Το ατελείωτο «ράβε - ξήλωνε» στους ελληνικούς δρόμους

Αλλο ένα καλοκαιρινό πρωινό και τα συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρούν στην ασφαλτόστρωση ενός κεντρικού δρόμου, αντικαθιστώντας το παλιό, ταλαιπωρημένο και κατεστραμμένο πολλές φορές οδόστρωμα με νέα υλικά. Μέχρι εδώ όλα μοιάζουν φυσιολογικά και στη σωστή κατεύθυνση. Μόνο που λίγες ημέρες μετά άλλοι εργάτες από κάποιον οργανισμό κοινής ωφέλειας ή κάποιον πάροχο θα σπάσουν τη νέα άσφαλτο για να περάσουν κάποια δίκτυα και μετά θα κάνουν μια πρόχειρη

«αποκατάσταση», δημιουργώντας τα γνωστά σε όλους «μπαλώματα».

Εχουμε φτάσει στο 2023 και ακόμη επικρατεί απόλυτη έλλειψη συντονισμού, με τους εμπλεκόμενους φορείς (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ιδιώτες και πολιτεία) να αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τις εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα οι ίδιοι δρόμοι να σκάβονται ξανά και ξανά, δοκιμάζοντας την υπομονή των πολιτών. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, με πεζοδρόμια και δρόμους σε πολλές περιοχές της επικράτειας να θυμίζουν… βομβαρδισμένο τοπίο. Ενδεικτικά, προβλήματα καταγράφονται ακόμη και σήμερα σε δήμους της Αττικής, στην Κρήτη, στην Καστοριά, στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλονίκη με ένα αέναο «ράβε - ξήλωνε», χωρίς καμιά ορατή λύση στον ορίζοντα.

Eλλειψη συντονισμού

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) Μιχαήλ Δακτυλίδης επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό: «Υπήρχαν κάποιοι οργανισμοί, μη συνδεδεμένοι μεταξύ τους, οι οποίοι έσκαβαν τους δρόμους.

Εσκαβε ο εκάστοτε δήμος για την αποχέτευση, τριτευόντων και τεταρτευόντων δικτύων, αυτά που συνδέονται με τα σπίτια. Εσκαβε η εκάστοτε περιφέρεια τα πρωτεύοντα και τα δευτερεύοντα που ήταν οι συλλεκτήρες των ακαθάρτων και ομβρίων. Εσκαβε η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και μετά, όταν αυτό το… πράγμα άρχισε να αποκαθίσταται και να ηρεμεί, ήρθαν οι οπτικές ίνες όπου ο καθένας άρχισε να κόβει ό,τι ήθελε και είναι πλέον μια πραγματικότητα αυτό. Τώρα είναι και το 5G, αύριο μπορεί να είναι το 7G ή το 10G και πάει λέγοντας».

Οπως προσθέτει ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση χιλιάδων πολιτών, η καθημερινότητα των οποίων συχνά αναστατώνεται, ο συντονισμός είναι μηδενικός. «Κάθε οργανισμός λειτουργεί τα έργα του ανεξάρτητα. Εσύ, για παράδειγμα, δεν ξέρεις αφού η ΕΥΔΑΠ δεν σου κοινοποιεί τα έργα, έρχεται, σκάβει και μετά θα τα ξαναμπαλώσει. Δυστυχώς, έτσι είναι η διαδικασία. Πολύ αμφιβάλλω αν θα υπάρξει μια λύση τώρα που γίνονται συμπληρωματικές εργασίες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σκάβουν χωρίς άδεια

Τα πράγματα κάνει χειρότερα το γεγονός ότι τα συνεργεία του φυσικού αερίου και των οπτικών ινών δεν υποχρεούνται να ζητήσουν άδεια από τους δήμους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες.

Απλώς κοινοποιούν - και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις - το σχέδιο δράσης τους, πιάνοντας εξαπίνης τις δημοτικές ή περιφερειακές Αρχές. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκαθαρίζουν πως οι δρόμοι είναι υπό την ευθύνη τους «μόνο τυπικά».

«Ο καθένας μπορεί να έρθει και να σκάψει όποτε θέλει», αναφέρουν, καταγγέλλοντας την έλλειψη συνεργασίας ή έστω συνεννόησης με τους μεγάλους παρόχους δικτύων. Αυτό που ζητούν, συνεχίζουν, είναι μια απλή ενημέρωση για το πού θα γίνουν έργα και αποκαταστάσεις ζημιών - ακόμη και έκτακτες - αντί για τη σημερινή κατάσταση όπου απλώς ένα πρωί βλέπουν τους εργάτες ενός συνεργείου να κάνουν έργα σε έναν δρόμο που μπορεί να είχαν ασφαλτοστρώσει ακόμη και τον περασμένο μήνα.

Επιπρόσθετα, εκατοντάδες είναι και οι καταγγελίες για πλημμελή υλοποίηση ή επίβλεψη των έργων που πραγματοποιούν οι διάφοροι πάροχοι δικτύων. Σύμφωνα με αυτές, οι υπεύθυνοι εργολάβοι δεν φροντίζουν να προχωρούν σε πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος ή του πεζοδρομίου στο οποίο επενέβησαν, με αποτέλεσμα, όταν πια έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, να αφήνουν πίσω τους… βομβαρδισμένο τοπίο, με εμφανείς κακοτεχνίες, οι οποίες ευθύνονται για ατυχήματα πεζών αλλά και για φθορές σε οχήματα.

Το… πανηγυράκι

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών Στυλιανός Γκατζές, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υπογραμμίζει ότι με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θεωρείται από αδύνατο έως και… θαύμα να επιτευχθεί ένας προγραμματισμός, αφενός γιατί οι πάροχοι δεν μπαίνουν σε καμία λογική συντονισμού, αφετέρου γιατί ορισμένα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα και διαρκώς εμφανίζουν βλάβες: «Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα και σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Οπως προκύπτει, τη μεγαλύτερη ζημιά κάνουν τα δίκτυα που αναπτύσσονται τώρα - το φυσικό αέριο και η ευρυζωνικότητα. Πάει ο κάθε πάροχος ξεχωριστά. Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλούν οι βλάβες γιατί έχουμε τα ίδια δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης εδώ και 50 χρόνια».

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει πως καθημερινά βλέπει εργολαβίες με πλημμελή επίβλεψη στα όρια του Δήμου Νεάπολης - Συκεών. «Οταν τους λες ότι δεν έχουν κάνει σωστή αποκατάσταση, σου απαντούν ότι δεν μπορούν να έχουν 50 μηχανικούς. Για να καταλάβετε την κατάσταση, ένα αστείο που συζητάμε εδώ είναι ότι πολλές φορές βάζουν παραπάνω υλικό γιατί είναι σίγουροι ότι θα κάτσει και θα έρθει στα ίσα του. Αυτό δείχνει ότι δεν έγινε σωστή δουλειά», περιγράφει.

Keywords
Τυχαία Θέματα