Τρεις σαλάτες με ρόδι

Η θεά Αφροδίτη προσέφερε στους αγαπημένους της ρόδια ως δώρα αγάπης. Οι νεόνυμφοι από τα ομηρικά χρόνια έσπαγαν για καλή ζωή ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους ενώ μέχρι τις μέρες μας προσφέρουμε ρόδια στους δικούς μας ανθρώπους για καλή τύχη. Το ρόδι είναι ένα φρούτο-θησαυρός, πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C και Ε), μεταλλικά στοιχεία (π.χ. κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ ο χυμός του, η περίφημη γρεναδίνη, διαθέτει  πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες για τον οργανισμό μας. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να το βάλουμε στο σπίτι μας και στην διατροφή μας,

ενσωματώνοντάς το στις καθημερινές μας συνταγές, όπως αυτές οι τρεις για σαλάτες που ακολουθούν:

Σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο και ρόδι

Εύκολη, χορταστική, πεντανόστιμη και υγιεινή, καθώς είναι γεμάτη super foods,  η σαλάτα με σπανάκι, κοτόπουλο και ρόδι θα σας δώσει ενέργεια.

Υλικά

350 γραμμάρια baby σπανάκι

1 φλιτζάνι ρόδι καθαρισμένο

1 ½ φλ. μαγειρεμένο κοτόπουλο (βραστό η ψητό) κομμένο σε μικρές μπουκιές

1 κουταλιά σούπας σουμάκ

1 κ. σ. λιναρόσπορο αλεσμένο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (ακέρωτο)

χυμός από 1 πορτοκάλι

1 κουταλάκι γλυκού μέλι ή ζάχαρτη

1 κ. γλ. μουστάρδα

1 κ. γλ. βαλσαμικό ξίδι

αλάτι

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σπανάκι, το μαγειρεμένο κοτόπουλο, το ρόδι, τους σπόρους και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με βινεγκρέτ πορτοκάλι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. Για τη σος βινεγκρέτ πορτοκάλι, σε ένα μπρίκι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη ή το μέλι και σε χαμηλή φωτιά τον συμπυκνώνουμε, δηλαδή βράζουμε ώσπου να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη μουστάρδα, το βαλσαμικό και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το λάδι και με το σύρμα χτυπάμε να πυκνώσει. Περιχύνουμε μια πράσινη σαλάτα με φρούτα με τη σος βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ρόδι κόβουμε κυκλικά και αφαιρούμε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζουμε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζουμε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνουμε με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το ρόδι στη μέση και με την παλάμη μας ακουμπισμένη επάνω στην κομμένη πλευρά του ροδιού χτυπάμε με μία κουτάλα τη φλούδα από το ρόδι. Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν όλοι οι σπόροι του ροδιού.

Σαλάτα λάχανο με ρόδι

Πολύχρωμη, γευστική και θρεπτική, συνοδεύει ιδανικά τα κρέατα στο τραπέζι μας.

Υλικά

1/2 λάχανο

2 καρότα

λίγο κόκκινο λάχανο

1 ξινόμηλο

1 ρόδι

2 κουταλιές σούπας σταφίδα μαύρη

1 πορτοκάλι

Για το ντρέσινγκ

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

βαλσαμικό ξίδι

λίγο αποξηραμένο σκόρδο

1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σέλινο

λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα λάχανο, ψιλοκόβουμε το λάχανο και στο χοντρό τρίφτη τρίβουμε τα καρότα και το μήλο. Καθαρίζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ρόδι. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σαλάτα λάχανο με ρόδι να μαριναριστεί για μερικές ώρες στο ψυγείο. Γαρνίρουμε με μπόλικο ρόδι και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

Kους κους με ρόδι

Πεντανόστιμη και γεμάτη βιταμίνες, η σαλάτα με κους κους, ρόδι, αβοκάντο και μάνγκο επίσης συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά μας.

Υλικά

φλιτζάνι αυθεντικό κους κους ( όχι ζυμαρικό)

2 ζουμερά πορτοκάλια

1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 αγγούρι με τη φλούδα

1 ώριμο αβοκάντο σε καρεδάκια

1 ώριμο μάνγκο ψιλοκομμένο

1 ρόδι καθαρισμένο

3-4 κουταλιές σούπας αμυγδαλοψυχα λευκή

λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα κους κους με ρόδι και δυόσμο, βάζουμε πρώτα το κους κους σε μπολ, προσθέτουμε το αγγούρι ψιλοκομμένο, το ρόδι, το αβοκάντο και το μάνγκο σε καρεδάκια, τα μυρωδικά και το αμύγδαλο και περιχύνουμε με το πορτοκάλι, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι με μέλι. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ρουφήξει το κους κους υγρασία από όλα τα υλικά. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε για να αφρατέψει.

Στις σαλάτες πάντα μπορούμε κατά βούληση να προσθέσουμε κι άλλα σαλατικά, αλλά και καρύδια, κουκουνάρι, καθώς και τυριά της αρεσκείας μας, ή άλλα υλικά που ταιριάζουν γευστικά, δημιουργώντας τις δικές μας παραλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα