Το μακελειό της μνήμης
Το κέντρο των πόλεων είναι η ανάσα τους. Ο τόπος όπου συγκεντρώνονται ζωτικές λειτουργίες – επιχειρηματικότητα, εμπόριο, σπουδές, διασκέδαση. Η ζωή και η κατάσταση στο κέντρο λέει πολλά για τις πόλεις. Σε όλο τον κόσμο.
Από την άποψη αυτή, η εικόνα του αθηναϊκού κέντρου είναι δυσοίωνη. Περπατάς και σε πιάνει η ψυχή σου, με τους χιλιομπαλωμένους δρόμους, τα διαλυμένα πεζοδρόμια, τους πεζοδρόμους που χρησιμοποιούνται ως πάρκινγκ, τα χιλιάδες άσχημα γκραφίτι που ρυπαίνουν τους τοίχους και τα (ευτυχώς λίγα) επαγγελματικά γκραφίτι σε κτίσματα που κι αυτά ρυπαίνουν τον δημόσιο χώρο. Και μαζί,
Μου έκαναν μεγάλη εντύπωση οι χθεσινές αντιδράσεις των αναγνωστών για το σημείωμα με θέμα την κλεμμένη από χρόνια ορειχάλκινη προτομή του Αγγελου Τερζάκη, στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Κατανοώ το γιατί. Δεν είναι επειδή η πρωτεύουσα έχει γίνει σαφώς χειρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από τη χρεοκοπία. Είναι επειδή όλες οι παρεμβάσεις, είτε ευπρεπισμού είτε σύλησης από άτομα, ομάδες και συλλογικότητες, κατατείνουν στο ίδιο αποτέλεσμα: στο εδώ και το τώρα. Η ιστορικότητα της πόλης, τα κτίριά της, τα σήματα κατατεθέντα έστω μιας φαντασιακής αίγλης, όλα έχουν πεταχτεί σε μια χοάνη λήθης. Τα κτίρια, τα μαγαζιά, τα αγάλματα, τα καφενεία, όλα όσα τελειώνουν, πολλά απ’ αυτά βίαια, αντικαθίστανται από κάτι νέο που αδιαφορεί για ό,τι παλιό υπήρχε… Ή δεν αντικαθίστανται από τίποτα, μένει απλώς να κραυγάζει το κενό.
Οι μόνοι που κάπως αντιστέκονται στη λήθη αυτή είναι κάποιοι αριστεροί, προφανώς για κάποια σήματα που θεωρούν συνδεδεμένα με τις δικές τους ιδεολογικές αναγνώσεις, το δικό τους ιστορικό παρελθόν. Τα υπόλοιπα ας βουλιάξουν.
Πουθενά στον κόσμο δεν έχω δει αυτό το μακελειό της μνήμης. Αυτής της συνειδητής διαγραφής του πρόσφατου και του λιγότερου πρόσφατου παρελθόντος. Το τι σημαίνει αυτή η πρακτική για το κράτος το ξέρουμε: ό,τι δεν είναι αρχαίο είναι μειωμένου ενδιαφέροντος. Θυμάστε την γκρίνια αυτών των σελίδων για την περίφημη Τριλογία της οδού Πανεπιστημίου, με αφορμή ένα άγαλμα που είχε καταστραφεί; Πέρασε πολύς χρόνος για να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο Παιδείας, που ουσιαστικά έκανε δώρο στο αδιάφορο Πανεπιστήμιο Αθηνών την επισκευή του.
Μην πείτε ότι φταίει η εξουσία. Είδαμε και τους αντιεξουσιαστές. Στα Εξάρχεια, την ελευθεριακότητα των οποίων επικαλούνται διάφοροι που, μαζί με την ανομία, τα έχουν πνίξει και στην ασχήμια, δεν έχει μείνει σήμα αναφοράς – αφού τα πάντα βρωμίζουν από αφίσες και σπρέι γκραφιτάδων. Υποτίθεται ότι τα γκραφίτι είναι το σήμα της αναρχίας κατά του εξευγενισμού – αλλά στην πραγματικότητα είναι η βρωμιά και η λήθη, η λούμπεν επίθεση κατά του πολιτισμού.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Εχω μια εξήγηση: είναι το αποτέλεσμα της κοινωνίας που χτίσαμε τα χρόνια μετά το 1980, τα χρόνια που η στέρεη γνώση των σχολείων και των πανεπιστημίων έδωσε τη θέση της στο πασάλειμμα και στην άγνοια συστατικών μιας εθνικής ταυτότητας. Η παράδοση είναι πλέον ολική επειδή, μαζί με τους πολίτες, στην ίδια κατάσταση βρίσκονται στη συντριπτική πλειονότητά τους και οι πολιτικοί. Κάπως έτσι, οι πόλεις γίνονται τουριστικές Ντίσνεϊλαντ – συγκεντρώσεις ανθρώπων χωρίς μνήμες, αναφορές, κουλτούρα. Χαμένες υποθέσεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ολλανδία προειδοποιεί για ενδεχόμενη κρίση: «Κρύψτε χρήματα κάτω από το στρώμα»
- Ανιψιά ξυλοκόπησε τη θεία της σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου για τα κληρονομικά – Δείτε βίντεο από την επίθεση
- Αγρίνιο: Σοκαριστικό περιστατικό ηλεκτροπληξίας - 56χρονη δίνει μάχη στη ΜΕΘ
- Γιώργος Παράσχος: «Έχω διπλό καρκίνο, δεν φοβήθηκα για μένα αλλά για το παιδί μου – Είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι μου φέρει ο Θεός»
- Από την Παρτιζάν ο… αντι-Γκος για τον Ολυμπιακό – Σενάριο έκπληξη με Καλάθη!
- Ο Αώος στερεύει - Τι απειλεί ένα από τα τελευταία ποτάμια ελεύθερης ροής της Ευρώπης
- Θεσσαλονίκη: Την απόλυση του οδηγού που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικη ζητά ο ΟΣΕΘ
- Δένδιας: Αν η Τουρκία υπογράψει για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 95% της διαφοράς με την Ελλάδα θα είχε επιλυθεί
- Πούτιν από Κουρσκ: Οι Ουκρανοί θα «έρχονταν δεύτεροι ακόμη και σε διαγωνισμό ηλιθίων»
- Big Brother: Η Φένια Νικολαΐδη και ο Κας έρχονται πιο κοντά, απολαμβάνοντας ο ένας τη συντροφιά του άλλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- BYD DOLPHIN SURF: Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα το πιο προσιτό ηλεκτρικό της
- Η ευκαιρία μας
- Το μακελειό της μνήμης
- Πιο κοντά στο Αμπου Ντάμπι τα Ivy και Annabel’s του Λονδίνου
- Διασυρμός ενόψει
- Μείωση των ποσοστών αντιπαροχής λόγω ΣτΕ
- Η Αναστασία δίνει ξανά τον καλύτερό της εαυτό με το νέο της άλμπουμ «Σαν όνειρο»
- Ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τη Volkswagen
- Φινλανδία, ο επόμενος στόχος του Τσάρου
- Σις 6 Ιουνίου η δίκη για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Το μακελειό της μνήμης
- Γλυκά Νερά: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 17χρονο για τον άγριο ξυλοδαρμό 48χρονου
- Ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τη Volkswagen
- Η ευκαιρία μας
- Η Αναστασία δίνει ξανά τον καλύτερό της εαυτό με το νέο της άλμπουμ «Σαν όνειρο»
- Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος το φετινό καλοκαίρι θα έχει… δύο αφεντικά
- Διασυρμός ενόψει
- Σις 6 Ιουνίου η δίκη για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
- Πιο κοντά στο Αμπου Ντάμπι τα Ivy και Annabel’s του Λονδίνου
- BYD DOLPHIN SURF: Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα το πιο προσιτό ηλεκτρικό της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κακοποιημένα αδέρφια στη Λάρισα: «Κανείς δεν μας αγαπά» είπαν στους γιατρούς – «Έπεφταν κάτω από την πείνα» λέει μάρτυρας
- 2ο Φεστιβάλ Κρουστών Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ 11, 12 και 13 Ιουνίου 2025
- Δελτίο στη νοηματική 21/05/2025
- Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: «Ίσως μια μέρα γίνω Πρόεδρος των ΗΠΑ»
- Έλενα Παπαρίζου: Η ανάρτησή της για τα 20 χρόνια από τη νίκη της στη Eurovision
- Έτοιμο το ψηφιακό, εικονικό μουσείο Μίκη Θεοδωράκη – Σημαντικές εκδηλώσεις στη Ζάτουνα
- Οι κοινωνικές συγκρούσεις ως λογοτεχνία
- Θεσσαλονίκη: Απόλυση οδηγού των ΚΤΕΛ για παρενόχληση ανήλικης ζητά ο ΟΑΣΘ
- Χαρδαλιάς: Χτίζουμε μια σύγχρονη Αττική με όχημα την προσέλκυση τουριστών και τις 365 ημέρες του χρόνου
- Θεσσαλονίκη: Την απόλυση του οδηγού για την παρενόχληση ανήλικης ζητά ο ΟΑΣΘ



