Βενιζέλος: «Η διάσωση της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί»

«Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Το πιστεύω αυτό γιατί έχω την προσωπική εικόνα των διαπραγματεύσεων και ξέρω ότι αυτό είναι εφικτό εφόσον οι εταίροι μας σεβαστούν την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου», είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε).

«Ο κάθε καταθέτης μπορεί να είναι βέβαιος ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», είπε ο αντιπρόεδρος και ζήτησε
να διαμορφωθεί «ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στη χώρα».


«Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το PSI. «Tο πιστεύω αυτό, εφόσον οι εθνικοί μας εταίροι σεβαστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που επιβεβαιώθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα νέο εθνικό φορολογικό σύστημα αν δεν συμφωνήσουν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Είναι θαύμα το πώς καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε σε δημοσιονομικό επίπεδο» ανάφερε ο κ. Βενιζέλος συνδέοντας την δημοσιονομική προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 με την ύφεση που δυσκολεύει κατά πολύ την προσπάθεια.

«Εχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, όχι απλά ο πολιτικός, ο οικονομικός και ο δημοσιονομικός» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα». Ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα σημείωσε ότι «αυτό φαίνεται στις εκροές των καταθέσεων».

«Η χώρα ταπεινώνεται, υπάρχει πρόβλημα διεθνούς υπερηφάνειας της χώρας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και αναφέρθηκε σε εθνικά στερεότυπα που προσβάλλουν τους Ελληνες. Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για έλλειμμα πειστικών και εφαρμόσιμων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «αυτοπροστασία», όπως είπε, της ευρωζώνης.

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε, τέλος, αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η σημερινή συγκυρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Απαντώντας σημείωσε ότι θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδρομή αν οι εταίροι μας είχαν αποφασίσει να μας στηρίξουν με δανειακή βοήθεια «πολύ μεγαλύτερου ύψους και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας» από αυτήν που αποφάσισαν τόσο το 2010 όσο και στις 26 Οκτωβρίου του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα