Νεκροί από τον καύσωνα στην Ευρώπη – Συνεχίζονται οι ακραίες θερμοκρασίες
Ακραίο κύμα καύσωνα πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες σε αρκετές χώρες, με τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται.
Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει την Ιταλία. Σήμερα 18 πόλεις της χώρας βρίσκονται σε «κόκκινο επίπεδο επιφυλακής», ενώ την Παρασκευή αναμένεται τουλάχιστον 20 πόλεις να μπουν σε αυτό το επίπεδο αυτό επιφυλακής.
Τέσσερις άνθρωποι, έχουν χάσει την ζωή τους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, από την αρχή της εβδομάδας. Το τελευταίο θύμα της ζέστης, είναι ένας άνδρας 70 ετών, ο οποίος σήμερα το πρωί βρέθηκε νεκρός μέσα στο φορτηγό του, κοντά
Στο μεταξύ, οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν και στο ξέσπασμα σειράς πυρκαγιών, στην περιοχή Μολίζε της κεντρικής Ιταλίας. Χάρη στην άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής, μπόρεσαν να τεθούν υπό έλεγχο σε χρόνο ρεκόρ.
Στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Τορίνο, την Βενετία και το Μιλάνο, υιοθετήθηκαν μέτρα τα οποία απαγορεύουν την εργασία κάτω από τον ήλιο, από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, κατά τις ημέρες ύψιστης επιφυλακής, λόγω καύσωνα. Σήμερα η ιταλική κυβέρνηση συναντά τα συνδικάτα της χώρας, για να συμφωνηθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν περιορίσει ή και σταματήσει να εργάζονται και να παράγουν.
Ανησυχία, τέλος, προκαλούν περιστατικά λιποθυμίας τραγουδιστών και κομπάρσων που συμμετέχουν σε πρόβες έργων, στην Αρένα της Βερόνας. Οι καλλιτέχνες ζήτησαν με έμφαση την υιοθέτηση νέων, αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της υγείας τους και η διοίκηση απάντησε ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί.
Γαλλία: Δύο νεκροί λόγω αδιαθεσίας από τη ζέστη – Περισσότεροι από 300 στα επείγονταΟ φετινός Ιούνιος ήταν για τη Γαλλία, που είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλης διάρκειας και πρώιμο για την εποχή κύμα καύσωνα, ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
«Ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί από το 1900, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία, μετά τον Ιούνιο του 2023», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ανιές Πανιέ- Ρινασέρ.
Η θερμοκρασία τον Ιούνιο που μόλις πέρασε ήταν κατά 3,3° Κελσίου υψηλότερη από τον κανονικό μέσο όρο, ενώ τον Ιούνιο του 2023 ήταν κατά 3,6° Κελσίου υψηλότερη.
Παράλληλα η Πανιέ- Ρινασέρ επεσήμανε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους «λόγω αδιαθεσίας από τη ζέστη».
«Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τους πυροσβέστες στα επείγοντα των νοσοκομείων και δύο πέθαναν λόγω αδιαθεσίας εξαιτίας της ζέστης», εξήγησε.
Από σήμερα μάλιστα είναι η σειρά της Γερμανίας να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει τους 38° Κελσίου στο Βερολίνο
Ζέστη επικρατεί και στο Βέλγιο με περισσότερους από 35° Κελσίου, με το Atomium, την εμβληματική κατασκευή στις Βρυξέλλες, να παραμένει κλειστή για τους επισκέπτες μέχρι και σήμερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Αν και τα κύματα ζέστης δεν είναι κάτι καινούργιο έπειτα από δεκαετίες υπερβολικής χρήσης του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι καύσωνες παρατηρούνται ολοένα και νωρίτερα το καλοκαίρι και συχνά διαρκούν ως τις αρχές του φθινοπώρου, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τη λειτουργία των σχολείων.
Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας τα σχολεία έκλεισαν χθες, ενώ στη Γερμανία υπάρχει η επιλογή του “hitzefrei”, της σχολικής αργίας λόγω της υπερβολικής ζέστης που θεσπίστηκε τον 19ο αιώνα.
Ακόμη και η Ισπανία, μια χώρα όπου ο κλιματισμός είναι πιο διαδεδομένος, πνίγεται από τη ζέστη. Σήμερα η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, αν και θα σημειωθούν και καταιγίδες.
Στην επαρχία Λερίδα της Καταλονίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο πτώματα μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς.
Λίγες ώρες νωρίτερα επίσης στην Καταλονία η αστυνομία επεσήμανε ότι ένα αγόρι 2 ετών, το οποίο είχαν αφήσει σε αυτοκίνητο σταθμευμένο στον ήλιο, πέθανε.
Στη Μαδρίτη «όλοι μιλάνε για τη ζέστη», δήλωσε ο 62χρονος Κάρλος Αλμπέρτο Ολιβάρες που πουλά εφημερίδες μέσα από ένα μεταλλικό κιόσκι, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά κατά πολύ τους 36° Κελσίου, τη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες στην ισπανική πρωτεύουσα.
«Τώρα είναι σαν φούρνος και τον χειμώνα σαν ψυγείο», εξηγεί.
Ο Ιούλιος μόλις που ξεκίνησε, αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο Canal Sur ήδη τήρησε την ετήσια παράδοση και κατάφερε να ψήσει ένα αυγό τοποθετώντας το πάνω στην άσφαλτο σε δρόμο της Σεβίλλης.
Θα χρειαστούν μήνες για να εκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών λόγω της ζέστης, όμως οι καύσωνες του 2022 και του 2023 προκάλεσαν 70.000 και 61.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κέιτ Μίντλετον: Στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ η πριγκίπισσα της Ουαλίας
- Κέιτ Μίντλετον: Η «πραγματικά δύσκολη» αλήθεια για την ανάρρωση της μετά τον καρκίνο – Νέα δημόσια εμφάνιση σε νοσοκομείο
- Τι καιρό θα κάνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σύμφωνα με τα Μερομήνια 2025
- Βουλιαγμένη: Βαριά η «καμπάνα» για τον πιτσιρικά που πήγε να ξεφύγει από μπλόκο
- Λυκουρέζος για το σπίτι στο Πόρτο Ράφτη: «Δεν έχω αναμιχθεί συνειδητά – Το θέμα πρέπει να λυθεί μεταξύ των δύο αδελφών»
- Ηρώ Καριοφύλλη: Συγκίνηση στο "τελευταίο αντίο" στην σπουδαία δημοσιογράφο
- Ηρώ Καριοφύλλη: Σε κλίμα συγκίνησης στο «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία δημοσιογράφο
- Στα ύψη οι τιμές αγαθών στο σούπερ μάρκετ – Στα απολύτως απαραίτητα περιορίζονται οι καταναλωτές
- Κατεβασμένα εξακολουθούν να παραμένουν τα ρολά στα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών
- Κουτσούμπας, το «αρχίδιον» του Μητσοτάκη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ποιος Τσιριβέγια και Τουμπά; Ο Μπόκος!
- Ολυμπιακός: Το Champions League… θυμήθηκε τον Γιάγια Τουρέ
- Ν. Κεραμέως: «Η ΓΣΕΕ θέλει να αποσυρθούν όλες οι ευεργετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους;»
- Μητσοτάκης στο Mega 2047μ.Χ: «Δεν γνώριζα ότι ήμουν πρωθυπουργός..»
- Μεγαλόπολη: Εξαφανίστηκε ο άνδρας που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του
- Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με απλά λόγια….
- IDF: Ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν μέλη «τρομοκρατικού πυρήνα του Ιράν» στη Συρία
- Γκρεγκ Τέιλορ: Ανυπομονώ να παίξω και να νιώσω το πάθος της εξέδρας στην Τούμπα» (vid)
- Βιτόρια: “Αρκετά ικανοποιημένος – Αυτό μας έλειψε”
- Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στον Μαραθώνα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Νεκροί από τον καύσωνα στην Ευρώπη – Συνεχίζονται οι ακραίες θερμοκρασίες
- Επεισοδιακό μπλόκο στη Βουλιαγμένης – Παραλίγο να πατήσουν οδηγούς για να ξεφύγουν (video)
- Ποιος Τσιριβέγια και Τουμπά; Ο Μπόκος!
- Μεγαλόπολη: Εξαφανίστηκε ο άνδρας που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του
- IDF: Ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν μέλη «τρομοκρατικού πυρήνα του Ιράν» στη Συρία
- Γκρεγκ Τέιλορ: Ανυπομονώ να παίξω και να νιώσω το πάθος της εξέδρας στην Τούμπα» (vid)
- Ιαπωνία: Πάνω από 900 σεισμοί σε διάστημα 10 ημερών σε απομονωμένο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας
- Σεισμός 4,3 βαθμών αισθητός σε Κωνσταντινούπολη και Προύσα
- Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με απλά λόγια….
- Βιτόρια: “Αρκετά ικανοποιημένος – Αυτό μας έλειψε”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κυριακή Γρίβα: «Αν ήξερα ότι κακοποιείται η κόρη μου, θα τον είχα καθαρίσει εγώ» κατέθεσε ο πατέρας της
- Συνελήφθη 67χρονη στο Κορωπί: Καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στο μπαλκόνι της
- Ο Μαξ Φερστάπεν προς τη Mercedes το 2026
- Με Χουάντσο Ερνανγκόμεθ η προεπιλογή της Ισπανίας για το Eurobasket 2025 – Εκτός ο Γιουλ
- Η Ρωσία χαιρετίζει την παύση των παραδόσεων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία – «Θα επιταχύνει τον τερματισμό της σύγκρουσης»
- Πριγκίπισσα Κέιτ – Η απρόσμενη εμφάνισή της σε νοσοκομείο: «Μετά την θεραπεία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα»
- «Φωτιά» και τον Ιούλιο με αυξήσεις έως 20% - Στα 17,5 λεπτά η μέση τιμή της κιλοβατώρας
- Τζανάκης: Επέστρεψε με νέα παραλλαγή ο κορονοϊός - Ποια τα συμπτώματα
- Χωρίς νερό περιοχές της Θεσσαλονίκης
- Φωτεινή Μπαξεβάνη: Δεν ήξερα ότι ήταν άρρωστη η Καίτη Κωνσταντίνου, έπαθα λίγο σοκ