, ένα indie παιχνίδι που ήρθε να δώσει τη δικιά του πινελιά στο

είδος. Η αλήθεια είναι ότι το είδος των survival horror παιχνιδιών έχει εκλείψει το τελευταίο διάστημα με σειρές όπως το Resident Evil να κάνουν ολοένα και πιο αμφισβητήσιμες αποφάσεις με τη στροφή στον action τομέα. Το Lone Survivor από την άλλη, βασίζεται στο ψυχολογικό survival horror στυλ και τα καταφέρνει αρκετά καλά στο να προκαλέσει μερικούς εφιάλτες.

Your mind is screwed – Σενάριο

Στο παιχνίδι παίρνετε το ρόλο του Lone Survivor, ο οποίος στο παιχνίδι αναφέρεται απλώς σαν “You”, στο κλασσικό σκηνικό της πόλης που μαστίζεται από μια μόλυνση, έχει γεμίσει τέρατα και εσείς είστε ο μόνος επιζών. Σε αυτόν τον κόσμο όμως, τα τέρατα δεν είναι το μόνο εμπόδιό σας, καθώς οι συνθήκες του περιβάλλοντος επηρεάζουν την ψυχική υγεία του “You” με αποτέλεσμα την αστάθεια του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παραισθήσεις και, σε συνδυασμό με τα περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν, πολλές φορές να μην μπορείτε να ξεχωρίσετε τι είναι αληθινό και τι όχι.

Στο θέμα του σεναρίου, το Lone Survivor βαδίζει στα χνάρια του Dark Souls με την έννοια ότι η ιστορία δεν σας σερβίρεται στο πιάτο, αλλά αφήνεται κυρίως στη φαντασία του παίχτη με μόνο στοιχείο τα lores από background και αντικείμενα που βρίσκετε καθώς προχωράτε και τις συναναστροφές με άλλους χαρακτήρες, κάτι που βοηθάει στο να αφομοιωθείτε στο ταραγμένο μυαλό του χαρακτήρα σας. Η Director's Cut έκδοση του παιχνιδιού διαθέτει πέντε διαφορετικά endings τα οποία συμβάλλουν από κοινού στην ολοκληρωμένη κατανόηση της ιστορίας. Περισσότερα γι αυτό παρακάτω.

You are all alone – Gameplay

Και φυσικά τι θα ήταν ένα survival horror χωρίς το ανάλογο gameplay για να το συνοδεύει! Από την στιγμή που ανοίγετε την πρώτη πόρτα διαπιστώνετε ότι το παιχνίδι δεν σας κρατάει το χεράκι και σας αφήνει μόνο σας να βρείτε τρόπο για να ξεφύγετε και να παραμείνετε ζωντανός κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς σας. Όπως προαναφέραμε, εκτός από τα τέρατα πρέπει να προσέχετε και την κατάσταση της υγείας του χαρακτήρα, ο οποίος σε τακτά χρονικά διαστήματα θα σας λέει ότι πεινάει ή νυστάζει και εσείς θα πρέπει να φροντίζετε να καλύπτετε τις ανάγκες του αν θέλετε να τον κρατήσετε γερό.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα βρείτε διάφορα αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε, όπως φακός, όπλο, κουζινικά για να μαγειρεύετε το φαγητό και διάφορα πράγματα που χρησιμεύουν σε προαιρετικές αποστολές. Το παιχνίδι όμως σας λέει έμμεσα ότι πρέπει να κάνετε καλή διαχείριση των πόρων σας επειδή όλα τα αντικείμενα βρίσκονται σε μικρές ποσότητες και θα πρέπει να προσέχετε πού τα χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, σε κάποια σημεία έχετε την επιλογή αντί να αδειάσετε το πιστόλι σας πάνω σε ένα κτήνος να βρείτε κάποιο τρόπο για να του ξεφύγετε χρησιμοποιώντας stealth. Και με αυτό ερχόμαστε στη μάχη, που είναι ίσως από τα αδύναμα σημεία του όλου περιεχομένου. Ο χειρισμός για το πιστολίδι έχει βγει μαζί με τα γραφικά από την 8-bit εποχή και θα του χρειαζόταν άνετα μια βελτίωση μιας και μπορείτε να σημαδέψετε μόνο σε τρεις κατευθύνσεις και πολλές φορές θα πρέπει απλά να πλησιάσετε πολύ στον εχθρό και να εύχεστε να τον πετύχει η σφαίρα εκεί που σημαδεύετε.

Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι η χρήση της πλοήγησης. Κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα καινούργιο μέρος θα βρείτε αργά ή γρήγορα κάποιο χάρτη, ο οποίος δυστυχώς πολλές φορές πιο πολύ θα σας μπερδεύει παρά θα σας βοηθάει. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες στιγμές που θα κινδυνεύει η ζωή σας και μπορεί να τα θαλασσώσετε πάλι εξαιτίας του χάρτη. Ωστόσο, δεν χαλάνε και πολύ τη ροή του παιχνιδιού, το οποίο συνεχίζει να παραμένει διασκεδαστικό. Όλα τα παραπάνω συντελούν στη διατήρηση της ατμόσφαιρας, αφού θα πρέπει να προσέχετε το κάθε σας βήμα γιατί πάντα μπορεί να συμβεί κάτι απροσδόκητο στην επόμενη γωνία και θα δυσκολευτείτε πολλές φορές να αφήσετε την ασφάλεια του σπιτιού(και το πολύτιμο save) σας για να κάνετε κάποια πρόοδο. Κάθε σας κίνηση, από το φαγητό που καταναλώνετε και την ξεκούραση μέχρι και τις προαιρετικές αποστολές, έχει διαφορετικό αντίκτυπο πάνω στη ψυχική υγεία του χαρακτήρα και είναι αυτό που τελικά καθορίζει το ending που θα λάβετε όταν τελειώσει το παιχνίδι.

Επί τη ευκαιρία, θα σας πάρει γύρω στις 4 ώρες για να τελειώσετε ένα playthrough, αλλά στο New Game + θα έχετε τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε καινούργιες περιοχές και διαλόγους μαζί με την δυνατότητα να βρείτε ένα διαφορετικό ending, οπότε μιλάμε για αρκετό replay value.

Back to basics – Τεχνικός τομέας

Πιθανότατα το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε όταν δείτε το παιχνίδι είναι ότι τα γραφικά ανήκουν σε μια αρχαία 8-bit εποχή. Ίσως με μια πρώτη ματιά να σας ξενίσει κάπως, αλλά με την ώρα θα τα συνηθίσετε και θα δείτε στην πραγματικότητα πόσο πολύ καλοφτιαγμένα είναι, με μεγάλη λεπτομέρεια και ποικιλία χρωμάτων στους χαρακτήρες, τα τέρατα και τα αντικείμενα. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι καταφέρνει να διατηρεί επάξια το horror περιεχόμενό του, με τα τέρατα να έρχονται απειλητικά και με άγριες διαθέσεις κατά πάνω σας, τα αρκετά σιχαμερά τοπία και αντικείμενα στο background και διάφορα εφέ να εμφανίζονται στην οθόνη σας καθώς προχωράτε ή με την χειροτέρευση της κατάστασης σας.

Ο ήχος συμβάλλει εξίσου στην δημιουργία και διατήρηση της ατμόσφαιρας με τον κλασσικό τόνο που σου υπενθυμίζει ότι είσαι μόνος σου και δεν ξέρεις τι καραδοκεί στην επόμενη γωνία, ενώ μπορεί να εναλλάσσεται διαρκώς και για διάφορους λόγους. Μπορεί σε ένα δωμάτιο να νοιώθετε σχετικά ασφαλής με μια γαλήνια μουσική να ηχεί από πίσω και ξαφνικά να γυρνάτε πίσω στον γνωστό ήχο με την τσιριχτή φωνή που κάνουν τα τέρατα όταν σας εντοπίζουν(και σας προκαλούν έτσι και καρδιακό). Μάλλον μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ότι του λείπει του παιχνιδιού από γραφικά, το αναπληρώνει και με το παραπάνω με τον ακουστικό τομέα του.

Τελικό συμπέρασμα

Το Lone Survivor Director's Cut μπορεί να μην έχει το budget και το προσωπικό άλλων AAA τίτλων, αλλά στέκεται επάξια απέναντι σε άλλα horror games και τους δείχνει μάλιστα πώς φτιάχνεις ένα ποιοτικό survival horror. Η καταπληκτική δημιουργία ατμόσφαιρας και το horror στοιχείο μπορεί να στοιχειώσουν τα όνειρά σας, αλλά τα πολλαπλά endings θα σας ωθήσουν να παίξετε το παιχνίδι ξανά και ξανά σκεπτόμενοι τι κάνατε λάθος και δεν πήρατε το ending που θέλατε.

Τέλος, αξιοποιούνται και εδώ οι δυνατότητες cross-buy και cross-save, δηλαδή αγοράζετε το παιχνίδι για τη μία κονσόλα και το παίρνετε δωρεάν και για την άλλη, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορείτε να διακόψετε το παιχνίδι στο PS3 και να το συνεχίσετε on the go στο PS Vita και αντίστροφα.

{youtube}4FHKBJG-w5Q{/youtube}

Σταύρος Ζήσης

Θετικά:Κλασσικό survival horrorΠροσεγμένα γραφικάReplay valueMindfuck πλοκήCrossbuyΠολλαπλά endingsΠληθώρα τρόπων για να αντιμετωπίσετε καταστάσειςΑρνητικά:Το σύστημα πλοήγησηςΗ μάχη χρίζει βελτίωσηςΤο τελικό boss είναι αρκετά εύκολο

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Superflat Games
Studio ανάπτυξης: Curve Studios
Διάθεση: Ψηφιακά
Είδος: Survival Horror
Κυκλοφορία: 24/10/2013
Κυκλοφορεί για: PS3, PS Vita, PC

{/tabs}

Keywords
Τυχαία Θέματα