Τι αλλάζει στο λύκειο και στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Η νέα πρόταση επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Παιδείας υπό τον γενικό γραμματέα του Β. Kουλαϊδή, κινείται περισσότερο στην κατεύθυνση του πορίσματος του εθνικού διαλόγου που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια με υπεύθυνο τον καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτη.

Εγκαταλείπεται έτσι η λογική των κατευθύνσεων στο Λύκειο, «μπαίνουν» μαθήματα επιλογής, αποφορτίζεται η εξεταστική διαδικασία και ιδρύεται ανεξάρτητος Οργανισμός εξετάσεων

εκτός υπουργείου Παιδείας που θα διενεργεί και θα αξιολογεί την εξεταστική διαδικασία σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας

Μάλιστα, για τη συγκρότηση του Οργανισμού αυτού, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου είχε συνεργασία με τον επικεφαλής της Task Force Χόρστ Ραιχενμπαχ.

«Ανάγκη μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα...»

«Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει μόνο PSI και προβλήματα στην οικονομία», δήλωσε σχετικά σήμερα η κυρία Διαμαντοπούλου.

«Στην Παιδεία υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα και κάθε μέρα που χάνεται, την ''πληρώνουμε'' με χρόνια. Στο υπουργείο Παιδείας έγινε σήμερα, από μία Επιτροπή εξαιρετικών επιστημόνων, η παρουσίαση του προγράμματος σπουδών στο Λύκειο και του συστήματος πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θα ήθελα να υπογραμμίσω το καλό κλίμα συνεργασίας και ανταλλαγής προτάσεων ανάμεσα στα κόμματα και στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία. Είναι κατανοητό σε όλους μας, πλέον, ότι στην Παιδεία απόλυτη προϋπόθεση είναι η εθνική συνεννόηση», κατέληξε.

Πάντως, μέχρι στιγμής τα άλλα δυο κόμματα της κυβέρνησης (ΝΔ και ΛΑΟΣ) δεν έχουν εκφραστεί επί του περιεχομένου του νέου νομοσχεδίου, το οποίο και η κυρία Διαμαντοπούλου επιθυμεί να καταθέσει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση

Σύμφωνα με την νέα πρόταση, οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στην γ ' τάξη του γυμνασίου θα αντιμετωπίσουν όταν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις (δηλαδή μετά από 3 χρόνια) ένα τελείως διαφορετικό τοπίο:

- Οι εξετάσεις θα γίνονται σε δυο «ομάδες». Μια ομάδα θα εξετάζεται ενδοσχολικά για τους μαθητές που θέλουν απλά να πάρουν το απολυτήριο τους. Και μια δεύτερη ομάδα θα ακολουθεί άλλη εξεταστική διαδικασία, με 3 έως 5 μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

- Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών οι μαθητές κάνουν επιλογές μαθημάτων και διδάσκονται 8 μαθήματα στην Γ' Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα. Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων.

- Οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα μπορούν να δίνονται περισσότερες από μια φορά ετησίως. Δηλαδή οι υποψήφιοι θα προσφεύγουν στον νέο Οργανισμό που θα συγκροτηθεί για την διεξαγωγή τ

Keywords
Τυχαία Θέματα