Review - Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Σαν άλλος Φοίνικας, αναγεννιέται από τις στάχτες του

Σε ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργικά λάθη όσων αφορά το franchise Final Fantasy, όπως αποδείχθηκε από το κακό αποτέλεσμα αλλά και τις αρνητικές κριτικές, προέβει η Square Enix το 2010. Αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα του MMORPG Final Fantasy XIV, το οποίο κυκλοφόρησε τότε και δεν κατάφερε να συγκινήσει τους υποστηρικτές του παιχνιδιού

ή της εταιρίας. Αντιθέτως, πολλοί φάνηκαν αγανακτισμένοι από το κακό δημιούργημα της Square Enix, πιστεύοντας πως η εταιρία δεν μπορεί πια να υποστηρίξει το όνομα του franchise με επιτυχία.

Άμεσα, ο –τότε- πρόεδρος της Square Enix, Yoichi Wada, θέλοντας να διορθώσει το μεγάλο αυτό σφάλμα ανακοίνωσε πως μία νέα ομάδα, με επικεφαλή τον Naoki Yoshida, εργάζεται τόσο στην βελτίωση του παιχνιδιού όσο και στη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου δεύτερου παιχνιδιού που θα καταφέρει να διορθώσει όλα τα λάθη του προκατόχου του για τα οποία δέχτηκε σκληρή κριτική. Μιλάμε για την Version 2.0 του MMORPG με τίτλο Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Ο νέος τίτλος υπέστη αρκετές βελτιώσεις και αλλαγές, απέκτησε νέα ιστορία και ύστερα από αρκετές δοκιμές κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου σε PC και Playstation 3. Ας δούμε το αποτέλεσμα τις δεύτερης προσπάθειας της ιαπωνικής εταιρίας στα ‘’στενά’’ του MMO.

Οι άγνωστοι ήρωες της Eorzea – Ιστορία

Αρχικά, το παιχνίδι διαθέτει ένα καλό story για τα δεδομένα του MMORPG. Τα γεγονότα του ARR τοποθετούνται πέντε χρόνια μετά από εκείνα της πρώτης κυκλοφορίας. H περιοχή της Eorzea αρχίζει να ανακάμπτει μετά τα όσα συνέβησαν στο ‘’κλείσιμο’’ του πρώτου κεφαλαίου. Την πολιτεία έσωσαν πέντε ήρωες. Πέντε χαρακτήρες που εξαφανίστηκαν ξαφνικά και για κάποιον ανεξήγητο λόγο κανενός την μορφή δεν μπορούν να θυμηθούν οι κάτοικοι της Eorzea. Στην πολιτεία, λοιπόν, εμφανίζεστε εσείς ως ταξιδιώτης που αναζητά την περιπέτεια. Ωστόσο, σύντομα θα καταλάβετε πως ο δεσμός σας με την Eorzea είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο νομίζατε, ενώ θα κληθείτε να αποτρέψετε την μεγάλη εισβολή του κακού στην πολιτεία.

Βαδίζοντας σε γνωστά νερά – Gameplay

To πρόβλημα με τα περισσότερα παιχνίδια του είδους είναι το φτωχό έως ανύπαρκτο περιεχόμενο πέρα από τα γραμμικά quests και το ασταμάτητο grinding μέχρι να φτάσει ο χαρακτήρας στο μέγιστο level. Σε μεγάλο βαθμό, το ARR ξεφεύγει από το συγκεκριμένο μοτίβο, δίνοντας στον παίκτη μεγαλύτερη ποικιλία. Εννοείται πως ακόμη στόχος είναι η ολοκλήρωση των κύριων αποστολών (main quests) και το να φτάσει ο χαρακτήρας το cap των 50 level, αλλά το παιχνίδι δίνει περισσότερες επιλογές για το πώς θα φτάσει κάποιον σε αυτόν τον στόχο σε σχέση με τα περισσότερα του είδους. Εκτός από τα dungeons, τις κύριες και δευτερεύουσες αποστολές, για να συλλέξει κάποιος πόντους εμπειρίας μπορεί επίσης να πάρει μέρος σε τυχαία μικρά events μαζί με πολλούς άλλους παίκτες, τα λεγόμενα FATE’s, που πραγματοποιούνται σε σημεία του map σε συχνά διαστήματα και στόχος είναι να εξολοθρεύσετε συγκεκριμένα τέρατα. Οι πόντοι εμπειρίας εδώ παραδίδονται ανάλογα με την αποτελεσματικότερη συμμετοχή στο εκάστοτε event.

Κάθε class χαρακτήρα έχει και το δικό του ‘’Hunting Log’’ το οποίο απαιτεί την εξόντωση συγκεκριμένων τεράτων σε συγκεκριμένο αριθμό έτσι ώστε να σας επιβραβεύσει με έναν γενναίο αριθμό πόντων εμπειρίας. Αυτά όσων αφορά το κύριο κομμάτι του παιχνιδιού για να φτάσετε γρήγορα το κύριο class σας στα 50 level.

Μπορείτε να αλλάξετε το class του χαρακτήρα σας πολύ εύκολα, αλλάζοντάς του όπλο ή εργαλείο και ξεκινώντας να ανεβάζετε το επίπεδο του εκάστοτε class. Ναι, κάθε class έχει το δικό του σύστημα leveling. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δοκιμάσετε όλα τα classes του παιχνιδιού ευκολότερα από ότι σε κάποιο άλλο MMO. Επίσης, εξελίσσοντας περισσότερα classes αποκτάτε και περισσότερες ικανότητες που μπορείτε να συνδυάσετε, κάτι που σας κάνει ακόμη πιο ικανό πολεμιστή.

To Crafting, επίσης, μπορεί να φανεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από το grinding. Μπορείτε να δημιουργήσετε εξοπλισμό ή τροφή μέσα από ένα είδος mini game με βάση τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε και την αντοχή τους κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των αντικειμένων.

Το φιάσκο του αρχικού FFXIV ήταν, όπως προείπαμε, μεγάλο και η Square Enix προτίμησε να μην πάρει ρίσκα δημιουργώντας δικούς της μηχανισμούς ή προσπαθώντας να φέρει την επανάσταση στο genre. Βασίστηκε στην ήδη δοκιμασμένη συνταγή του MMO. Στο σύστημα μάχης, για παράδειγμα, θα συναντήσετε πολλές ομοιότητες με άλλα σπουδαία παιχνίδια της σειράς, όπως Wow ή Star Wars: The Old Republic. Σε άλλους η απόφαση αυτή αρέσει, ενώ ίσως να υπάρξουν και αυτοί που περίμεναν κάτι διαφορετικό.

Τα classes είναι αρκετά δουλεμένα έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των κινήσεων για να μην γίνει γρήγορα βαρετή η μάχη. To ARR βρέθηκε βελτιωμένο σε μερικά μικρά ελαττώματα του είδους. Η χωρητικότητα των αντικειμένων στο inventory είναι αρκετά ικανοποιητική. Επίσης, σε quests που θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε αντικείμενα που κερδίζετε σκοτώνοντας εχθρικά πλάσματα θα δείτε πως όλα είναι πιο ομαλά. Αν για παράδειγμα χρειάζεται έξι μονάδες από ένα αντικείμενο τότε θα πρέπει να σκοτώσετε και έξι εχθρικά πλάσματα. Όχι δέκα ή δεκαπέντε μέχρι να ‘’πέσουν’’ οι ζητούμενες μονάδες αντικειμένων. Όταν θα συλλέγετε resources δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για την ποσότητά τους μέσα στο παιχνίδι και να μάχεστε με άλλους χαρακτήρες για αυτά. ‘Όλα τα resources είναι μοναδικά για κάθε παίκτη.

Στον τεχνικό τομέα η Square Enix αξίζει συγχαρητήρια. Εργάστηκε με λεπτομέρεια στο περιβάλλον του παιχνιδιού, παραδίδοντας πανέμορφα τοπία και τοποθεσίες. Μεγάλη βάση έδωσε και στα animations των χαρακτήρων και των τεράτων, έτσι πλέον δείχνουν πως ανήκουν περισσότερο στον κόσμο του Final Fantasy σε σχέση με τον πρώτο τίτλο.

Σίγουρα το A Realm Reborn δεν είναι τέλειο. Έχει και αυτό τις δικές του ατέλειες. Όταν κυκλοφόρησε στα τέλη Αυγούστου, δεν ήταν έτοιμο για να φιλοξενήσει τον αναπάντεχα μεγάλο αριθμό παικτών που προμηθεύτηκαν τον τίτλο και έτσι οι servers του πολλές φορές δεν μπορούσαν να χωρέσουν όλους τους παίκτες που απαιτούσαν να παίξουν. Ένα πρόβλημα, που ωστόσο, μετά από δύο σχεδόν μήνες κυκλοφορίας έχει μειωθεί αισθητά, δεν έχει εξαλειφθεί όμως. Σε δύο ίδιους χαρακτήρες του ίδιου επιπέδου, το μόνο που τους ξεχωρίζει μεταξύ τους είναι ο εξοπλισμός τους και τα skill τους. Δεν υπάρχει κάποιο σύστημα talent point που να τους ξεχωρίζει ουσιαστικά. Όλοι έχουν τις ίδιες ικανότητες, δυνάμεις και αδυναμίες. Επίσης, ο χάρτης του παιχνιδιού στην έκδοση του PS3 σίγουρα χρειάζεται αρκετή ενασχόληση μέχρι να τον συνηθίσετε και να μπορέσετε να τον χρησιμοποιήσετε σωστά για να προσανατολιστείτε. Ένα αρνητικό ακόμη που βρήκαμε εμείς είναι η μηνιαία συνδρομή. Το ποσό των 11 ευρώ που ζητάει η Square Enix κάθε μήνα από τους παίκτες, όταν μάλιστα έχουν πληρώσει και αρκετά χρήματα για να αγοράσουν το παιχνίδι, δεν νομίζουμε πως είναι ένα ποσό που όλοι δίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κλείνοντας…

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Square Enix έπραξε με το Final Fantasy XIV: A Realm Reborn αυτό που έπρεπε να είχε πράξει και το 2010 με την πρώτη της προσπάθεια. Έδωσε στο κοινό ένα σωστά και ολοκληρωμένα δημιουργημένο MMORPG, το οποίο δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη του είδους όσων αφορά στο Gameplay του αλλά στους περισσότερους τομείς η προσπάθεια που έγινε είναι πολύ καλή. Σίγουρα, η ιαπωνική εταιρία πρέπει να ρυθμίσει το ζήτημα της μηνιαίας συνδρομής, καθώς τα 10,99 ευρώ δεν είναι και λίγα. Γενικότερα, το A Realm Reborn είναι ένα παιχνίδι που αν είστε φαν του είδους του, επιβάλλεται τουλάχιστον να το δοκιμάσετε.

{youtube}dc5HY3KEqug{/youtube}

Κώστας Νικολούζος


Θετικά:Σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορίαΠλήθος επιλογών στο GrindingΕύκολη εναλλαγή μεταξύ των ClassesΤεχνικός τομέας άξιος συγχαρητηρίων

Αρνητικά:Δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη του είδουςΜικρές ατέλειες στα ''εντός''Η ''τσιμπημένη'' μηνιαία συνδρομή

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Square Enix
Studio ανάπτυξης: Square Enix Product Development Division
Διάθεση: CD Media
Είδος: MMORPG
Κυκλοφορία: 27/8/2013
Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), PC

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Keywords
Τυχαία Θέματα