Review - Diablo 3 (Console Edition)

Και οι ουρανοί ακόμα τρέμουν

H Blizzard Entertainment μόνο "πρωτάρα" δεν μπορεί να αναφερθεί ως προς τη σχέση της με τις οικιακές κονσόλες. Η πρώτη της δουλειά στον χώρο της Gaming βιομηχανίας ξεκίνησε το μακρινό 1991 με το RPM Racing για SNES ενώ τίτλοι όπως το Warcraft II: Tides Of Darkness, Diablo και Startcraft, τα τρία πιο δυνατά της franchises δηλαδή, κυκλοφορήσαν και στο PlayStation

τα δύο πρώτα ενώ το Starcraft και σε N64. Από τότε η Αμερικάνικη εταιρία έκοψε κάθε επαφή με τις κονσόλες και επικεντρώθηκε στο PC Gaming προσφέροντας μας sequel για της σειρά Starcraft και το καλύτερο MMORPG όλων των εποχών, το World Of Warcraft. Φυσικά, η σειρά Diablo δεν κρύφτηκε σε κάποιο συρτάρι αλλά το 2001, 4 χρόνια δηλαδή από την κυκλοφορία του αρχικού Diablo, κυκλοφόρησε το Diablo 2 και έναν χρόνο ακριβώς αργότερα το πρώτο expansion του, με τίτλο Lords Of Destruction.

Βρισκόμαστε στον κόσμο του Sanctuary και είκοσι χρόνια έχουν περάσει μετά τα γεγονότα του Diablo II: Lord of Destruction και δώδεκα από την κυκλοφορία ενός εκ των σημαντικότερων για το PC gaming τίτλων, αυτή του Diablo III. H Blizzard στο event για την ανακοίνωση της κονσόλας 8ής γενιάς από την Sony, PS4, ανεβαίνει στην σκηνή του αμφιθεάτρου και ανακοινώνει την κυκλοφορία του Diablo III για PS3 και PS4, ενώ λίγο καιρό αργότερα γίνεται γνωστό ότι ο τίτλος θα κυκλοφορήσει και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Και τώρα σας έχει γεννηθεί το εξής ερώτημα. Αξίζει άραγε να αγοράσει το port του Diablo 3 για τις κονσόλες; Αυτό θα το δείτε στην πράξη στο review που ακολουθεί κι από εκεί και πέρα θα κληθείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

"Hello my friend. Stay awhile and listen..." - Ιστορία

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει μετά τα γεγονότα του Diablo II: Lord of Destruction. Ο Deckard Cain, με την ανιψιά του, Leah, αναζητούν ακόμα το γιατί δεν επαληθεύτηκε η προφητεία για το Τέλος του Κόσμου, μέχρι τη νύχτα που ένα αστέρι πέφτει στον Καθεδρικό Ναό της Old Tristram όπου ήταν φυλακισμένος ο Diablo, σηματοδοτώντας την επανεμφάνιση του Αρχέγονου Κακού και την επάνοδο της σειράς. Ο χαρακτήρας που θα δημιουργήσετε ξεκινάει την περιπέτεια του από την πόλη της New Tristram με σκοπό να εξερευνήσει το σημείο όπου έπεσε το αστέρι και παρέσυρε τον Cain στον κρατήρα του εκείνη την μοιραία νύχτα όπου τεράστιες φλόγες απ’ την κόλαση έπεσαν απ’ τον ουρανό. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται στοιχεία σχετικά με το αστέρι που έπεσε και κάπου εκεί θα ξεκινήσει η περιπέτεια σας στον -για ακόμα μαι φορά- σκοτεινό κόσμο του Sanctuary.

Ο τομέας της ιστορίας είναι είναι από αυτούς όπου η Blizzard έδωσε την δέουσα προσοχή, αν και το σενάριο του τίτλου είναι αρκετά προβλέψιμο. Η αφήγηση ορισμένων γεγονότων αλλά και στοιχείων από το lore της σειράς Diablo πραγματοποιείτε μέσα από διάφορα ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία βρίσκουμε σε διάφορα σακίδια μέσα στα επίπεδα ενώ διάφοροι NCP's μοιράζονται μαζί μας τις αγωνίες τους αλλά και τους εφιάλτες που ζουν.

