Review - Kingdom Hearts HD 1.5 Remix

Ένας φίλος από τα παλιά

Πριν από 11 χρόνια, ήρθε στα ράφια των καταστημάτων ένα παιχνίδι από την τότε Squaresoft που δοκίμασε να κάνει crossover χαρακτήρες από Final Fantasy με το σύμπαν της Disney και να φτιάξει μια original πλοκή που περιστρέφεται γύρω από τα παραπάνω μαζί με action RPG μέσα. Μπορεί η ιδέα να φαινόταν λίγο τρελή για να δουλέψει, αλλά είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που πλέον έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο

franchise με πολλαπλά sequels και spin-offs για διάφορες κονσόλες. Με την ανακοίνωση ότι το επόμενο παιχνίδι της σειράς βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη, τι καλύτερο από μια HD Collection για να ελαφρύνει κάπως την αναμονή(ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται και δεύτερη HD Collection)!

Το Kingdom Hearts 1.5 HD ReMIX περιέχει μέσα δύο παιχνίδια, τα Kingdom Hearts Final Mix και Kingdom Hearts Re: Chain of Memories, κανένα από τα οποία δεν μπορούσαμε να παίξουμε εμείς οι Ευρωπαίοι με νόμιμο τρόπο μιας και το Kingdom Hearts Final Mix δεν βγήκε ποτέ εκτός Ιαπωνίας και το Re: Chain of Memories δεν ήρθε ποτέ στην Ευρώπη. Επιπλέον, αντί για ολοκληρωμένο παιχνίδι, όλα τα cutscenes και σχεδόν όλοι οι in-game διάλογοι του 358/2 Days έχουν μετατραπεί σε remastered cutscenes με HD γραφικά και πλήρες voice acting διάρκειας σχεδόν τριών ωρών. Simple and clean! Αξίζει όμως η αγορά του, έστω και για αυτούς που έχουν ήδη παίξει τα παιχνίδια;

Once upon a time - Πλοκή

Στο πρώτο παιχνίδι παίρνετε τον ρόλο του Sora, ενός παιδιού που λαχταρά να ξεφύγει από τον τόπο κατοικίας του, τα Destiny Islands, μαζί με τους 2 παιδικούς του φίλους, Riku και Kairi, για να ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια για την παρέα. Ένα αναπάντεχο βράδυ, το νησί καταστρέφεται και ο Sora χωρίζεται από τους φίλους του, αλλά αποκτά το Keyblade, ένα μυστηριώδες όπλο που έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα πλάσματα που λέγονται Heartless. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα ταξιδεύετε μαζί με τον Donald και τον Goofy σε διάφορους κόσμους της Disney και θα συναντάτε και τους αντίστοιχους χαρακτήρες της Disney όπως την Αλίκη στη Wonderland, τον Ταρζάν στη Deep Jungle κλπ. Παρ' όλο που το παιχνίδι έχει μια δικιά του original ιστορία, πολλά γεγονότα επικαλύπτονται και με τις ιστορίες των κόσμων που επισκέπτεστε. Σαφώς κάθε κόσμος δεν αφηγείται ολόκληρη την αντίστοιχη ταινία κινουμένων σχεδίων, αλλά καλύπτονται κάποια κύρια θέματα και βασικά γεγονότα. Αν είστε fan των ταινιών της Disney θα εξτασιαστείτε με την απόδοσή των κόσμων και των χαρακτήρων και το πόσο καλά έχουν αναμιχτεί με το υπόλοιπο παιχνίδι. Ίσως με μια πρώτη ματιά να σας φαίνεται παιδικό, αλλά πίσω από τα κινούμενα σχέδια και τα φανταχτερά σκηνικά πραγματεύονται πολλά σκοτεινά θέματα(εδώ οι άνθρωποι χάνουν τις καρδιές τους). Το παιχνίδι είναι κυρίως μια μάχη φωτός εναντίον σκοταδιού. Η Final Mix έκδοση έχει και κάποια πράγματα που βοηθούν πιο πολύ στην κατανόηση της ιστορίας και στη σύνδεση του παιχνιδιού με τα επόμενα.

Και τώρα περνάμε στο δεύτερο παιχνίδι της συλλογής, το Re: Chain of Memories. Το συγκεκριμένο είχε εκδοθεί αρχικά σαν τίτλος για το Gameboy Advance αλλά μετά έγινε remake για το PS2, αλλά μόνο για Ιαπωνία και Αμερική. Όσοι το είχατε παίξει στο Gameboy Advance μάλλον θα το θυμάστε σαν το παιχνίδι που η ιστορία άρχισε να σταματά να βγάζει νόημα. Μετά το τέλος του πρώτου παιχνιδιού ξαφνικά τα βήματα σας έφεραν στο Castle Oblivion, ένα μυστήριο μέρος που ελέγχεται από μια ομάδα με μαύρους μανδύες(α λα Harry Potter, αλλά με περισσότερα φερμουάρ) που ονομάζονται Organization XIII. Εδώ χρησιμοποιώντας κάρτες θα επισκεφθείτε ξανά κόσμους από το πρώτο παιχνίδι, οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από τις αναμνήσεις του Sora από τις προηγούμενες επισκέψεις του, αλλά υπάρχει μια παρενέργεια. Καθώς προχωράτε όλο και περισσότερο στο κάστρο ο Sora και όλη η ομάδα διαπιστώνουν πως έχουν αρχίσει να ξεχνάνε σημαντικά πράγματα από την προηγούμενη περιπέτειά τους και έχουν σαν κίνητρο για να συνεχίσουν ότι στην κορυφή του κάστρου τους περιμένει κάτι σημαντικό. Στην πορεία του παιχνιδιού θα ανακαλύψετε λίγα πράγματα παραπάνω για τον ρόλο του Organization XIII και τι θέλουν από τον Sora. Όταν τελειώσετε αυτό το κομμάτι θα μπορείτε να ξεκινήσετε το Reverse/Rebirth mode, στο οποίο αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Riku, ο οποίος επίσης έχει βρεθεί με τον Mickey Mouse στο Castle Oblivion για μια άλλη αποστολή. Δυστυχώς επειδή η ιστορία του Riku περιλαμβάνει πολλά spoilers από το τέλος του προηγούμενου παιχνιδιού, δεν θα την αναλύσουμε παραπάνω εδώ. Το κύριο ζήτημα είναι ότι με τον Riku θα επισκεφθείτε πάλι τους κόσμους από το πρώτο μισό του παιχνιδιού, αλλά αυτή τη φορά τα γεγονότα θα έχουν να κάνουν με την αποστολή του Riku και το δικό του ρόλο στα σχέδια του Organization XIII.

Πάμε και στο τελευταίο κομμάτι του πακέτου. Το 358/2 Days ήταν ένα παιχνίδι για το Nintendo DS, αλλά εδώ όπως αναφέραμε πιο πάνω έχει μεταφερθεί σε μορφή ταινίας. Ίσως κάποιοι να χαλαστούν από αυτή την αλλαγή, αλλά κάποιους άλλους θα τους χαροποιήσει το γεγονός ότι τώρα μπορούν απλά να αράξουν και να απολαύσουν την ιστορία χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν με το gameplay. Εδώ θα δείτε την ιστορία του Roxas, ενός αγοριού που είναι μέλος του Organization XIII και έχει επίσης ένα Keyblade και μια σύνδεση με τον Sora. Η ιστορία ξεκινάει με τις πρώτες μέρες του Roxas στο Organization XIII και τις αποστολές που του αναθέτουν για να μαζεύει καρδιές σκοτώνοντας Heartless. Μια μέρα έρχεται στην οργάνωση άλλο ένα νέο μέλος, ένα κορίτσι που λέγεται Xion, η οποία αρχίζει να συμμετέχει σε αποστολές με τον Roxas και τελικά γίνεται και αυτή μέλος του στενού του κύκλου μαζί με τον Axel από το προηγούμενο παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια της ταινίας εκτυλίσσονται πιο πολύ οι σχέσεις του Roxas με τον Axel και την Xion και μαθαίνουμε κάτι παραπάνω για τα αληθινά σχέδια του Organization XIII και για τον ρόλο που έχει η Xion και η ξαφνική της εμφάνιση. Το σίγουρο είναι ότι απ'όλη την ταινία οι δύο λέξεις που θα συγκρατήσετε είναι “friends” και “ice-cream”. Ναι, δυστυχώς αργεί αρκετά η ιστορία μέχρι να πάρει μπρος. Αφού τελειώσετε με όλα τα chapters της ταινίας, θα ξεκλειδώσετε το ημερολόγιο του Roxas και τα Secret Reports, τα οποία ρίχνουν λίγο παραπάνω φως σε όλη την υπόθεση με τον Roxas και την Xion.

With a keyblade in hand – Gameplay Kingdom Hearts Final Mix

Ας είμαστε σοβαροί. Το κύριο πράγμα που σας ενδιαφέρει και θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει από τη συλλογή είναι το Final Mix. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα έχετε τον έλεγχο του Sora και θα τριγυρνάτε εδώ και εκεί χρησιμοποιώντας τις εντολές που αναγράφονται στο μενού του παιχνιδιού, πχ Attack, Magic, Item κλπ για να βγάλετε από τη μέση τους αντιπάλους σας έχοντας τον Donald και τον Goofy σαν υποστήριξη. Βέβαια μην βασίζεστε και πολύ πάνω τους γιατί δυστυχώς φαίνεται να έχουν την εντύπωση ότι έχουν προσληφθεί για σάκοι του μποξ. Πολλά από τα παλιά παιχνίδια δεν είχαν καλό AI και το Kingdom Hearts δεν αποτελεί εξαίρεση μιας και 99% εσείς θα είστε ο λόγος που δεν έχει πεθάνει όλη η ομάδα.

Στην original έκδοση του παιχνιδιού για το PS2, είχατε περιορισμένο έλεγχο της κάμερας. Συνήθως μετακινούταν από μόνη της κι εσείς την ελέγχατε κάπως με τα L2/R2. Τώρα πλέον η ομάδα ανάπτυξης αποφάσισε να φέρει την ευχρηστία του παιχνιδιού στον 21ο αιώνα και να δώσει τον έλεγχο της κάμερας στο δεξιό μοχλό. Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Μπορεί ο δεξιός μοχλός μεν να κάνει πιο εύκολο το χειρισμό της κάμερας, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται η αυτόματη μετακίνηση και μπορεί κάποιες φορές να είναι και η αιτία που θα χάσετε. Θεός φυλάξει αν βρεθείτε σε στενό μέρος! Άλλη μια αλλαγή που έκανε προς το καλύτερο η Square-Enix είναι ότι πλέον οι εντολές για να μιλήσετε με άλλους χαρακτήρες, να ανοίξετε σεντούκια ή να χρησιμοποιήσετε special abilities έχουν βγει από το μενού των υπόλοιπων εντολών και τώρα ενεργοποιούνται με το Δ. Όπως ακριβώς και στο Kingdom Hearts 2. Επιπλέον, στα ταξίδια σας θα βρίσκετε αντικείμενα τα οποία μετά από κάποιο σημείο του παιχνιδιού μπορείτε να δώσετε στα Moogles για να συνθέσουν καινούργια αντικείμενα που ίσως να σας βοηθήσουν στο μέλλον. Και ερχόμαστε τώρα στο πιο δυσάρεστο σημείο του gameplay. Το Gummi ship! Αυτό είναι το μεταφορικό σας μέσον για να μετακινείστε από κόσμο σε κόσμο, αλλά οι αποστολές και οι διαδρομές δεν είναι ούτε καν τόσο ευχάριστες και διασκεδαστικές όσο το υπόλοιπο παιχνίδι. Πιο πολύ θα το δείτε απλά σαν ρουτίνα. Όσο ολοκληρώνετε περισσότερες αποστολές με το gummi ship, θα μαζεύετε καινούργια Gummi blocks και blueprints με τα οποία μπορείτε να ενισχύσετε κάποιο ήδη υπάρχον σκάφος ή να φτιάξετε από το μηδέν ένα δικό σας αυτοσχέδιο εμπνευσμένο από Star Wars! Σε σύγκριση με το original παιχνίδι, η Final Mix έκδοση έχει προσθέσει περισσότερα Heartless, καινούργια Keyblades, περισσότερα αντικείμενα για synthesize, ένα νέο sequel hook Boss(όσοι έχουν παίξει το Kingdom Hearts 2 θα τον αναγνωρίσουν) και ένα καινούργιο secret ending.

 Kingdom Hearts Re: Chain of Memories

Το Re:CoM είναι πρωτότυπο στο θέμα του gameplay. Πλέον όλες σας οι πράξεις όπως οι επιθέσεις, τα κόλπα και τα μαγικά έχουν αντικατασταθεί από κάρτες. Στην αρχή ίσως να σας φανεί πολύ άβολο και χαζό, αλλά όταν το συνηθίσετε και βρείτε τρόπους για να σπάσετε το παιχνίδι τότε γίνεται πολύ διασκεδαστικό το όλο θέμα, εφόσον βέβαια δεν περιμένετε κάτι σαν το πρώτο παιχνίδι. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται στρατηγική για να επιβιώσετε στο Re:CoM. Όσο θα γίνεστε πιο δυνατοί, θα μαθαίνετε καινούργια Sleights που μπορούν να ενεργοποιηθούν από κάποιο συνδυασμό καρτών και προσθέτουν έτσι ποικιλία στο παιχνίδι. Από την μεριά του Riku, το παιχνίδι δεν σας δίνει τόσο πολλή ελευθερία για την διαχείριση των καρτών σας, μιας και κάθε κάρτα που αποκτά ο Riku προστίθεται αυτομάτως στην τράπουλα με τις “κινήσεις” σας. Λόγω αυτού, το gameplay του Riku μοιάζει πολύ με του Sora στο πρώτο Kingdom Hearts κι έτσι η ιστορία του εξελίσσεται πιο γρήγορα από του Sora σε συνολικό επίπεδο.

Cartoons come to life – Τεχνικός τομέας

Μπορεί να μιλάμε τόση ώρα για παιχνίδια του PS2, αλλά μέσα από το Remaster φαίνεται πόσο καλά έχει γεράσει το franchise. Το Kingdom Hearts δεν είχε ποτέ ρεαλιστικά γραφικά και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν τα χρειάστηκε. Το πρωτότυπο καρτουνίστικο στυλ του έχει διατηρηθεί ανέπαφο σε widescreen HD. Φυσικά έχουν προστεθεί και επιπλέον λεπτομέρειες στα περιβάλλοντα, ενώ τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν αντικατασταθεί από πιο λεπτομερή από μετέπειτα παιχνίδια. Πολλές φορές μάλιστα θα θέλετε να διακόψετε το παιχνίδι σας για να κάτσετε να θαυμάσετε όλα αυτά τα μαγευτικά τοπία που έχει φτιάξει η Square Enix.

Μια έξτρα βελτίωση είναι στο θέμα του ήχου. Ολόκληρο το soundtrack του παιχνιδιού έχει γίνει επίσης remaster και δεν είναι κάτι λιγότερο από εκπληκτικό. Αξίζουν συγχαρητήρια στη Yoko Shimomura που έφτιαξε το original soundtrack και στην Utada Hikaru για το main theme. Ας ευχηθούμε να είναι μαζί μας και για το τρίτο παιχνίδι. Χωρίς υπερβολές, το Kingdom Hearts 1.5 HD ReMIX είναι άνετα ένα από τα καλύτερα HD remasters που έχουν γίνει και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες εταιρείες(Konami ακούς;). Υπάρχει μόνο ένα κακό στην όλη υπόθεση. Τα στόματα των χαρακτήρων έξω από τα cutscenes απλά ανοιγόκλειναν όταν ερχόταν η ώρα να μιλήσουν και το γεγονός ότι δεν τους έχουν δώσει κανονικά animations ίσως να ξενίζει λίγο. Βέβαια, αυτό δεν φτάνει για να μειώσει την αξία των παιχνιδιών. Όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για παιχνίδι του PS2.

Αξίζει τελικά; - Τελικό συμπέρασμα

Εκεί που κερδίζει σίγουρα το Kingdom Hearts 1.5 HD ReMIX είναι στην αναλογία αξία προς κόστος. Με 40€ το πολύ παίρνετε μια τρίωρη ταινία και 2 εκπληκτικά RPG που για να τα τελειώσετε στο 100% θα σας χρειαστούν άνετα πάνω από 50 ώρες για το καθένα. Και επιστρέφουμε έτσι στο αρχικό ερώτημα: Αξίζει το πακέτο; HELL YEAH! Ακόμη και οι βετεράνοι της σειράς θα βρουν καινούργια πράγματα για να ασχοληθούν και θα εκτιμήσουν δεόντως τη μεταφορά σε HD. Η Collection θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό μέχρι να έρθει το 2.5 HD ReMIX το 2014 και όποτε με το καλό έρθει το Kingdom Hearts 3. Άντε κύριε Nomura, μας έχει πεθάνει αυτή η αναμονή!

{youtube}iOVVakmqQcE{/youtube}

Σταύρος Ζήσης

Θετικά:Τα γραφικά εξακολουθούν να είναι υπέροχαΘα δεθείτε με τους χαρακτήρες και την ιστορίαΠοικιλία στα συστήματα μάχηςΜια μεγάλη περιπέτεια σας περιμένει με πληθώρα από extrasΤο Kingdom Hearts που όλοι αγαπήσαμεΑρνητικά:Η προβληματική κάμεραΤο σύστημα με τις κάρτες χρειάζεται λίγη εξάσκηση

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Square Enix
Studio ανάπτυξης: Square Enix 1st Production Department
Διάθεση: CD Media
Είδος: RPG
Κυκλοφορία: 13/10/2013
Κυκλοφορεί για: PS3

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Keywords
το νησι, harry potter, mickey mouse, square enix, disney, original, rpg, franchise, sequels, memories, voice, time, wonderland, fan, συγκεκριμένο, ιαπωνια, castle, oblivion, μυστήριο, nintendo, axel, εμφάνιση, ημερολόγιο, secret, φως, hand, magic, υφίσταται, ship, star, sequel, cartoons, life, στυλ, square, yoko, μίμηση, yeah, δεόντως, studio, αξια, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, ξανα, ημερολόγιο, θεμα, νησι, παιχνιδια, φως, ωρα, axel, game, harry potter, oblivion, rpg, square enix, square, star, time, αγορα, αξιζει, αμερικη, αναμνησεις, απλα, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δεόντως, δυστυχως, δειτε, δωσει, εγινε, ευκολο, υπαρχει, ελευθερια, εμφάνιση, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ευρωπη, ιδεα, υποθεση, υφίσταται, θεος, κυριε, κυρια, κινουμενα σχεδια, λεπτομερειες, ματια, μίμηση, μοιρα, μυστήριο, μηδεν, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νοημα, ομαδα, παμε, πιο πολυ, ραφια, ρολο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγχαρητηρια, στυλ, συμπαν, σχεδια, ταξιδια, τοπια, τιτλος, φυσικα, φτανει, φορα, χαζο, ωρες, βηματα, castle, sequel, disney, ερχομαστε, fan, franchise, ship, hand, κομματι, καρδιες, λεξεις, life, memories, magic, μοιαζει, nintendo, original, παιχνιδι, πληροφοριες, mickey mouse, secret, sequels, σκηνικα, σκοτωνει, θεματα, wonderland, yoko, voice
Τυχαία Θέματα