Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου - Νταλάρα

«Aγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει το ύψος των επιτοκίων που θα έχουν τα νέα ομόλογα, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει 4%-4,5%, ενώ οι τραπεζίτες ζητούν έως και 8%. Αν υπάρξει πρόοδος, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία κοντά στο 6%.

Πάντως, τραπεζικές πηγές έλεγαν ότι αν δεν υπάρξει μία πρώτη συμφωνία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί το PSI μέσα στον Ιανουάριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο διεξαγωγής

των εκλογών.

Σημειώνεται ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία, στο τραπέζι μπορεί να πέσει και το θέμα της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value) θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ακόμα και στο 80%.

Επί τάπητος, είναι και η ενεργοποίηση των «ρητρών συλλογικής δράσης» (collective action clauses), όπου εάν ένα ποσοστό της τάξεως του 65%-75% (αναλόγως τι επιλεχθεί) των ομολογιούχων συμφωνήσει με την αναδιάρθρωση, τότε θα είναι υποχρεωμένοι και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν.

Αυτό θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDS.

Άλλο σημείο διαφωνίας με τους ιδιώτες είναι οι εγγυήσεις που ζητεί το IIF για τα νέα ομόλογα, δηλαδή να είναι εγγυημένα από τον EFSF με 30 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αρνείται τις εγγυήσεις και επιμένει ότι τα 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν για την τμηματική εξόφληση του κεφαλαίου που δεν θα «κουρευτεί».

Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την ανταλλαγή των υφιστάμενων τίτλων με νέους τίτλους, στο 35% της ονομαστικής αξίας των παλαιών και μετρητά που να αντιστοιχούν στο 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα