Brexit: Ήττα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον - Ο έλεγχος της Βουλής στην αντιπολίτευση

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας την οποία προκάλεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης και αντάρτες των Τόρις, για να εμποδιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με την αναβολή του "διαζυγίου".

Ειδικότερα, με διαφορά 27 ψήφων ηττήθηκε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρότεινε Brexit χωρίς συμφωνία καθώς έλαβε μόλις 301

ψήφους. Αυτό σημαίνει πως ο έλεγχος του κοινοβουλίου και οι επόμενες πρωτοβουλίες περνάνε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς με 328 ψήφους κέρδισαν την βραδινή ψηφοφορία της Τρίτης.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για το βρετανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει τη νομοθετική πρόταση για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit, ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε εκ νέου διαπραγμάτευση με την ΕΕ και να συμφωνήσει νέα παράταση εξόδου από την ΕΕ.

Πρόωρες εκλογές ζητάει ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση, ενώ πρόσθεσε ότι θα καταθέτει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κατηγόρησε παράλληλα, τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Αποπέμπονται οι 21 "αντάρτες" των Συντηρητικών

Οι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης, των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς — ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Θα πρέπει να παρουσιαστεί κάποιος πολύ σοβαρός πολιτικός λόγος στην ΕΕ ώστε να υπάρξει αναβολή για την αποχώρηση

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιον «πολύ σημαντικό πολιτικό λόγο» προκειμένου να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε από την πλευρά του ο Πάσκαλ Ντόναχου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, μετά την επιτυχή έναρξη της προσπάθειας μελών της Βουλής των Κοινοτήτων να αποτρέψουν το λεγόμενο no-deal Brexit την 31η Οκτωβρίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διευκρινίσει ότι εάν κληθούν να εξετάσουν νέα αναβολή [της διαδικασίας], θα πρέπει να τους παρουσιαστεί κάποιος πολύ σημαντικός πολιτικός λόγος για αυτό, κι ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος», εξήγησε ο Ντόναχου στην ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTÉ.

Ερωτηθείς εάν η Ιρλανδία θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με τον Μπόρις Τζόνσον μετά την καθαρή ήττα του ηγέτη των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τρίτης, ο Ντόναχου απάντησε: «Είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συναλλασσόμαστε με όποιον κι αν είναι ο πρωθυπουργός του ΗΒ».

Τι προηγήθηκε

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

"Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς", πρόσθεσε.

Η επιστολή του "αντάρτη βουλευτή":

Η στιγμή που ο Λι κάθεται με την κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων:

Keywords
Τυχαία Θέματα