Gameplay

Ξεκινώντας το παιχνίδι έχετε να διαλέξετε ανάμεσα από τους Barbarian, Demon Hunter, Monk, Witch Doctor και Wizard. Ο καθένας έχει τα δικά του cinematics και διαφορετική «προσωπικότητα» μέσα στο παιχνίδι. Έτσι, η Blizzard μας δίνει ένα λόγο παραπάνω για να ασχοληθούμε με όλους. Η παραμετροποίηση του κάθε class έχει αρκετό βάθος. Αφού εκτός από την επιλογή των πανοπλιών, όπλων και κοσμημάτων, υπάρχουν και τα runes. Τα runes ουσιαστικά είναι κάποια upgrades για τα skills σας, που τους δίνουν από μία ιδιότητα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά για το κάθε skill που τα ξεκλειδώνεται καθώς ανεβαίνετε levels, αλλά πρέπει να διαλέξετε ένα για κάθε skill. Από την άλλη, στο 3ο μέρος της σειράς η Blizzard άλλαξε την στρατηγική της όσον αφορά στα στατιστικά του παίχτη. Στους παλαιότερους τίτλους ο παίχτης καλούνταν να διαλέξει σε ποια stats θα ανεβάσει πόντους όταν παίρνει level. Αυτό δεν υπάρχει στο τρίτο μέρος της σειράς, κάτι που κάνει το παιχνίδι πιο προσιτό στο “casual” κοινό. Αφού διαλέξετε λοιπόν με ποιον χαρακτήρα θα πορευθείτε στον κόσμο του Diablo III, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε διάφορα σατανικά πλάσματα. Εκεί η Blizzard έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Εκτός του ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά τέρατα, ώστε να μην πλήξετε, κάθε φορά που σκοτώνετε ένα νέο υπάρχει και σχετική αφήγηση με πληροφορίες για αυτό το πλάσμα, για να σας βάλει στο κλίμα. Τέλος, στα boss fights υπάρχει κλιμάκωση της δυσκολίας καθώς οδεύετε προς το τέλος της ιστορίας και γενικά είναι αρκετά έξυπνα σχεδιασμένα.

Το gameplay δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τους παλαιότερους τίτλους της σειράς. Παραμένει ένα ισομετρικό action-RPG στα πρότυπα των προκατόχων του, κρατώντας αναλλοίωτη τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη φόρμουλα που ανέδειξε και καταξίωσε τη σειρά. Το level cap του τίτλου φτάνει έως το 60ό επίπεδο ενώ στην Gamescom του περασμένου Αυγούστου έγινε γνωστό ότι θα κυκλοφορήσει και το πρώτο expansion του τίτλου με ονομασία Reaper of Souls, το οποίο εκτός των νέων εχθρών, περιοχών και της νέας κλάσης, αυτή του Crusader, θα αυξάνει και το level cap του χαρακτήρα σας. Σημαντική προσθήκη η οποία μας γλυτώνει από τς φευγαλέες ματιές στην health bar του χαρακτήρα μας είναι αυτή των life orb που αφήνουν οι εχθροί, αφού τους σκοτώσουμε, στο έδαφος και μας γιατρεύουν εκείνη τη στιγμή. Όταν τα πράγματα αρχίσουν να σκουραίνουν, το παιχνίδι μας προειδοποιεί κοκκινίζοντας την οθόνη ότι θα πρέπει να γιατρευτούμε άμεσα αλλιώς θα έχουμε κάποια δυστυχή κατάληξη.

Τον χαρακτήρα μας μπορούμε να τον εξοπλίσουμε με διάφορα αντικείμενα που βρίσκουμε ως επιβράβευση για την νίκη μας απέναντι σε κάποιον εχθρό, είτε σε κάποιον merchant είτε τα δημιουργούμε μόνοι μέσω του crafting,όπου επενδύοντας χρήματα μπορούμε να το αναβαθμίσουμε και να μάθουμε νέες συνταγές και να δημιουργήσουμε τα δικά μας αντικείμενα. Τα παραπάνω αντικείμενα χωρίζονται σε Inferior, Normal, Superior, Magic, Rare και Legendary, και χαρακτηρίζονται από το αντίστοιχο χρώμα σε μια φυσιολογική MMO νότα, βάσει της τεράστιας εμπειρίας που έχει αποκομίσει η Blizzard με το World of Warcraft.

Οι αλλαγές

Το πιο σημαντικό κομμάτι του κείμενου μας σίγουρα είναι η εν λόγω παράγραφος, αφού θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όλες τις αλλαγές που εντοπίσαμε στο port του Diablo 3 για τις οικιακές κονσόλες. Πρώτη μεγάλη αλλαγή, η οποία αν θυμάστε είχε αποτελέσει και το «Μήλον της έριδος», είναι η αφαίρεση του always online. Στην έκδοση των κονσολών ο παραπάνω "καρκίνος" αποτελεί παρελθόν και μαζί του όλα τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει στις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του τίτλου, όπως το αξιομνημόνευτο "Error 37" που δεν επέτρεπε στους παίχτες να συνδεθούν στους servers της Blizzard. Βέβαια η παραπάνω αλλαγή έχει διπλό αντίκτυπο στην έκδοση των κονσολών αφού πλέον το loot είναι αισθητά μειωμένο σε νούμερα και ποικιλία σε σχέση με την PC έκδοση, όπου το παιχνίδι ήταν συνεχώς online και ο server αποφάσιζε το περιεχόμενο ενός μπαούλου ή τα drops ενός νεκρού εχθρού. Όπως είναι λογικό οι υπηρεσίες μέσα από το Battle.net αποτελούν πια παρελθόν και μαζί τους οι αγοραπωλησίες των Auction House και Real Money Auction House.
Δεύτερη αλλαγή, όχι και τόσο σημαντική, που παρατηρήσαμε έχει να κάνει με την κάμερα η οποία έχει έρθει λίγο πιο κοντά στο χαρακτήρα που ελέγχει ο παίκτης και που γίνεται το επίκεντρο της οθόνης.
Τέλος, το πιο σημαντικό κομμάτι το οποίο έχει δεχτεί αλλαγές είναι φυσικά ο έλεγχος του ήρωα που τώρα περνάει άμεσα στον παίκτη με την κίνηση του μοχλού του χειριστηρίου. Πλέον τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί πάρα πολύ και μέσα από ελάχιστες κινήσεις του αριστερού σας αντίχειρά μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε invertory, στην σελίδα με τα skills του χαρακτήρα σας ή στον χάρτη της περιοχής. Tο button mapping έχει αποτελέσει καρπό ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας από την Αμερικάνικη εταιρία. Με το D-pad έχεις πρόσβαση σε λειτουργίες όπως το town portal ή τον χάρτη, με τον δεξιό μοχλό αποφεύγεις τις εχθρικές επιθέσεις και με τα υπόλοιπα κουμπιά χρησιμοποιείς τα skills σου. Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται και να σου φαίνονται δύσκολα όμως στην πράξη είναι πολύ εύκολα και αποδεικνύεται περίτρανα ότι το είδος των action/RPG ταιριάζει γάντι στις κονσόλες.

Multi-Κόλαση

To Multiplayer κομμάτι του τίτλου συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις και να προσφέρει πραγματικά άπειρες ώρες ξέφρενης διασκέδασης είτε σε τοπικό Co-Op τεσσάρων παιχτών είτε σε online. Από την αρχή ακόμα του παιχνιδιού μπορούμε να εισέλθουμε στον κόσμο ενός άλλου παίχτη ή να επιτρέψουμε την είσοδο στον δικό μας. Δεν χρειάζεται φυσικά να σας τονίσουμε ότι θα πρέπει να προσέξετε να μην μπείτε σε παιχνίδι κάποιου παίχτη ο οποίος θα βρίσκεται σε πιο προχωρημένο επίπεδο από εσάς με αποτέλεσμα να την πατήσετε με κάποιο spoiler.

Επίσης το Brawling mode το οποίο εισηχθεί στην έκδοση του Diablo 3 για τα PC's με το patch 1.0.7 δηλώνει και αυτό παρόν και και υπόσχεται να σας προσφέρει μια καθαρή PvP εμπειρία. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο PvP του τίτλου θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Nek the Brawler ο οποίος βρίσκεται στο Slaughtered Calf Inn της Tristram. Από εκεί μεταφερθείτε στη Scorched Chapel και θα ξεκινήσει η δράση.

Ο Διάβολος φορούσε....Havok

Όπως είναι λογικό ένα παιχνίδι του 2012 το οποίο κυκλοφόρησε σε PC θα πρέπει να δεχτεί αρκετές θυσίες για να επανακυκλοφορήσει ως port σε κονσόλες επταετίας. Ωστόσο τα animations των χαρακτήρων είναι καλοσχεδιασμένα, ενώ τα μοντέλα περιβάλλονται από έντονα bloom effects, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχει δυνατός φωτισμός.

Στα του voice acting τα προβλήματα παραμένουν όπως τα είχαμε γνωρίσει στην έκδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τους ηθοποιούς που υποδύονται τους πέντε βασικούς ήρωες να έχουν μεν τον απαραίτητο τόνο φωνής, αλλά οι ερμηνείες τους κινούνται κάτω του μετρίου. Η μουσική επένδυση στα περισσότερα σημεία είναι πολύ καλή, με αποκορύφωμα το θεματικό τραγούδι της Tristram που δεν θα μπορούσε να έλειπε ούτε από αυτόν τον τίτλο. Πέρα από την μουσική, οι ήχοι που έχουν επιλεχθεί για τις ενέργειες μέσα στο παιχνίδι, όπως το άνοιγμα ενός σεντουκιού ή την εκτόξευση ενός βέλος με το τόξο, είναι καλοί και δίνουν ένα τόνο ζωντάνιας.

Συμπεράσματα

Το Diablo 3 αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία παιχνίδια του 2012 για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επιτέλους, οι καθαρά console gamers έχουν και αυτοί την ευκαιρία να το απολαύσουν και μάλιστα παίζοντας "εντός έδρας" και χρησιμοποιώντας το αγαπημένο τους controller, είτε αυτό είναι το DualShock 3 είτε το αντίστοιχο του Xbox 360. Το port των οικιακών κονσολών μεταφέρει όλα τα θετικά στοιχεία της αρχικής έκδοσης του Diablo 3 αποβάλλοντας ταυτόχρονα ορισμένα αρνητικά/πολιτικές τα οποίες μείωναν την συνολική εμπειρία που μπορούσε να αποκομίσει κάποιος από τον τίτλο. Το single player προσφέρει δώδεκα με δεκαπέντε ώρες ποιοτικού dungeon crawling ενώ οι ποικιλία των classes, τα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και το κυνήγι καλύτερου gear προσφέροντας άφθονο replayability ικανό να σας κρατήσει για πάρα πολλές ώρες. Εν αναμονή τώρα του expasion "Reaper Of Souls" και μιας ανακοίνωσης για την κυκλοφορία του και στις κονσόλες τωρινής και επόμενης γενιάς.

{youtube}9X0iY2RtzwA{/youtube}

Άκης Μαύρος

Θετικά:Όλα τα καλά στοιχεία της PC έκδοσης παρέμενανΌλα τα αρνητικά της PC έκδοσης (AH, RMAH, Always online) αφαιρέθηκανΟ χειρισμός ταίριαξε γάντι στις κονσόλες Νέο, εύχρηστο UIΌμορφος τεχνικός τομέας...Αρνητικά: ...όχι και τόσο όμως όσο η αρχική έκδοση των υπολογιστών Μικρή πτώση των frame rates

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Blizzard Entertainment
Studio ανάπτυξης: Activision Blizzard
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action/RPG
Κυκλοφορία: 3/9/2013
Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), Xbox 360, PC

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

{/tabs}

Keywords
diablo 3, diablo, diablo 3, diablo, world of warcraft, τελος του κοσμου, εν λόγω, xbox 360, blizzard, playstation, sequel, mmorpg, world, iii, sony, ps4, ps3, hunter, witch, wizard, class, boss, health, life, orb, magic, rare, mmo, online, server, net, house, real, button, town, patch, pvp, δραση, bloom, voice, controller, xbox, single, player, gear, frame, activision, τελη κυκλοφοριας, money drop, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, δουλεια, μουσικη, παιχνιδια, boss, hunter, iii, mmo, mmorpg, net, ps3, ps4, pvp, real, rpg, sony, xbox 360, αξιζει, ανιψια, αφαιρεση, αφηγηση, βρισκεται, γεγονοτα, γινεται, δειτε, δωδεκα, διπλο, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εν λόγω, εταιρια, εφιαλτες, εχθροι, ειδος, εικοσι, υπηρεσιες, υπολογιστες, ηρωες, ηχητικα, ηχοι, κυνηγι, κινηση, κλιμα, λογο, μοντελα, μπορειτε, νικη, νυχτα, οθονη, ουσιαστικα, προβληματα, σεναριο, σιγουρα, σειρα, τοξο, τρια, τιτλος, φαινονται, φυσικα, φτανει, φορμουλα, φορα, χρωμα, ωρες, activision, button, health, blizzard, bloom, sequel, class, εξυπνα, frame, server, gear, house, ιδιαιτερα, wizard, controller, κομματι, life, magic, orb, pad, patch, παιχνιδι, player, πληροφοριες, rare, σκηνη, single, town, online, θετικα, witch, world of warcraft, world, ξεκινησε, voice
Τυχαία Θέματα