Ζελένσκι: Πώς έγινε ο αγαπημένος του Χόλιγουντ

Oταν ο Μπεν Στίλερ μπήκε στο γραφείο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ιούνιο, τον αγκάλιασε λέγοντάς του «Είσαι ο ήρωάς μου».

Ο Στίλερ είναι μόνο ένας μιας σειράς αστέρων από τον κόσμο της ψυχαγωγίας που έχουν κάνει το μακρύ ταξίδι στο Κίεβο προκειμένου να συναντήσουν τον Ζελένσκι - και ο ίδιος πρώην ηθοποιός και κωμικός. Eνα ταξίδι που περιλαμβάνει ένα ολονύχτιο ταξίδι με τρένο από την Πολωνία αφού οι εμπορικές πτήσεις - πόσω μάλλον τα ιδιωτικά τζετ - δεν μπορούν να πετάξουν για

λόγους ασφαλείας στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Πριν από τον Στίλερ ήρθε ο ηθοποιός Σον Πεν, που έχει επισκεφθεί την Ουκρανία τρεις φορές από την εισβολή και ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο. Στην τελευταία του επίσκεψη έδωσε στον Ζελένσκι ένα από τα Οσκαρ του να το κρατήσει μέχρι τη νίκη της Ουκρανίας. Ηταν ο τρόπος του να δείξει πόσο πολύ πιστεύει ότι ο πρόεδρος και η χώρα θα επιζήσουν αυτού του πολέμου.

Οι διασημότητες

Ο Ζελένσκι έχει υποδεχθεί πολλούς ακόμα σταρ, ανάμεσά τους ο ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, η ηθοποιός Τζέσικα Τσάστεϊν, ο Bono των U2, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ντέιβιντ Λέτερμαν, ο βρετανός λάτρης της περιπέτειας Μπέαρ Γκριλς, ο ισπανοαμερικανός σεφ Χοσέ Αντρές και ο ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ.

Η Αντζελίνα Τζολί και ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ, που έκανε γυρίσματα στο Κίεβο για μια παραγωγή του Netflix προ διετίας, έχουν επίσης επισκεφθεί την Ουκρανία προκειμένου να συναντηθούν με πρόσφυγες και στρατιώτες.

Και πολύ περισσότερες είναι οι διασημότητες που δεν την έχουν επισκεφθεί ακόμα, αλλά χρησιμοποιούν το βήμα τους προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα. Η γεννημένη στην Ουκρανία Μίλα Κούνις και ο σύζυγός της Αστον Κούτσερ, που ήταν φίλοι με τους Ζελένσκι πριν από τον πόλεμο, συγκέντρωσαν στο ξεκίνημά του περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια.

Το ταλέντο του

Σύμφωνα με άτομα που έχουν παρακολουθήσει και εμπλακεί στις επικοινωνιακές προσπάθειες του Ζελένσκι, αυτός ήταν που κράτησε την προσοχή του Χόλιγουντ αφού υποχώρησε ο αρχικός μιντιακός πυρετός. «Εχει ταλέντο ως ρήτορας λόγω του υποβάθρου του» λέει η Νίκι Φάουλερ, πρόεδρος της ένωσης κριτικών του Χόλιγουντ, που είναι επίσης κατά το ήμισυ Ουκρανή. Σύμφωνα με την ίδια, το Χόλιγουντ «σέβεται» τον Ζελένσκι γιατί για αυτούς είναι ένας ήρωας της πραγματικής ζωής, «από αυτούς που απλά δεν υπάρχουν στις ταινίες».

Η πορεία του Ζελένσκι, επισημαίνει η Φάουλερ, παραπέμπει στο «η ζωή μιμείται την τέχνη» και έχει ιντριγκάρει όχι μόνο το Χόλιγουντ αλλά και τις ΗΠΑ γενικότερα.

«Ως πρώην ηθοποιός, ο Ζελένσκι αντιλαμβάνεται τη δύναμη των ηθοποιών, ιδιαίτερα του Χόλιγουντ» σημειώνει από την πλευρά της η πρώην υπεύθυνη Τύπου του Ιούλια Μεντέλ, συγγραφέας του βιβλίου «Η μάχη της ζωής μας».

Λεωφόρος της Δόξας

Εξω από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι έχει δημιουργήσει μια ουκρανική «Λεωφόρο της Δόξας». Εκείνοι που θεωρούνται ως οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας - από τον Σον Πεν μέχρι τους ηγέτες της Πολωνίας, της Λετονίας, της Τσεχίας και της ΕΕ - έχουν τιμηθεί με μια πλακέτα.

Για τον καθηγητή του Κορνέλ, Γκραντ Φάρεντ, συγγραφέα του βιβλίου «Η μέθοδος Ζελένσκι», η γοητεία του Ζελένσκι βασίζεται στο ότι πιέζει τη Δύση να τιμήσει τις ίδιες της τις αξίες. «Ο Ζελένσκι είναι ένα είδος συμβόλου ευρωπαίου ηγέτη από μια χώρα που δεν θα περίμενε κανείς να ηγείται της Ευρώπης» σημειώνει. Εντός των ουκρανικών τειχών, πάντως, ο αρχηγός του επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι θεωρείται πιο δημοφιλής - κι ας έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα