Υποκλοπές: Προειδοποιήσεις και μισόλογα
Μισόλογα, «ήξεις αφήξεις» και αναπάντητα ερωτήματα με νομικές προεκτάσεις προέκυψαν από την πεντάωρη ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την άρνηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Τζαβέλλα να προσέλθει στην Επιτροπή επικαλούμενος με επιστολή του τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τη σπουδή της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να ματαιώσει την προγραμματισμένη συνεδρίαση.
Και όλα αυτά με φόντο το 48ωρο-«φωτιά» που αναμένεται σήμερα με τη συζήτηση επί των προτάσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αύριο με τη λήψη απόφασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάνει λόγο για «προαναγγελθείσα θεσμική εκτροπή», καθώς, σύμφωνα με διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ΝΔ αναμένεται να επικαλεστεί λόγους εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής ώστε να απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι σχετική πλειοψηφία των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής αναφορικά με το δικαίωμα της μειοψηφίας να προτείνει τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών.
«Η συγκάλυψη δεν θα περάσει» διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης παραπέμπει για τα περαιτέρω στην Ολομέλεια. Από τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα εξαρτηθούν πολλά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εξετάζει ακόμα και την πρόταση μομφής κατά του Κακλαμάνη, ενώ στους διαδρόμους της Βουλής κάποιοι δεν απέκλειαν ακόμα και πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε χαλαρή κουβέντα με τους δημοσιογράφους και κληθείς να απαντήσει «αν θα περάσουμε το Σαββατοκύριακο στη Βουλή» σχολίασε με σκωπτική διάθεση πως «θα σεβαστούμε τα φίλαθλα αισθήματα» (το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινά το final 4 στο μπάσκετ).
«Με αναγκάζετε να κινηθώ νομικά»Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέστη ο ίδιος στην ακρόαση Δεμίρη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, προαναγγέλλοντας ότι θα στραφεί νομικά εναντίον του, ενώ τον κάλεσε να του χορηγήσει άμεσα τον φάκελο με τα στοιχεία που συνόδευσαν τη διάταξη άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του και προτρέποντάς τον να αφήσει τα «ήξεις αφήξεις». Τον ρώτησε ποιος είναι ο λόγος απορρήτου που επικαλείται, όταν ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθησή του. «Με εξωθείτε σε κάτι πρωτοφανές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρονικά. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στραφώ νομικά κατά του διοικητή της ΕΥΠ» του είπε.
Από τον διαρρεύσαντα διάλογο μεταξύ τους προκύπτει ότι ο Δεμίρης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει δει κάποιο έγγραφο με τους λόγους παρακολούθησής του και ότι στον σχετικό φάκελο που ζήτησε και έλαβε η ΑΔΑΕ περιέχεται η μόνο διάταξη για την παρακολούθησή του χωρίς τους λόγους για τους οποίους αυτή διατάχθηκε. Μάλιστα ο Δεμίρης άφησε να αιωρείται ότι οι λόγοι παρακολούθησης ήταν προφορικοί («Πολλές φορές τα αιτήματα γίνονται προφορικά» είπε), ενώ όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν τελικώς η παρακολούθηση Ανδρουλάκη διατάχθηκε προφορικά, απάντησε «όχι, δεν λέω αυτό». Το «κρυφτούλι» του διοικητή της ΕΥΠ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ανδρουλάκη, ο οποίος τον κάλεσε να σταματήσει να περιφρονεί «τη νοημοσύνη μας», όπως του είπε, σχολιάζοντας: «Μας λέει ότι ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, δεν είχε το “ενδιαφέρον” να μάθει τους λόγους που ξέσπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα».
Πόλεμος και για τη διαρροήΗ διαρροή του επίμαχου διαλόγου κινητοποίησε τα αντανακλαστικά «κυβερνητικών πηγών», οι οποίες έκαναν λόγο για «ποινική διάσταση της ανωτέρω πράξης», ενώ ο Κακλαμάνης θα παραπέμψει το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να ερευνήσει από πού διέρρευσαν οι διάλογοι. Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η άρνηση Τζαβέλλα να προσέλθει στη Βουλή, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταγγέλλει ότι η ματαίωση της συνεδρίασης «είναι όχι απλώς παράνομη αλλά και αξιόποινη και συνιστά πράξη συσκότισης και συγκάλυψης».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πορτοσάλτε για την δήλωση Δένδια: «Αν δεν του αρέσει η πολιτική που ασκείται από τον Πρωθυπουργό μπορεί να αποχωρήσει»
- Έγκριση συμπληρωματικής χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Αστακού και των παρακείμενων οδών.
- Ανάπτυξη 1,8% φέτος προβλέπει για την Ελλάδα η ΕΕ – Στα ύψη ο πληθωρισμός
- Ζυμαρικά για βραδινό: Η γρήγορη λύση που δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν
- Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης για μια… συσκευή αποτρίχωσης – «Κατηγορήθηκα για τρομοκρατία»
- Εξώδικο από την Acun Medya στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για το ρεπορτάζ του Survivor - Η on air αναφορά της Ζήνας Κουτσελίνη
- Ιδιωτική Ασφάλιση: Τα "καμπανάκια" για το ασφαλιστικό κενό
- Επιβεβαιώθηκε η μηνιγγίτιδα στον μαθητή που νοσηλεύεται στο Ρίο
- Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο, διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα
- Ράντου για Παπακωνσταντίνου: "Όση λατρεία μπορεί να έχεις σε έναν μύθο, τόσο δύσκολο είναι να ζεις με έναν"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Formula1: Εκλεψαν το πανάκριβο SUV του Μπότας
- Παγίδα Μητσοτάκη
- Το στοίχημα της Καρυστιανού
- Παύλος Μαρινάκης: Νέα λεωφορεία, 150 ευρώ στις οικογένειες, και βαρέα στους υγειονομικούς
- Final Four: Ο Ολυμπιακός στο κυνήγι της εκπλήρωσης ενός ονείρου
- Η ΔΕΑΒ τιμωρεί την ΑΕΚ και βάζει «λουκέτο» σε τμήμα της Allwyn Arena
- Metlen – Ε.Μυτιληναίος: Ρεκόρ τζίρου το 2026 – Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
- Καιρός: Εντείνεται η αστάθεια με βροχές και καταιγίδες έως και την Κυριακή
- ΑΕΚ: Το καλοκαίρι της αναβάθμισης
- Μεγάλες επενδύσεις από τη Mars: Εκσυγχρονίζει τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Υποκλοπές: Προειδοποιήσεις και μισόλογα
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βάζουν νέους κανόνες στον χωρισμό – «Σβήνουν» τα δικαιώματα των γυναικών
- Η Ευρώπη σε «ασφυξία» από τον υπερτουρισμό: Χάος σε Ρώμη, Ποζιτάνο και Βαρκελώνη
- Ο Κ. Παπανικολάου απαντά στο tanea.gr: «Να αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι σαν να μην υπάρχει αύριο»
- Botoxe Athens: H Αθήνα παραδίδεται στον παλμό του Rave με Ajja, Fatima Hajji, CLTX
- Διευκρινίσεις
- Δήλωση Έργκιν Αταμάν στο τουρκικό μέσο TRT Sport: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος που δεν καταφέραμε να περάσουμε στο Final Four»
- Πώς δρούσαν οι διαρρήκτες στη Θεσσαλονίκη: Στόχευαν επιλεκτικά διαμερίσματα και εφάρμοζαν μέτρα αντιπαρακολούθησης
- Final Four: Ο Ολυμπιακός στο κυνήγι της εκπλήρωσης ενός ονείρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θάντερ – Σπερς 122-113: Απάντησε η Οκλαχόμα και έφερε τη σειρά στα ίσα
- Η Bayer, η γλυφοσάτη και άλλες ιστορίες
- Κρίσιμες ώρες για 18χρονο μαθητή με μηνιγγίτιδα - «Απαιτείται ιχνηλάτηση»
- Αταμάν: «Θέλουν να διαταράξουν την ενότητά μας – Όσα γράφονται είναι παραμύθια»
- Ο Μικ Τζάγκερ πρωταγωνιστής σε γοτθικό δράμα - Ποιος ο ρόλος του
- Χωρίς νερό για 3 ώρες αύριο μεγάλη περιοχή στην Θεσσαλονίκη – Έργα από την ΕΥΑΘ
- Θεσσαλονίκη: Προς «λουκέτο» το Αστυνομικό Τμήμα στον Εύοσμο - 24 αντί 39 αστυνομικοί
- Ετήσιο Συνέδριο της Πρωτοβουλίας BrainReGain: «RETURN. TALENT. IMPACT.»
- Ποια ελληνική σειρά της ΕΡΤ θα προβάλλεται στην Ιταλία
- Ελλείψεις σε Αστυνομικό Τμήμα στη Θεσσαλονίκη – 24 αντί για 39 αστυνομικοί



