Βαριά ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων

Βαριά ήττα στη βουλή, την πρώτη του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, γνώρισε ο Μπόρις Τζόνσον. Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, οι βουλευτές με 328 ψήφους, έναντι 301 ψήφισαν υπέρ του να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο του κοινοβουλίου, με σκοπό να καταφέρουν να περάσουν έναν νόμο που θα αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθυστερώντας την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις 31 Οκτωβρίου. Ο νόμος αυτός θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης,

ο βρετανός πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και επέμεινε ότι τόσο εκείνος, όσο και ο λαός της χώρας δεν θέλουν εκλογές. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ότι εφόσον αύριο, Τετάρτη, περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με πρόωρες εκλογές, στις 14 Οκτωβρίου, ποιος θα είναι αυτός που θα πάει στις Βρυξέλλες.

MPs vote by 328 to 301 to take control of the Commons agenda tomorrow, paving the way for a bill designed to block Boris Johnson from taking the UK out of the EU without a #Brexit deal

Live updates: https://t.co/TIaH4BJrtv pic.twitter.com/rGvfChpYEW

BBC Politics (@BBCPolitics) September 3, 2019

Use our CommonsVotes tool to find out how MPs voted on this evening"s #emergencydebate motion. https://t.co/WXsWlJlNbo

— UK House of Commons (@HouseofCommons) September 3, 2019

«Αν αυτός που θα πάει να διαπραγματευτεί είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει στην Ευρώπη αυτό που εκείνη θέλει» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Ωστόσο, αν πάω εγώ θα επιστρέψω με συμφωνία» κατέληξε.

Παίρνοντας τον λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογράμμισε πως αν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να το αίτημά του να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε επίσης, πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών, μόνο αφού περάσει ο νόμος που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit.

After MPs back a bid to take over the Commons agenda in order to pass legislation blocking a no-deal Brexit Boris Johnson says "I don"t want an election but if MPs vote tomorrow to stop negotiations... then that would be the only way to resolve this" https://t.co/kqgtMzRphh pic.twitter.com/vljS2Hm4hk

Sky News (@SkyNews) September 3, 2019

BREAKING: The government has been defeated in a crucial Brexit vote as a significant amount of Tory MPs rebel the whip.

Not since William Pitt the Younger in 1793 has a British Prime Minister lost their first vote. #HouseOfCommons

AYES: 328
NOES: 301
MAJORITY: 27 pic.twitter.com/FJARqzj2D4

— Charlie Proctor (@MonarchyUK) September 3, 2019

Παίρνοντας τον λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογράμμισε πως αν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να το αίτημά του να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε επίσης, πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών, μόνο αφού περάσει ο νόμος που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit.

Όσον αφορά τους 21 βουλευτές, οι οποίοι πήγαν… κόντρα στον Μπόρις Τζόνσον, θα έχουν το βράδυ για να το ξανασκεφτούν και να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, αύριο.

Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον την ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας:

Any lip readers out there know what Johnson says here? #HouseOfCommons pic.twitter.com/GsjCZiRAmb

— PenkyMax (@penkymax) September 3, 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα