Βρετανία: Παρέμβαση Χαντ για τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα Παρασκευή 11/1 την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι να εξετάσει αν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία στην υπόθεση δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς οι οποίοι καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη στη Μιανμάρ.

Νωρίτερα σήμερα εφετείο της Μιανμάρ απέρριψε την έφεση δύο δημοσιογράφων που καταδικάστηκαν

σε επτά χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της παραβίασης του «νόμου περί κρατικών μυστικών», λέγοντας πως η υπεράσπιση δεν παρείχε επαρκή στοιχεία προκειμένου να αποδείξει ότι ήταν αθώοι.

«Ανησυχούμε πολύ για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στο ραδιόφωνο του BBC απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση.

«Καλούμε την Αούνγκ Σαν Σου Κι να εξετάσει αν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία και να αναγνωρίσει πως, ως ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία στη Βιρμανία, θα έπρεπε να δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για το μέλλον αυτών των δύο γενναίων δημοσιογράφων».

Ο Ουά Λόουν, 32 ετών, και ο Κέι Σου Όου, 28 ετών, είχαν καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο, έπειτα από μια δίκη-ορόσημο που ενέτεινε τις αμφιβολίες για την πρόοδο της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία και προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Η υπεράσπιση των δύο δημοσιογράφων έχει πλέον δυνατότητα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα